DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK osnovano 1929.

subota, 28.10.2017.

Požar gospodarskog objekta

Jutros u 4,58h vatrogasci iz Ravne Gore dobili su dojavu o požaru gospodarskog objekta u Leskovoj Dragi. Po dolasku na intervenciju s dva vozila i sedam članova utvrđeno je da je požar nažalost kasno primjećen te da je u razbuktaloj fazi. Odmah se pristupilo gašenju požara s istovremenom zaštitom susjednih objekata. Na intervenciji su sudjelovali i vatrogasci iz Delnica. Tri operativna člana DVD-a Kupjak su prema zapovjedi sudjelovali u kasnijem dogašivanju i čuvanju zgarišta.

Image and video hosting by TinyPic

Nažalost ovo je već drugi ovogodišnji požar gospodarskog objekta na području Kupjaka stoga ponovno upućujemo upozorenje o važnosti protupožarne preventive u vašim kućama, radionicama i gospodarskim objektima.
Vodite računa o pravilnom odlaganju pepela, održavajte vaše dimovodne kanale. Vodite računa o pravilnoj izvedbi električne instalacija i pravilnom korištenju električnih trošila!


28.10.2017. u 16:29 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 15.10.2017.

Tehnički dan

Danas je održan tehnički dan provjere ispravnosti opreme koju najčešće manje koristimo tijekom godine. Također tijekom godine primjećeni su i manji kvarovi na mlaznicama, armaturama i maloj prijenosnoj pumpi Honda. Popravke na gotovo svoj opremi članovi najčešće izvode sami pa je ovo bila prigoda da se ova oprema nakon popravka i isproba. U pogon su stavljene oba dvije pumpe: Vatrosprem Rosenbauer i Honda Mio uz dobavu vode iz hidrantske mreže. Također isproban je rad motorne pile kao i visokotlačne pumpe u vozilu. Svi pogoni rade na zadovoljavajući način osim veće pumpe koja ima problema s toplim startom. Probu opreme izvršila su tri člana.

Image and video hosting by TinyPic

15.10.2017. u 14:53 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 09.10.2017.

Sezona grijanja- opasnost od požara!

Na području djelovanja DVD-a Kupjak uz požare otvorenog prostora najčešći su još i požari dimnjaka. Dolaskom hladnijih dana počinje intenzivnije loženje peći,štednjaka i kamina u kućanstvima, a time i pojačana opasnost od požara. Kod takvih požara dolazi do zapaljenja nataložene čađe i smole na stijenkama dimnjaka pri čemu se razvijaju vrlo visoke temperature. Stoga ukoliko dođe do požara u dimnjaku u svakom slučaju pozovite vatrogasce!
Pravilno građevinski izveden dimnjak je izgrađen od materijala s povećanom otpornošću na visoke temperature kao što su opeka ili gotovi tvornički elementi (tzv. šidl dimnjak). Dimnjak ne smije imati pukotine na spojevima i mora biti toplinski izoliran-ožbukan. Vratašca za čišćenje dimnjaka moraju biti u ispravnom stanju. Kod izgaranja čađe i smole da ponovimo razvijaju se vrlo visoke temperature te u iznimnim slučajevima samo vrlo dobro izvedeni dimnjaci nakon požara ostaju bez oštećenja. Vrlo je važno da gorivi građevinski elementi same građevine (grede, drveni pod) budu dovoljno udaljeni od samog dimnjaka ili međusobno razdvojeni odgovarajućom toplinskom izolacijom. Ukoliko dimnjak i građevina ne ispunjavaju ove uvjete, prijenos topline iz opožarenog dimnjaka na okolni zapaljivi materijal najčešće dovodi do požara kompletnog građevinskog objekta.
Osim pravilne izvedbe dimnjaka najučinkovitija preventivna radnja zaštite od požara je redovito čišćenje dimovodnih kanala koje će napraviti vaš dimnjačar. Na taj način dimnjačar će smanjiti nataloženu količinu gorive tvari u samom dimnjaku i smanjiti mogućnost zapaljenja dimnjaka na najnižu moguću mjeru. Na području Općine Ravna Gora koncesiju za usluge čišćenja dimnjaka ima dimnjačar Antun Burić iz Ravne Gore

Dimnjačar: OBRT ZA STAKLARSKE I DIMNJAČARSKE USLUGE VL. ANTON BURIĆ broj mobitela: 098 9521401

U posljednjih nekoliko godina DVD Kupjak bilježi najmanje jednu intervenciju godišnje vezanu za požar dimnjaka što je zabrinjavajući podatak ako gledamo da je na području Kupjak naseljeno stotinjak kuća. Neki od tih požara zamijećeni su u fazi kad je požarom bio zahvaćen i dio krovne konstrukcije što dovoljno govori o opasnosti i potrebnoj ozbiljnosti kod gradnje i održavanja dimnjaka.
Ukoliko dođe do požara dimnjaka odmah ugasite vatru u ložištu i zatvorite sve dovode zraka na ložištu. Pozovite vatrogasce!
Požar dimnjaka može se primjetiti kroz intenzivno zagrijavanje zida kroz koji prolazi dimnjak, zatim kroz zvuk pojačanog strujanja dimnih plinova kroz dimovodnu cijev te otvoreni plamen i iskrenje na izlazu dimnjaka uz intenzivan miris čađe.

