Duše dvije duša jedna

30.03.2015., ponedjeljak

Nedjelja je Muke Gospodnje – Cvjetnica 2015

Nedjelja je Muke Gospodnje – Cvjetnica.
Slušali smo danas evanđelje po Marku 1-15,47. Detaljan opis zbivanja.
U početku uz maslinove grančice, palmine listove i cvijeće u procesiji, sjetili se slavnog Isusovog ulaska u Jeruzalem. Slika svijeta koji pozdravlja razdragan Isusa kojeg će uskoro napustiti iz straha od moćnih "pravednika", zabrinutih kako bi taj Isus mogao ugrabiti njihov primat na položaje koje su zauzimali (farizeji i saduceji), i strah od događanja nemira u naroda (Poncije Pilat) . Vidljivo je da pravednost, nevinost, nedostatak dokaza nisu bili zapreka da se osudi i razapne na križ onaj kojeg su oni smatrali opasnim.
Vidimo i pohlepu pametnog učenog učenika Jude koji je za trideset srebrnjaka izdao, obilježio svoj život i tako je izabrao vlastitu propast.
Koliko sličnosti s mnogim događanjima u javnom životu.
Koliko "Juda" radi novca moći lagodnijeg života i izdaja ljudi s kojima dijelimo isti prostor i istu stvarnost.
I sve to bi bila samo jedna davna slika koju bismo brzo izbrisali iz sjećanja da se ne radi o Sinu Božjem, Milosrdnom Spasitelju koji svojom žrtvom mijenja stanje tijeka života, osiguravajući iznova čovjeku mogućnost da izabere svoje spasenje. Zalog njegova muka i smrt ali ne kao kraj postojanja, već prijelaz uskrsnućem pred lice Očevo, da nas zagovara.
Teško je opisati što je to u ljudima, kada su spremni nanositi bol ,otimati tuđe, uzimati život. Tolika mržnja, licemjerje. Samo možemo pokušati shvatiti što je sve Isus morao pretrpjeti.
Jesmo li zaboravili kako i danas Bog u Sinu Isusu, iznova pred nas stavlja izbor. Izbor koji je jednostavan želimo li prihvatiti put, istinu za život ili ćemo tražeći po svijetu u gomilanju, novca, nekretnina i stvari, uvjeravati sebe da nikad nećemo polagati račun životu.
Više ništa nije ostalo isti, stvarao je kako i reče: "Stvaram sve novo ....".
Otvorimo srce ne bojmo se ni „Juda“, ni „moćnika“, ni žrtve, imamo Isusa.
IŠ-m

28.03.2015., subota

Proljetna

uz obale stijenje
stenje,bruji, hući
udara ga more
bura u njem čući
savijaju se grane
badema i bora
nova sunca zraka
povrh brda i obzora
proljeće je pokucalo na vrata
rascvjtale mimoze
miris posvud šire
lukovice iz zemlje
malo glavom vire
prolistale ruže
ponosno se viore
i priroda zove
u pobjede nove.
IŠ-m

21.03.2015., subota

Ne okreći se

Ne okreći se,
u tebi ionako živi
i jutro, dan, i večer.
U tebi zapisani su
svi tvojeg srca putovi
grijesi, strahovi,traženja i svitanja.
U tebi i dah Očev stvara,
novo srce, proljetne nijanse
obasjane svjetlom nade.
U tebi je i križ uskrsnuća
ponuda na stolu
zalog postojanja,
krvava žrtva vječne ljubavi.
Pronađi sve u sebi
i vjeruj
u pet tisuća četiri stotine i osamdeset udaraca
Spasitelj te prihvatio iz ljubavi milosrdno.
Ne boj se
Rođen si za Ljubav,
kreni joj bez odgode ususret.
IŠ-m

19.03.2015., četvrtak

Iskonski izvor

Kada bih mogao,
promijeniti osjećaje ljudi
domovine moje
otvorio izvore zauzete dobrote
predane ljubavi,vjere
zajedništva misli
istinskog domoljublja.
Pozivam vas, molim i nadam se
otkriti ćemo izvor
prigrliti Riječ
krenuti putem istine u život.
Otkriti ponovo korijene žedne
"žive vode"
od koje nikada više
nećemo ožednjeti.

