DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK osnovano 1929.

utorak, 30.04.2013.

Pregled hidrantske mreže i radna akcija

Temeljna zadaća DVD-a Kupjak je uz ostalo i preventivno djelovanje u zaštiti imovine i ljudi od požara . Jedna od akcija koja se redovito provodi je i pregled i čišćenje hidrantske mreže. Cilj ove akcije je čišćenje i pregled hidrantskih šahti, ventila i priključka. Podzemni hidranti nalaze se uglavnom uz prometnicu koja se zimi posipa s dosta pijeska te su šahte nakon zime uglavnom zatrpane pijeskom, lišćem i zemljom. Ovogodišnja akcija imala je i svrhu upoznavanja operativnih članova s novim hidrantima u mjestu budući da je dio mreže izmjenjen nakon prošlogodišnje rekonstrukcije vodovoda. Temeljem ovog pregleda napravljen je i zapisnik koji će biti poslan VZO Ravna Gora i Općini Ravna Gora. U zapisniku su navedene sve uočene nepravilnosti koje se uglavnom odnose na nepostojanje oznaka i šahti na novim hidrantima. Bilježimo i jedan vidljivo neispravan hidrant. Jedini nadzemni hidrant koji se nalazi u Leskovoj Dragi već je drugu godinu za redom van funkcije, tijelo hidranta puklo je uslijed smrzavanja vode. Neshvatljivo je da ovaj hidrant već drugu godinu nije popravljen ili zamijenjen podzemnim unatoč našim upozorenjima. Neshvatljivo je i da temeljem naputka nadležnih ne smijemo na pregledima hidranata spajati hidrantske nastavke na priključke hidranata i pomoću cijevi i mlaznice isprobavati protok i domet mlaza iako smo to nekada činili. Pregled hidrantske mreža izvršila su četvorica članova društva u nedjelju 28. travnja.
Isti dan u popodnevnim satima petorica članova s kombi vozilom pomogla su na radnoj akciji čišćenja unutrašnjosti crkve Sv. Vida u Kupjaku. Unutrašnjost crkve bilo je potrebno isprazniti i očistiti prije početka radova postavljanja pločica na pod.

Više slika na našoj facebook stranici: DVD Kupjak Facebook

30.04.2013. u 08:49 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.04.2013.

Provjera ispravnosti opreme za gašenje požara

Članovi vatrogasne postrojbe DVD-a Kupjak su u nedjelju 14.4. izveli vježbu provjere ispravnosti dijela tehnike s kojom raspolaže društvo. Za održavanje ovakve vježbe bilo je nekoliko razloga. Požarna sezona započinje i već dolaze prve vijesti o požarima otvorenog prostora a dolazi nam i Sv. Florijan te tradiconalna vježba s ostalim članicama VZO Ravna Gora. Zima je bila duga i tehnika je uglavnom mirovala te ju je bilo potrebno isprobati i utvrditi eventualne nedostatke. I na kraju potrebno je bilo ponoviti znanje rukovanja s opremom , posebno s onom koja se nalazi u vozilu.
Članovi su isprobali rad visokotlačne pumpe koja je ugrađena u kombi vozilo na četiri načina. Prvi način koji se i najčešće koristi npr. kod požara otvorenih prostora je bio uobičajni rad s dva vitla s visokotlačnim crijevima, mlaznicama i visokim tlakom iznad 30 bar. Nakon tog isprobano je i gašenje požara pjenom preko ugrađene mješalice na jednom vitlu. Isproban je I rad u nižem području tlaka do 10 bar uz upotrebu ''D'' cijevi i mlaznice te gašenje pjenom uz upotrebu ''pelikan'' mlaznice.
Sljedeća vježba bila je rukovanje s ''turbomatic'' mlaznicom uz uvjet promijenjivog protoka odnosno tlaka koji je raspoloživ iz hidrantske mreže ili navalnog vozila,
Vježbi je prisustvovalo 7 operativnih članova, a dio preostalog vremena iskorišten je i za pregled i čišćenje dijela hidranata koji se nalaze u mjestu.
Više slika na našoj facebook stranici: DVD Kupjak Facebook

15.04.2013. u 11:25 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>< travanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK

Kupjak 86
51313 KUPJAK
dvd.kupjak@ri.t-com.hr
OIB:40581297428

Predsjednik: Nikola Jakovac
mob:099 351 7108
Zapovjednik: Igor Špoljarić
mob:098 170 1982
Dozapovjedink: Franjo Mance
mob: 098 752 373
Tajnik: Iva Pizent

Ukoliko želite pomoćii radu DVD-a Kupjak možete to učiniti i donacijom na naš račun:
HR41 2340 0091 1170 35680 Hvala!


U slučaju požara nazvati i:

Dežurstvo 0-24h: DVD-a Ravna Gora tel: 051 818 478
Javna vatrogasna postrojba Rijeka i Delnice tel: 193
Državna uprava za zaštitu i spašavanje tel: 112

O DVD-u:

Vozila sprave i oprema DVD-a KUPJAK

Shema hidrantske mreže u Kupjaku

Iz povjesti DVD-a

DVD Kupjak član je Vatrogasne Zajednice Općine Ravna Gora u koju su još učlanjeni i DVD Ravna Gora DVD Stari Laz i DVD Stara Sušica

DVD Kupjak broji ukupno 44 članica i članova te 20 članice i članova odjeljenja mladeži i djece.

Vatrogasnu postrojbu DVD-a Kupjak čini 11 vatrogasaca s ispitom, lječničkim pregledom i kompletnom osobnom zaštitnom opremom.

Vatrogasna postrojba uzbunjuje se sutavom ''Vatrotel'' ili rezervnim sms sustavom zahvaljujući kojima je vrijeme izlaska vatrogasaca na intervenciju značajno smanjeno.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se