Drzavnik Novog Kova

nedjelja, 22.04.2007.

KAPITAL NAPADA

EKOLOŠKE UDRUGE UPOZORAVAJU NA NEZAKONITO DONOŠENJE PROSTORNOG PLANA GRADA I SUMNJIV INTERES INVESTITORA ZA PRIRODNE BISERE

Hvarska buna: Englezi bi tajno betonirali Paklenjake

Istodobno dok se devastira Pelegrin, neka engleska tvrtka upravo ovih dana i na Paklenim otocima pokušava kupiti zemljište, a znakovito je i da se odjednom krenulo i na određivanje granica pomorskog dobra - tvrdi aktivistkinja Đana Fio

Udruga "Sunčani otoci" iz Hvara, uz podršku "Domovine" iz Konavala, "Zvona Zagore" i "Rasta" iz Lećevice, Eko Kvarnera i ostalih udruga Plavog foruma te Odbora za zaštitu Jadrana, premijera Ivu Sanadera tijekom posjeta Lucićevu gradu, gdje je prije tjedan dana pokrenuo projekt "Melioracija krša", dočekala je s transparentima protiv megalomanske potrošnje prostora kroz prostorne planove. Povod je bio usvajanje Prostornog plana uređenja grada Hvara, koji je "blagoslovio" devet turističkih zona u kojima će se izroditi oko 6500 novih kreveta, pri čemu nije pošteđen ni rt Pelegrin. Đana Fio, hvarska lučka kapetanica i predsjednica "Sunčanih otoka", tvrdi da će nakon "pluća grada Hvara" na tapet doći i biserni Pakleni otoci, a upozorava i da je sam Plan usvojen nezakonito.

Image Hosted by ImageShack.us

Bez referenduma

— Glavni hvarski i bruški igrači su potpuno ili djelomično zadovoljili svoje interese i tako priskrbili potreban broj glasova na Gradskom vijeću, međutim, nama nije jasno po kojim se to propisima može usvajati PP Hvara prije usvajanja Prostornog plana županije. Isto tako se donose planovi na otocima po pojedinim jedinicama lokalne samouprave umjesto za cijeli škoj, kako zakon određuje, no poražavajuće je i to što je u ovom slučaju suglasnost na Plan dalo i Ministarstvo kulture, ne vodeći računa čak ni o rtu Pelegrinu koji za sada ima status značajnog krajolika, iako bismo mi željeli da bude proglašen regionalnim parkom prirode — kaže Đana Fio.
Podsjetimo, u hvarskoj gradskoj upravi su još 2001. godine naglašavali da se Hvarani o Pelegrinu trebaju odlučiti referendumom, no sada je u PP-u uvala Vela Garška ipak ušla kao turistička zona. Što se to u međuvremenu promijenilo?

Radi se o dijelu Pelegrina koji nikada prije nije bio planiran za izgradnju, a sada je baš u toj uvali izdvojeno građevinsko područje ugostiteljsko-turističke namjene (T1 i T2) površine 22,4 hektara. Mala Garška će imati i hotel i apartmane, iako je to jedna od najljepših uvala, sa stoljetnom vegetacijom česmine, koje je na otoku sve manje, a ne baš tako davno su i u Hrvatskim šumama tvrdili kako na tom području ne dolazi u obzir nikakva urbanizacija. Budući da mi je lani i ministrica Marina Matulović-Dropulić odgovorila da PP Hvara neće proći bez usklađenja sa Županijskim prostornim planom, a to se ipak dogodilo, nekome se očito jako žurilo. Čini mi se da je u sve to prste umiješao Emil Tedeschi jer je upravo njegova tvrtka "Vila Floriana" zatražila određivanje granica pomorskog dobra i koncesiju u toj uvali, a kako tamo nema privatnog vlasništva, samo se pitam tko će u tom slučaju "dignuti lovu" za državno zemljište.

Image Hosted by ImageShack.us
Đana Fio


Golf na mala vrata

Sadašnjim planom je na istočnom dijelu poluotoka, na površini od 110 hektara, planirana rekreativna zona izvan građevinskog područja, u čije sadržaje ne spadaju i golfski tereni. Ipak, u Županijskom prostornom planu je predviđeno golfsko igralište, koje ulazi u sam Pelegrin, iznad uvala Duga i Široka, i seže do samog mora, što bi moglo značiti da će nakon usvajanja Županijskoga plana najvjerojatnije doći do prilagođavanja PP-a uređenja grada Hvara.

