Dubai2

subota, 20.05.2006.

Muscat I - Grad, tri grada ili sedam gradova


"...Muscat je luka kakvu se nigdje na svijetu ne moze naci gdje cvjeta posao i ima robe koja ne ne moze naci nigdje drugdje..."

Ovako je prije vise od 5 stoljeca o Muscatu napisao veliki arapski putopisac Ahmed Bin Majid Ak-Najdi. Muscat ce obradovati i vas ako trazite tragove orijentalne povijesti, jer sve sto je vidio Ahmed je jos tu i mozete to vidjeti i danas, iako je vrijeme napravilo ovaj putopiscev opis pretjeranim.
Prirodnu luku na ruti prema Indiji ljudi su koristili jos u prvom stoljecu, a od devetog stoljeca je uvrijezeno pravilo da onaj koji vlada Muscatom vlada i Hormuzom. U 16. stoljecu Muskat su osvojili Portugalci, pretvorivsi ga u svoje glavno uporiste u Indijskom oceanu. Od sredine 18. stoljeca Muscat je sjediste dinastije Al-Busaid, koja i danas vlada Omanom.
Muscat, zapravo, nije jedan grad, vec nekoliko njih koji cak nisu ni spojeni. Naime, na ovom djelu Omana obala je strma i puna zaljeva, te se su gradovi nastajali unutar tih zaljeva, a veza sa susjednim gradom je bila samo vodenim putem. Iako cete u nekim knjigama vidjeti da Muscat obuhvaca gradice Muscat, Mutrah i Ruwi, a u nekim takodjer i Qurm, Khuwair, Seeb i Madinath Qaboos, ovi gradovi nisu spojeni fizicki, vec samo funkcionalno. Ako pogledate satelitski snimak...

Image Hosted by ImageShack.us

...vidjet cete da su Muscat (A), Mutrah (B) i Ruwi (C) tri potpuno zasebna grada sa strmim planinama koje im ne daju da se spoje. Povijest Muscata pocinje u dubokom zaljevu na kraju kojega je sultanova palaca koja i danas ima istu funkciju...

Image Hosted by ImageShack.us

Sultan je potom zaljev kojeg vidite na satelitskoj slici utvrdio fortifikacijama, a za portugalske vlasti su usavrsene utvrde Mirani i Jalali, svaka sa svoje strane zaljeva.

Image Hosted by ImageShack.us

Dodatno, rtovi zaljeva su takodjer utvrdjeni, kako i prilici luci koja je nekolko stoljeca vladala istocnom obalom Afrike.

Image Hosted by ImageShack.us

Iako je pitomi zaljev nakon plaze od svega par stotina metara bio zatvoren visokim hridima, Muscat je bio ogradjen zidinama koje su ga cinile neosvojivom utvrdom.

Image Hosted by ImageShack.us

Grad se sirio i izvan zidina, ali dalje od strmih obronaka se nije moglo. Iako cete negdje naci podatke o milijunskoj populaciji grada, sam Muscat nema vise od pet tisuca ljudi, tim vise sto je podrucje unutar zidina pretvoreno u sjediste Vladinih zgrada.

Image Hosted by ImageShack.us

Kad su Portugalci vladali gradom, shvatili su da je uski zaljev u kojemu sultanski dvor zauzima najveci dio obale vrlo neprikladan za pomorsko uporiste velike sile, pa su izgradili novu luku Mutrah nesto zapadnije. Medjutim, neprikladna konfiguracija terena je ucinila je da Mutrah bude zasebni gradic sve do 1929. kad je povezan obalnom cestom sa Muscatom.

Image Hosted by ImageShack.us

Mutrah (B) izgleda nesto modernije, a u njemu je i danasnja moderna luka Muscata. Dok smo mi bili u Muscatu u luci je bio veliki britanski nosac aviona.

Image Hosted by ImageShack.us

Dakako, Portugalci su utvrdili i ovu luku, ali zidine nisu gradili jer je Mutrah bio otvoreni trgovacki grad. Kako vidite na satelitskoj slici, Mutrah je imao i cestovnu vezu sa unutrasnjosti.

Image Hosted by ImageShack.us

U gradu se i danas nalazi jedan od najzanimljivijih souqova na Bliskom Istoku i smatra se najvecom atrakcijom Muscata.

