utorak, 07.08.2007.

Slavenski panteon - Uvod

Imena slavenskih bogova uglavnom su nam poznata, sačuvana u narodnoj tradiciji i šturim izvorima koje posjedujemo. Kako nikada nije učinjen neki ozbiljniji pokušaj, niti u prošlosti, niti u današnjem vremenu, da se načini neka ozbiljnija klasifikacija staroslavenskih božanstava, zaljubljenicima (jer teško da se itko može zvati stručnjakom na ovom polju) ostaje samo da to čine sami, koliko god to nepouzdano i neprovjereno bilo. Time se zapravo svi upuštamo i u zamke koje taj posao u sebi sadrži, jer, kako je jedan moj poznanik, takodjer zaljubljenik u slavenski paganizam rekao - Previše je mistifikacije, neopaganskih dodataka i namjerno učenjenih grešaka u interpretaciji slavenske mitologije kakvu danas znamo. Ja se u potpunosti slažem s njim.
Ponavljam, sve što ovdje iznosim također je u velikoj mjeri nepouzdano i ne bi se trebalo smatrati izvornim i neprikosnovenim. Na osnovu dostupnih mi izvora, koje i sam pokušavam donekle razvrstati, ja ću pokušati napraviti pregledan popis slavenskih bogova. Popis.... tu se ponovno sjetim mog poznanika, koji nimalo ne odobrava pristup "popisa" jer su tako koncipirane sve web-stranice i publikacije koje danas postoje na ovu temu, za koje on smatra da je najbolje izbjegavati ih, i koliko je to moguće, tražiti ipak malo bolji, ozbiljniji rad koji se ne čini kao da je sve na njemu nabacano na hrpu pa tiskano, ili objavljeno, ovisno o kojoj vrsti publikacije se radi. Pokušat cu slijediti njegov savjet, i u nekoliko članaka, pozabaviti se slavenskim panteonom na način koji je po mom mišljenju skladan i čitak.
Ali prvo, malo povijesti.
Prvi pokušaj da se ustanovi slavenski panteon bio je onaj kijevskog kneza Vladimira I. (980-988). Vladimir je dao da se blizu njegovog dvora podignu likovi Peruna, kao vrhovnog boga, Velesa, Horsa, Dajboga, Striboga i Mokoš. Ta "reforma" bila je međutim kratkog vijeka, jer je isti vladar već nekoliko godina kasnije dao da se isti idoli sruše, podržavajući nasilnu kristijanizaciju koja je tada započela i u Kijevskoj kneževini. Teško je ne primijetiti kako je u ovom slučaju Perun bio postavljen na mjesto vrhovnog božanstva, dok se u ranijim izvorima ( pa i u Velesovoj knjizi) spominje Svarog kao vrhovno božanstvo. Sve to svjedoči o nekonzistentnosti staroslavenskog panteona, koji se kroz stoljeća dosta mijenja, na različite načine u raznim sredinama gdje su živjeli Slaveni.
Sve do 19. stoljeća paganizam u cjelini bio je bačen u zaborav, diskriminiran kao praznovjerje, "vražja znanost ", vještičarenje i slično, imidž stvoren propagandom kršćanske crkve. No, neki elementi paganizma nastavili su živjeti i kada je prihvaćeno kršćanstvo, pa su brojni bogovi preodjenuti u "svece" i demone. Romantizam 19. stoljeća i neopaganski pokreti širom Europe nastojali su oživjeti taj pretkršćanski duh, te je tako i počelo otkrivanje svih starih paganskih religija u Europi.
Taj proces otkrivanja istinskog identiteta Europe i njenih raynovrsnih, ali istorodnih naroda, traje i danas i da je nadu da njegov zamah nece posustati jer mu snagu daju upravo oni u kojima je njegova snaga uvijek i lezala - novim, mladim, svjesnijim i samosvjesnijim generacijama.

| 12:24 | Komentiraj (19) | Print this! | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Copyright © DVERI PERUNOVE - Design touch by: Tri mudraca, hosted by croBLOGeri.com


Komentari On/Off

  kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Siječanj 2008 (1)
Studeni 2007 (3)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


...a noću Veles hodi Svargom po mlijeku nebeskom do svojih zdanja i zorom nam vrata svoga hrama otvara. A mi očekujući da nas primi u blistavi hram, pojemo pjesme i Velesa slavimo od vijeka do vijeka kao jaganjci čisti. Veles je precima našim podario znanja da zemlju oru i travu siju i žito žanju u poljima rodnim, da snop u kuću stavljaju i poštuju kao oca božanskog. Slava našim očevima i materama što nas naučiše da bogove poštujemo i pokazaše nam put Prava koji slijedimo i bogovima slavu pojemo i Slaveni smo...

Knjiga Velesova

MORANINA USPAVANKA

Sad ste moji svi odreda,
I vi što celujete ikone Bizanta,
I vi pod okriljem Mletaka i Rima,
Svi vi međusobno što se krvite.
Nikada niste bili jedan uz drugoga tešnje,
Krv se vaša opet pod zemljom meša
U veliku Slovensku ponornicu.
Iz nje će vam postojbinske nići lipe
I leske i divlje trešnje.

Svi vi starinom iza Karpata,
I vi opaljeni od vreline zraka
I vi beloliki, glave ruse,
I vi što ustajete protiv Bizanta,
I vi što ustajete protiv Mletaka,
Svi vi zavađeni,
Hodite u tiho carstvo meni
I u njemu se tesno zbite,
Otvorena su vam širom vrata.
Zauvek
Tu se pomirite
U nedrima zemlje smeđe,
Zaboravite pod nebom jata,
Zaboravite zvezde i mrave,
Zaboravite obale i međe.

Desanka Maksimovic






Radovi ruskog slikara Vsevoloda Ivanova:

SLIKA1
SLIKA2
SLIKA3
SLIKA4
SLIKA5
SLIKA6
SLIKA7
SLIKA8
SLIKA9
SLIKA10
SLIKA11
SLIKA12
SLIKA13
SLIKA14
SLIKA15
SLIKA16