14

nedjelja

travanj

2013

LAMENTIRAJMO

Ovaj današnji članak napisao sam tek ukratko želeći potaknuti nekakvu kvalitetniju diskusiju, jer sam o nekim temama već pisao, a o nekima jednostavno nemam dovoljno saznanja, pa stoga pokušajmo zajedno lamentirati:

DONACIJA GLOBALNOG FONDA
Donacija Globalnog fonda za zaštitu okoliša od 22,5 milijuna kuna je zasigurno tema tjedna u mistu. Radi se o sustavu navodnjavanja 310 ha poljoprivredne površine područja Glog koju obrađuje ukupno 234 korisnika. Koliko sam uspio saznati, ovaj projekat „nosi“ Županija i planira njegovu implementaciju na području cijele doline Neretve, dok je Opuzen tek prvi segment u cijelom sustavu. Što se tiče Opuzena, donacija odnosno navodnjavanje Gloga će biti realizirana do lipnja sljedeće godine, 2014. Preko medija se ne može saznati ništa više, osim ovih općih pojmova, tek naznaka da je gradonačelnik „objasnio“ korisnicima kako sve skupa funkcionira. Bilo bi dobro da se svim građanima i ostalima pobliže objasnilo putem službene web stranice kako je cijela stvar zamišljena, jer ovako svi imamo puno pitanja na koje ne možemo dobiti odgovor. Mene bi zanimalo hoće li se ovaj sustav dalje razvijati na području Opuzena, je li Glog jedino područje predviđeno za ovu vrstu navodnjavanja? Na opuzen.hr tek šturo izvješće, kopirano sa web stranice Županije, pa tako ovu temu ne mogu pobliže obraditi...

MRAK U MERLOTA
Jučer je u hotelu Merlot u susjednoj općini Slivno održano predavanje na temu legalizacije bespravno izgrađenih objekata, gdje je kao gost sudjelovala i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi RH, gđa. Anka Mrak Taritaš. Predavanje je organizirano od strane lokalnog HNS-a, a kako sami na web stranici kažu, jedno od pitanja vezalo se i za svima zanimljivu temu legalizacije našeg kina. Prema riječima ministrice, ova građevina se može legalizirati bez obzira na vlasništvo koje je trenutno u sporu, jer je važno zahtjev podnijeti, a sve ostalo će se rješavati u samom postupku ... Eto, nekakva nada postoji iako je cijela stvar oko ove građevine prepuna misterija. Nama građanima je samo važno da se objekat kina privede svrsi, a ne da se samo legalizira. U svakom slučaju, nadamo se najboljemu.

ODAZIV
Polako završavamo temu europskih izbora, potvrdile su sve prognoze vezane za slab odaziv birača. Na državnoj razini on se kreće od 16 do najviše 20 posto, što je totalni podbačaj. Svaka politička stranka ima neku svoju filozofiju, što je dovelo do ovakvog fijaska u izlasku na birališta, jedino su laburisti pošteno priznali da su ljudi vjerojatno zgađeni politikom i političarima, pa nisu iskazali veći interes. Nonsens je da ćemo ove izbore pamtiti po veličini glasačkog listića, slaboj izlaznosti i visokoj plaći eurozastupnika, a ne po nekakvoj kvaliteti izbornih programa i/ili kandidata. U Opuzenu je na 5 biračkih mjesta odaziv bio isto tako mizeran, dvadesetak posto od ukupnog broja upisanih birača.

REZULTATI
Prema prvim neslužbenim rezultatima, objavljenima od strane DIP-a, euro parlamentarci izabrani na današnjim „povijesnim“ izborima u Hrvatskoj su iz sljedećih stranaka/koalicija:
HDZ-HSP AS-BUZ 32,25 % ili 6 mandata
SDP-HNS-HSU 31,75 % ili 5 mandata
HRVATSKI LABURISTI 5,95 % ili 1 mandat
Ukupno je do sada prebrojeno oko 50 % glasova. Kao zanimljivost je odličan rezultat Ruže Tomašić na listi desne koalicije, koja je dobila svaki četvrti glas pri preferencijalnom biranju. SDP čeka rezultate iz većih gradova, nadajući se oteti HDZ-u jedan mandat. Vidjet ćemo hoće li u tome i uspjeti ...

REZULTATI ZA GRAD OPUZEN su sljedeći:

UKUPNO IZAŠLO: 721 ili 27,23%
od čega su glasovali:

HDZ-HSP AS - BUZ 47,49% ILI 312 GLASOVA
SDP-HNS-HSU 29,07% ILI 191 GLAS
HSS-HSLS 3,96% ILI 26 GLASOVA
AHSS 3,65 ILI 24 GLASA
...

PO BROJU GLASOVA NA PREFERENCIJALNOJ LISTI:

DUBRAVKA ŠUICA 88 GLASOVA (HDZ)
TONINO PICULA 73 GLASA (SDP)
RUŽA TOMAŠIĆ 64 GLASA (HSP AS)
ANDREJ PLENKOVIĆ 50 GLASOVA (HDZ)
MARIJA ILIĆ 43 GLASA (HNS)
JOZO RADOŠ 33 GLASA (HNS)
...





Oznake: Lamentirajmo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.