23

subota

ožujak

2013

PRORAČUN: PLAN I PROGRAM

Želeći se što bolje pripremiti za pisanje teksta kojeg upravo sada čitate, potrudio sam se na službenim internet stranicama «najbojeg mista na svitu», pronaći inspiraciju kojom bih na neki način približio svim građanima realizirane, planirane i tekuće projekte, kapitalne investicije te izvršenje samog proračuna u periodu 2009 - 2013.

Iako se ovaj blog od određenih grupacija pokušava prikazati kao «protu mišćanski», u smislu da obrađuje teme koje na neki način u ovo predizborno vrijeme nisu baš «poželjne», stvarnost je zapravo takva da sve ove informacije bilo tko od Vas može pronaći na spomenutoj web stranici i donijeti vlastiti zaključak. One doduše nisu baš u prikladnoj formi da Vas zainteresiraju već se nalaze u pdf formatu pod imenima «proračun», «službeni glasnik» i sl. Kada bi na spomenutoj stranici urednik koji uređuje ovaj web portal napisao: «PRORAČUN 2012.: Od planiranih 26 milijuna, ostvareno samo 9 milijuna kuna» sigurno da to i ne bi bila dobra reklama za vlast koja za sebe tvrdi da je prilično uspješna.


Predizborna kampanja tek što nije počela, oporbenjaci će siguran sam mahati nekim novim projektima i planovima do 2017. dok se aktualna vlast mora hvaliti svim učinjenim u proteklom mandatu. Mene je zainteresiralo koji su to projekti realizirani u proteklom mandatu, od polovice 2009. pa do danas.

U prethodnom mandatu od 2005. do 2009. napravilo se mnogo, to je neupitno: dobar dio kanalizacije, odvodnje oborinskih voda, pjaca, rasvjeta, neke ceste i sl. Velika većina planiranih «kapitalnih investicija» međutim nije do kraja realizirana ili završena, jedan dio je započet dok se dosta tih nekih planova samo prebacuje iz proračunske godine u sljedeću koja dolazi, zaključak je koji se sam od sebe nameće, kada pročitate posljednjih nekoliko dostupnih proračuna na web stranici Opuzena. Dojma sam da je ovaj tekući ciklus 2009-2013 tako nepovratno izgubljen, ako tražimo opipljive rezultate obećanog i ostvarenog, ako sam u krivu demantirajte me!

Voditi jedan grad sigurno nije lagan posao, ovdje ne mislim na gradonačelnika, već na one ljude koji su cijelom ovom procesu njegova logistika (pravnici, administratori, ekonomisti i sl.). Njihov posao je učiniti maksimum da iz proračunske zalihe i tekućeg priljeva zadovolje sve aspekte proračuna, namire obaveze i podijele plaće, dotacije i sl. Oni zasigurno nisu ni krivi ni odgovorni što se proračun slabo puni pa tako ni posljednja preraspodjela za 2012. kojom je prvotni plan od 26 milijuna postao tek sanak pusti nije njihov propust.Vremena su teška, recesija i odricanje naša su svakodnevica, državnih «injekcija» već duže nema pa se novac mora «izmisliti».

Budući da je ovaj blog ipak politički, moje je da pokušam proniknuti u neke razloge zbog koji je grad Opuzen u financijskoj «banani». Kada kažem da se «loše gospodari» sigurno nitko neće viknuti «heureka», ali je isto tako poznata činjenica da dio proračuna crpe i mnoge grupacije i udruge koje «sisaju» proračun zbog očitih «politikanskih» interesa vladajućih.

Među proračunskim korisnicima imate tako slučaj da su neke humane udruge koje djeluju u Opuzenu poprilično podcijenjene, npr. Udruga davatelja krvi s obećanih 5.000 kn dobija samo 1.000 kn(?!), a socijalna udruga «Topli dom» s 10.000 planiranih dobije tek polovicu predviđenog iznosa tj. 5.000 kuna, a sve prema podacima za 2012. Nadalje, mnogo je udruga ugašeno, ali većina ovih koje postoje ipak nekog vraga i rade za opće dobro, dok za neke druge baš i nisam siguran. Mene smeta slučaj da npr. Udruga Torcida iz proračuna dobiva umjesto planiranih 8 čak 10.000 kuna, a da nikom nije jasno na što su zapravo taj novac utrošili. Nitko ne kaže da i Torcida kao i svaka udruga nema pravo dobiti svoj dio kolača, samo sam dojma da je njihova jedina aktivnost, navijanje i „zajebancija“, ovdje dobro nagrađena. U isto vrijeme davatelji krvi dobiju deset puta manje?!

