Drzavnik Novog Kova

subota, 29.09.2007.

Jedan potez - dvije stranke

Raskol izmedju Djapica sa jedne strane i Rozica i Tadica sa druge strane je vec dugo visio u zraku te je bio neibjezan. Zanimljivo je da do njihovog napusanja HSP-a dolazi nesto prije 14-ogodisnjice instaliraja Djapica na mjesto predsjednika HSP-a od strane HDZ-a i tajnih sluzbi. Na kongresu HSP-a u Kutini 28.09.1993. instaliran je Anto Djapic koji tada nije ni bio clan stranke jer je iz nje bio izbacen. Dobroslav Paraga, pravi predsjednik HSP-a, kao jedan od najvecih kriticara Tudjmanove politike trebao je biti maknut sa pozicije predsjednika HSP-a i time onemogucen u javnom djelovanju. Osim fizickih likvidacija kojima je pocetkom (a i ne samo pocetkom ) devedesetih pribjegavala stranka na vlasti sluzili su se politickim akcijama te teroristickim akcijama, onime sto se u medjunarodnoj politici danas naziva State-supported terrorism.

Image Hosted by ImageShack.us


Naime, istog dana dok se u Kutini odrzavala Konvencija HSP-a u prostorijama Dalmatinske akcije, tada trece po snazi stranke u Dalmaciji, eksplodirala je bomba. I u ovom slucaju protagonisti su isti kao i u slucaju HSP-a, odnosno hrvatske tajne sluzbe. Dalmatinska akcija osnovana je 1990. a nakon ulaska u sabor 1992. na zajednickoj listi sa IDS-om i RIDS-om biljezila je rast popularnosti i sve veci broj clanova. HDZ-ova vrhuska nije zeljela da se u Dalmaciji dogodi slucaj «Istra» te su postavljanjem bombe htjeli kompromitirati vodstvo stranke i njene ciljeve. Slucaju bomba prethodili su unutarnja neslaganja te agresivni govor predsjednika Hrvatske i HDZ-a Franje Tudjmana na svjecanoj sjednici Sabora 23. rujna 1993. na kojoj je regionaliste oznacio kao najvece neprijatelje hrvatske drzave. Iako je istraga tek bila pocela Tudjman je u interviewu Slobodnoj Dalmaciji od 11. listopada 1993. izjavio da «istraga upucuje da su atentat organizirali ljudi iz najblizeg vodstva DA» i «da je rijec o kriminalno-teroristickoj akciji koja je imala zadacu da kompromitira demokratsku vlast u Hrvatskoj».
Valja napomenuti da je slucaj bomba u Splitu radi svoje zvucnosti trebao medijski prekriti stranacki puc u Kutini jer mala je vjerojatnost da se na politickoj sceni u jednom jedinom danu uniste dvije oporbene stranke.

Image Hosted by ImageShack.us


Sudjenje clanovima Dalmatinske Akcije odvijalo se na Vojnom sudu (!) u Splitu a manjkavosti u montiranom procesu bile su vise nego ocite. Slucaj je zakljucen tek 2000. godine oslobadjajucom presudom. Iako su HSP i DA bile na suprotnim stranama politicke arene veze ih cinjenica da je nad obje stranke izvrseno politicko nasilje i vodjen dugotrajni proces te su obje medijski marginalizirane. Instaliranjem trojanskig konja Djapica u HSP, HDZ je dobio ispriku pred medjunarodnim cimbenicima za svoj ekstremizam te je uvijek mogao uperiti prstom prema njima kad bi se kritika odnosila na njih. Isto kako je formiranjem Nove hrvatske desnice «legalizirano» djelovanje proustaskog djapicevog HSP-a. HSP je pod vodstvom UDBA-sa Djapica postao HDZ-ov satelit a Dalmatinsku akciju je trebalo unistiti i time onemoguciti bilo kakvu regionalizaciju te formiranje Dalmacije kao jake i bogate regije. Dalmatinska je akcija dokrajcena Manolicevim intervencijama pocetkom 2001. nakon cega je dio predsjednistva DA poslao zahtjev nadleznom Ministarstvu za brisanje DA iz registra politickih stranaka. Pravaska scena je dozivila cjepkanje bas kao i ona regionalisticka te se jos za dugo ne vidi neka jaka snaga koja bi se mogla suprostaviti bipartitnoj diktaturi HDZ-a i SDP-a
.

29.09.2007. u 22:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Travanj 2009 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (1)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (9)
Veljača 2007 (11)

Opis bloga

(Geo)politka i teorije urote

Image Hosted by ImageShack.us



pollitika


Image Hosted by ImageShack.us

Linkovi

I WATCH THEM:

Secret Hvar travel agency
45 lines
pollitika.com
mracni blog
Marin Jurjevic
borja
Forska Gratakaza
CNN
Put oko svijeta
Bitke kroz povijest
Slobodna Dalmacija
Image Hosted by ImageShack.us
ConspiracyPlanet
PrisonPlanet
ConspiracyArchive

Image Hosted by ImageShack.us
PARCE MIHI, DOMINE,
QUIA DALMATA SUM!



Image Hosted by ImageShack.us




Marry Poppins tickets



BODYCOUNT


Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator


Locations of visitors to this page

Image Hosted by ImageShack.us

THEY ARE WATCHING YOU!

Image Hosted by ImageShack.us

The principal target of conspiracy theories has shifted from the "red scare" to the " fed scare".

You now need, as the popular wisdom has it, to be a little paranoid to remain sane.

Certainty has given way to doubt, and conspiracy has become the default assumption in an age which has learned to distrust everything and everyone.

The most potent targets for conspiracy theory are events of disproportionate tragedy.
- Frank Spotnitz, The X Files writer

"[D]on't criticize my children and don't criticize my daughters-in-law and don't criticize my husband, or you're dead."
— Barbara Bush, Larry King Live (CNN), 10/22/03