Subkulturni Fanzin,
Underground
portal... o
Slobodi, Individualizmu, Avanturi... izmenjenim stanjima na svest...


DULE NEDELJKOVIĆ GLAVONJA

Dule Glavonja
DIJABOLIK NIKADA NE SPAVA

Maniac Shop

| Maniac Shop | Underground On - Line | Sex | Drugs | Rock'n'Roll | Film | Politics | Maniac Music | Concerts | Maniac Links | Games | Kolumna | Bekanismi | Dijabolik | Maniac Photo | Bez Dlake na jeziku | New Report |


12.06.2008., četvrtak

moj tekst u novom FAME magazinu

dule glavonja
photo maniac

SVAKI poštovalac srpske triologije oličene u simbolu 3P (pivo, pička, prase) je očigledno sa one strane političke korektnosti i potpuni opozicionar propagandi Zdravog i Dugog života. Retke su pripadnice ženskog pola koje još uvek nisu posrnule na visokim potpeticama pod pritiskom tolike količine egzotike koju sledbenici te sekte poštuju. Fama da svaka pripadnica lepšeg pola mora u svom ormanu da ima malu crnu haljinu i bezobrazne crvene cipelice sa dvanaest santimetara dugom štiklom, beznačajna je u odnosu na mit o pivu u frižideru. Dama koja bez straha od nepoznatog otvori muški frižider, očigledno nije miljenica one stare "dobre devojke idu u raj a loše gde god hoće". U tim frižiderima se obično kriju dva-tri-čertiri jaja, flaša hladne vode iz česme u plastičnoj ambalaži nekog gaziranog pića, salama napravljena od životinje kojoj je pre neki dan obeležena stota godišnjica rođenja, viri neki praziluk, prazan omot od čokolade, obično ima stalaktite i stalagmite kao posledicu odleđivanja pa zaleđivanja usled dugotrajnog ostavljanja otvorenih vrata frižidera. U zamrzivaču su punjene paprike iz Doba Jure ili naprosto zvrji prazan kao sanduk u hladnjači mrtvačnice bez leša. U toj čudesnoj kućnoj spravi neretko se zatekne i zaboravljena pakla pljuga kao i mobilni telefon. Frižider u ovim krajevima služi i za to da se po vrućini u njemu drži majica ili košulja, a često i pantalone pred izlazak iz kuće. Kada se to hladno obuče na vrelo telo, dolazi do uzdaha zadovoljstva. Poznata je i priča o rokeru koji je držao jastuk u fridžu pa tu odmara glavu prolupalu od alkohola.

Lepo vaspitani ljudi iz detinjstva vuku naviku da uvek u hladnoj kutiji imaju "nešto suhomesnato", jogurt i hleb. Hleb se tu ne drži da bi duže trajao nego zbog mrava na čijim je staništima izgrađen veći broj naših gradova. obavezna je i kisela voda sa kašičicom u grliću da ne lapi, polu-pojedeno kiselo mleko koje služi za drugi dan sarmica od zelja, nekoliko zidaraca da se ima ako neko svrati. Neretko se u njima zatekne i zaboravljeni kućni ljubimac, privučen nepoznatim mirisom.

Srpski soliteri mirišu svi kao jedan. Dominantni zadah kiselog kupusa koji se na jesen skladišti u buradima po terasama, podrumima, vešernicama, sveprisutan je do sledećeg leta kada neko od nestrpljivih komšija pozove vatrogasce i policiju, tužakajući svoje susede za štekovanje zločina u buretu. Šunka i kobaje se obično kače po terasama pored opranog veša. Red gaća-red šunke. Cesto se na terasi čuva i neko omanje grlo stoke čekajući neumitnu sudbinu kada će da utihne pred neku od mnogobrojnih Slava. Pred Svetog Nikolu riba se drži u kantama, na terasi, odakle direktno ide na tiganj. Samo dve stvari na svetu smrde kao riba kada se prži. Jedna od njih je riba koja se prži. Čenovi belog luka vise iznad šporeta, zajedno sa ljutim papričicama, praveći čudestan kontrast između gastronomije i praznoverja.