Sv. Josipe zagovornik i štit
obitelji i naše domovine Hrvatske
izmoli za nas Duha i pomozi nam
obnoviti se.
Sretan vam dan očeva

IŠ-m


14.03.2015., subota

Otkucaj srca

Osluškujući Tvoje riječi pokušavam u sebi otkriti što mi moje cijelo biće pokušava reći gdje nalazim sebe "farizeja", koji ipak uz svo svoje nastojanje ocjenjuje druge i precjenjuje sebe.
Pitam se hoću li se pravdati ovim svijetom koji slabe gazi, napreduju samosvjesni, odlučni, beskompromisni , jer ovaj život je natjecanje u uspješnost, "a na tronu samo jedno mjesto ima", ili ću naći dovoljno poniznosti da shvatim kako živim samo onda kad sam spreman predati Tebi sve svoje slabosti , sve svoje umišljenosti, i sve sve putove koji nisu u tvojem duhu, s nadom da ću naći cestu kojom se uvijek mogu vratiti u svu ljepotu ljubavi kojom si ispunio moj život.
Oprosti mi tvrdoću
osvijetli sjene
dodirni srce neka plaće
što križu Tvojem
dodajem težinu.
Pomozi, slabe mi snage
duhom me svojim okrijepi
na putu mojem svijetlo mi budi
oprosti mi oprosti
Isuse razapeti.

IŠ-m

03.03.2015., utorak

Korizmeni hod

Prolaze korizmeni dani. Uronjeni u svakodnevna događanja ni ne primjećujemo kako je prošla već druga korizmena nedjelja.
Možda nam ona jasno opisuje kako bismo mi rado kad bismo mogli zaustaviti vrijeme na trenutku koji nam izgleda prikladan da se zaustavimo i tu ostanemo.
Nije li priča našeg života isto tako ispunjena strahovima, kao što su i apostoli bili preplašeni kad su vidjeli Isusa u razgovoru s Ilijom i Mojsijem.
U naše nedoumice i strahove kako čitamo u evanđelju po Marku: "I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: < Ovo je sin moj ljubljeni! Slušajte ga >.
Odgovor na naše nedoumice i strahove! Ne traži se da budemo najuspješniji da povećavamo svoju produktivnost da stvaramo više, da imamo više, nudi se slušanje Onog koji je Sin ljubljeni. On je taj koji oduzima strah ,nesporazume ,grijehe i nudi mir koji će nas dovesti kroz iskustvo do onog što se i mi pitamo što mu znači "od mrtvih ustati".
Tako jednostavno izgleda to "Slušajte ga", samo su putovi često isključivo naši i ne vode do iskonske želje da nam se srce smiri u Tebi Gospodine.

Tako nas na našem korizmenom putu Isus nastavi poučavati: "Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajte i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti."(Lk 6,36-38 )
Ponuda koju će (pravovjerni ovog svijeta), proglasiti slabošću.
Kako bi mi bilo lijepo živjeti da češće u mojem srcu bude milosrđa, da manje sudim i osuđujem, prijatelje i one s kojima teže nalazim "zajednički jezik", da mogu u svoj život ugraditi bezuvjetni mehanizam praštanja.
Izgleda kad se osvrnem da je lagano izabirati putove koji se provlače kroz svakodnevnicu u svim porama društva i svijeta(kroz tisak , društvene mreže portale ), zahtijevaju manje napora, manje savladavanja samog sebe, manje patnje, nerazumijevanja i žrtvovanja , ali zato ostaje duboka izvorna čežnja, živjeti u okruženju koje je Bog iz ljubavi za nas pripremio u duhu i ruhu dok nas je stvarao.
Dao Bog ove korizme korak bliže izvornom životu.
IŠ-m

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se