Demokratska stranka žena

Demokratska stranka žena

četvrtak, 20.06.2013.

Sindikat nezaposlenih podnio ustavnu tužbu

SNH PODNIO USTAVNU TUŽBU

SINDIKAT NEZAPOSLENIH HRVATSKE, podnio je Ustavnom sudu RH, dana 14.06.2013. godine, USTAVNU TUŽBA zbog povrede ustavnih prava na slobodno udruživanje i pravo na žalbu, odnosno na jednakost i ravnopravnost svih pred sudovima i zakonom.

A. POJEDINAČNI AKT KOJI SE OSPORAVA, A PROTIV KOJEG SU ISCRPLJENA SVA SREDSTVA PRAVNE ZAŠTITE

- Rješenje Visokog Upravnog suda RH posl. broj. Usž-200/2013-2 od 17. travnja 2013. godine,
kojim se žalba odbacuje.
Postupak po žalbi tužitelja Sindikata nezaposlenih Hrvatske, kojim se osporava
presuda Upravnog suda u Zagrebu broj UsI-2911/12-7 od dana 19.02.2013. i
rješenja Ministarstva rada i mirovinskoga sustava KLASA:UP/I-006-04/12-
01/37, URBROJ:524-03-01-03/1-12-5 od 17. srpnja 2012. godine, a u kojima se odlučivalo o Zahtjevu SNH za upis u registar udruga na temelju odredbi Zakona o radu.


B. DRUGI POJEDINAČNI AKTI DONESENI U ISTOM PREDMETU KOJI SE TAKOĐER OSPORAVAJU

Osporavamo i sljedeće pojedinačne akte donesene u istom predmetu:
- Presudu Upravnog suda u Zagrebu broj UsI-2911/12-7 od dana 19.02.2013. godine, postupak po tužbi protiv Rješenje Ministarstva rada i mirovinskoga sustava KLASA: UP/I-006-04/12-
01/37, URBROJ:524-03-01-03/1-12-5 od 17. srpnja 2012. godine.
- Rješenje Ministarstva rada i mirovinskoga sustava KLASA: UP/I-006-04/12-
01/37, URBROJ:524-03-01-03/1-12-5 od 17. srpnja 2012. godine, postupak povodom zahtjeva
SNH za upis u registar udruga temeljem Zakona o radu, a kojim Rješenjem je odbijen Zahtjev
za upis u registar udruga.

USTAVNO PRAVO KOJE SE SMATRA POVRIJEĐENIM

A) Naprijed navedenim aktima nezaposlenima u RH i svima ostalima koji su osnovali Sindikat nezaposlenih Hrvatske povrijeđeno je Ustavno pravo slobode udruživanja radi zaštite svojih interesa iz članka 43. Ustava RH.
-Pravo na slobodno udrživanje SVAKOME, utvrđeno je člankom 43. Ustava RH koji glasi:
Svakome se jamči pravo na slobodno udruživanje radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanje za socijalna, gospodarska, politička, nacionalna, kulturna ili druga uvjerenja i ciljeve. Radi toga svatko može slobodno osnivati sindikate i druge udruge, uključivati se u njih ili iz njih istupati u skladu sa zakonom.
Navodi tuženika u rješenju da Sindikat mogu osnovati samo radnici se protivi i odredbama Zakona o radu a čiji lex specijalis članak 232. stavak 1. izričito navodi:”Sindikat može utemeljiti najmanje deset punoljetnih poslovno sposobnih fizičkih osoba”
Dakle uopće ne postoji ograničenje tko može osnovati sindikat, zaposleni ili nezaposleni, a osnivači i članovi našeg Sindikata su i zaposleni i nezaposleni i studenti i umirivljenici, što se navodi i u odredbama našeg Statuta.
2

U svezi s člankom 43. Ustava RH, navedeni akti su donijeti i u suprotnosti sa člancima 20. st.1. i 23. st. 1. i st. 4. Opće deklaracija o pravima čovjeka, te člankom 11. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.
Članak 20. st.1. Opća deklaracija o pravima čovjeka:
1. Svatko ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Članak 23. st.1. i st. 4. Opća deklaracija o pravima čovjeka:
1. Svatko ima pravo na rad, slobodan izbor zaposlenja, pravedne i primjerene uvjete za rad i zaštitu od nezaposlenosti.
4. Svatko ima pravo osnivati sindikate i njima pristupati kako bi zaštitio svoje interese.
Članak 11. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, glasi:
1. Svatko ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja s drugima,
uključujući pravo osnivati sindikate ili im pristupati radi zaštite svojih interesa.
2. Ne mogu se postavljati nikakva ograničenja ostvarivanju tih prava, osim onih koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne sigurnosti ili javnog reda i mira, radi sprječavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja
ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih. Ovaj članak ne zabranjuje da se nameću zakonska ograničenja u ostvarivanju tih prava pripadnicima oružanih snaga, policije ili državne uprave.