Ali progres kome svako od nas teži, zahteva povinovanje normali koja automatski znači promeni životnih navika. Pošto put do ženinog srca vodi preko njenog stomaka, svaki prosečan Srpski muškarac, kome je to dominantni motiv u životu, mora gumicom da obriše navike iz uvoda. Šmeker je onaj ko ume da se odrekne džiberskih navika.

Kada sve pobaca iz frižidera ili još bolje, taj isti frižider baci zajedno sa onim unutra na đubrište, red je da se kupi novi fancy frižider. Ima ih u bilo kojoj radnji bele tehnike. Ne morate da kupite beli! Dakle, fridž je kupljen sledi punjenje...

LISTA ARTIKALA KOJE SVAKI SRPSKI MUŠKARAC MORA DA IMA U FRIŽIDERU

Jaja. Muškarci su kraljevi u kuhinji kada su jednostavna jela u pitanju. Omlet koji se sa lakoćom pravi, melem je na ranu koju ste zadobili protekle burne noći. Krmeljivi pogled zahvalnosti partnerke sa kojom ste delili postelju pretvara Vas u mešavinu Don Žuana i Steve Karapandže. Jaja služe i kao poslastica. Ako Vam je baš frka za slatkim, umutite žumance sa šećerom. Obavezan su sastojak palačinki ali pravljenje istih je već viša matematika za prosečnog Srbina. Na porodičnim okupljanjima uvek postoji neki podnapiti teča koji žonglira sa tiganjem i smesom za palačinke u njemu. Dakle to je strogo zabranjeno u progresu kome težimo.

Flaširana obična voda. Za piće a i za pranje zuba tamo gde je neko ispustio malo više hlora u sistem gradskog vodovoda. Poneki krajevi u Srbiji čistiju i pitkiju vodu imaju u letnjim bazenima posle zatvaranja kupališta nego u česmi. Dakle, zaboravite na Česmovaču. Široki spektar vode po prodavnicama olakšava kupovinu i izbor a ako imate sreće može da Vas zalomi neki brend sa "muškom vodom". Ako ste provalili da ste u postelji bolji nego ikad, to je to! Ne menjajte vodu.

Flaša kisele vode. Opšte prihvaćeni naziv rasprostranjen u narodu za ovaj artikal je "podriguša". Služi kao lek za ranjeni i pretovareni želudac. Ide i ona u palačinke (svašta!) a i u gibaju (svašta x 2) koja se pravi sa vremena na vreme po bakinom receptu. Gibanica je jelo na kojoj su stasale generacije. Da nije nje ne bi bilo ni junaka ovog dela priče Kisele Vode, a ni sećanja na detinjstvo.

Sir. Više vrsta sira u frižideru "leba ne jede". Tri vrste su dominantne. Mladi, tvrdi i u prahu. Svaku vrstu mladog kravljeg sira možete podvuči pod mocarela-fazon. Plod rajčice isečete na kolutove, preko njih naređate tanko sečene listove sira pospete sve to origanom i prelijete maslinovim uljem. Poslužite osobi koju želite da animirate. "Ona je Vaša", mada toga još nije svesna. Tvrdi, Trapist ili Bri, tu Vam ostavljamo na volju. Zavisi od budžeta kojim raspolažete, i naravno parmezan, sir u prahu. Neizostavni dodatak špagetama koje svaki dvonožni primat muškog roda zna da napravi. Špagete se drže na frižideru nikako u njemu! Odmah pored tegli sa medom. Livadskim, naravno.

Tomatino u tetrapaku. Da ne bi smo isuviše žonglirali po kuhinji, koja baš i nije prirodno mesto gde muškarac pravi klopu (uvek je lakše naručiti je nego napraviti) i pravili razne soseve za špagete tu je spas za sve nas! Tomatino. Sa ruzmarinom, ljuti i obični. Ljuti je eliksir mladosti, sredestvo za neprekidnu vitalnost, čudesni afrodizijak. Ljuti tomatino je toliko dobar da ga možete sipati i u jutarnju kafu. Ako mogu Irci da imaju svoju kafu, možemo i mi našu. Konzumirati isključivo na "prestolu" spuštenih gaća. Trpa se u sva jela osim u kolače. Jedan od perfektnih izuma današnjice.

