12

petak

travanj

2013

Kalkuliranje i trgovina

EURO IZBORI
Danas je posljednji dan kampanje za EURO izbore, izbore koji su potpuno nebitni – barem ako je suditi po interesu političkih stranaka odnosno kandidata koji su posjetili naš grad u ovoj predizbornoj kampanji. Koliko sam uspio pohvatati po internetu, ravno nula predizbornih skupova u mistu!? Malo nevjerojatno, ali nažalost vrlo moguće. Nitko nam nije posvetio ni par minuta, pa će se tako vjerojatno i odaziv na ove izbore pokazati kao slab. Izbori kao izbori, apsolutno su nebitni, kako sam već ranije pisao, prvenstveno zbog toga što su sljedeći redovni izbori za euro zastupnike već iduće godine, negdje u ovo vrijeme.

LOKALNI IZBORI
Vlada Republike Hrvatske je jučer na svojoj redovitoj sjednici donijela odluku o raspisivanju redovnih lokalnih izbora za 19.svibnja i time je i službeno započela predizborna kampanja. Mislim prije svega na obvezujući dio, prikupljanje potpisa za nezavisne kandidacijske liste odnosno za sve kandidate za gradonačelnike i načelnike te župane. Što se tiče Opuzena, za pravovaljanu nezavisnu listu građana potrebno je prikupiti najmanje 110 potpisa, odnosno barem 150 potpisa građana za gradonačelnika grada Opuzena. Sve kandidacijske liste moraju se predati najkasnije do 2.svibnja u ponoć, a prava izborna utakmica počinje od 04.05.2013. kada ćemo imati službeno potvrđene konačne izborne liste odnosno kandidate.

NEZAVISNE I ZAVISNE LISTE I KOALICIJE
U Opuzenu, kako smo već pisali, fotelji u gradskom vijeću koje ima 13 vijećnićkih mjesta, nadaju se tako koalicije HDZ-HSLS, AHSS-SDP-HSU te HSS-HNS (?) i HSP Dr. Ante Starčević. Od nezavisnih tu je vjerojatno NL Jure Stanića, a o možebitnoj kandidaturi „redikula“ iz Balature nemam informacija. Ova njihova navodna ambicija najbolje pokazuje što misle o aktualnoj političkoj slici u mistu! Nadam se da će svojim angažmanom uspjeti unijeti malo humora u ovu tvrdu političku diskusiju, jer nam svima treba kroz peti misec malo opuštenija atmosfera bez visokih tonova i upiranja prstom.

KANDIDATI
U proteklih mjesec dana, s ovom temom sam više dosadan, a sve zbog totalne nedosljednosti i kalkuliranja političkih stranaka. Toliko gluposti se izgovorilo, da sam dvojio oko istinitosti ponekih informacija, pa o istima nisam ni pisao. U neke stvari i odabir kandidata od strane njihovih političkih stranaka bio sam sto posto siguran, ali kao što vrijeme prolazi mislim da je i dalje sve otvoreno. Kampanja je apsolutno podbacila, jer ni danas izuzev pravaša, nitko službeno nije ponudio ni jedno „sigurno ime“, svi nešto kalkuliraju i važu i dobrano otežu, dok svi mi s pravom kritiziramo jer se ovakvim odnosom stranaka prema biračima, potpuno podcjenjuje njihova uloga u cijelom ovom procesu.

Sramotno je da smo danas, pet tjedana pred izbore, zakinuti za službene kandidature, političke programe i planove kako od vladajućih, tako i oporbe. Mi ni danas ne znamo hoće li kandidati biti Mihaljević, Filipović ili Čulić? Hoće li im zamjenici biti Vodanović, Šimovićka i Ana Lozina? Tko će nositi liste odnosno hoće li HSS uopće potpisati koaliciju s HNS-om? Samo nagađamo dok u drugim sredinama već mjesecima znamo sve relevantne kandidate, od Metkovića, Ploča, Dubrovnika, Splita ili Zagreba što pokazuje ozbiljnost i političku odgovornost.

Puno vremena utrošeno je uzalud, opet se potvrđuje da se takvim pristupom stvara nezainteresiranost biračkog tijela pa ni do nekakve značajnije promjene ne može doći. HNS se pokazao kao najbolji u predizbornim aktivnostima dok je u isto vrijeme podbacio u pregovaranju, čekajući HSS koji bi trebao biti njihov partner u koaliciji. Začuđuje nonšalantost i politička neozbiljnost Zdravka Čulića u cijeloj ovoj sapunici, osobito zbog njegova iskustva u politici u proteklih tridesetak godina, gdje je svoju stranku koju je u godinu dana izveo na dobar put, pokazujući drugima kako ima prostora za politički rad i promidžbu, danas doveo u situaciju da možda neće imati svojeg prvog na zajedničkoj listi već, kako se govori, razmišlja o Nevenu Matagi ili Tomi Dujmoviću kao nositelju?

Ovaj momenat tako dovodi u pitanje cjelokupan rad HNS-a u proteklom razdoblju, jer HSS je stranka koja nije učinila ništa, a danas se uz HSU navodno pokazala kao najbolji mogući trgovac na lokalnom političkom derneku! Kao u doba Friščića i Vladimira Jordana u Sanaderovoj srpsko-penzionersko-seljačko-trgovačkoj koaliciji, skupo se prodaje kad se zadnje prodaje! Mašala.

HNS i AHSS (ako je za vjerovati čitatelju Kiki) tako su pokušali iznaći mlade i školovane za svoje kandidate, u čemu nisu uspjeli. Razmišljalo se svojevremeno i o jedinstvenom nezavisnom kandidatu sa spomenutim kvalifikacijama, koji bi bio prihvatljiv svima i kojeg bi poduprli svi oporbenjaci, ali nekima ni to nije bilo dovoljno da skupe glave i uvide da se drugačije ni ne može ugroziti aktualnog gradonačelnika, pa je i takva mogućnost pala u vodu.

Vrijeme će pokazati koliko je zapravo cijelo ovo natezanje, pregovaranje i ogovaranje kome koristilo, pobjednici su ako se mene pita, barem u koalicijama, SDP i HSS, koji su dobro kapitalizirali ponuđeno i sigurno će imati po jednog vijećnika u gradskom vijeću. O ostalima kada se izbroje glasovi ...

Oznake: Kalkuliranje i trgovina

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.