DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK 90 godina u službi zaštite od požara

ponedjeljak, 09.10.2017.

Sezona grijanja- opasnost od požara!

Na području djelovanja DVD-a Kupjak uz požare otvorenog prostora najčešći su još i požari dimnjaka. Dolaskom hladnijih dana počinje intenzivnije loženje peći,štednjaka i kamina u kućanstvima, a time i pojačana opasnost od požara. Kod takvih požara dolazi do zapaljenja nataložene čađe i smole na stijenkama dimnjaka pri čemu se razvijaju vrlo visoke temperature. Stoga ukoliko dođe do požara u dimnjaku u svakom slučaju pozovite vatrogasce!
Pravilno građevinski izveden dimnjak je izgrađen od materijala s povećanom otpornošću na visoke temperature kao što su opeka ili gotovi tvornički elementi (tzv. šidl dimnjak). Dimnjak ne smije imati pukotine na spojevima i mora biti toplinski izoliran-ožbukan. Vratašca za čišćenje dimnjaka moraju biti u ispravnom stanju. Kod izgaranja čađe i smole da ponovimo razvijaju se vrlo visoke temperature te u iznimnim slučajevima samo vrlo dobro izvedeni dimnjaci nakon požara ostaju bez oštećenja. Vrlo je važno da gorivi građevinski elementi same građevine (grede, drveni pod) budu dovoljno udaljeni od samog dimnjaka ili međusobno razdvojeni odgovarajućom toplinskom izolacijom. Ukoliko dimnjak i građevina ne ispunjavaju ove uvjete, prijenos topline iz opožarenog dimnjaka na okolni zapaljivi materijal najčešće dovodi do požara kompletnog građevinskog objekta.
Osim pravilne izvedbe dimnjaka najučinkovitija preventivna radnja zaštite od požara je redovito čišćenje dimovodnih kanala koje će napraviti vaš dimnjačar. Na taj način dimnjačar će smanjiti nataloženu količinu gorive tvari u samom dimnjaku i smanjiti mogućnost zapaljenja dimnjaka na najnižu moguću mjeru. Na području Općine Ravna Gora koncesiju za usluge čišćenja dimnjaka ima dimnjačar Antun Burić iz Ravne Gore

Dimnjačar: OBRT ZA STAKLARSKE I DIMNJAČARSKE USLUGE VL. ANTON BURIĆ broj mobitela: 098 9521401

U posljednjih nekoliko godina DVD Kupjak bilježi najmanje jednu intervenciju godišnje vezanu za požar dimnjaka što je zabrinjavajući podatak ako gledamo da je na području Kupjak naseljeno stotinjak kuća. Neki od tih požara zamijećeni su u fazi kad je požarom bio zahvaćen i dio krovne konstrukcije što dovoljno govori o opasnosti i potrebnoj ozbiljnosti kod gradnje i održavanja dimnjaka.
Ukoliko dođe do požara dimnjaka odmah ugasite vatru u ložištu i zatvorite sve dovode zraka na ložištu. Pozovite vatrogasce!
Požar dimnjaka može se primjetiti kroz intenzivno zagrijavanje zida kroz koji prolazi dimnjak, zatim kroz zvuk pojačanog strujanja dimnih plinova kroz dimovodnu cijev te otvoreni plamen i iskrenje na izlazu dimnjaka uz intenzivan miris čađe.

Ovom prilikom upozoravamo i na pravilan način odlaganja pepela. Pepeo odlažite samo u posude od negorivog materijala ili na slobodne površine u čijoj se neposrednoj blizini ne nalazi lako zapaljivi materijal. Također ložišta čistite nakon što su se ohladila i u njima je izgorjelo svo gorivo.
Poseban oprez obratite kod čuvanja zapaljivih tekućina i lako zapaljivih tvari. Ne smiju se držati uz ložišta i površine s povećanom temperaturom. Ne sušite robu iznad ložišta! Ukoliko privremeno zagrijavate prostore električnom grijalicom obratite pozornost na dovoljnu udaljenost grijalice od zapaljivih predmeta kao i na pravilni način priključivanja grijalice na kućnu električnu instalaciju.

Iz evidencije požara DVD-a Kupjak:
20.9.2009. - požar dimnjaka: gornji Kupjak
22.2.2010. - požar krovišta: donji Kupjak
15.12.2010. - požar dimnjaka: donji Kupjak
28.8.2011. - požar dimnjaka: donji Kupjak
27.9.2012. - požar krovišta: donji Kupjak
4.1.2014. - požar dimnjaka gornji Kupjak
10.1.2017. -požar drvarnice donji Kupjak

Image and video hosting by TinyPic

09.10.2017. u 08:34 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< listopad, 2017 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK

Kupjak 86
51313 KUPJAK
dvd.kupjak@ri.t-com.hr
OIB:40581297428