12

nedjelja

svibanj

2013

OSVRT: HSP Dr. Ante Starčević - IZBORNI PROGRAM



Trenutni hit na lokalnoj političkoj sceni sudeći po anketi (ona sigurno nije reprezentativna, to je valjda svima jasno - ali ipak je nekakav pokazatelj) i u kuloarima u Opuzenu, sigurno je mladi profesor zemljopisa i svima nam znani glazbar, Stipe Vuletić još poznatiji kao Vule. Njegova kandidatura na lokalnim izborima je pravo osvježenje jer smo svi već navikli na očekivane redovne kandidature Mihaljevića, Čulića i Filipovića. Vuletić je već skoro godinu dana na čelu lokalnog ogranka HSPa Ante Starčević i sa svojom listom nada se ući u gradsko vijeće, što je ako se svi slažemo gotova stvar, jednoga vijećnika imaju sigurno(?) dok će drugoga tek morati zaslužiti. Hoće li građani na ovim izborima koji nas očekuju u nedjelju 19.svibnja napokon prepoznati mlade ljude i zaokružiti njegovo ime i njegovu listu zaista ne znam ali se duboko nadam i iskreno vjerujem u njihov dobar rezultat.

Sve dosada navedeno ide im na ruku, mladi su i školovani, nemaju nikakvih repova iza sebe, spremni su se uhvatiti u koštac s aktualnim problemima i neće ustuknuti ni pred kakvim ucjenama ni pritiscima. Najbolji primjer za ovo je već poznati pritisak kojem su uspješno odolijevali zbog interesa svoje stranke, čija je središnjica htjela pod svaku cijenu ovaj ogranak utopiti u neprincipijelnu koaliciju s HDZom – ali Vule i njegov najbliži suradnik P.Nikolić – Boja uspješno su se obranili te svima pokazali da im je interes Mista iznad bilo kakvih „mutnih posala“ pa su tako stekli još više simpatija kod birača u Opuzenu.

Što se tiče same stranke, HSP AS, možda im ovo i nije bio najbolji izbor, barem ako je suditi po nekim komentarima na blogu, ali gledajući njih dvojicu i ljude koje su s njima kandidirali, smatram da je apsolutno nevažno kojoj opciji momci pripadaju jer su nam trenutno jedina nada. Ako Vam se od dosadašnje politike i upravljanja okreće želudac, a želite mlade i školovane nove ljude izbor Vam nije težak. Njihov predizborni program je prilično jednostavan, kako i sami govore ne obećavaju ono što ne mogu ispuniti, a učiniti će sve da naprave mnogo – pa krenimo redom:

HSP Dr. Ante Starčević podružnica Opuzen, građanima Opuzena neće davati prazna obećanja, već će USTRAJNO djelovati na ENERGIČNOM rješavanju svih komunalnih problema na cjelokupnom području Opuzena. Svim građanima bez iznimke u kojem dijelu grada žive, jasno poručujemo da želimo od Opuzena stvoriti poželjno mjesto za život, PRAVIČNIM djelovanjem želimo izgraditi ODGOVORNO društvo i društvenu okolinu.
• Svima nam je preko glave političara koji samo obećavaju, a nakon što se vlasti dokopaju na obećanja i na građane nerijetko zaborave. Ova opcija je svjesna da se nedovoljno pažnje poklanja komunalnim problemima te posebno građanima izvan centra Opuzena pa u svojem programu žele promijeniti svijest o vladanju i onu domaću koja je postala pravilo: „ko je bliže oltaru ...“ Valjda će se oni za razliku od ostalih pokazati dosljedni i neće nas razočarati.

Važnije smjernice našeg političkog programa koji želimo ostvariti u mandatu 2013. – 2017.

¤ PROMETNA INFRASTRUKTURA - ENERGIČNO ćemo pristupiti rješavanju gorućih prometnih problema u samom središtu grada, reorganizirat ćemo prometovanje i parkiranje u zakrčenim ulicama, povećati ćemo ovlasti komunalnom redarstvu te napokon uvesti reda u cjelokupno funkcioniranje prometa u Opuzenu. Staru gradsku jezgru prepustiti ćemo pješacima i biciklistima, a automobilima omogućiti parkiranje na uređenim parkiralištima. Naša je obveza urediti sva parkirališta u Opuzenu, poglavito oko svih stambenih zgrada čije ćemo parking površine asfaltirati ( Stanka Parmaća, Zagrebačka, Ante Starčevića i Opuzenske bojne). Naša je ODGOVORNOST riješiti i problem oko prometnog rješenja groblja sv. Roka, gdje namjeravamo ZAJEDNO s Općinom Slivno, napokon izgraditi i asfaltirati cestu koja bi povezala groblje s „kavom“ u Gradini. Uređenje svih cesta naša je obveza, ne obećanje!
• Svima je jasno da je u Opuzenu na snazi prometni kaos i da je potrebna nova prometna strategija i ova će opcija uz povećanje ovlasti komunalnog redarstva uvesti reda po ovome pitanju. Nadalje, svjesni su aktualne problematike „s autom u gostijonu...“ te će nastojati promijeniti ove loše navike - koliko će u tome uspjeti pravo je pitanje :). Od ostaloga, parkirališta oko stambenih zgrada napokon će se asfalitirati (nakon nevjerojatnih 40+ godina), a neće ih samo zasipati jalovinom kao svi do sada – bravo! Svjesni su i problema oko puta na groblje gdje se već dugo godina čeka na konačno rješenje. Ostvarivo.

