rujan, 2007  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Rujan 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Slike

free image hosting

Image Hosted by ImageShack.us


free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

free image hosting

Pitanja i Odgovori
-petak,21.09.2007.

Tko je Zagor ?
Za-gor-te-nay, "Duh sa sjekirom" je covjek koji je posvetio svoj zivot odrzavanju reda i mira u Darkwoodskoj sumi. Za sebe kaze da je "poslanik Manitua" i namece svoj autoritet svim indijanskim plemenima u okolici. Oni ga smatraju besmrtnim i neunistivim polubogom.

Tko je stvorio Zagora ?
Zagora je 1960. godine stvorio Guido Nolitta, takodjer poznat kao i Sergio Bonelli, a crtac je bio Gallieno Ferri. Prva prica, nazvana "Zasjeda u sumi" (it. "La foresta degli agguati", ex.Yu LMS br.29 "Hiljadu zamki" i ZS br.454 "Mocvara MO-HI-LA", hr. Extra Zagor br.31) izdana je 1961. godine. Sergio Bonelli je napustio pisanje tekstova za Zagora te se posvetio izdavackoj aktivnosti. Gallieno Ferri je i glavni crtac naslovnica. 1975, isti duo je proizveo jos jedan novi lik. Bio je to piot Jerry Drake, takodjer poznat kao Mister No.

Sto znaci "Zagor" ?
Zagor je kratica od "Za-gor-te-nay" sto na dijalektu Algonkino naroda znaci "duh sa sjekirom". Naravno, samo ime nema veze sa stvarnim dijalektom, pretpostavlja se da je Sergio Bonelli uzeo slog "ZA" od "Za-La-Mort", popularnog junaka talijanskog nijemog filma, dok se za slog "GOR" pretpostavlja da dolazi od "Gordon" (Flash Gordon?). Prvobitno ime koje je Sergio Bonelli izabrao je bilo Ajax, po poznatom heroju iz grckih mitova, ali je od njega odustao kad je vidio da postoji deterdzent istog imena.

U kojem vremenskom razdoblju se odvijaju Zagorove avanture ?
Kako sami autori kazu Zagor je licnost iz prve polovice 19 stoljeca, negdje izmedju 1820. i 1840. godine. Ali, u pricama mozemo naci mnostvo anakronizama. Na primjer, puska Winchester, koja se cesto pojavljuje, izumljena je poslije 1860.

Gdje se nalazi Darkwood ?
Darkwoodska suma je izmisljeno mjesto smjesteno na tocno neodredjenom mjestu na jugu podrucja velikih jezera SAD-a. Kao sto Martin Jacques Mystere kaze, Darkwood je mitsko mjesto, kao "Utopia" i "Avalon" (vidi MM broj 15, "Mac kralja Artura", str.70).

Jesu li price o Zagoru "Western" tipa ?
Uglavnom jesu. Unatoc tomu element fantastike je uvijek bio prisutan u Zagorovim avanturama koje su uvijek granicile sa horrorom ("Zagor protiv vampira"), znanstvenom fantastikom (prim. "Teror sa seste planete"), te fantazijom (Zlatna Serija, 639. "Plamena lobanja", 640. "Na krilima noci", 641. "Horde zla").

Tko je Chico ?
Don Chico Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales je, kako on sam kaze, plemeniti vitez, potomak spanjolskih Konkvistadora. Nerazdvojni Zagorov prijatelj, Chico sudjeluje u Zagorovim avanturama od prvoga broja. On je lijeni Meksikanac i komicni lik u pricama. Chicova imena i prezimena nisu nikada precizno definirana (ova verzija iznad je ona koja se inace pojavljuje). U specijalnoj prici "American Cico" (ex.Yu "Cikove vratolomije" ), nastavku od "Cico story" (ex.Yu ZS br.520 "Cikovo detinstvo" i ZS br.521 "Cikove avanture"), Chico izjavljuje da se zove "Felipe Cayetano Gonzales y Rodriguez y Martinez y Consalvo y Morales y Rosales y Ramirez y Herandez y Espinosa.."