Ovom prilikom upozoravamo i na pravilan način odlaganja pepela. Pepeo odlažite samo u posude od negorivog materijala ili na slobodne površine u čijoj se neposrednoj blizini ne nalazi lako zapaljivi materijal. Također ložišta čistite nakon što su se ohladila i u njima je izgorjelo svo gorivo.
Poseban oprez obratite kod čuvanja zapaljivih tekućina i lako zapaljivih tvari. Ne smiju se držati uz ložišta i površine s povećanom temperaturom. Ne sušite robu iznad ložišta! Ukoliko privremeno zagrijavate prostore električnom grijalicom obratite pozornost na dovoljnu udaljenost grijalice od zapaljivih predmeta kao i na pravilni način priključivanja grijalice na kućnu električnu instalaciju.

Iz evidencije požara DVD-a Kupjak:
20.9.2009. - požar dimnjaka: gornji Kupjak
22.2.2010. - požar krovišta: donji Kupjak
15.12.2010. - požar dimnjaka: donji Kupjak
28.8.2011. - požar dimnjaka: donji Kupjak
27.9.2012. - požar krovišta: donji Kupjak
4.1.2014. - požar dimnjaka gornji Kupjak
10.1.2017. -požar drvarnice donji Kupjak

Image and video hosting by TinyPic

09.10.2017. u 08:34 • 0 KomentaraPrint#

Posjet članova DVD-a Prečko Zagreb

Nakon prošlogodišnjeg sudjelovanja člana DVD-a Prečko na potražnoj akciji za nestalom osobom u Rogima ostvareni su prvi kontakti našeg društva s ovim Zagrebačkim dobrovoljnim vatrogasnim društvom. Tako smo na njihov poziv početkom godine prisustvovali na njihovoj redovnoj skupštinu te ljetos sudjelovali na njihovom odbojkaškom turniru.
Jučer popodne smo imali veliku čast ugostiti članove ovog društva u našem vatrogasnom domu. U ovom ugodnom popodnevnom druženju prezentirali smo rad našeg društva, probleme i uspjehe, način rada. Svim prisutnim članovima vrlo je bila zanimljiva razmjena iskustava pri gašenju šumskih požara, osobito iskustva DVD-a Prečko koji su bili u nekoliko navrata sudionici gašenja ovoljetnih požara u Dalmaciji kao dio izvanredne dislokacije VZ Zagrebačke županije. Na kraju susreta održano je nezaobilazno zajedničko fotografiranje u spremištu uz želje za skorim ponovnim susretom.

Image and video hosting by TinyPic

09.10.2017. u 07:47 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 01.10.2017.

Županijsko vatrogasno natjecanje, osvojeno treće mjesto!

U organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije i DVD-a Crikvenica danas je na nogometnom igralištu u Crikvenici održano županisko vatrogasno natjecanje članova i članica. U konkurenciji devet ''B'' ekipa (članovi stariji od 30 godina) odjeljenje DVD-a Kupjak nakon vrlo dobro izvedene vježbe s motornom pumpom i štafete u ukupnom poretku zauzelo je odlično treće mjesto! Čestitke svim članovima koji su nastupili na ovom natjecanju!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Foto Lana Jakovac

01.10.2017. u 19:46 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>< listopad, 2017 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK

Kupjak 86
51313 KUPJAK
dvd.kupjak@ri.t-com.hr
OIB:40581297428

Predsjednik: Nikola Jakovac
mob:099 351 7108
Zapovjednik: Igor Špoljarić
mob:098 170 1982
Dozapovjedink: Franjo Mance
mob: 098 752 373
Tajnik: Iva Pizent

Ukoliko želite pomoćii radu DVD-a Kupjak možete to učiniti i donacijom na naš račun:
HR41 2340 0091 1170 35680 Hvala!


U slučaju požara nazvati i:

Dežurstvo 0-24h: DVD-a Ravna Gora tel: 051 818 478
Javna vatrogasna postrojba Rijeka i Delnice tel: 193
Državna uprava za zaštitu i spašavanje tel: 112

O DVD-u:

Vozila sprave i oprema DVD-a KUPJAK

Shema hidrantske mreže u Kupjaku

Iz povjesti DVD-a

DVD Kupjak član je Vatrogasne Zajednice Općine Ravna Gora u koju su još učlanjeni i DVD Ravna Gora DVD Stari Laz i DVD Stara Sušica

DVD Kupjak broji ukupno 44 članica i članova te 20 članice i članova odjeljenja mladeži i djece.

Vatrogasnu postrojbu DVD-a Kupjak čini 11 vatrogasaca s ispitom, lječničkim pregledom i kompletnom osobnom zaštitnom opremom.

Vatrogasna postrojba uzbunjuje se sutavom ''Vatrotel'' ili rezervnim sms sustavom zahvaljujući kojima je vrijeme izlaska vatrogasaca na intervenciju značajno smanjeno.