¤ INFRASTRUKTURNI PROJEKTI - USTRAJNO ćemo raditi na završetku projekata od općeg interesa; bivše kino moramo hitno staviti u funkciju, PRAVIČNO ćemo pokušati ishoditi najbolje rješenje problema ZAJEDNO s današnjim vlasnicima objekta  nastavak radova na kanalizacijskom sustavu je neupitan ali predugo traje – to moramo nužno ubrzati  gradski park urediti ćemo u suradnji sa stručnjacima na radost sve naše djece, opremit ćemo ga s novim sadržajima te učiniti boravak u njemu privlačnijim i toplijim za djecu izgradnja dječjih i sportskih igrališta na području Buk-Vlaka i Spomenik postaje neodgodiva, jer djeca i mladi moraju imati mogućnost za aktivno bavljenje sportom, recimo stop videoigrama, kladionicama i kafićima!
• Oko ove problematike već sam pisao, potrebno je očito kino otkupiti (dio) i napokon privesti svrsi što se ne može učiniti bez osobnog pristupa trenutnim vlasnicima čega su ovi mladi ljudi itekako svjesni. Briga oko djece i izgradnja igrališta za njih naša je obveza, kažu. Slažem se – dosta je poroka danas popularno pa je za očekivati da će ova opcija barem stvoriti preduvjete da se djeca ponovno igraju na otvorenom i iščupaju se iz kladionica i kompjutera. Ostalo je manje više svima poznato.

¤ TURIZAM - Turizam je naša budućnost, planiramo poticati uređenje smještajnih kapaciteta u privatnom sektoru jer je današnje stanje nezadovoljavajuće. Difuzni hotel zamislili smo kao rješenje kojim bismo na prihvatljiv način organizirali turističke smještajne jedinice u Opuzenu. Kvalitetna i produžena turistička sezona ostvariva je samo uz suradnju svih turističkih djelatnika kroz jedinstveni turistički odbor, koji bi ZAJEDNO djelovao na korist čitave Doline Neretve. Naše Ušće nudi neizmjerne mogućnosti za razvoj ali je trenutno zapušteno – želimo stvoriti preduvjete za njegovu daljnju valorizaciju kroz bogatije sadržaje (vodeni sportovi, prateće uslužne djelatnosti..)
• Sviđa mi se ideja oko kvalitetnijeg rješavanja problema smještajnih kapaciteta, kad već ne možemo imati hotel (iako su nam ga već ranije neki obećavali) možemo barem okrupniti postojeće i proširiti dio novih smještajnih kapaciteta u privatnom sektoru. Nadalje, veseli ova točka vezana za kvalitetniju suradnju svih udruga i ugostitelja kako se gosti ne bi rasipali. Ušće je naš jedini izlaz na more i ne zaslužuje da bude ovako zanemareno. Uz kvalitetno zalaganje isto ostvarivo i važnije - jako potrebno.

¤ KULTURA I SPORT - Kvalitetno ćemo podržati sve aktivne kulturne udruge i sportska amaterska društva u Opuzenu te prosvjetne ustanove. Omogućit ćemo svima PRAVIČNO korištenje gradskih prostorija za djelovanje
• Ovo je samo nastavak cijele priče koja teži transparentnoj podjeli novca i pažnje od strane vlasti, a ne njezinoj zloporabi i utjecaju kako kome odgovara. O potrebi uređenja prostora za javno korištenje udrugama već sam ranije pisao pa ohrabruje ova inicijativa.

¤ GOSPODARSTVO - Poticati ćemo obrtništvo i malo poduzetništvo kroz oslobađanje od komunalnih davanja jer svako mjesto mora imati svoje obrtnike i poduzetnike – to ga čini bogatijim i potpunijim. Poduzetnička zona nije ispunila svoju svrhu te je potrebno ovom problemu pristupiti ODGOVORNO i učiniti sve da počne donositi korist svojim građanima
• Poticanje malih obrta kroz komunalne olakšice nije neka novost osim u Opuzenu, gdje danas gotovo ni nema kvalitetnijeg obrta. Osim brijačnice ili frizerske radnje, možda postolara (koji radi na crno?) pitam se ima li uopće u Opuzenu ijedan drugi obrtnik, a da nije trgovac ili poljoprivrednik? O poduzetničkoj zoni je sve već rečeno u mojim ranijim tekstovima – loše upravljanje obično tako završi.