Sto je "Cico Story" ?
To je prva specijalna prica posvecena u potpunosti Chicovim avanturama, izdana 1979. (tekst-Nolitta, crtez-Ferri). U ex.Yu ta je epizoda izdana u Zlatnoj seriji (br. 520 "Cikovo detinstvo" i br. 521 "Cikove avanture"). Slijedece cetiri specijalne price izdane su tokom narednih godina : "American Cico" (Cikove vratolomije), "Un Pellerossa chiamato Cico" (Indijanac Ciko), "Cico sceriffo" (Ciko sherif), "Fantacico" (Fantaciko). 1990. u Italiji su pocele izlaziti nove specijalne price posvecene Chicu, pocevsi sa "Horror Cico" (Ciko u drakulinom dvorcu), tekst-Sclavi, crtez-Gamba, i sada u Italiji izlaze svakih 6 mjeseci.

Kakav je odnos izmedju Zagora i Indijanaca ?
Zagor je zelio nametnuti svoj autoritet brojnim indijanskim plemenima koja zive na podrucju Darkwooda, te se zato nametnuo kao neka vrsta polu-boga, poslanika velikog duha Manitua, sve zbog toga da zadrzi mir u regiji. Zagor se cesto koristi trikovima da Indijancima predstavi svoje tzv. natprirodne sposobnosti, cesto uz pomoc vraca Mohawka, Cetverookog. Sva Darkwoodska plemena dive se zagorovoj mudrosti i snazi i postuju njegov zakon. Zagor je branitelj crvenih ljudi od zla koja im nanose bijelci.

Kakav je odnos izmedju Zagora i bijelaca ?
Zagor je poznat i postovan od svih bijelaca koji zive u okolici Darkwooda, trapera, farmera, vojnika te ostalih naseljenika. Njegovi ga neprijatelji optuzuju da je sklon idnijancima.

Zasto Zagora zovu "Duh sa sjekirom" ?
Zato sto je (tomahawk) sjekira sa kamenom na vrhu te drvenom ruckom Zagorovo glavno oruzje. Unatoc tome, Zagor takodjer za opasacem nosi i pistolj ciju upotrebu nastoji izbjegavati a sukobe rjesiti pesnicama.

Koje je Zagorovo pravo ime ?
Zagorovo pravo ime je Patrick Wilding. (it. Zagor Special br.7, "La Leggenda di Wandering Fitzy").

Kakva je Zagorova proslost ?
Zagorova mladost je predstavljena u epizodi br. 55. u Italiji, pod nazivom "Zagor racconta..." (u ex.Yu LMS br. 99, "Zagor prica" te Extra Zagor br.1 u Hrvatskoj, "Zagor prica...") te broju 56. "Il re di Darkwood" (ex.Yu LMS br.100, "Gospodar Darkvuda" te u Hrv. Extra Zagor br.2, "Kralj Darkwooda") te u broju 7 specijalnog izdanja, "La Leggenda di Wandering Fitzy", jos ne objavjenog u Hrvatskoj. Zagor je sin bivseg sluzbenika vojske SAD-a koja je bila odgovorna za brojne pokolje Indijanaca.

Tko je Wandering Fitzy (Skitnica Fitzy) ?
Kao dijete, Zagora je otac, da bi ga spasio od napada indijanaca i sigurne smrti bacio u rijeku. Pronasao ga je traper lutalica, Wandering Fitzy (skitnica Fitzy), pravim imenom Nathaniel Fitgeraldson, poeta i filozof, kako se sam opisuje. On je poducio Zagora o zivotu u sumi, ali takodjer i o vrijednosti slobode.

Tko je napravio Zagorovu odjecu ?
Putujuca glumacka druzina, Sullivani, kojima je Zagor (tada jos Patrick Wilding) spasio zivot. Ideja o "Duhu sa sjekirom" bila je njihova.

Zasto se razlikuje numeracija izmedju novih naslova Zagora u Italiji i reprinta ?
Prve price o Zagoru objavljene su u seriji "Collana Lampo" u formatu "striscia" (pasice) i iste su izlazile u razdoblju od 1961. do 1970. god. Od 1965. god. sa brojem 52 "Zenith Gigante"-a zapocinje reprint Zagorovih epizoda do tad izaslih u formatu striscia. "Zenith Gigante" je serija u kojoj i danas izlaze nove Zagorove avanture i pravi broj Zagora umanjen je za 51 u odnosu na broj "Zenith Gigante". "Zenith Gigante" broj 52 reprintan je kasnije kao prvi reprint serije "Zagor" i prvi broj "tutto Zagor"-a.