Image Hosted by ImageShack.us

Osim toga, Mutrah je puno zivlji od samog starog Muscata. Vecernja setnja uz Corniche, dok se Mutrah kupa su zlatnom bljestavilu je uzitak kakvog vecina gradova u Zaljevu ne moze ponuditi.

Image Hosted by ImageShack.us

Muscat i Mutrah se tako stoljecima nadopunjuju, zajedno sa nekoliko ribarskih sela koji se nalaze u srcu milijunske metropoloe, a ipak su potpuno izolirani brdima.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovakav odvojeni zivot gradova i sela uvjetova je poseban sustav obrane, sa izvidnicama na svakom brdu. Mi smo ih prebrojali dvadesetak, prakticno svako brdo je imalo malu utvrdu, koje se medjusobno imale sustav dojava o pridoslicama iz unutrasnjosti.

Image Hosted by ImageShack.us

Danas su svi djelovi grada medusobno povezani modernim prometnicama i u gradu nema nikakvih guzvi, upravo zbog razbacanosti po zaljevima i uvalama.

Image Hosted by ImageShack.us

Kako se grad kasnije razvijao, nekoliko kilometara u unutrasnjosti ne nastao gradic Ruwi. U wadiju u Ruwiju je izgradjena i prva zracna luka u Muscatu. Kasnije, kad je izgradjena nova u Seebu, na mjestu stare u Ruwiju je izgradjeno moderno poslovno srediste Muscata, povezano i sa Mutrahom i sa starim Muscatom. Kad je sav prostor u zaljevima i uvalama vec bio napucen, grad se naglo rasirio na veliku zaravan na zapadu i progutao Qurm, poznat o luksuznim vilama prirodnom rezervatu, zatim Khuwair i na kraju Seeb.

Image Hosted by ImageShack.us

Sutra idemo u srce Muscata...


- 22:04 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opet Dubai?

 • Image Hosted by ImageShack.us ENGLISH

  Nastavak price o velicanstvenoj multinacionalnoj metropoli koja je zapocela prosle jeseni, ali je naprasno prekinuta kada je autor bloga dubai.blog.hr odlucio napustiti ovaj nadasve zanimljivi grad. Posto smo mi ostali, nastojat cemo ovu svakako zanimljivu destinaciju pribliziti jos vise hrvatskim pratiteljima blogova....
  Ukoliko imate potrebu pitati nesto sto nije za javnost, posaljite mail na: blogdubai2@gmail.com

Linkovi

Sto je zapravo Dubai?

 • Pogledate li enciklopedije Hrvatskog leksikografskog zavoda, vjerojatno cete steci potpuno krivu sliku: Cak niti karte lokalnih izdavaca ne mogu pratiti neshavtljivo brzi razvoj grada. Po neboder dnevno, tako da rekordi koje smo do sada pripisivali hrvatskim graditeljima auto cesta padaju u vodu.
  Dubai udvostrucije broj stambenih jedinica u 5 godina, a 2010. godine 10 od 20 najvecih zgrada na svijetu ce biti u samo jednoj ulici u Dubaiju.