PREMA TOME “NITKO” NEMA PRAVO RIJEČ “SVATKO” KOJA SE NAVODI U SVIM CITIRANIM ODREDBAMA PREVESTI U RIJEČ “NETKO”

Iz navedenog SNH zaključuje da je odbijanje registracije čisto političke prirode, kako bi se onemogućilo organiziranja interesne skupine od pola milijuna nezaposlenih, koji bi tako organizirani predstavljali ozbiljnog socijalnog partnera Ministarstvu rada, a u koji resor po svojoj naravi i pripadaju.
Sindikat nezaposlenih postoji i u Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama, pa čak i u Srbiji i Crnoj Gori, a u Srbiji Sindikat nezaposlenih je socijalni partner Ministarstvu rada za utvrđivanje prava nezaposlenih.
Prema tome, pravo na osnivanje Sindikata je u gotovo svim demokratskim zemljama uzimajući u obzir međunarodne pravne akte i odredbe njihovih ustava kao što je uostalom i odredba 43. Ustava RH protumačeno kao univerzalno pravo na osnivanje sindikata različitih interesnih skupina.
Pravo na osnivanje sindikata od strane radnika, nikako ne može ograničiti prava drugih ineresnih skupina na osnivanje Sindikata.

B) Rješenjem Visokog Upravnog suda RH posl. broj. Usž-200/2013-2 od 17. travnja 2013. godine., kojim se odbacuje žalba na prvostupanjsku presudu Upravnog suda u Zagrebu, također je povrijeđeno i Ustavno pravo na žalbu, odnosno na jednakost i ravnopravnost svih pred sudovima i zakonom, jer se na ovaj način daje mogućnost da žalbu podnose tijela državne uprave, a to isto pravo se uskraćuje drugim strankama u postupku.
- Pravo na žalbu i jednakost i ravnopravnost svih pred sudovima i zakonom jamči se člancima 14., 18., 19., 26., i 119., Ustava RH.

U Zagrebu, 20.06.2013. godine.
Predsjednica Sindikata nezaposlenih Hrvatske
Marija Jelinčić

20.06.2013. u 12:51 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< lipanj, 2013  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Komentari da/ne?

Opis bloga

VAŽNA OBAVIJEST
SASTANCI DEMOKRATSKE STRANKE ŽENA
ODRŽAVAJU SE SVAKI PRVI UTORAK U MJESECU
OD 18,00-20,00 SATI,
U ZAGREBU, PROSENIKOVA 9 /U PROSTORIJAMA MJESNE SAMOUPRAVE.

/Pobliže o lokaciji: Prostorije Mjesne samouprave se nalaze na velikom platou 150 m južno od Jarunskog placa – prolazi se ravno pored Privredne banke, a na istom platou je i popularna picerija EDO.
Kada se dolazi tramvajem, silazi se na stanici na Jarunu kod Crkve Sveta Mati Slobode koja je pored Crvenog križa, te se ide 100 m prema sjeveroistoku./

NA SASTANKE POZIVAMO SVE ČLANOVE I
SIMPATIZERE DEMOKRATSKE STRANKE ŽENA



Webstilus.net - Portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike
Sve informacije o inicijativi ODLUKA NARODU –NATO NA REFERENDUM možete dobiti na http://www.natonareferendum.org/

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Demokratska stranka žena
Zadnji trenutak za promjene!
IZBORNI PROGRAM DSŽ!
PRIDRUŽITE NAM SE!
dszena@gmail.com


Image Hosted by Webstilus.net
Predsjednica DSŽ:
Marija Maja Jelinčić
099 45 99999

OPĆA PROGRAMSKA NAČELA:
Demokratska stranka žena svoj program aktivnosti temelji na pojedinačnim i zajedničkim vrijednostima koje Republiku Hrvatsku čine demokratskom, pravnom i socijalnom državnom zajednicom, te na objektivnoj potrebi za političkom i društvenom ravnopravnošću među spolovima. U afirmiranju demokratske, pravne i socijalne države vrijednosti kao što su sloboda, prava i jednakost izražavaju se u: slobodi govora, organiziranja izbora, nepovredivosti osobnosti žena, slobodi rada, stvaralaštva na temeljima tržišnog gospodarstva, slobodi sudjelovanja u društvenom životu radi postizanja organizirane sigurnosti žena, jednakosti u socijalnim pravima, političkoj i drušvenoj participaciji, znanosti, kulturi i ostvarivanju građanskih i političkih prava žena, ravnopravnoj zaštiti ljudskih prava garantiranoj Ustavom Republike Hrvatske, te pravu žena na stručnu ekspertizu.






Google