subota, 04.08.2007.

Teogonija, kozmogonija i kozmoloski ustroj u slavenskom paganizmu

Ovaj članak bit će posvećen nastanku svijeta i bogova, kao njihovom mjestu i ulozi u kozmološkom ustroju.
Kao i mnogi drugi indoeuropski narodi, i Slaveni su smatrali kako je cijeli svijet sadržan u Drvetu Života. Ono povezuje sve sfere postojanja, svijet bogova sa svijetom ljudi. U nordijskoj mitologiji drvo je poznato pod nazivom Yggdrasil, dok Slaveni Drvetom Života smatraju hrast, zbog čega on i zauzima vrlo važno mjesto u staroslavenskoj mitologiji i religiji. Drvo Života povezuje, prema mitologiji, tri sfere postojanja, tri svijeta koji čine univerzum - Jav, Prav i Nav. Prema Knjizi Velesovoj, Jav (primjetna je veza sa rječju java - stvarnost, zbilja) je materijalni svijet i tijesno je povezan s Navom (nebo), jer oni zajedno imaju isto ishodište. Prav obuhvaća i jedno i drugo, jer ono predstavlja Zakon po kojem je sve uređeno (ne znam da li ga je ispravno poistovjetiti sa egipatskim maatom , principom uređenosti, pravde) i koji dolazi od Svaroga, vrhovnoga boga. Bogovi obitavaju kako i Navu, tako i na Javu. Nav čine Svarga (nebo) i duše umrlih (zvijezde). Varga čini sam vrh drveta i na njemu stoluje Svarog, u svojoj dvorani koja se zove Irij. U deblu drveta, koji čini Jav, nalazi se materijalni, svijet živih bića, dok u korijenu, Podzemlju žive "mračni" bogovi Crnobog, Morena i Zmey.

Image Hosted by ImageShack.us

Postoji više mitova o nastanku svijeta i ja cu ovdje navesti neke. Jedna od njih, u obliku pjesme, govori o tome kako u početku, kada nije bilo ni zemlje ni neba, nego samo voda i u njenzinoj sredini tri stabla, na njemu sjedile tri golubice i razgovarale o tome kako da stvore svijet. Tada se dosjete i učine sljedeće - zarone u vodu, skupe pijeska i raspršivši ga, stvore kopno. Tad skupiše zlatno kamenje i rasuše ga po nebu. Tako su nastali sunce, mjesec i zvijezde.
Po drugoj priči, svijet je nastao kao rezultat raspre između Bjeloboga i Crnoboga. Naime, dok je u obličju labuda letio nad prvobitnim morem i ničeg drugog nije bilo, Bjelobog bi usamljen i tužan. Tad ugleda svoju sjenu, Crnoboga, i dogovori se s njoim da stvore kopno. Crnobog se slozi i upita Bjeloboga gdje ce naci zemlju.
"Pod morem ima zemlje, zaroni i zahvati" - kaza mu Bjelobog - " ali prije nego što zahvatiš, moraš reci "S Bjelobogovom moći i mojom". Ovaj ga ne poslusa i samo svoju moc prizove ali ne uspije zahvatiti pijesak, čak niti nakon trećeg puta. Tad pored svoje zazove i Bjelobogovu moć pa uspije zahvatiti pijeska s morskog dna te ga iznese na površinu, zadržavši malo od u svojim ustima za sebe.
Bjelobog tad rasprši pijesak i nastade kopno. Zemlja u Crnobogovim ustima također poče rasti, usta mu počeše otjecati i on morade ispljunuti. Od te zemlje nastadoše planine.
Ljubomoran i bijesan što je prevaren, Crnobog čekaše da njegov protivnik zaspi, pa ga podiže da ga baci u ocean, ali ga od zemlje nije mogao dohvatiti. Tad se Bjelobog probudi i ovaj mu kaže kako zemlja lijepo raste i kako je treba blagosloviti. Tad se Bjelobog nasmiješi i odgovori kako ju je on već blagoslovio, i to sve četiri strane svijeta, kad ga je ovaj držao i tražio ocean da ga u njega baci. Tad Crnobog razljućen napusti Bjeloboga.
Bjelobog postade zabrinut jer je zemlja nekontrolirano rasla i prijetila je da preraste nebo, pa on upita Crnoboga kako da taj rast zaustave. Kad je došao k njemu, poče se strahovito smijati, jer ugleda Crnoboga kako jaše jarca, kojeg je sam stvorio. Na to se ovaj razljuti i ne htjede dati odgovor. Bjelobog se dosjeti, stvori pčelu i pošalje je da špijunira Crnoboga. Ona tad ču od njega kako treba samo štapom napraviti križ u smjeru sve četiri strane svijeta i reći "Dosta je zemlje" i zemlja će prestati rasti. Shvativši da je pčela čula njegovu tajnu, Crnobog joj doviknu kako želi da onaj tko ju je poslao jede njezine fekalije.
Pčela sve prenese Bjelobogu i ovaj učini sve kako je Crnobog rekao i još kaže ovo pčeli "Neka tada tvoje fekalije budu sladje od bilo čega na ovom svijetu!" i tako pčele bijahu blagoslovljene da proizvode med.
Prema starijim verzijama, Rod (Svarog) bio je taj koji je stvorio svijet, čovjeka i sva ostala živa bića. On je, osim što je slavljen kao bog zemljoradnje, jer je čovjeka naučio da obradjuje zemlju i tako prehranjuje sebe i svoju obitelj, slavljen i kao vrhovni bog.