— Kad je riječ o Pelegrinu, moram naglasiti da su tu Ivica Todorić i Emil Tedeschi svoje interese vidjeli od samog početka. Todorić kroz tvrtku "Comfort", koja se vodila na Željka Kolića, a nju je poslije kupio Riccardo Mazzucchelli, da bi konačno završila u rukama Tedeschija. Trgovalo se i zemljom jer je Grad osam tisuća metara četvornih prebacio na "Sunčani Hvar", da bi s vremenom završila u vlasništvu jednog pa drugog poduzeća.
Nekako u isto vrijeme kad je taj predivni poluootočić dan u koncesiju na 30 godina, na istovjetan način je lovištem na Paklenim otocima zagospodarila tvrtka "Motorland" GMBH iz Mannheima. U međuvremenu je hvarskim lovcima ipak nešto vraćeno, ali sada sam čula da na Paklenjacima neka engleska tvrtka pokušava kupovati zemlju. Meni je jako sumnjivo što se tamo odjednom određuju granice pomorskog dobra, osobito u Momiča poju na Sv. Klementu, čini mi se da kad unište Pelegrin, da su sljedeći na redu Pakleni otoci — otvoreno tvrdi Đana Fio.

Image Hosted by ImageShack.us

Preveslani otočani

Velika pompa se digla i oko Pokonjeg dola jer su ljudi zemljište prodavali navodno za bagatelu, a sada mu je cijena porasla čak i do 20 puta. Jesu li i tu građani Hvara još jednom preveslani, slično kao što se to zbilo na drugim područjima najsunčanijega škoja?

— Mislim da je Željko Krištofić zemljište u području Pokonjeg dola kupovao po cijeni do 14 eura po metru četvornom, a sada, kad je Planom određeno kao građevinsko, cijena mu seže i do 300 eura po metru. Slična situacija je i sa stravično velikom zonom između Jagodne i Bojanić Bada, gdje su u turističku zonu uključene čak i obradive poljoprivredne površine, koje se nikako ne bi smjele
prenamjenjivati u tu svrhu — kaže hvarska kapetanica.


Zagorec do mora

Zemljište sveprisutnoga generala Zagorca na predjelu ispred Milne je također pokriveno Planom. Je li moguće da i ta turistička zona seže neposredno do mora?

— Istina je da je i Zagorec zemlju kupovao prije usvajanja Plana uglavnom od obitelji Stjepana Matijevića Galija i njegova nećaka Dora Abdulmara, koji je, zanimljivo, na funkciji voditelja Gradskog ureda za prostorno planiranje i izgradnju. Mislim da se radi o nekih 30 hektara, kako oni kažu, zapuštenog zemljišta. Međutim ta se plaža kao zapušteno zemljište kad-tad može privesti svrsi, dok će izgrađena područja zauvijek biti oteta poljoprivredi. General je otvorio i tvrtku "Hvar građenje", pa bi tamo unatoč svemu već uskoro mogli niknuti apartmani na dva kata. Širina poluotoka je samo 70-ak metara, pa se granica građevinske zone spustila do same crte mora.

članak je preuzest sa stranica Slobodne Dalmacije a autor je novinar Mirko Crnčević.

22.04.2007. u 18:36 • 3 KomentaraPrint#

subota, 21.04.2007.

UROD MAKA SMANJUJE CIJENU HEROINA

U Afganistanu je pocela berba opijuma. U regiji Helmand, gdje je koncentrirano 40% plantaza maka, nakon obilatih proljetnih kisa predvidja se rekordna berba koja ce doseci 150 kg opijuma po hektaru.
Veliki urod maka smanjiti ce cijene na trzistu koje su vec prosle godine sisle sa preko 100 dolara po kilu na 80-90 dolara. Sa druge strane povecala je potraznju za beracima koji trebaju pobrati makove prije nego ih vrucine osuse. Za razliku od prosle godine, talibani kontroliraju veci dio ove regije a u mnogim okruzima borbe i bombardiranja su svakodnevni.

Ova tri cimbenika odredila su ekonomski sukob izmedju zemljoposjednika i sezonskih radnika koji ove godine imaju veca ugovorna prava i vise se ne zadovoljavaju mizernim nadnicama kao proslih godina. Buduci se berba odvija na podrucjima koje kontroliraju talibani te beraci riskiraju svoje zivote, trazili su od zemljoposjednika polovinu uroda prijeteci strajkom. Vlasnici plantaza zalili su se regionalnim vlastima te su u dogovoru sa njima postigli dogovor da beracima pripadne cetvrtina, sto su vlasnici plantaza bili prisiljeni prihvatiti zbog situacije u kojoj su se nasli. Nevjerovatno ali istinito! Vlasti koje se (barem tako vjerujemo) na Zapadu bore protiv droge u Afganistanu su sindikalni posrednici izmedju beraca i vlasnika plantaza da bi precizirali pravednu nadnicu beracima.