  Dakle, Dubai mali gradic koji svoj nastanak moze zahvaliti dugackom zaljevu kojeg zbog fizionomije zovu Khor (Creek ili potok), koji se proteze 15-ak kilometara u pustinju (nekad pustinju, danas je sve u Creek naseljeno). Vlasnik ovog dijela pustinje, sheik iz obitelji Maktoum koja vuce porjeklo iz mjesta Bani Yas kod Abu Dhabija, izgradio je kucu na ulasku u zaljev, kako bi naplacivao brodarinu. Ubrzo se razvila i trgovina, a pronalazak nafte, koja u dubajskom proracunu sudjeluje sa tek 8% samo je ubrzao ideju sheikovog nasljedika, Rashida Maktouma, o pretvaranju grada u regionalni centar. 6 od 10 nezavisnih sheikata (emirata) se ujedinulo 1972. godine u Ujedinjene Arapske Emirate, kasnije se pridruzio i sedmi, dok su Bahrein, Qatar i Oman postali nezavisne drzave. Cak 7/8 teritorija UAE pripada emiratu Abu Dhabi, gdje je ujedno i srediste federacije. (Pitanje za kviz: Kakvo je drzavno uredjenje UAE? UAE su federacija na celu koje je predjednik, dakle nisu monarhija. Medjutim, clanice federacije su neovisne monarhije, zajednicka je obrana, vanjski poslovi i monetarna politika, sve drugo o odvojeno). Posto je Abu Dhabi daleko najveci, a tamo je i gotovo sva nafta, predsjednik federacije je bio sheik Zayed, iznimno plemenit i dobrocudan vizionar, koji je 1940-ih od predaka u nasljedstvo dobio malu oazu Al Ain, sa svega nekoliko beduina i kamila. Al Ain danas ima 200000 stanovnika. Potpredsjednik UAE i predsjednik Vlade je postao sheik Rashid Maktoum, a ostali sheici su raspodjelili ministarske funkcije. Ideal koji je vodio emire je bio ostvarenje prava na dostojan zivot, zastitu, skolovanje i cjelokupan prosperitet nacije. Danas to ostvaruju njihovi nasljednici, od kojih se najvise istice treci sin sheika Rashida Maktouma koji pretvara Dubai u grad buducnosti. Osim prvog hotela sa 7 zvjezdica, Burj-al-Araba, Dubai uz ubrzani "konvencionalni razvoj" gradi nekoliko objekata koji se mogu mjeriti sa najvecim svjetskim cudima. Kilometarski otoci u obliku palme, arhipelag otoka u obliku svjetske mape, podvodni hoteli, novi Disneyland, stambeni kompleksi buducnosti sa najvecim zgradama na svijetu cine Dubai jednom od najinteresantinih svjetskih destinacija.
  Iako se posjetitelju ne cini tako u prvi mah. Jer Dubai je grad tek nesto veci od Zagreba, rasprostranjen duz obale Zaljeva (izbjegnimo mu ime, bar za sada), sa jednakim prometnim problemima kao i Zagreb, u kojem nisu svi aspekti pratili brzi razvoj grada. U Dubaiju zivi oko 1.3 milijuna ljudi, od cega su tek 17% njih "lokalci". Ostalo je doseljena radna snaga, najcesce iz Indije i Pakistana i to predstavlja ogromnu zapreku u pruzanju normalih zivotnih usluga. A o detaljima cete citati sa vremenom u blogu...
  Medjutim, Dubai krase i neke druge osobine. On je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. Zbog spleta okolnosti, apsolutno je izvan interesa strana sukobljenih u konfliktu islamskih fundamentalista i nekih zapadnih drzava. Stopa kriminala je iznimno niska, jer u grad mogu doci samo turisti ili oni koji imaju osiguran posao i o svima se vodi opsezna dokumentacija.
  Dubai je porezna meka. U Dubaiju nema poreza.
  Dubai je shopping centar i to sa vise aspekata: i za lokalce i za bogate zapadnjake (u to ubrojite i nevjerojatno bogate Ruse.)
  Dubai je u pustinji, ali ima tisuce kvadratnih metara pod travom, koja se stalno i redovito zaljeva. Dubai lezi na vodi (umjetno dobovenom desalinizacijom). Iako je svaku kap potrebno stvoriti, u Dubaiju uz racun za vodu ne dolazi nikakva slivna i vodna naknada kao u Zagrebu, a nema i PDV-a, pa racun za vodu dodje isto kao u Hrvatskoj.
  U Dubaiju je litar supera 1 kunu. Razliku od ove niske cijene do normalno europskog udjela goriva u proracunu pokrivano iznimno velikom potrosnjom: udaljenosti su velike, a svi voze 4x4 auta...

  U svakom slucaju, sve je to jako zanimljivo, ali i jako neprirodno i umjetno (dakako, okolica je i zanimljiva i prirodna), i sve je zapravo prepusteno vasem osobnom dozivljaju...

 • Free Web Counter
  korisnika je posjetilo ovaj blog od pocetka svibnja.

  Free Web Counter
  korisnika je posjetilo englesku verziju bloga od 12.11.2005.

  A sada malo statistike. Dakle, ovo su naši posjetitelji po državama...

  ...a ovdje vidite nekoliko zadnjih posjetitelja po gradovima...

  ...i na kraju top lista država iz kojih se virtualno posjećuje Dubai...