O Neretvancu npr. nema smisla trošiti riječi, to je najveći «bunar» u Opuzenu zbog kojeg pate svi ostali korisnici proračuna. On je naš ponos ali ne zaslužuje toliki novac. Da u tom istom Neretvancu igra naša mladost, svi bi bili sretni, ali većinom igraju neki «tuđi» momci i za taj svoj angažman dobivaju novac. Sportski klubovi odnosno njihova snaga zapravo se mjeri snagom gospodarstva regije iz koje dolaze. U Hrvatskoj je nažalost praksa da gradovi iz vlastitog proračuna sponzoriraju klubove, a onda ti isti klubovi tim istim građanima još i naplaćuju ulaznice i na kraju opet grcaju u dugovima.

Svi smo svjesni da je to tek manji dio koji u jednoj godini potroši «plava makinja». Čak 310.000 kuna naspram ukupno 425.000 kn koliko je namijenjeno svim ostalim sportskim udrugama i klubovima zajedno ipak je previše za jedan klub i nije korektno prema ostalim sportskim društvima. Za usporedbu, rukometni klub dobio je tako u 2012. četiri puta manje od Neretvanca, svega 80.000 kn.

Želio bih da je barem netko npr. napokon uložio novac u Gradsku glazbu koja ima na raspolaganju 55.000 kuna. Ok, ali zašto nema 120.000?! U toj glazbi sviraju svi opuzenci, ima tradiciju, mladost, sada i rogistički sastav ali potpuno je zanemarena zbog mastodonta kao što je Neretvanac. Trebalo bi kupiti nove instrumente, uložiti u ostalu opremu i sl. Čuo sam nekidan da će napokon ući majstori u njihove prostorije i malo ofarbat te zakrpit zidove – pa mašala! Navodno će naši glazbari napokon dobit i nova odijela, donacija neka priča se. Pa zar se doista događa da grad nije u stanju ovo platit već neki sponzor to mora? Isti novac je namijenjen i u 2013.-oj godini, pa bi moja preporuka bila da se u 2014.-oj u proračunu za njih osigura barem 150.000 kn kako bi se i oni malo „uljudili“ i obnovili.

Nadalje čitam u proračunu: potpore studentima su sa 40 pale na tek 10 tisuća. Pa moramo valjda više ulagati u svoje obrazovanje odnosno svoju djecu, od ovakvih mizernih iznosa na razini jedne proračunske godine. Sve su ovo podaci iz 2012.

Od nekih kapitalnih projekata, grad uspješno nastavlja proširenje groblja Sv. Roka i pripadajućeg parkirališta, obnovljena je najzad i crkva na groblju, projekat kanalizacije zapao je u krizu zbog stečaja izvoditelja radova pa čekamo daljnji razvoj situacije – nitko nas o istom ne obavještava! Novac od IPARD-a došao je navodno u pitanje? Neprestano se u proračunu spominje igralište na Vlaci, prvotno se planiralo pola milijuna kuna za kupnju zemljišta dok je posljednji iznos 200.000 kn. I spominje se nekih 300.000 za njegovu izgradnju, ali očito je da čeka neka nova vremena – piše «nula» u proračunu odnosno u njegovoj izmjeni u 2012., ovaj projekat je tako (p)ostao «ping-pong» projekat.

Mnogo je toga planirano u proračunu: parking na Čatrnji, uređenje parkirališta na rivi, uređenje ulice na dijelu Buk-Vlaka, komunalna infrastruktura u poduzetničkoj zoni, asfaltiranja, odvodnja ... samo su neki od spomenutih. Mnogo toga treba još i završiti, a novca nažalost nema. Kako ćemo dalje još se ne zna, planovi postoje ali bez pravog zaokreta u gospodarenju sumnjam da će se nešto promijeniti. Žalosti činjenica da aktualna vlast ne uspijeva ostvariti kvalitetnu suradnju sa Zagrebom, a zašto je tomu tako uopće ne želim nagađati. Valjda će nam netko uskoro reći.

Ne spominje se nigdje ni kino dvorana ni gradski park iako je svojedobno to bilo u proračunu.

I da opet spomenem javni servis opuzen.hr u kojem se navodi, u dijelu «gospodarstvo», kako je poduzetnička zona temelj gospodarskog razvoja grada zbog svojeg geoprometnog položaja i ostalih komparativnih prednosti. Kako da sada ja pohvalim sav taj uloženi trud i novac, ako je javno poznato da je ta ista poduzetnička zona otišla u stečaj, da ima još previše posla za napravit da bi se uopće stvorili preduvjeti kojim bi ta ista poslovna zona počela i raditi, privukla investicije i zaposlila ljude? Ovi podaci su iz 2008. i stanje na terenu danas je jako slično kao i tada, vide se tek obrisi onoga što je tako davno, te 2003/4. odlično zamišljeno. Od 2009. do danas u zoni se nijedan novi pogon nije otvorio, sve je isto kao 2009. Bossin, Renault-Jerković, Tommy-Zona, Era i Kamenko. Lažem, došli su vatrogasci!
Prošlo je skoro deset godina i ta zona se nije uspjela završit? Ma ajte molim Vas!

