< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (17)
Ožujak 2009 (9)
Veljača 2009 (9)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (13)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (8)
Kolovoz 2008 (22)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Opis bloga

Zovem se Branko. Iz Osjeka sam i na ovom blogu ću pisati o duhovnosti. Ovaj blog kao i još pet blogova koje uređujem imaju jedini smisao, a to je da su svi usmjereni na slavljenje Gospodina! Vjerujem da ćete i ovaj podržati svojim posjetama i komentarima! Dobrodošli i Bog vas blagoslovio! Don Branko.

Image








e-mail: DonBranko







Powered by eSnips.com


Powered by eSnips.com

Image
Portal o molitvi!








Linkovi

Vapaj golgote
Vapaj Golgote blog o duhovnosti!
Karizmatizam
Blog o karizmatizmu!
Križ života
Križ života blog o duhovnosti!
Hrvatski Domobran
Hrvatski Domobran blog o duhovnosti!
Riječ života
Ruječ života blog o duhovnosti!
Blog.hr
Blog servis
Ništavnost ženidbe
Stranica o ništavnosti ženidbe

Radio Marija program uživo
HKR program uživo
Web Bublija
Časoslov
MOLITVE
Naš put
Kriste hvala Ti
Pater Luka Rađa
ŽUSK-Sisak
Barbarella
zarsipozvaomene
ZA DOMOVINU I KRISTA
agape ofcica
spasi nas
betanija
zrno gorusice
more nade
mladen
ani
don Branko
sve-mirac
Vicko
Evanđelje u molitvama
prodotes
Sveci
mp3 NE BOJ SE
HRVATSKA, LJUBAVI MOJA
HRVATSKA REPUBLIKA
SAVEZNA BiH

Duhovna glazba

Dajemo Ti Hvalu!
Boomp3.com
Drvo Križa!
Boomp3.com
Kao Marija Isuse!
Boomp3.com
U Božjim očima
Boomp3.com
Diva Grabovčeva
Boomp3.com
Zovemo Te!
Boomp3.com

Duhovna misao

Powered by eSnips.com







































Free Web Site Counters
Free Web Site Counters

koliko vas gleda blog
upravo sad:





srijeda, 25.02.2009.

Čista srijeda

Pepeljanje

Image and video hosting by TinyPic

Protekli su dani bili u znaku maškara i krabuljanja, raskalašenosti i lascivnosti u svemu i svačemu, a mi bismo ih, kršćani i vjernici, slobodno mogli nazvali i poganskim svečanostima. Ali, nažalost, ne živi se na takav način samo za vrijeme fašinga, već je to postalo gotovo pravilo, pretvorilo se u neumjerenost tjelesnih i duhovnih užitaka koji postaju svrha samima sebi, koji čovjeka odvajaju od njegove cjeline i koji ga čine još ispraznijim i nesretnijim. Zavodljivost medija drži nas u zarobljeništvu, blještavilo reklama perfidno opsjeda našu maštu, virtualnost povlađuje snovima i odvodi ih u svijet bajke, u privid raskošno iscrtanih paravana iza kojih strše ruševine ljudske nemoći.
Prihvaćajući poklade kao sastavni dio života, dali smo im značenje koje ne zaslužuju. Opravdavamo se da ćemo tako iz sebe izbaciti razaralačke porive, isprazniti se od destruktivnih naboja, osloboditi se rušilačke snage, te lagani i neopterećeni zakoračiti na korizmeni put, koji nas vodi do praga Cvjetnice, a onda se pretače u Veliki tjedan što iz boli napuštenosti i tame smrti izranja u sjaj uskrsnog jutra. Ali upravo karnevalske ludosti podsjećaju nas na našu svakodnevicu koja i nije puno drukčija od pokladnog vremena.
Govoreći o postu i odricanju, gotovo uvijem mislimo na užitke okusa, opipa i mirisa, a rijetko na misli i osjećaja pa i ne razmišljamo o tome kako se moramo oduprijeti omamljujućem zovu mašte i pritajenih želja, kako se trebamo isprazniti od svega što nas sputava na putu do istine i zarobljava pipcima naslade i ugode. A privremenost besmislenih užitaka odvaja nas od istinske radosti, dijeli nas od proplamsaja svjetlosti što tinja pod pepelom prolaznosti, koji je hrana i životodajnost prahu zemaljskom, što se pročišćuje Životvorčevom vatrom, koja odjeljuje grijeh od krjeposti i smrtnost od besmrtnosti. Blagoslovljenim pepelom posipamo sve ono čime nas je zaveo knez propasti, prekrivamo grijeh oholosti u kojem se nastanilo sebeljublje i otklanjamo omamljujući zvukove i slika što tutnje kroz krvotok srca i prohode odajama duše.
A mi svakodnevno, ako i ne pravimo teške i smrtne grijehe, ipak olako činimo svjesne propuste, koji ponekad mogu postati brjeme na srcu i teret na duši, a mogu se iznjedriti u bolesna stanja koja se duboko uvlače u misli i osjećaje.
Ako se odreknemo samih sebe, lako ćemo spoznati vlastitu nemoć, sebičnost i prevrtljivost te prihvatiti milosrdnu Božju ponudu kojom nas poziva da vjeru i nadu vratimo u središte naših života, da upoznamo čistoću odricanja i ljepotu darivanja, da se prepoznamo u odsjaju vlastitih duša što čežnjom dozivlju nebesku radost. Najteže je priznati vlastiti jad i bijedu, ali to je jedini način da u sebi prepoznamo ljubav, da uvidimo koliko nas Bog voli jer nam je dao najuzvišenije mjesto među svim stvorovima i okitio nas darovima koji će rasti i umnožavati se tek pod uvjetom da smo s njim u stalnom prijateljstvu.
Ponekad mi se učini da dani mesopusta, ižderavanja i opijanja onih koji imaju previše i prisilno odricanje onih koji imaju premalo, uspostavljaju ravnotežu na vagi propasti i spasenja, otkrivaju obrazine iza kojih zjape ponori besmisla i oslikavaju mukotrpnost borbe za golu egzistenciju, ali isto tako otkrivaju strpljivost, jednostavnost i zadovoljstvo duša što neopterećene kroče prema pragu vječnosti. A nama, doduše, i ne trebaju maske jer nam je dovoljno i vlastita lica pogledati u zrcalu, sjetiti se koliko uloga odglumimo u jednome danu, ponajprije u vlastitom domu, a zatim na radnome mjestu, u susretu s poznanicima, u doticaju s nepoznatim osobama. Svi želimo biti ono što nismo, ljepši, pametniji, sposobniji, inteligentniji, obrazovaniji, zavodljiviji, plemenitiji, a to bi značilo, govoreći jezikom svijeta, uspješniji i probitačniji, da nam se dive i da nas hvale.
Ma kako paradoksalno zvučalo nenaviklim ušima, samo odricanjem i sebedarjem postajemo slobodni, vraća nam se snaga kojom prihvaćamo ovozemaljski život onakvim kakav jest, s križevima i kušnjama, s bolešću i zdravljem, s tugom i radošću, s padovima i uzletima, s bolom i ugodom.
Lako je reći, ali teško učiniti, zar ne?!

prenijeto sa: http://www.medjugorskiglas.blog.hr/



| komentari (0) | print | # |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.