Tko su scenaristi prica o Zagoru ?
Nakon sto je Guido Nolitta napustio pisanje scenarija za Zagora toga se prihvatio Marcello Toninelli i Ade Capone (autor "Lazarus Ledda") te slijede Mauro Boselli i Moreno Burattini. Mnoge price napisali su, ali ne i potpisali poznati pisci kao Alfredo Castelli i Tiziano Sclavi (tvorac Dylana Doga). Ostali autori su: Maurizio Colombo, Decio Canzio, te takodjer Bepi Vigna (samo jedna epizoda). Od nedavno tu su Giacomo Casanova i Pierpaolo Pela.

Tko su crtaci Zagora ?
Na prvom mjestu tu je svakako Gallieno Ferri, kreator likova i crtac naslovnica, a odmah do njega preminuli (1995) Franco Donatelli. Zatim Francesco Gamba, Franco Bignotti, Carlo Raffaele Marcello, Mauro Laurenti, Raffaele Della Monica, Alessandro Chiarolla, Marco Torricelli, Gaetano Cassaro, Stefano Andreucci, Massimo Pesce, Maurizio Dotti. Zanimljivo je da se Ferri i Donatelli nisu nikada u potpunosti slozili oko Chicove figure, kao niti oko lika Tonke, poglavice Mohawka.

Tko su likovi koji se pojavljuju na prvoj stranici stripa ?
Na samom vrhu su Zagor i Chico. Ispod njih nalaze se dva poznata lika Zagorovih avantura. Na lijevoj polovici je "Digging" Bill, tvrdoglav i nes(p)retan lovac na blago, uobicajeno praznih dzepova. Na desnoj polovici nalazi se Bat Batterton, privatni detektiv, u neku ruku kopija Sherlocka Holmsa ili bolje receno kopija inspektora Clouseaua poznatog po neobicnim maskiranjima.

Tko je lik sa stranice "Zagorove poste" ?
To je Drunky Duck (eng. Pijani patak), postar u Darkwoodu. Indijanac, pijanica (od kuda je i dobio nadimak "Drunky"), protagonist je zabavnog komicnog skeca zajedno sa Chicom.

Koja je najduza objavljena prica o Zagoru ?
Prica izmedju horrora, znanstvene fantastike i paralelnih svijetova, od 513 tabli crteza Galliena Ferria i teksta Tiziana Sclavia koja pocinje sa epizodom broj 275. "Incubi" te se nastavlja u 276. "Il demone della follia", 277. "Titan Risorge !", 278. "Il ritorno di Hellingen", 279. "Ai confini della realtŕ" i 280. "La fine del mondo". U ex.Yu to su slijedece epizode : 941. "Demoni ludila", 942. "Invazija Arkonijana", 944. "Na granici stvarnog", 945. "Helingenov povratak" i 946. "Divovi dobra i zla". Na zalost u tim epizodama izostavljene su neke stranice koje se pojavljuju u talijanskom originalu.

Koliko epizoda o Zagoru je objavljeno u boji ?
Za sada, 5 u Italiji i jedna u Hrvatskoj (ex.Yu).
U Italiji su u boji objavljene slijedece epizode :

Br. 084. Indian Circus (Nolitta - Ferri)
Br. 100. Il mio amico "Guitar" Jim (Nolitta - Ferri)
Br. 200. Il tesoro maledetto (Sclavi - Ferri)
Br. 300. La corsa delle sette frecce (Toninelli - Ferri)
Br. 400. Il ponte dell' arcobaleno (Boselli - Ferri)

Napomena : U seriji "Zenith Gigante" broj 200 potpisao je Guido Nolitta dok je u reprintu potpisan Tiziano Sclavi.

U Hrvatskoj (zapravo u ex.Yu) jedina epizoda u boji je talijanski br. 200, koja je objavljena pod nazivom "Prokleto blago" i na A4 formatu.