Slijedi: Panteon slavenskih bogova

| 17:38 | Komentiraj (9) | Print this! | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Copyright © DVERI PERUNOVE - Design touch by: Tri mudraca, hosted by croBLOGeri.com


Komentari On/Off

  kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Siječanj 2008 (1)
Studeni 2007 (3)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


...a noću Veles hodi Svargom po mlijeku nebeskom do svojih zdanja i zorom nam vrata svoga hrama otvara. A mi očekujući da nas primi u blistavi hram, pojemo pjesme i Velesa slavimo od vijeka do vijeka kao jaganjci čisti. Veles je precima našim podario znanja da zemlju oru i travu siju i žito žanju u poljima rodnim, da snop u kuću stavljaju i poštuju kao oca božanskog. Slava našim očevima i materama što nas naučiše da bogove poštujemo i pokazaše nam put Prava koji slijedimo i bogovima slavu pojemo i Slaveni smo...

Knjiga Velesova

MORANINA USPAVANKA

Sad ste moji svi odreda,
I vi što celujete ikone Bizanta,
I vi pod okriljem Mletaka i Rima,
Svi vi međusobno što se krvite.
Nikada niste bili jedan uz drugoga tešnje,
Krv se vaša opet pod zemljom meša
U veliku Slovensku ponornicu.
Iz nje će vam postojbinske nići lipe
I leske i divlje trešnje.

Svi vi starinom iza Karpata,
I vi opaljeni od vreline zraka
I vi beloliki, glave ruse,
I vi što ustajete protiv Bizanta,
I vi što ustajete protiv Mletaka,
Svi vi zavađeni,
Hodite u tiho carstvo meni
I u njemu se tesno zbite,
Otvorena su vam širom vrata.
Zauvek
Tu se pomirite
U nedrima zemlje smeđe,
Zaboravite pod nebom jata,
Zaboravite zvezde i mrave,
Zaboravite obale i međe.

Desanka Maksimovic






Radovi ruskog slikara Vsevoloda Ivanova:

SLIKA1
SLIKA2
SLIKA3
SLIKA4
SLIKA5
SLIKA6
SLIKA7
SLIKA8
SLIKA9
SLIKA10
SLIKA11
SLIKA12
SLIKA13
SLIKA14
SLIKA15
SLIKA16