Image Hosted by ImageShack.us


Po podacima policije Los Angelesa broj smrtnih slucaja vezanih uz heroin od 2002. do 2004. povecan je za 75% a razlog su sastav afganistanskog heroina, koji je mnogo cisci od onog koji je uobicajen u trgovini narkoticima. DEA, vladina agencija za borbu protiv trgovine narkoticima potvrdila je da je 2001. afganistanska droga cinila 7% od trgovine drogom u SAD-u dok je u sljedece tri godine taj broj udvostrucen.

Trgovinom opijumom ne bogate se samo afganistanski gospodari i gospodarcici rata vec svaka ruka u tom lancu zaradjuje. Sirovi opijum je u 2006. u Afganistanu kostao oko 70 eura po kilu dok se na Zapadnom trzistu za taj novac mogao kupiti tek 1 gram. Za afganistanske seljake, koje pritiscu dugovi, berba opijuma predstavlja jedini izvor zarade.
Prijedlog da se ilegalno trziste pretvori u legalno za potrebe farmaceutske industrije odbacen je jer na trzistu heroin postize 3 puta visu cijenu a afganistanska proizvodnja jednaka je petogodisnjim potrebama svjetske farmaceutske industrije.

Image Hosted by ImageShack.us

Borba protiv trgovine narkoticima usprkos desetinama milijuna dolara koje afganistanska vlada ulaze do sada nije dala rezultate. U 2006. godini unisteno je cca 15 300 hektara plantaza maka sto je manje od 10% svih plantaza. Regije najbogatije makom su one juzne a posebno Helmand i Uruzgan. Bas u tim zonama je najjaci otpor talibana: profit od opijuma, za koji beraci primaju minimalne nadnice, puni dzepove lokalnih Gospodara rata i borce Mullah Omara na sto vladini namjestenici zatvaraju oci u zamjenu za novac ili zastitu.
Afganistanski predsjednik Karzai je izjavio: «Treba unistiti opijum, ili ce opijum unistiti nas». Imajuci u vidu da se od trgovine opijumom financira talibanska gerila. Po tvrdnji afganistanskog ministra borbe protiv trgovine narkoticima, u Afganistanu ima skoro milijun ovisnika o drogama.

Image Hosted by ImageShack.us


SAD su trazile od afganistanske vlade da zapocne sa zaprasivanjem plantaza maka iz zraka ali je taj prijedlog izazvao proteste kod britanaca i kanadjana koji djeluju u Afganistanu. Britanski general David Richards, komandant ISAF-a u Afganistanu drzi da bi zaprasivanje unistilo i ostale nasade sto bi prouzrocilo porast neprijateljstva afganistanaca prema strancima. Afganistanska vlada je ispocetka odbacila prijedlog a zatim prihvatila provodjenje zaprasivanja sa zemlje. Zaprasivanje plantaza maka nikad stvarno nije provedeno zbog straha od reakcije afganistanskih seljaka podrzanih od strane talibana koji prodajom droge financiraju svoj sve agresivniji oruzani otpor. Ali i zato sto su u business sa opijumom umijesane i same afganistanske vlasti koje bi se protiv te trgovine trebale boriti. Umjesanost je sa svim nivoima, od lokalne policije do okruznih vojnih zapovjednistava, predsjednika regija, pa do vladajucih u Kabulu. Medju trgovce prvog stupnja po LA Timesu ubrajaju se: bivsi predsjednik regije Helmand Sher Mohammed Akhundzada, sef ureda za borbu protiv narkotika general Mohammed Daoud, general Abdul Rashid Dostum i marsal Mohammed Fahim.
Fali samo jedno ime, ime koje svi znaju ali se ne usudjuju reci: Walid Kazrai brat predsjednika Hamida Karzaija.

Image Hosted by ImageShack.us

Korijen problema opijuma je siromastvo afganistamskih seljaka prisiljenih brati mak da bi prehranili svoje brojne obitelji. «Da bi se unistile plantaze maka treba poticati ekonomski i kulturni razvoj Afganistan koji bi trajao godinama, generacijama. Afganistanski seljaci ce prestati brati mak tek kada afganistanske vlasti prestanu trgovati sa preprodavacima i kad afganistanski seljaci budu imali druge izvore zarade.»- misljenja je predsjednik regije Helmand – «beskorisno je izguliti biljku ako ostavimo korijen u zemlji: makovi ce nastaviti cvjetati!»

Image Hosted by ImageShack.us

Prema izvjescima UN-a u 2006. godini plantaze maka su porasle za 59% u odnosu na 2005. godinu.

21.04.2007. u 21:02 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 15.04.2007.