Koliko je Zagor visok ?
U epizodi br. 96., "Hammad l'egiziano", stranica 82 (ex.YU, Zlatna serija br.296 "Tajanstveno krstarenje") Zagor kaze da je visok 1.87 m.

Da li se Zagor ikada susreo sa ostalim Bonellijevim likovima ?
Zagor se nije nikada susreo sa niti jednim drugim likom, unatoc cestoj molbi citatelja da se Zagora poveze sa Texom Willerom. Sergio Bonelli se tome uvijek suprostavljao, objasnjavajuci da Zagor i Tex zive u razlicitim epohama, prvi u prvoj polovici, a drugi u drugoj polovici 19 stoljeca.

Da li u Sjevernoj Americi postoje liane ?
Ocito ne. Mogu se naci u tropskim sumama. Liane su glavno Zagorovo transportno sredstvo a autor je ideju preuzeo iz Tarzana.

| komentari (0) | print | # |

Tko je on? Zagorovo ime je skračenica od Za-gor-te-nay, "Duh sa sjekirom". Kao mali postao je siroce, i svoj život posvecuje obrani mira i reda u zamišljenoj šumi Darkwood, smještenoj na sjeveroistoku Sjedinjenih američkih država. Zagor ima izuzetan prirodni dar i reflekse atletičara, a i uvelike je vješt služeci se sjekirom. Njegovi pothvati, pod šarmom kostima i borbenog poklica (karakteristični "AAHHYAAKK""!) stvaraju snažan dojam pred indijancima koji ga smatraju nekom vrstom poluboga poslanog od Manitua. Pozornica odigravanja serije je klasični western, no Nolitta je ubacio elemente horrora, znanstvene fantastike i detektivskih priča.

Tko su njegovi prijatelji? Njegov nerazdvojni partner: mali, debeli, proždrljivi ali dobri Meksikanac Don Chico Felipe Cayetano Lopez y Martinez Y Gonzales, iliti samo Chico. Zatim Tonka, poglavica indijanaca Mohawk i Zagorov krvni brat. I još: neobičan čarobnjak "Many Eyes", detektiv Bat Batterton, revolveraš s gitarom Guitar Jim i mnogi, mnogi drugi.

Tko su mu neprijatelji? Stotine odpadnika, manje ili više opasni, koje je Zagor priveo pravdi. Možda najopasniji je genijalni ludi znanstvenik Hellingen, čiji su planovi osvajanja svijeta propali više puta zahvaljujuci Zagoru. Medu ostalim, vampir Rakosi, druid Kandrax, njegov alter ego SuperMike, duh "Zla" Wendigo.

| komentari (0) | print | # |

Zagor
-subota,08.09.2007.

free image hosting

| komentari (0) | print | # |

Prvi broj Zagora izašao je u Italiji u lipnju 1961. Izašle su 4 epizode, 64 strana svaka. Tek od 1965 Zagor počinje u Italiji izlaziti redovito. U Hrvatskoj Zagor izlazi od 1968 do 1991 u izdanju novosadske izdavačke kuće Dnevnik. U samostalnoj Hrvatskoj prva ga objavljuje Slobodna Dalmacija 1994. Trenutno izlazi u izdanju Ludensa.

| komentari (0) | print | # |

Zagor je bijelac koji živi u izmišljenoj šumi koja je zove Darkwood. Njegova koliba nalazi se duboko u unutrašnjosti, okružena je močvarom i mali broj ljudi zna put do nje. Darkwood se nalazi negdje na području Sjeverne Amerike, blizu Kanade. Vrijeme radnje ovog stripa nije precizno određeno, već je otprilike između 1820-ih i 1840-ih. Zagora indijanci smatraju besmrtnim i da ga šalje Manitu, njihovo božanstvo. Zagorovo indijansko ime je Duh sa sjekirom. Zagorov glavni cilj je održavanje mira između bijelaca i indijanaca. Indijanci prihvaćaju Zagora kao velik autoritet i većinom se slažu u njegovim naporima da spriječi svaki veći sukob između plemena i vojske. U Darkwoodu žive brojna indijanska plemena, nalaze se vojne utvrde, manji gradovi s bijelcima, traperska naselja i velika neistražena područja. Glavni smjer ovog stripa je neprestana pustolovina i akcija. Međutim, gotovo da nema žanra kojim se strip Zagor nije bavio. Tako su brojne epizode u žanru znanstvene fantastike, horrora, komedije, kriminalistike itd.