Lonac sa punjenim paprikama. Među desetak hiljada jela koje se spremaju, u loncima i šerpama, po receptima sedih glava porodice, neizostavno su i punjene paprike. Mogu da se konzumiraju hladne ili bezbroj puta podgrejane. Najbolje ih je čuvati u velikim loncima koji još uvek u pojedinim krajevima Srbije služe za iskuvavanje veša. Šta je na meniju u ponedeljak, utorak, sredu, četvrtak, petak, subotu i nedelju? Naravno, punjene paprike. U tom loncu možete štekovati i pola teleta pa ako vam dosadi mleveni nadev iz paprike ,pa ga konzumirajte u originalu. Zbog mesta koje ovaj lonac zauzima u frižideru morate u njemu držati samo najnužnije artikle.

Tuna u konzervi. Užasno bitan nisko kalorični dijetalni proizvod mora. Posebno je koristan ako imate mačku. Psi don’t like fish. Tuna je plava riba i ona je dobra za pročišćavanje organizma od raznih toksina koje nam je u telo unela moderna civilizacija. Konzumira se isključivo pomešana sa sitno seckanim crnim lukom. Dokaz progresa je kada jedete tunu umesto sardina, naravno, sa pomenutim lukom koje su uz riblje ulje najogavnija uspomena na detinjstvo. Kod seckanja crnog luka ne obazirite se na glasine. Od crnog luka se ne plače, od njega se rida. Prednost ribe u konzervi je ta što prilikom spremanja iste ne usmrdite celu kuću.

Nešto suhomesnato. Džon Montaga, daleko poznatiji kao Lord Sendvič, mornarički oficir, pustolov i kockar nije pretpostavljao da će ući u istoriju kada je za vreme beskrajne partije pokera naredio slugi da mu donese parče mesa između dve kriške hleba. Suhomesnati proizvodi imaju široki spektar ali je neprikosnovena radničko-studentska varijanta, četvrt 'leba i parizer. Ko nije probao parizer u životu ni ne sluti koliki je miljenik sreće. Praška šunka je mejnstrim a Njeguški pršut vrhovni poglavar među tom vrstom proizvoda. Poželjno je ponekada osvežiti ponudu sa ponekom mortadelom ili kulenom. Slanina je u kombinaciji sa prženim jajima, doručak iz snova.

Dugotrajno mleko. Mleko služi isključivo kao dodatak u kafu. Nepoznata nam je njegova druga svrha. Nikada ne treba zaboraviti onu farsu sa crtežom krave sa cvetom iza uveta, na tetrapaku mleka, koju je neki JUL-ov politički komesar shvatio kao direktnu uvredu svoje gospodarice. Kravi je izbrisan cvet preko noći, i to je bio jedan od fenomenalnih, doduše, ne namernih reklamnih poteza. Preko noći je porasla prodaja "kravice" jer su konzumenti hteli lično da se uvere da je kravi ukinut cvet. Mleko ima nesumljivu ulogu u evoluciju svih živih bića koje imaju majku. Trenutno nema biljke sa sisama, tako da mu je zanemarljiva uloga u svetu flore. Nes kafa sa malo mleka je među prvih pet omiljenih napitaka na svetu.

Rakija. Skandiranjem: "Pivo-rakija-nikad Jugoslavija", odjekivala je severna tribina Zvezdinog stadiona u godinama raskola bivše SFRJ. Tako je stavila do znanja političkim pajacima šta misli o njihovom izvanrednom vođenju državne politike. Šljivovica je srpski brend broj 1. Pravljenjem rakije izvanrednog kvaliteta od skoro svih vrsta voća rakija je postala zdušno prihvaćena i od onih slojeva društva koji su prezirali taj napitak. Poslednjih godina niču Rakija Barovi na svakom ćošku a i sve više je uživalaca među ženama. Nema lepše stvari koja na usta ulazi od umerene količine ovog eliksira mladosti. Rakiju treba imati u kući i ako odsečete sebi ruku prilikom kuhinjskih vratolomija. Rakija direktno na živu ranu i nema frke. Ne bi bilo fer da ne pomenemo barem nekoliko podvrsta. Kajsijevača, jabukovača, dudovača, kruškovača, orahovača, malinovača, i najtraženija u poslednje vreme dunjevača. Rakija dominira i vicevima gde je poistovećena sa terenskim vozilom jer umesto da daje samo krila ona ima pogon na sve četiri.