Zaustavite gradnju na poluotoku Pelegrin, na otoku Hvaru – pomozite učiniti Pelegrin Nacionalnim parkom i zaštićenim rezervatom prirode i kulture!


created by: Marie-Elise Zovko


Poluotok Pelegrin, na zapadnom ‘vršku’ otoka Hvara, jedno je od najljepših i još uvijek većim dijelom nedirnutih mjesta hrvatske obale. Njegova su prirodna i kulturna bogatstva od jedinstvene i monumentalne važnosti za Republiku Hrvatsku i čovječanstvo.

Poluotok Pelegrin nikada ranije nije bio parceliziran niti urbaniziran, a dom je brojnim vrstama flore i faune kojih nigdje drugdje nema. Na polutoku Pelegrinu se nalaze jedinstvena arheološka nalazišta iz neolitika i brončanog doba - u Markovoj špilji i drugim manjim špiljama, te u uvalama Vela Garška, Duga i Parja. Tamo su grobne gomile iz prapovijesnog doba, 'lokve' i njive koje su vjerojatno već bile kultivirane u brončanom dobu, ili čak u neolitiku. Drevne staze koje povezuju sjeverne uvale sa uvalom u kojoj je grad Hvar, sačinjavanju dio prastarog plovidbenog puta koji je povezivao antičku Grčku s obalom Italije. Znanstvenici su več pokazali da je znameniti predsokratovski filozof Ksenofan ovim putem morao proći na svojim putovanjima. Autorica ove peticije namjerava pokazati da je i veliki grčki filozof Platon morao putovati ovim putem tijekom svoja tri putovanja na Siciliju, kad je išao posjetiti tamošnjeg tiranina Dionizija I, te kasnije njegovog nasljednika Dionizija II, pokušavajući ostvariti svoj ideal pravedne države.

Image Hosted by ImageShack.usZAUSTAVITE NEPRAVDU I BEZUMLJE
ZAUSTAVITE SANADERA


Planovi za ‘razvoj’ poluotoka Pelegrina prijete uništenjem ovog jedinstvenog kulturnog i prirodnog blaga. Ti su planovi ne samo izdaja interesa javnosti i građana Hrvatske, već predstavljaju i direktno kršenje zakonskih i moralnih obveza dužnosnika grada Hvara da za ovaj jedinstveni prirodni rezervat i arheološka nalazišta. Prostorni plan Hvara prerađuje se sada tako da uključi gradnju golf igrališta na Pelegrinu. To je potpuni fijasko, gledano iz geološke, hidrološke i ekološke perspektive. Isti planovi na Pelegrinu predviđaju ekskluzivno luksuzno odmaralište, što je upravo suprotno preporukama stručnjaka koji predlažu koncept održivog razvoja i revitalizacije otoka Hvara.

Prostorni planovi za općinu Hvar iz 1992. već su predlagali Pelegrin za zaštitu u kategoriji "značajnog krajolika". No, ovaj prijedlog nekim čudom nije došao do nadležnih organa vlasti, a lokalni dužnosnici ga nastavljaju ignorirati! Korumpirani dužnosnici lokalnih vlasti, zajedno s pohlepnim investitorima, zagovaraju i pošto-poto nameću iskorištavalački koncept ‘razvoja’ za Pelegrin i cijeli Hvar, tražeći vlastiti profit i kratkoročni probitak. Zato namjerno ignoriraju mogućnosti održivog razvoja otoka Hvara i koncept kulturnog i ekološkog turizma. Pritom također krše, ignoriraju i zanemaruju zakonske propise Republike Hrvatske, kao i principe demokratskog odlučivanja.

