Drzavnik Novog Kova

srijeda, 26.03.2008.

NO NATO

danas mi je na mail stigla poruka sljedeceg sadrzaja:

Hrvatska se sprema za ulazak u NATO. Intenzivno nam se servira preko medija kako je to nuzno, i kako su samo primitivci protiv. Uobicajeni argumenti su kako ce nas NATO braniti od nemirnog Balkana i Srbije, kako ce nas manje kostati vojska jer ce sada biti mala i profesionalna, a kako se za NATO baze ne moramo brinuti, jer da "nece biti NATO baza u Hrvatskoj". U isto vrijeme se sve koji bi se usudili iznjeti suprotne argumente usutkava i marginalizira. Rezultat je to instrukcija koje je kod predsjednika Mesica i premjera Sanadera pohadjao Vanja Sutlic (glavni
urednik HRT-a) i jos neki celnici iz medija o potrebi da NATO uljepsa i usminka pred ocima hrvatske javnosti. A jos prije toga, za svaki slucaj, pripremio se teren ustavnom izmjenom po kojoj nam ne treba referendum. Jer narod je naivan, i ne smije odlucivati sam o svojoj sudbini. Bolje je kad to cine korumpirani politicari.

Zasto NATO zeli Hrvatsku:

-radi slobodna preleta NATO-ovih zrakoplova nad Hrvatskom: trenutno njihovi zrakoplovi mogu koristiti samo zracne koridore i to moraju placati. Ako udjemo u NATO, citav ce im hrvatski zracni prostor biti besplatno dostupan.

-baze: Amerikanci inzistiraju na tri lokacije za NATO-ove tj. svoje baze u Hrvatskoj. Jedna je Zemunik kraj Zadra, jer je Zadar u vrhu u Europi po broju vedrih dana sto je posebno povoljno za zracne snage. Druga je lokacija u okolici Dubrovnika, radi morske kontrole Jadrana. Treca je lokacija vojni poligon u Slunju. Valja napomenuti da ce ondje Amerikanci,imati sve ovlasti (tj. taj prostor uopce nece biti pod hrvatskom jurisdikcijom). Ne treba ni govoriti kakav ce ucinak sve te baze imati na hrvatski turizam i okolis. NE postoji zemlja clanica NATOa koja nema NATO
bazu.

-vojna oprema: jasna je stvar da ce clanice NATO-a (a ponajprije SAD) profitirati na tome sto ce Hrvatska morati od njih kupovati sve oruzje (i municiju !), radi "prilagodbe NATO-ovim standardima". Pritom otpada sve naoruzanje koje HV vec ima, a koje nije "u skladu s NATO-ovim standardima" iako je inace posve funkcionalno.

-zracne snage: NATO trazi od Hrvatske da nema zracne snage, jer nam ne trebaju, oni ce nas stititi. Slovenci su od toga odustali nakon sto su nakon godinu dana "zracne zastite" za koju je bila ovlastena Turska (dok je zapovjednistvo bilo u Litvi!) dobili racun od 20 milijuna eura.

-Hrvatska ce, nakon ulaska u NATO, morati imati 700 vojnika izvan Hrvatske (u Afganistanu za pocetak, gdje im zapovijedaju Amerikanci), a 700 vojnika u pripremi u Hrvatskoj cijelo vrijeme. Slovenci, s obzirom na to da su sad dio NATO-a, sto ukljucuje i medjunarodne misije, imaju velikih problema s privlacenjem mladih ljudi da popune kvotu.

-Suverenitet: nakon ulaska u NATO NATO-ove snage imaju pravo iskrcati se i intervenirati na podrucju Hrvatske bez dopustenja hrvatskih vlasti.

-Godisnja clanarina: Hrvatska ce u NATOvu blagajnu uplacivati 3 milijuna eura godisnje.

-Jos malo Slovenskih iskustava: baza u Cerklju je unutar 10 km od nuklearne elektrane Krsko, dok u Europi zakon propisuje barem 50 km. U tu bazu ce slijetati avioni i izmedju ostalog ostavljati neiskoristene bombe (mali podsjetnik stvarnosti!). Vjezbe se odvijaju danju i nocu, ''touch down'' vjezbe izvode se svake 4 minute. Buka je stanovnicima slovenskog Posavlja nesnosna. Otkad je Slovenija pristupila NATO-u velike korupcijke trzavice potresaju ministarstvo obrane. Jos jedan uvjet Sloveniji za pristup NATO-u bio je povecanje izdataka za vojsku. Karel Lipic (Zveza ekoloskih gibanj, Slovenija) je izjavio da se sada ponovno treba provesti referendum o NATO-u u Sloveniji, nema sanse da bi prosao.

