09

četvrtak

svibanj

2013

IZBORNI PROGRAMI ZA LOKALNE IZBORE

Potrudio sam se prikupiti izborne programe političkih stranaka u Opuzenu, neki su stigli na email kako sam i zamolio dok sam neke prikupio sa web stranica, konkretno AHSS. Za eventualne tipfelere nisam odgovoran jer je tekst u potpunosti kopiran). Izložiti ću ih kako idu redoslijedom prema izbornim listama (bez HDZa koji nije ni dostavio, a ja nisam uspio pronaći nigdje na internetu):

1. AHSS, SDP i HSU
Ova koalicija svoj izborni program nije dostavila, ali je objavljen na sljedećoj stranici. Međuostalim, kako sami navode, napraviti će sljedeće:

MARINKO FILIPOVIĆ ODRIČE SE PLAĆE I IZ TIH SREDSTAVA GRAD OPUZEN ĆE NABAVITI JEDAN NOVI ILI DVA POLOVNA AUTOBUSA, KOJIMA ĆEMO PREVOZITI ĐAKE I SPORTAŠE, dok istodobno ta ista bivša gradska vlast nenamjenski troši sredstva grada i sebi nabavlja nova osobna vozila iz dijela proračuna namjenjenog za dovršetak i obnovu kino-dvorane. Taj novi vozni park autobusa, znači i novo zapošljavanje te mogućnost korištenja tih autobusa vikendima i za ekskurzije, odlazak na utakmice svih naših sportaša kao i za izlete umirovljenika i ostalih građana Opuzena na kulturna događanja u Dubrovniku, Mostaru, Splitu i drugdje.

Dignut ćemo iz pepela uništena i u stečaj otjerana od bivše vlasti, tri glavna gradska projekta Poduzetničku zonu, Veletržnicu i građevinsko poduzeće - Glavice d.o.o. s kamenolomom i tvornicom građevinskog materijala u Jesenskoj. Naš će glavni zadatak biti poticanje razvitka gospodarstva i zapošljavanja, kako bi se mladima pružila perspektiva za ostanak u Opuzenu, kao i zapošljavanje svih nezaposlenih bez obzira na stranačku ili drugu pripadnost. Potpomagat ćemo osnivanje i razvitak domaćih obiteljskih tvrtki za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda. Izgradit ćemo marinu na Neretvi za koju postoje zainteresirani investitori.

Od komunalne infrastrukture prioritet ćemo dati završetku kanalizacijskog sustava za cijelo područje Opuzena (Trnovo, Grguruša, Buk-Vlaka, Crepina, Pržinovac-Ušće). U prometnom smislu, prioritet će nam biti proširenje prometnice u Zrinsko-Frankopanskoj ulici i ulici Bana Jelačića što uključuje proširenje ceste za aktuelni i sve frekventniji promet, kao i mogućnost prikladnog parkiranja, uz istodobno polaganje kanalizacijske mreže. Cjelokupno rješavanje prometne problematike, mora uključivati i izgradnju nogostupa, izradu prilaznih stepeništa s mulovima i privezištima za trupe, lađe i brodice, jer su one kod nas osnovno sredstvo za rad, a ne samo rekreaciju.

Dovršit ćemo dvoranu gradskog kulturnog središta, na lokaciji sada zapuštene kino-sale, te djelovanje gradske knjižnice objediniti u cjelinu te nove ustanove, u koju ćemo uvesti besplatan internet za sve građane grada Opuzena, te omogućiti konačno prikladno djelovanje amaterskom kazalištu Opuzen, kako bi ta zgrada konačno mogla poslužiti i kao središte za nastavak djelovanja opuzenskog filmskog festivala – OFF i za ostale aktivnosti i projekte mladih u Opuzenu.

Uredit ćemo komunalnu infrastrukturu na najvećoj pješčanoj plaži na Jadranu – našem Ušću i pokrenuti turistički razvitak, zajedno sa susjednim jedinicama lokalne samouprave i raspisati javni natječaj za koncesioniranje i uvođenje novih komercijalnih turističkih sadržaja, uz zadržavanje besplatnog pristupa svim sadržajima za građane grada Opuzena i okolice. Kako bi Opuzen, potom postao i mjesto u koje će turisti dolaziti sve više, pokrenut ćemo inicijativu za osnivanje muzeja tradicijskih vrijednosti s postavom arheoloških spomenika, u koju konačno treba vratiti i kip carice Livije te sve ostale arheološke spomenike koji Opuzenu pripadaju, postav tradicijske brodogradnje i opuzenskih slikara po čemu smo jedan od prvih gradova u Hrvatskoj, a što sve možemo smjestiti u derutni i neiskorišteni dvorac i magazin Oman u gradskoj četvrti Smokovo, a pored kojeg se već sada nalazi parkiralište sportske dvorane, što bi takvoj novoj instituciji – muzeju omogućilo i lak pristup autobusima.