Image Hosted by ImageShack.us
ZAUSTAVITE SANADERA


Kako kaže Đana Fio, predsjednica udruge Eko sunčani otoci Hvar: "Uz Dubrovnik i Split koji su od 1979. na listi Svjetske kulturne baštine, Hvar je 1987. na Genovskoj deklaraciji uvršten u Mediteransku listu 100 povijesnih mjesta zajedničkog interesa. U zadnjim godinama međutim svjedoci smo da sve ono što se uspjelo očuvati kroz stoljeća, bezobzirno se napada i kako se sada mijenja slika Grada Hvara i otoka toliko da će uskoro biti neprepoznatljiv. Prostorni planovi koji se izrađuju za otok izbjegavaju poštivati zakon koji je donesen još 2004. prema kojima se za otok koji ima više upravnih jedinica (općine i gradovi) donosi prostorni plan na razini otoka. To je jedino razumno jer je otok kao i brod povezan i jedinstven u svojoj izoliranosti od kopna...Otok Hvar već sada u sezoni ima problema s opskrbom otoka vodom jer je nedostatan dotok vode s kopna... Zbrinjavanje otpada je još u početnoj fazi . Usprkos tome se prostorni planovi donose bez ikakvih razvojnih studija, zemlja se otkupljuje po malim cijenama a zatim prenamjenjuje. Stvaraju se ogromne turističke zone na najplodnijim djelovima otoka. Za cijeli otok Hvar trenutni prostorni planovi koji se prihvaćaju bez obzira na nezadovoljstvo stanovnika predviđaju preko 50.000 ležajeva uglavnom u apartmanskim naseljima. Ulazi se i u predjele netaknute prirode koja je od davnina čuvana, među ostalim u Pelegrin na kojemu su ostaci rane neolitske kulture prozvane Hvarska jer je jedina te vrste na Mediteranu. Uz obale se nalaze dva zaštićena antička brodoloma. Uvala Pelegrinska je jedna od najbogatijih uvala morske cvjetnice, Posidonie oceanice, vrela života u moru ( 1m2 proizvede 16-20 m2 kisika). Uvala Vela Garška je pod stoljetnom vegetacijom od koje je veliki dio endemskih zaštićenih vrsta. Tu obitava veliki broj ptica (među kojima i dosta zaštićenih vrsta) obzirom da postoji i Vela i Mala Lokva koja osiguravaju pitku vodu. Međutim nasilno se ulazi prostornim planovima u to područje bez obzira na već pokrenut postupak proglašenja parkom prirode i značajnim krajolikom. Također se planira na tom području uz hotele i ležajeve u apartmanima golf teren koji je smrt otoku bez vode. Isto tako se planira golf teren na području općine Sućuraj tako da bi zajedno s preizgrađenošču ugušili i nepovratno uništili otok. I gradska jezgra grada Hvara se devastira dizanjem katova na hotelima koji su prvi red do mora a što se ne može raditi u nijednom gradu koji ima ikakvu povijesnu i arhitektonsku vrijednost a što je s Hvarom itekako slučaj. Planira se izgradnja marina i lučica za oko 3200 vezova a obzirom na nepoštivanje zakona i nedorečenost istih vezano uz zaštitu od zagađenja."

Nasuprot danas nesrazmjerno poticanih aktivnosti hotelijerstva i restoranskog ugostiteljstva, stručnjaci i autori knjige ‘Otok Hvar’ (Matice Hrvatske: Zagreb, 1995) preporučuju drugačiji put revitalizacije otoka Hvara: konzerviranje vitalnih resursa, striktnu zaštitu prirodnih dobara i spomenika kulture, zaštitu mora i obale, diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti, obnovu tradicionalnih izvora zapošljavanja (poljoprivrede, ribarenja, brodarenja, starih zanata i trgovine, razvoj uslužnih djelatnosti i čiste, male industrije).

Zbog njegove dokazane ekološke, povijesne i kulturne važnosti na poluotoku Pelegrinu se ne smiju graditi nikakvi "turistički kapaciteti" niti golf igrališta. Poluotok Pelegrin mora ostati javno dobro, dostupno javnosti kao prirodni i kulturni rezervat. Bilo kakav pokušaj ‘razvoja’ i gradnje na bilo kojem dijelu poluotoka Pelegrina u turističke svrhe je neprihvatljiv.

Poluotok Pelegrin treba proglasiti nacionalnim parkom i / ili zaštićenim rezervatom prirode. Uvale Vela Garška, Duga i Parja, špilje, plodne livade, grobne gomile i prapovijesne 'lokve' na Pelegrinu treba staviti pod striktnu i trajnu zaštitu. Park posvećen ovakvoj vrsti održivog kulturnog i ekološkog turizma biti će ponos Republike Hrvatske i njenih građana. Služit će i međunarodnoj zajednici kao primjer dalekovidnosti, mudrog i pravovremenog odlučivanja obzirom na održivi razvoj i zaštitu prirodnih i kulturnih resursa.


Image Hosted by ImageShack.us

Peticija:

Mi dolje potpisani zato zahtijevamo:

1) Upis poluotoka i rta Pelegrina u popis zaštićenih "značajnih krajolika", tj. lokaliteta visoke prirodne vrijednosti koji zavrjeđuju "posebnu zaštitu radi očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti, radi svoje osjetljivosti ili radi znanstvenoga, kulturološkoga, estetskoga, obrazovnoga, gospodarskoga i drugoga javnog interesa" (usp. Zakon o zaštiti prirode Republike Hrvatske);

2) Označavanje rta Pelegrina u potpunosti, zajedno s svim uvalama, njivama i šumom, kao Parka prirode; te, što prije, proglašavanje poluotoka Pelegrin, zajedno s svim njegovim uvalama, njivama i šumom nacionalnim parkom. Sve do konačnog odobravanja statusa nacionalnog parka za Pelegrin, tražimo da Pelegrin bude zaštićen kao park prirode.

