02

četvrtak

svibanj

2013

Rok, NL i emedij

Danas u ponoć je posljednji rok za predaju lista kandidata za predstojeće lokalne izbore, koji će se održati u nedjelju 19.05.2013., a službena kampanja počinje 05.05.2013. Prema najavama i mojim ranijim prognozama, građani će na izborima birati između četiri političke stranke ili koalicije te barem jedne nezavisne liste.

Prema informacijama koje se mogu čuti po kuloarima odnosno vidjeti pred općinskom zgradom, liste su do sada predale koalicije AHSS-SDP-HSU i HSS-HNS te HSP dr. Ante Starčević dok će preostali (HDZ i NL Jure Stanić) to učiniti danas, posljednjeg dana zakonskog roka. Sve nas skupa naravno zanima i Balatura, za koju osobno predviđam da se na koncu ipak neće kandidirati, ali nikad se ne zna jer su većinu administrativnih prepreka preskočili ...



E sad, koliko „piza“ NL Jure Stanića i koliko bi u konačnici njegov izlazak mogao poremetiti završne izborne rezultate? S kim bi u slučaju eventualnog prelaska izbornog praga od 5% on mogao surađivati u gradskom vijeću? Prema informacijama koje su takve kakve jesu, Jure Stanić jedino može surađivati ili barem pokušati surađivati (koalirati) s koalicijom HSS-HNS jer se s mr.MFom razišao nekidan, dok su šanse za suradnju s ostalima ravne nuli – koalicija HDZ-HSLS mu je najveći protivnik, dok HSP AS pretpostavljam ne bi želio izravno s njim koalirati, jer im takva koalicija samo komplicira ionako složenu političku križaljku što u konačnici vodi u nepotrebnu kompromitaciju ove mlade opcije.

Treba biti na oprezu jer je pitanje raspodjele zemlje, jedinog „lajtmotiva“ NL Jure Stanića, izrazito teška tema i svi koji se u ovu priču olako upletu na kraju sigurno gube – ovo je borba protiv vjetrenjača, u kojoj su s jedne strane prilično „limitirani lumeni“ dok je s druge strane država i Zakon. Svi ostali koji smo između, bolje da stojimo po strani, jer ćemo tako sačuvati i svoje živce i naša nadanja.

Prognoza izbornog plasmana NL je nezahvalna iz razloga tog bremena koje na svojim leđima nosi g. Jure Stanić, dok je možebitni angažman Ive Ključe – Bece na spomenutoj nezavisnoj listi također otežavajući po samu listu. Bilo bi najbolje da se ova lista nije ni kandidirala, ako se želi izbjeći rasipanje glasova o kojem se često pisalo i govorilo te da su svoju „misiju“ oko projekta raspodjele zemlje odlučili nastaviti pravnim putem. Ovako kažem, ionako složenu situaciju na našem lokalnom političkom nebu, njih dvojica dodatno svojom NL otežavaju. Mogu li na kraju ipak uzeti jedno mjesto u gradskom vijeću, osvojiti više od 5% (cca.120 i više glasova) ostaje nam vidjeti. Sretno Vam bilo.



Mnogo sam pisao i o potrebi kvalitetnijeg praćenja događanja u mistu, gdje u nedostatku „pravih“ medija imamo tek nekoliko web stranica koje su više-manje ažurne. Želio bih se osvrnuti na nedavno pokrenutu „eopuzen.com“ web stranicu, koja se poput supernove naglo pojavila i odmah utopila u sivilo na koje smo navikli, iako se hvali sloganom „najfriškije iz mista“ na njoj već devet dana ništa nova nije objavljeno. Za svakodnevno pisanje i interes publike nedostaje ili mnogo entuzijazma ili kakva financijska injekcija, pa je web stranice najbolje ne pokretati ako jedan od spomenuta dva uvjeta nije zadovoljen. Ovako nam ostaje tek razočaranje, jer sam se i sam nadao da ćemo napokon dobiti jedan zanimljivi i kvalitetni „e – medij“, ali opet ništa.

Oznake: Rok, NL i emedij

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.