-napad Srbije na Hrvatsku: sve negativne posljedice pobrojane gore neki odbacuju logikom "ma neka je to sve i istina ali barem cemo biti sigurni".
Sigurnost? Govori se o sigurnosti od globalnih i regionalnih prijetnji. Ako dodje do globalnog sukoba NATOa i Rusije, ocito je da cemo biti sigurniji izvan NATOa nego u njemu. Isto je i u slucaju globalnih teroristickih prijetnji. Ukoliko se ne umjesamo u NATO, arapski i drugi teroristi nemaju motiva dirati nas. Dakle, ostaju prijetnje iz regije. Cak i ako zanemarimo cinjenicu da je Srbija u totalnom rasulu i nema nas realno gledano cime napasti, kao i cinjenicu da smo se vec uspjesno od nje obranili, sjetimo se da je i Srbija u NATOvom Partnerstvu za mir i da je na putu da udje u NATO. Pa cemo biti u istom vojnom savezu sa Srbijom (http://www.mod.gov.yu/partnerstvo_za_mir/partnerstvo.htm).

-ako je NATO tako dobar, zasto su ucestali protesti pred NATO bazama u Grckoj, Italiji, Japanu...sa sloganima "NATO out!". U Japanu su osobito uzrujani zbog silovanja i kriminala, i zbog toga sto se zlocini ne mogu procesirati na Japanskim sudovima http://www.cbsnews.com/stories/2008/02/29/world/main3891559.shtml).
Mozda je ovo dobro mjesto i za spomenuti visoki postotak HIV pozitivnih americkih vojnika.

MI JOS UVIJEK MOZEMO NESTO PODUZETI. Ako se skupi barem 10% potpisa biraca, vlada mora raspisati referendum. Zato izadjite, potpisite se, volontirajte ili cak organizirajte stand za potpisivanje. Studenti Filozofskog fakulteta organizirali su stand pred svojim fakultetom, mozda mozete i vi u svojoj sredini.


Sve potrebne informacije o tome gdje se potpisuje i kako i vi mozete pomoci naci cete na: http://www.natonareferendum.org/


Kada nam vec ne daju u medije, prosirite barem ovaj mail. A kad izborimo referendum, izadjite i glasajte po svojoj savjesti. Jer ako samo sjedimo i ne ucinimo nista, sto ce nam onda poslije pomoci kukanje. Sada je trenutak.

Odluka narodu!

Image Hosted by ImageShack.us


Skrenuo bih pozornost na
clanak koji sam objavio na ovom blogu prije otprilike godinu dana.



RECI ZATO - NE NATO!

26.03.2008. u 17:13 • 7 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Travanj 2009 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (1)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (9)
Veljača 2007 (11)

Opis bloga

(Geo)politka i teorije urote

Image Hosted by ImageShack.us



pollitika


Image Hosted by ImageShack.us

Linkovi

I WATCH THEM:

Secret Hvar travel agency
45 lines
pollitika.com
mracni blog
Marin Jurjevic
borja
Forska Gratakaza
CNN
Put oko svijeta
Bitke kroz povijest
Slobodna Dalmacija
Image Hosted by ImageShack.us
ConspiracyPlanet
PrisonPlanet
ConspiracyArchive

Image Hosted by ImageShack.us
PARCE MIHI, DOMINE,
QUIA DALMATA SUM!



Image Hosted by ImageShack.us




Marry Poppins tickets



BODYCOUNT


Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator


Locations of visitors to this page

Image Hosted by ImageShack.us

THEY ARE WATCHING YOU!

Image Hosted by ImageShack.us

The principal target of conspiracy theories has shifted from the "red scare" to the " fed scare".

You now need, as the popular wisdom has it, to be a little paranoid to remain sane.

Certainty has given way to doubt, and conspiracy has become the default assumption in an age which has learned to distrust everything and everyone.

The most potent targets for conspiracy theory are events of disproportionate tragedy.
- Frank Spotnitz, The X Files writer

"[D]on't criticize my children and don't criticize my daughters-in-law and don't criticize my husband, or you're dead."
— Barbara Bush, Larry King Live (CNN), 10/22/03