Da zaključim ovu tešku priču, previše je tu stavki, mnogo korisnika, mnogo magle i premalo prave i opipljive koristi za društvo u cjelini, na kraju proračunske godine.

Proračun za 2013. tako je planiran za 16,3 milijuna kuna i svi se vjerujem nadamo da će se pokazati kao realan i ostvariv. Tako bismo napokon zatvorili veliku većinu otvorenih odnosno započetih projekata te se okrenuli nekim novima na dobrobit cijelog Opuzena.

Molim stoga, počnite zaista raditi molim Vas Bogom, prestanite kukati i za sve kriviti nekakve «crvene kmere»! Vrijeme nam svima leti.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRORAČUN 2013.

NEKE OD STAVKI:
2013. 2014. 2015.
Prihodi poslovanja 16.189.150,00 16.340.000,00 16.823.000,00

Tekuće donacije u novcu 212.500,00
UOSIM "Prijatelj" 5.000,00
Neretvanska udruga voćara "Mandarina" 15.000,00
Društvo Neretvana i prijatelja Neretve 5.000,00
Pčelarska udruga "Mandarina" Opuzen 5.000,00
Udruga likovnih stvaratelja "Opuzen" 5.000,00
Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti 2.000,00
Opuzenski Krnjeval 1784. 14.000,00
Maraton lađa - udruge lađara 23.000,00
Udruga obitelji poginulih branitelja Opuzen 5.000,00
Klub dragovoljnih davatelja krvi "Neretva" 1.000,00
KU "Balatura" 6.000,00
Gradska glazba Opuzen 55.000,00
Matica Hrvatska Ogranak Opuzen 3.500,00
Udruga građana "Družba Pivčeva kala" 10.000,00
Ostali izdaci za kulturu 10.000,00
Radio Narona 10.000,00
Zajednica udruga DVIDR Županije Dubrovačko -
neretvanske 1.000,00
Udruga za očuvanje neretvanske baštine 13.000,00
Udruga " Topli dom mista" 5.000,00
Amatersko kazalište Opuzen 5.000,00
Akulturacija 14.000,00

Aktivnost Promicanje sporta 438.000,00
RK "Opuzen" 80.000,00
NK "Neretvanac" 310.000,00
Lovačka udruga "Prepelica" 1.000,00
Udruga navijača Hajduka "Torcida Opuzen" 10.000,00
Sportske igre mladih 5.000,00
Rukometni klub Akademija B&M 9.000,00
Udruga Mandarina cup 18.000,00
ŽRK " Opuzen" 5.000,00
Ostale tekuće donacije 27.000,00
Osnovna i srednja škola Opuzen- maturanti 5.000,00
Hrvatski crveni križ - Metković 17.000,00
LAG-lokalna akcijska grupa 5.000,00
Kupnja zemljišta za igralište na Vlaci
411 Materijalna imovina - prirodna bogatstva 200.000,00
42 Rashodi za nabavku proizvedene dugotrajne imovine
Sanacija sportske dvorane
421 Građevinski objekti 100.000,00
Uređenje i opremanje javne plaže na
Ušću
421 Građevinski objekti 50.000,00
Asfaltiranje ulice put Zlatinovca i
Pržinovac
421 Građevinski objekti 150.000,00
Pristupna cesta i parking prostor
pored gradskog parka Opuzen
421 Građevinski objekti 250.000,00
Uređenje parkinga na Čatrnji- I faza
421 Građevinski objekti 150.000,00
Sustav javne odvodnje Grada
Opuzena - 2 faza gravitacijski kolektor 22i23 u okviru
programa IPARD - mjera 301
421 Građevinski objekti 1.900.000,00
Sekundarna mreža Grada Opuzena,
područje: Zagrebačka ul. Zadarska ul. i ul. Prantrnovo
421 Građevinski objekti 2.500.000,00
Izgradnja komunalne infrastrukture u
Poduzetničkoj zoni
421 Građevinski objekti 1.020.000,00
Sanacija vodovodne mreže
421 Građevinski objekti 200.000,00
Izgradnja i rekonstrukcija javne
rasvjete Trn, ul. J.B. Jelačića i Zagrebačke ul.
421 Građevinski objekti 400.000,00
Odvodnja oborinskih voda u
gradskim ulicama i parkovima
421 Građevinski objekti 50.000,00
Nabava dokumenata prostornog
426 Izmjene i dopune PP Grada 60.000,00
426 Izmjene i dopune detaljnog plana "Poslovne zone II" 50.000,00
426 Izrada detaljnog plana "Burćina" 160.000,00
426 Izrada projektne dokumentacije za " Muzej lađa" 70.000,00
426 Izrada projektne dokumentacije za reciklažno dvorište 100.000,00

Oznake: Opuzen, proračun, PRORAČUN: PLAN I PROGRAM

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.