Zagorovo pravo ime je Patrick Wilding. Kao dječaku roditelje su mu ubili indijanci. Zagoru život spašava lutalica Wandering Fitzy. Zagor djetinjstvo provodi odrastajući u prirodi s Fitzyjem koji ga nauči i kako rukovati sa sjekirom. Kao mladić Zagor pronalazi pleme koje mu je ubilo roditelje i njihovog vođu, Salomona Kinskoga. Nakon pravog krvoprolića gdje je Zagor ubio većinu članova iz tog plemena Zagor ubije i Kinskoga. Međutim, prije smrti Kinsky mu otkriva motive zašto je napao i ubio njegovog oca. Zagorov otac je, kao vojni časnik, izvršio masakr nad ženama i djecom iz jednog indijanskog plemena i zbog toga nečasno otpušten iz vojske. Nakon toga Zagor se zaklinje da će se do kraja života boriti protiv nepravde.

Nakon toga Zagor uz pomoć prijatelja, glumačke obitelji Sullivan, osmišljava kostim s likom orla (koji poručuje indijancima da ga šalje Manitu) te se na skupu indijanskih poglavica spektakularno pojavljuje uz vatromet.

Zagorov najbolji prijatelj koji živi s njim je Meksikanac "Don" Chico Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales ili kraće Chico. To je komični lik i potpuna je suprotnost Zagoru. Nizak je, debel, izuzetno nespretan i proždrljiv, potkupljiv, hvalisav ali i simpatičan. Zbog svoje lakomosti za jelom često upada u najrazličitije i najnevjerojatnije situacije i neprilike. Tada ga, naravno, Zagor mora spašavati. Ipak, Chico je i glavni Zagorov oslonac i prati ga redovito u svim pustolovinama. Chico nerijetko od Zagora preuzima i glavnu ulogu. Chicovo indijansko ime je Mali čovjek s velikim trbuhom.

Postoje još brojni, često ekcentrični likovi koji se u stripu često pojavljuju. Digging Bill vječno traži nestala i zakopana blaga i time uvlači i Zagora i Chica u neplanirane pustolovine. Kitolovac kapetan Fishleg sa svojim brodom Golden Baby i posadom odvodi Zagora u razne krajeve i neistražena područja. Tonka-poglavica plemena Mohawk, Bat Batterton je privatni istražitelj koji se oblači poput Sherlocka Holmesa. Međutim, poprilično je nespretan pa mu Zagor uglavnom rješava slučajeve. Traperi "Doc" Lester i Pablo Rochas su jedni od najboljih prijatelja Duha sa sjekirom. Barun Ikar la Plume poznatiji kao Ikarovo Pero je komični lik. On je izumitelj kojemu je cilj biti prvi čovjek koji će poletjeti, Cain "Osvetnik" je lovac na čudovišta i vještice, bivši rob "Liberty" Sam, teksaški ranger Adam, malo ekscentrični znanstvenik profesor Adolf Verybad, Gutrum-vikinški kralj, mladi gitarist Jim "Gitara", simpatični skitnica Trumpy, Darkwoodski poštar "Druncky Duck" (Pijani patak), vojni liječnik pukovnik Perry, moreplovac "Honest" Joe...

Zagor ima i brojne neprijatelje koji se više puta pojavljuju. Profesor Hellingen je poludjeli ali genijalni izumitelj i znanstvenik koji želi vladati svijetom. Priče s njim su po mnogima najbolje Zagorove priče uopće. Kandrax je keltski druid i čarobnjak koji ima magične moći. Barun Rakosi je 700 godina star vampir koji je došao iz Mađarske. Tu su još i pokvareni drvosječa Timber Bill, Ben Stevens poznat kao Kralj orlova, Jednooki Jack-čuveni razbojnik, Nat Murdo-isprva Zagorov neprijatelj a kasnije saveznik, Mortimer-američka verzija profesora Moriartyja, neprijatelja Sherlocka Holmesa, Butcher (Mesar)-zapovjednik britanske oklopnjače Destroyer...

| komentari (0) | print | # |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se