DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK 90 godina u službi zaštite od požara

srijeda, 29.10.2014.

Požar pilane

U ranojutarnjim satima izbio je požar na pilani u krugu bivše ciglane u Kupjaku. Prve dojave o požaru počele su dolaziti oko 6 sati kada je požar već bio zahvatio kompletno krovište pilane. Na požarište ubrzo dolazi veliki broj vatrogasnih postrojbi: DVD Kupjak, DVD Ravna Gora, JVP delnice, DVD Delnice, DVD Stara Sušica, DVD Stari Laz, DVD Skrad, DVD Brod Moravice i DVD Vrbovsko. Požar je ugašen oko 11h i unatoč velikim naporima svih gasitelja nastala je velika materijalna šteta. Dogašivanje i pregled zgarišta trajalo je do 18h. Ukupno je šest operativnih vatrogasaca DVD-a Kupjak sudjelovalo u ovoj intervenciji.
Požar ovakvih razmjera nije zabilježen na području Kupjaka i veliko je upozorenje svima koji mogu preventivno djelovati u zaštiti od požara. Vatrogasci DVD-a Kupjak kroz svoje dvije preventivne akcije zaštite od požara, a to su pregled stambenih i poslovnih građevina te pregled hidrantske mreže već nekoliko godina upozoravaju na manjkavosti hidrantske mreže u Kupjaku. Tako u krugu bivše ciglane uopće nema hidranata iz javne vodoopskrbne mreže. U krugu ciglane djeluju još tri proizvodna pogona, a u ovom požaru utvrđeno je da do njihovih hidranata van radnog vremena nemoguće je doći, a i upitna je njihova upotrebljivost i raspoloživost vode.

Image and video hosting by TinyPic



29.10.2014. u 07:26 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 26.10.2014.

Vježba operativnih članova

Prema planu rada za ovu godinu u subotu 25.10 s početkom u 18h održana je vježba operativnih članova DVD-a Kupjak. Tema vježbe bila je oprema za gašenje požara i spašavanje koju posjeduje društvo a nalazi se u vozilu, prikolici i spremištu vatrogasnog doma. Prvi dio vježbe sastojao se od prezentacije operativnog plana, načina uzbunjivanja i izlaska na intervencije te o korištenju sustava veze. U nastavku vježbe ponovljeno je znanje o načinu rada s opremom i spravama kao i o smještaju istih u vozilu i spremištu.

Image and video hosting by TinyPic

Završni dio bila je praktična vježba koja se odvijala u noćnim uvjetima. Članovi su izveli vježbu gašenja pretpostavljenog požara uz upotrebu visokog tlaka za gašenje vodom i srednjeg tlaka za gašenje pjenom uz upotrebu pumpe u vozilu i pelikan mlaznice. Na vježbi je bilo prisutno ukupno 6 članova društva.

Image and video hosting by TinyPic


26.10.2014. u 09:21 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 16.10.2014.

Intervencije zbog obilnih kiša.

Obilna kiša koja je počela padati u srijedu rano ujutro prouzročila je bujanje potoka koji prolaze kroz Kupjak te stvorila probleme vlasnicima obližnjih stambenih i gospodarskih objekata.
Prvu dojavu o prodiranju vode u objekt bilježimo u 6,20h. Odmah nakon dojave i uzbunjivanja izlazimo s tri vatrogasca, kombi vozilom te prijenosnom pumpom. Nakon još dvije dojave o opasnosti prodiranja vode u objekte intervenciji se pridružuju još dva vatrogasca, doprema se prikolica s pumpom Rosenbauer i dodatni komplet cijevi. Zbog vrlo jake kiše i problema s jednom pumpom zatražena je i pomoć DVD-a Ravna Gora. Kiša je značajno oslabila i prestala do10 sati, a u 12 sati završavamo s intervencijama ispumpavanja. Tijekom dana dobili smo još nekoliko poziva i izvršili još nekoliko izvida međutim voda se na sreću povukla te nije bilo potrebe za većim intervencijama. Na intervencijama je bilo ukupno prisutno 7 operativnih vatrogasaca DVD-a Kupjak.
I cijelo području općine jako nevrijeme tijekom jutra i dopodneva zahvatilo je nevrijeme. U središtu Ravne Gore nekoliko je kuća bilo ugroženo velikom količinom vode, dijelovi prometnica bili su poplavljeni. Za potrebe ispumpavanja vode i izrade nasipa u jutarnjim satima aktivirana je gotovo sva raspoloživa tehnika i ljudstvo VZO Ravna Gora.

Image and video hosting by TinyPic

16.10.2014. u 21:31 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 13.10.2014.

Pokazna vježba VZO Ravna Gora

Svečanom primopredajom ključeva u subotu 11.10. održana je primopredaja novog navalnog vozila Iveco članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društvo Ravna Gora. Nakon prigodne svečanosti, blagoslova i zahvala održana je prigodna pokazna vježba. U toj vježbi sudjelovala su i šestorica članova DVD-a Kupjak s vozilom Citroen Jumper i malom prijenosnom pumpom.
Tema vježbe bilo je gašenje pretpostavljenog požara vanjskom i unutarnjom navalom na pogonima drvne industrije. Na vježbi je korištena gotova sva tehnika Vatrogasne zajednice uz sudjelovanje od oko četrdesetak vatrogasaca.

Image and video hosting by TinyPic

13.10.2014. u 11:34 • 0 KomentaraPrint#

subota, 04.10.2014.

Županijsko vatrogasno natjecanje

U nedjelju 28.9. održano je u Vrbovskom županijsko vatrogano natjecanje članova i članica u organizaciji VZ PGŽ-e.
Na tom natjecanju nastupilo je i jedno odjeljenje DVD-a Kupjak. Svaka od ekipa morala je izvesti suhu vježbu s motornom pumpom i štafetnu utrku prema pravilniku Hrvatske Vatrogasne Zajednice. Od ukupno 18 ekipa u kategoriji Članovi A, članovi DVD-a Kupjak plasirali su se na 12. mjesto.

04.10.2014. u 07:49 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< listopad, 2014 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK

Kupjak 86
51313 KUPJAK
dvd.kupjak@ri.t-com.hr
OIB:40581297428