To znači i revitalizaciju nepostojeće turističke zajednice, koja konačno mora početi gradu donositi novac a ne samo biti mjesto troška, radi čega planiramo u zgradi preko puta gradske vijećnice otvoriti ured turističke zajednice i osigurati prostor za turističku agenciju. Iz tih sredstava i prihoda trebale bi se i nadalje su-financirati sve opuzenske manifestacije, osobito Brudetijada i festival Melodije Hrvatskog Juga, a maraton lađa u turističkom bi smislu trebao doživjeti nadogradnju u vidu gradnje veslačkog doma i osnivanje veslačkog kluba, kako bi se za preko 600 veslača amatera stvorili uvjeti za natjecanje na državnoj pa danas-sutra i olimpijskoj razini te u svim veslačkim olimpijskim disciplinama, uz stvaranje uvjeta za razvitak sportskog turizma.

Na kraju, ova koalicija neće zaboraviti podigniti spomenike narodnim herojima Stanku Parmaću, Stjepanu Filipoviću i svim u Domovinskom ratu poginulim pripadnicima naših obrambenih snaga iz Opuzena u Aleji Velikana gdje uspomena na njih može koegzistirati s novim proizvodnim pogonima, koji moraju početi nicati na mjestu gdje je za bivše vlasti nicala samo drača i trstika, prepuštajući sve zaboravu i zubu vremena. Opuzen sa mnom, s mojim suradnicima, zajedno s Vama zaslužuje, može i mora bolje, a za to su potrebne PROMJENE na čelu grada Opuzena i u gradskom vijeću, nakon punih šesnaest godina pod neupješnom upravom HDZ-a.
Ako nam date vaše povjerenje, budite uvjereni da ćemo sve obećano odraditi na vaše zadovoljstvo u najkraćem mogućem roku.

2. HDZ – HSLS
Ova koalicija nije dostavila svoj izborni program.

3. HNS – HSS
Ova koalicija je svoj izborni program dostavila emailom i on je sljedeći:


Nadalje, navode: Ono što je važno napomenuti je to kako je ovaj program samo smjernica u našem radu. Program kontinuirno dorađujemo prema potrebama građanki i građana Opuzena, jednako kao što to planiramo raditi putem istraživanja javnih potreba građanki i građana u Opuzenu kako bismo na potrebe kvalitetno odgovorili. Program je svakako podložan promjenama, izmjenama i popravcima u kontaktima i prema željama onih kojima je namijenjen - stanovnicima Opuzena. Osnovni cilj je vratiti vlast građanima i to je smjernica kojom se vodimo u svakom programskom dijelu.


Program s rješenjem pitanja Kulture sporta i mladih je na ovom linku: http://hns-opuzen.com/wordpress/?page_id=1388
Transparentnosti i partnerstvo nalazi se ovdje: http://hns-opuzen.com/wordpress/?page_id=1282
Naša generalna ideja o pokretanju investicija u obnovljive izvore energije u Opuzenu je


4. HSP DR. ANTE STARČEVIĆ
Ova stranka dostavila je svoj izborni program emailom i on je sljedeći:



5. NEZAVISNA LISTA JURE STANIĆA
Ova lista svoj program nije dostavila pa sam ga kopirao odavde:
Podržavamo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, postojeće legalne zakupnike državnog poljoprivrednog zemljišta na području Opuzena, kojima njegovo obrađivanje osigurava životnu egzistenciju.

Zahtijevamo da Državna agencija za poljoprivredno zemljište i nadležni državni organi obave temeljitu reviziju korištenja zakupljenog poljoprivrednog zemljišta u Opuzenu.

Zahtijevamo da se istraži, sankcionira i onemogući sukob interesa, nepotizam i klijentelizam gradske uprave Opuzena u postupku dodjele poljoprivrednog zemljišta.

Energično se suprotstavljamo stvaranju novih Omana, beskrupuloznih veleposjednika i latifundista koji neretvanske težake žele ponovo pretvoriti u kmetove.

Zahtijevamo da se zakupnicima koji su nezakonito preprodali ustupljeno im pravo plodouživanja oduzme iznajmljeno zemljište i onemogući sudjelovanje na sljedećem natječaju za dodjelu zemljišta.

Zahtijevamo da se traženom revizijom oslobođeno državno poljoprivredno zemljište prioritetno dodijeli domicilnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su nepravedno izostavljena iz dosadašnje dodjele.

Zahtijevamo da se kod buduće dodjele zemljišta uzmu u obzir i bivši radnici PIK-a Neretve koji su ostali bez ikakvog izvora egzistencije za razliku od radnika PPK Neretvanke.

Zahtijevamo da se dio poljoprivrednog zemljišta dodijeli bivšim vlasnicima koji još nisu obeštećeni za zemljište oduzeto u bivšem sustavu, s prioritetom za one u čiju su korist donesene pravomoćne sudske presude.

Podupiremo državne i/ili privatne investicije u kapacitete prehrambene industrije za preradu tržišnih viškova primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Podupiremo izgradnju novog javnog sustava za navodnjavanje poljoprivrednih površina zahvatom jeftine slatke vode iz neretvanskog porječja.

Oznake: IZBORNI PROGRAMI ZA LOKALNE IZBORE

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.