3) Upis Markove špilje, te ostalih špilja i pećina poluotoka Pelegrina u popis zaštićenih arheoloških spomenika, te označavanje luka Male Garške i Vele Garške (Male i Vele Grčke), uvala Duge i Parije, povijesnih putova preko rta do Hvara kao spomenika povijesti i kulture od visokog javnog, domaćeg i međunarodnog značenja.

4) Javnu i transparentnu provedbu nadzora nadležne državne inspekcije na Pelegrinu, radi utvrđivanja sadašnjeg stanja gospodarenja rtom Pelegrinom, i usklađivanja tog stanja s duhom i slovom Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti kulturnih dobara. Tražimo osim toga i procjenu trenutnog stanja i stanja uporabe poluotoka Pelegrin od strane nepristranih nevladinih organizacija za zaštitu okoliša, uključujući međunarodne organizacije.

5) Usklađivanje svih trenutnih aktivnosti na poluotoku Pelegrinu s duhom i slovom Zakona o zaštiti prirode Republike Hrvatske i Zakona o zaštiti kulturnih dobara Republike Hrvatske; nadalje podnošenje prekršajne ili kaznene prijave, odnosno pokretanje revizije postupka, te eventualno sudskih procesa protiv odgovornih fizičkih i pravnih osoba i institucija radi protuzakonitog postupanja s prirodnim i kulturnim dobrima Republike Hrvatske, te radi nanošenja znatne ili trajne štete na međunarodnom ekološki značajnom području (Zakon o zaštiti prirode, članak 42. stavak 2. i 3.); uključujući i zakonski obvezujuću zabranu korištenja i prodaje vlasništva.

6) Ponovno uspostavljanje prijašnjeg stanja kakvo je na Pelegrinu bilo prije nastanka štete na njegovim prirodnim i kulturnim dobrima, te prije ilegalnog korištenja resursa i lokaliteta Pelegrina.

7) Zahtijevamo hitno odlučivanje nadležnog suda o trajnom oduzimanju zaštićene prirodne vrijednosti i predmeta određenih u Zakonu o zaštiti prirodi te u Zakonu o zaštiti kulturnih dobara korisnicima Pelegrina koji te vrijednosti protupravno prisvajaju i iskorištavaju. Tražimo konfiskaciju / onemogućavanje korištenja dobara Pelegrina pojedincima i pravnim osobama koje su prekršile Zakon o zaštiti prirode i Zakon o zaštiti kulturnih dobara Republike Hrvatske, te pojedincima i pravnim osobama koje na nelegalan način koriste Pelegrin. Zahtijevamo propisivanje dodatnih mjera za sprečavanje i uklanjanje već nastalih štetnih posljedica protuzakonitog gospodarenja dotičnim područjem.



POTPISI PETICIJU I SPASI PELEGRIN

15.04.2007. u 17:41 • 14 KomentaraPrint#

subota, 14.04.2007.

slike govore vise od rijeci - tako bar kazu

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

14.04.2007. u 03:23 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 12.04.2007.

AL GOREOV "INCONVENIENT TRUTH" I PLAN GLOBALNE DEMOGRAFSKE KONTROLE (2. DIO)

Konferencija UN o populaciji odrzana u Bukurestu 1974. i ona odrzana u Kairu 1994. bile su ciste propagandisticke spekulacije financirane od mondialistickih grupa (iznad svega Rockefeller) ciji je cilj bio izmisliti navodnu «prenapucenost» zemalja Trecega svijeta kao kamuflaza za oduzimanje sirovina. Dokaz ove teorije upisan je u “Memorandumu 200” .
Na primjer na konferenciji u Kairu je ponovno predlozeno razbijanje institucije obitelji sto je temelj ljudskog drustva sakrivajuci to pod sloganom «seksualne slobode». Predlozene metode? Vidljive su u svakodnevnom zivotu: opce sirenje abortusa, prisilna sterilizacija, eutanazija, pornografija, homoseksualni brakovi... I da ne govorimo o ukidanju vaznih vrijednosti i / ili obiteljskih modela zamijenjujuci ih sa devijantnim vrijednostima koje nam sire preko raznoraznih zvijezda i zvijezdica estrade i televizije.

Izmedju 3. i 14. lipnja 1992. u Rio de Janeiru odrzana je konferencija o okolisu. Bilo je prisutno 140 zemalja sa 78092 delegacije iz cijeloga svijeta, vladine i ekoloske udruge, financirane i sponzorirane od vec poznatih fondacija poput Carnegie, Rockefeller, Edmond de Rothschild, Kettering.