¤ GRADSKA IMOVINA - Napraviti ćemo PRAVIČNU evidenciju kompletne imovine Grada, njegovih obveza i prava. Gradska imovina mora proizvoditi novac, a ne dugove. Transparentno upravljanje = jamstvo napretka
• Sviđa mi se, napokon ćemo saznati što Grad posjeduje, što je pod hipotekom i slično. Zvuči gotovo proročanski i pozdravljam ovaj dio njihova programa. Ovdje ne smije biti uzmaka - ostvarite "obećano".

¤ SOCIJALNA POLITIKA - ODGOVORNO ćemo se odnositi prema osobama treće životne dobi, USTRAJNO ćemo raditi na prostorijama za njihovo slobodno vrijeme tzv. produženi boravak te im život učiniti ljepšim i sadržajnijim. ENERGIČNO ćemo se zalagati za organiziranje jaslica za djecu do treće godine života jer je taj dio brige za djecu potpuno zanemarenNovčano ćemo nagraditi svako novorođeno dijete jer je pronatalitetna politika naša realnost ODGOVORNO ćemo stimulirati nadarene učenike i studente, jer nas jedino znanje vodi NAPRID!
• Briga oko starijih je jako važna, veliki broj starijih sugrađana živi samostalno u kućanstvu ili jednostavno nema kamo iz kuće. Ovaj oblik koji nudi HSP AS je već viđen, ali ne i u Opuzenu pa se nadam da će zaživjeti. Pronatalitetna politika je u Opuzenu nužna kao i u cijeloj RH dok jaslice u Opuzenu nažalost dugi niz godina ne postoje pa je zaista krajnje vrijeme da se organiziraju – podržavam! Ulaganje u znanje bez fige u džepu je naša budućnost, pa se tu nema što dodati.

¤ POLJOPRIVREDA - Aktualna situacija oko poljoprivrednog zemljišta za kojeg je raspisan natječaj o kupnji, a isti nije prošao, nalaže odlučno i ODGOVORNO djelovanje. S obzirom da je državno poljoprivredno zemljište novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu predano na upravljanje Agenciji za gospodarenje državnom imovinom, ovlasti Grada svedene su na ulogu savjetodavca te ćemo u skladu s tim USTRAJNO i ENERGIČNO djelovati tražeći najbolja moguća rješenja za lokalno stanovništvo.
• Obveza sutrašnje vlasti pa bila ona iz bilo koje političke opcije je svesrdno zalaganje za dobrobit svekolikog broja korisnika državnog poljoprivrednog zemljišta kako u Opuzenu tako i u Neretvi. Suradnja s državnim agencijama i ministarstvima je „nužno zlo“ odnosno bez obzira tko stolovao na Markovom trgu, opuzenska vlast s njome neizbježno mora surađivati. Ova tema je jako složena i osjetljiva pa se nadam da nitko neće zlorabiti narod kako bi prikrio vlastite propuste ili neznanje.

Kao zaključak cijele ove priče oko programa liste HSP dr. Ante Starčevića i Stipe Vuletića kao njihovog kandidata za gradonačelnika, osobno mogu reći da mi sve zvuči realno i ostvarivo te nema fantomskih projekata pa se nadam da će birači prepoznati potencijal ove opcije i nagraditi njihov trud svojim povjerenjem. Kao i uvijek, i ovdje treba biti oprezan - HSP AS ima ideje i energiju, entuzijazma im ne manjka pa vjerujem da se neće "štufat" kad krenu igre ispod stola.

Ovu opciju na kraju, krasi sve ono što mi kao građani od nove (idealne?) vlasti tražimo, oni su naša nova nada i ja na ovaj program nemam neke posebne kritike, jedino sam malo skeptičan da ne podlegnu pritisku ili se sami razočaraju i odustanu. Minus koji im moram spočitati jest malo mlaka kampanja, prilično su oprezni ali opet ni nemaju nekakvu financijsku snagu da se kite plakatima i koncertima kao ostali. Što se tiče Ruže Tomašić, možda nije najsretnija stranačka opcija ali ne zaboravimo da je Ruža jedina iznenadila na prošlim izborima za europarlament. Daklem, samo hrabro
...

PREDNOSTI: Mladost, perspektivnost, obrazovanost, odlična javna percepcija, realnost u programu, entuzijazam, najmlađa lista
NEDOSTATCI: Neiskustvo, mlaka kampanja

Oznake: HSP Dr. Ante Starčević - IZBORNI PROGRAM

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.