Viršle. Posedovanje viršli u fridžu neumitno povlači i držanje senfa u nekoj od ladica istog. Jednim udarcem dve muve. Nikada kada kupujete jednu od ove dve namirnice ne zaboravljate na drugu. Viršle sa senfom su omiljeni doručak svakog modernog srbina. Oni tradicionalni i dalje preferiraju pečenje. Najbolje su one koje se ne raspadnu prilikom odvajanja od plastične zaštite kojima su obmotane. Nije baš najjasnije od čega se sve spravlja viršla ali je zato senf prava nepoznanica. Kaklo je neko uopšte provalio senf, jel išao po šumama i gorama i lizao cveće i drveće, da li je to ustvari hemijska smesa nekog ludog naučnika, da li smo mi koji jedemo viršle sa senfom pomalčo paranoični!

Pivo. Pivopi, fenomenalna igra slovima. U jednoj reči imate i strejt varijantu a i šatrovačku. Pivo pi ili pi vopi, gotovo genijalno. Pivo je stvarno zamena za sve. Hranu, piće, lekove. Malo su mu ubili dušu pakujući ga u plastičnu ambalažu ali pravi konzumenti uvek imaju desetak vopija u staklenoj flaši a može čak i u limenci, spremnih i hladnih. Velika krigla piva u ruci je zamena za pehar koji neko od nas nije nikada podigao. Krigla piva je sa one strane kantara koji nam niveliše uravnoteženost. Pivo je život, ostalo su sitnice.

Slatko. Direktna konekcija sa precima. Slatko i ledena voda iz frižidera nam daju snagu pred jutarnje pranje zuba i spasonosni tuš. Slatko od šljiva je najzastupljenije a sa ukusom šumskih jagoda najprefinjenije. Slatko može da se konzumira i sa kože partnera ali isključivo u ranu zoru. Ko nije to radio spada u analfabete seksualnosti.

Pod pretpostavkom da imate krov nad glavom gde imate da držite frižider, jedini iskren savet koji imamo na kraju da vam damo je taj, poslušajte nas. Nakupujte namirnice po gornjem spisku i čekajte. Čekajte da ogladnite!

pozz. Dule Glavonja

- 22:34 - Komentari (1) - Print - # - Forum - top - uslovi komentarisanja -

<< Arhiva >>



________________________


maniac arhiva 10'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April |
Arhiva
maniac arhiva 09'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar |
Arhiva
maniac arhiva 08'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar| Oktobar| Novembar| Decembar
Arhiva
maniac arhiva 07'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April| Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar
Arhiva
Arhiva
maniac arhiva 06'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar
Arhiva
Arhiva
maniac arhiva 05'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar
Arhiva
Arhiva
maniac arhiva 04'
Arhiva
Januar | Februar | Mart | April | | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septembar | Oktobar | Novembar | Decembar


________________________

Idi na vrh strane >>


..About Us++++++++English
+++++
+++++
Knjiga utisaka
+++++
Upiši se u knjigu


Contact Us++++++++RSS



Polni organ u žena na svim (skoro svim) jezicima:
++++++








Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




| Home | Music | Photo Galleries | Download | Dijabolik | Bekanismi | Kolumna | YouTube | Facebook | MySpace | O nama | Kontakt | RSS | English |


Copyright © 2004-2010. MANIAC.blog. Sva prava su zadržana. Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja izdavača.
Izuzetak su novinari koji mogu koristiti izvode i citate u svojim tekstovima uz obavezno navođenje imena i web adrese Maniaca.


Free counter and web stats