Image Hosted by ImageShack.us
Rockefeller


Pretpostavljate li tko je vodio americku delegaciju? AL GORE osobno, koji je tamo predstavio svoju knjigu “Earth in the Balance: Ecology and the Human Spirit”, (“Zemlja u ravnotezi: Ekologija i ljudski duh”).
Knjiga u kojoj je lansirana ideja o «Globalnom planu Marshall» pod kontrolom UN-a u stanju da nametne strogu kontrolu na potrosnju energenata i na industrijsku politiku drzava. On predlaze i bijesnu kampanju britanske vlade protiv zemalja s problemima u razvoju od kojih je princ Phillip trazio smanjenja broja njihovog stanovnistva. Isti taj princ Phillip je, kao sto sam vec pisao, medjunarodni predsjednih WWF-a.

Image Hosted by ImageShack.us
princ Phillip


Gore cak govori da se nuklearna prijetnja koja je okarakterizirala godine Hladnog rata zamijenjena «strateskom prirodom prijetnje koju covjecanstvo zadaje globalnom okolisu i strateskoj prirodi nametnutoj covjecanstvu od promjenama u tom istom okolisu».
Zato je trazio od svjetskih leadera da se ne prepustaju strahu od preuzimanja ovog novog pravca koji bi pustio «milione ljudi da pate u siromastvu, i da umiru od gladi, bolesti i ratova».



Image Hosted by ImageShack.us
EVERGREEN SOLUCIJA:
Glad u svijetu nije porazena. Posaljite vojsku!


Nakon svega ovoga jasno je da propagandisticki dokumentarac Paramount Classicsa igra iznad svega funkcionalnu i temeljnu ulogu. Dobro je naglasiti da je isti taj Al Gore junior 80-ih godina zastupao embargo na modernu tehnologiju prema Trecem svijetu, sa sluzbenom isprikom da se radi o «dualnoj tehnologiji» odnosno da bi je mogli upotrijebiti u ratne svrhe. Zasto riskirati da ovi narodi, tehnoloski inferiorniji, naoruzaju. Bolje ne dati nista, za njihovo a iznad svega za nase dobro.

Sve ovo u bogatom dokumentarcu se moze «citati» ako imamo saznanja o: brojnim i kompliciranim grafikonima o povecanju ugljicnogdioksida na planeti, fotografske dokaze o otapanju leda bilo na svevernom bilo na juznom polu koji ce uzrokovati porast razine mora i za posljedicu imati unistenje milijuna ljudi, posebno na azijskom jugoistoku.

Al Gore otkriva svoje prave namjere:
«Prisustvujemo koliziji izmedju nase civilizacije i Zemlje a tri su faktora odgovorna za ovu koliziju: Prvi, povecanje broja stanovnika! Moja je generacija, ona od baby-booma, rodjena poslije drugog svjetskog rata, kada je broj stanovnika tek presao brojku od 2 milijarde.
Sada imam godina a broj stanovnistva je dosegao 6,5 milijardi a po ocekivanjima za zivotnog vijeka moje generacije dosegnut cemo brojku od 9 mijilardi. Trebalo je 10 000 generacija da dodjemo do 2 milijarde stanovnika a sada za zivotnog vijeka jedne osobe dolazimo do brojke od 9 milijardi ljudi. Cinimo sve veci pritisak na Zemlju, a najveci pritisak dolazi od najsiromasijih naroda na svijetu. Imaju vece potrebe za hranom, vece potrebe za vodom a prirodni resursi su ograniceni.

Shvacate li o cemu prica? Potcrtane su rijeci koje zalaze u malthuzijansko razmisljanje.
Po demokratskom ekologu iz Tennesseea, prvi uzrok svog ovog globalnog zatopljenja se treba prikovati porastu broja stanovnika i pritisku koji vrse najsiromasnije zemlje svijeta! Zakljucuje govoreci da su prirodni resursi ograniceni.

Prije vise od dva stoljeca Thomas Robert Malthus je razvio teoriju koja stavlja u odnos porast broja stanovnistva sa ekonomskim razvitkom. Anglikanski pastor je tvrdio sa je tendencija stanovnistva jedne zemlje rasti sa geometrijskom nizom npr. (1–2–4–16-32), dok ponuda hrane slijedi aritmeticki niz (1-3–5–7–11).
Dakle kako ponuda hrane ne uspijeva drzati korak sa rastom broja stanovnika osobni dohodak bi se trebao smanjivati do razine dovoljnosti. Jedini nacin da se izbjegnu niski standardi zivota ili apsolutnog siromastva je ograniciti broj rodjenih!

