< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (17)
Ožujak 2009 (9)
Veljača 2009 (9)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (13)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (8)
Kolovoz 2008 (22)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Opis bloga

Zovem se Branko. Iz Osjeka sam i na ovom blogu ću pisati o duhovnosti. Ovaj blog kao i još pet blogova koje uređujem imaju jedini smisao, a to je da su svi usmjereni na slavljenje Gospodina! Vjerujem da ćete i ovaj podržati svojim posjetama i komentarima! Dobrodošli i Bog vas blagoslovio! Don Branko.

Image








e-mail: DonBranko







Powered by eSnips.com


Powered by eSnips.com

Image
Portal o molitvi!








Linkovi

Vapaj golgote
Vapaj Golgote blog o duhovnosti!
Karizmatizam
Blog o karizmatizmu!
Križ života
Križ života blog o duhovnosti!
Hrvatski Domobran
Hrvatski Domobran blog o duhovnosti!
Riječ života
Ruječ života blog o duhovnosti!
Blog.hr
Blog servis
Ništavnost ženidbe
Stranica o ništavnosti ženidbe

Radio Marija program uživo
HKR program uživo
Web Bublija
Časoslov
MOLITVE
Naš put
Kriste hvala Ti
Pater Luka Rađa
ŽUSK-Sisak
Barbarella
zarsipozvaomene
ZA DOMOVINU I KRISTA
agape ofcica
spasi nas
betanija
zrno gorusice
more nade
mladen
ani
don Branko
sve-mirac
Vicko
Evanđelje u molitvama
prodotes
Sveci
mp3 NE BOJ SE
HRVATSKA, LJUBAVI MOJA
HRVATSKA REPUBLIKA
SAVEZNA BiH

Duhovna glazba

Dajemo Ti Hvalu!
Boomp3.com
Drvo Križa!
Boomp3.com
Kao Marija Isuse!
Boomp3.com
U Božjim očima
Boomp3.com
Diva Grabovčeva
Boomp3.com
Zovemo Te!
Boomp3.com

Duhovna misao

Powered by eSnips.com







































Free Web Site Counters
Free Web Site Counters

koliko vas gleda blog
upravo sad:





nedjelja, 08.03.2009.

POČETAK KORIZME – VREMENA POSTA I OBRAĆENJA

ImageObratite se i vjerujte evanđelju!
U srijedu, 25. veljače je Pepelnica ili Čista srijeda kojom u Katoličkoj Crkvi započinje četrdesetdnevno vrijeme pod nazivom korizma - vrijeme posta i obraćenja.
Na Pepelnicu ili Čistu srijedu svećenik posipa vjernike pepelom u znaku križa govoreći: Obratite se i vjerujte evanđelju! ili: Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah povratiti!
Slijediti Isusa, kaže se u svetopisamskom tekstu: obratiti se. Ovo obraćenje ostvaruje se prvenstveno u promjeni mentaliteta i usmjerenja - čovjek se mora potpuno usmjeriti prema Bogu, prema onom što je Isus govorio: moje je jelo vršiti volju Očevu.
Naziv korizma dolazi od latinske riječi quadragesima - četrdesetdnevnica, a počinje Čistom srijedom te završava Uskrsom odnosno svetim trodnevljem: Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Velikom subotom. Crkva od davnine u ovo doba razmatra događaje vezane uz Isusovu muku i smrt, tajne otkupljenja i preporučuje vjernicima da se ozbiljnije posvete molitvi, pokori i postu.
I za ovogodišnju korizmu papa Benedikt XVI. uputio je svoju Poruku 11. prosinca 2008. pod naslovom: "I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje" (Mt 4, 2). Papa podsjeća da korizma predstavlja intenzivniju duhovnu pripravu te da liturgija ponovno predlaže tri pokorničke vježbe vrlo drage biblijskoj i kršćanskoj tradiciji - molitvu, milostinju i post - kako bi vjernike bolje pripremila za proslavu Uskrsa. Razmišljajući o vrijednosti i značenju posta, papa Benedikt XVI. podsjeća da korizma doziva u pamet Isusov četrdesetodnevni post u pustinji prije početke njegova javnog djelovanja. Pojašnjavajući vrijednost i smisao odricanja i uzdržavanja za kršćane, Papa podsjeća da Sveto pismo i čitava kršćanska tradicija uče kako je post od velike pomoći za izbjegavanje grijeha i svega što navodi na grijeh te da, prema Isusovim riječima, pravi post ima za cilj živjeti od njegove riječi odnosno vršiti volju Nebeskog Oca.
„U naše dane, praksa posta kao da je pomalo izgubila na svojoj duhovnoj vrijednosti i, u kulturi obilježenoj traženjem materijalnog blagostanja, nekako više poprimila vrijednost terapijske mjere za brigu o vlastitom tijelu. Post zacijelo koristi tjelesnom zdravlju, ali je za vjernike u prvom redu 'terapija' za liječenje sveg onoga što čovjeka sprječava da se prikloni Božjoj volji...Odricanjem materijalne hrane koja hrani tijelo olakšava se nutarnju raspoloživost za slušanje Krista i hranjenje riječju spasenja. Postom i molitvom omogućujemo Njemu da dođe i utaži onu dublju glad koju osjećamo u srcu: glad i žeđ za Bogom. Istodobno, post nam pomaže da postanemo svjesni situacije u kojoj žive mnoga naša braća... Kada slobodno odlučimo odreći se nečega kako bismo pomogli drugima, pokazujemo na konkretan način da nam bližnji u nevolji nije tuđinac. Upravo da bi se održao živim taj stav prihvaćanja i pažnje prema braći, potičem župe i sve druge zajednice da osnaže u korizmi praksu osobnog i zajedničkog posta, njegujući također slušanje Božje riječi, molitvu i milostinju", napisao je papa Benedikt XVI. pozivajući da svaka obitelj i svaka kršćanska zajednica prepoznaju vrijednost korizme kao sredstva koje pomaže udaljiti se od svega onoga što dovodi do rastresenosti duha i čvršće prigrliti ono što hrani dušu otvarajući je ljubavi prema Bogu i bližnjemu. (molitve/kta)



| komentari (6) | print | # |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.