16

utorak

travanj

2013

ANALIZA EUROIZBORA S ASPEKTA LOKALNIH IZBORA

Nakon prebrojavanja glasova i njihove konačne objave jučer u podne, pravi pobjednik europske izborne noći, jest njezin dojučerašnji najveći protivnik – Ruža Tomašić. Predsjednica HSP-a Dr. Ante Starčević tako je potpuno zabrinula SDPovce i premijera Milanovića te apsolutno zasjenila jačeg koalicijskog partnera HDZ i unijela malo pomutnje u njihove redove. Razloge ovakvog rezultata možemo tražiti u posljednjim javnim istupima Ruže Tomašić, koja se ne ustručava javno izreći svoje političke stavove, ma kakve salve kritika nakon toga morala otrpjeti od Milanovića ili čak i Karamarka.



Ruža se tako prometnula u apsolutnog lidera desnog političkog bloka u Hrvatskoj, ne štedeći ukazati i prokazati na sve probleme u kojima živi današnji građanin Hrvatske. Što se tiče HDZa, bez obzira koliko se oni veselili, gorka je ovo pobjeda, jer predsjednica HSP AS uzela je svaki četvrti glas na HDZ-HSP AS- BUZ koalicijskoj izbornoj listi za europski parlament. Do jučer su se HDZovci pitali da li im je ova koalicija donijela više štete nego koristi, zbog Tomašićkine retorike i medijske pozornosti koju za sobom nosi, ali danas su sigurni da su dobro izabrali, dapače odlično jer bi u suprotnom gledali u leđa SDPu za nevjerojatnih 64.758 glasova! Za usporedbu, laburisti su osvojili oko 42 tisuće glasova.



Osim ovoga, premijer Milanović je dobio lekciju iz ponašanja jer birači poručuju, nisi dovoljno dobar premijer! Što se tiče HDZa brine ih slaba mobilizacija biračkog tijela, gdje su tradicionalno dobro organizirani plus sam Karamarko, za kojeg mislim da nema kalibar vođe, bezličan je i jako loš motivator svojeg biračkog tijela. U cijeloj ovoj priči, uz HSP AS, laburisti su se opet pokazali kao jedina politička stranka koja bilježi rast u Hrvatskoj, otimajući glasove SDP-u.

U Opuzenu je na birališta izašlo tek 27 % birača odnosno njih 721, od ukupno 2.648. Izdvojio sam rezultate naših lokalnih političkih stranaka na nedjeljnim izborima za zastupnike u europskom parlamentu, izgledaju ovako:
HDZ – 248 GLASOVA, HSP ANTE STARČEVIĆ – 64 GLASA, SDP – 115 GLASOVA, HNS – 33 GLASA, HSU – 43 GLASA, HSS – 25 GLASOVA, HSLS – 1 GLAS i A-HSS – 24 GLASA.
Stranka koja je nosila listu dobila je prednost pri konačnom rezultatu, pa je tako npr. koalicija HSS-HSLS osvojila u Opuzenu 26 glasova, od čega je tek jedan pripao HSLS zbog preferencijalnog glasa.

U praksi to znači da su glasovi HSLSa pripali HDZu jer kao što sam već ranije rekao, ta stranka je u Opuzenu samo „prlipak“ HDZa, pa su toga očito i sami birači svjesni. Preostalih 104 glasova osvojili su kandidati koji nisu zvijezde lokalnog političkog neba. U odnosu trenutačne političke snage, rezultati bi bili ovakovi:
HDZ – HSLS osvaja 249 glasa, SDP – AHSS – HSU osvaja 182 glasa, HSP ANTE STARČEVIĆ osvaja 64 glasa, HNS – HSS osvaja 58 glasova.

Kada bismo krenuli i korak dalje, pa nekakvom logikom preostala 104 glasa razdijelili po političkom svjetonazoru, prema dHondtovoj metodi u gradskom vijeću bi odnosi snaga bili otprilike sljedeći:
HDZ – HSLS 6 MANDATA, SDP – AHSS – HSU 4 MANDATA, HSP ANTE STARČEVIĆ 2 MANDATA i HSS – HNS 1 MANDAT.

Svi ovi izračuni temelje se na izlaznosti od 27 % biračkog tijela, što je na neki način indikativno ali ipak nedovoljno za pravu sliku. Doći će ipak do nekakvih promjena nakon značajnije mobilizacije biračkog tijela, poglavito HDZa i HNSa koji mora još puno raditi da bi ostvario kvalitetan izborni rezultat.

Međutim, moja procjena je da će nakon raspodjele vijećnićkih mandata 19.05.2013., politička slika u Opuzenu ići nekako ovako:
HDZ – HSLS 5-6 MANDATA /prije 6 nego 5/
SDP – AHSS – HSU 3 MANDATA
HNS – HSS 3 MANDATA
HSP AS 1-2 MANDATA /prije 1 nego 2/

Sigurno mislite da je moja prognoza malo smjela, ali nekako mi se čini da je HDZ-HSLS u stanju uzeti maksimalno 6 mjesta u GV. Procjena je rađena po dHondtovoj metodi, na temelju izlaska birača od posljednjih izbora 2009te, gdje sam za uzorak izabrao 1800 glasačkih listića, a glasove sam razdijelio ovako:
HDZ HSLS 780 (zadnji put 838)
SDP AHSS HSU 420 (zadnji put 286 + 110 = 396 bez HSU)
HSS-HNS 430 (zadnji put 438)
HSP dr. Ante Starčević 170 (zadnji put HSP = 99)

Svejedno je kakav odnos snaga postavite, ako HSP AS osvoji 120 glasova, a tih 50 dodam HDZu, opet HSP AS ima jedan mandat, pa se možete i sami poigrati na sljedećoj stranici. Činjenice govore da stranka Ruže Tomašić raste, pa je njihov mandat u gradskom vijeću realnost, dapače mogu i iznenaditi dok ostali stagniraju. Uvjeren sam da se bez njih neće moći ovladati GV pa ih to polako gura za najpoželjniju poslije izbornu udavaču u Opuzenu. Ovaj rezultat nikako ne odgovara lokalnom HDZu koji na lokalne pravaše gleda očito s podcjenjivanjem, ili je gledao barem do jučer ... Pokazalo se i ovdje, da je trenutno jedina prava pravaška stranka ova kojoj je Ruža Tomašić na čelu, jer su ostali prošli kao bosi po trnju – HSP Daniela Srba tek 3 glasa u Opuzenu, a AHSP Denisa Šešelja samo 10. Ni na nivou cijele države njihovi rezultati nisu ništa bolji. Sve ovo je rezultat višegodišnjeg „rasturanja“ pravaške scene u Hrvatskoj, čiji predvodnik je bio zna se tko...

Kao zaključak, očito nas očekuje jedna neizvjesna politička utakmica u mistu, gdje će se vagati svaki glas pa nam ne preostaje ništa drugo već čekati konačne rezultate i vjerovati da se birači neće oglušiti na poziv političkih stranaka za konzumiranje ustavom zajamčenog prava na izbor.

Oznake: ANALIZA EUROIZBORA S ASPEKTA LOKALNIH IZBORA

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.