I ne samo to, po Malthusu, kao i po Al Goreu, resursi su ograniceni a ovo implicira samo jedno: ako jedna nacija zeli zadrzati svoj nivo zivota, kao npr. SAD, treba uciniti sve da ovi resursi(ograniceni) budu jednako distribuirani. Eto zato ima i ratova i genocida.
Thomas Malthus je ideolog demografske kontrole a njegove teorije su preuzeli i proucavali Charles Darwin, primjenio na stanovnistvo Adolf Hitler, i propagirao nas evergreen Al Gore.

Dokumentarac ne daje mjesta nadi. Neka osoba koja nema adekvatnog znanja, kako vecina mladih, nakon sto vide ovaj DVD moze reci: « tu se vise nista ne moze uraditi!» Ugasiti nadu, iznad svega u jednom mladom bicu (sutra odraslom) je jedna od najkriminalnijih stvari koje se mogu napraviti.
Al Gore zaboravlja kazati u svom dokumentarcu da bi Zemlja mogla rijesiti gladi i brojnije stanovnistvo od aktualnog kada bi nastupila ravnomjernija distribucija bogatstva a posebno razumnija portosnja sa nase strane.


12.04.2007. u 18:38 • 11 KomentaraPrint#

srijeda, 11.04.2007.

AL GOREOV "INCONVENIENT TRUTH" I PLAN GLOBALNE DEMOGRAFSKE KONTROLE (1. DIO)

«U potrazi za novim neprijateljem koji bi nas ujedinio, dosli smo na ideju da bi zagadjenje, prijetnja globalnim zatopljenjem, nestanak vodenih rezervi, glad i slicno takodjer mogle posluziti (...) Sve ove opasnosti imaju kao uzrok ljudsku umijesanost (...) Stvarni neprijatelj je, dakle, covjecanstvo samo”
“A Report by the Council of the Club of Roma”, 1991


“Inconvenience truth”, Al Goreov dokumentarac vrti se u svijetu kao ni jedan film zadnjih godina! Prikazuje se u skolama, fakultetima, javnim skupovima u svakom gradu. Nagradjen je sa cak dva Oscara, za najbolji dokumentarni film i za muziku. Produkcijska kuca je Paramount Classics , ogranak Paramount Pictures!
Potrebno je pojasniti malo povijesne tijekove da bi se bolje razumio strateski cilj ove jake (masonske) produkcijske kuce. Paramount je prva od najvecih u Hollywoodu, osnovana davne 1912. Dvadeset godina njom je upravljao madjarski Zidov Adolph Zukor. Dok je njegov brat Arthur, posvojen od strica Kalman Lieberman nakon oceve smrti postao rabin velike sinagoge u Berlinu, mladi Adolph napusta prakticirani judaizam tek sto je stigao u Ameriku.
1966. veliki industrijski konglomerat austrijskog Zidova Charlesa Bluhdorna “Gulf-Western Industries Incorporated” kupuje Paramount.
Prva desetljeca proslog stoljeca obiljezilo je 8 velikih producentskih kuca, od cega 5 velikih: Paramount (Zukor), Warner Brothers (Warner), Loew-Metro Goldwyn Mayer (Mayer), Twentieth Century Fox (Fox) e RKO (Lehman) I tri manje: Universal (Laemmle), Columbia (braca Cohn) e United Artist.
Svih osam su udruzene u Motion Picture Producters of America (MPPA) i dakle kontrolirane od grupe Rockefeller i/ili Morgan.
Stvarni vlasnici kinematografskih kuca i danas su veliki financijeri sa Wall Streeta. Veliki financijski trustovi i americki bankari, tzv. Big Three, su grupe Rockefeller, Morgan e Kuhn Loeb & Co.
Ocigledno je da Paramount Classics koji je financirao dokumentarac Al Gorea, ne moze izbjeci ovu ekonomsku kontrolu. Za kraj bih dodao da je mladi reziser “An inconvenient truth”-a Davis Guggenheim, sin 4 puta Oscarom Charlesa Guggenheima (njemackog Zidova).

Image Hosted by ImageShack.us

Napomenimo i to da je Al Gore clan C.F.R., Trilateralne (osnovao je David Rockefeller), potpredsjednik SAD za vrijeme vladanja Williama Jeffersona Blythea III, zvanog Bill Clinton, te kandidat na predsjednickim izborima 2000 protiv Georgea Walkera Busha juniora.
Al Gore bi vjerovatno bio dobio izbore da nije intervenirao George Walker Herbert Bush (mason 33° Starog Prihvacenog Skotskog Reda) da bi svog sina namjestio u Bijelu Kucu.

Image Hosted by ImageShack.us

Al Gore je celni covjek New Age pokreta koji jase zelenog konja ekologije.

Pojava Al Gorea sa maskom ekoloskog viteza trebala bi nas dobro nasmijati i iz razloga jer je glasnogovornik kampanje protiv globalnog zatopljenja, cije je puno ime Albert Arnold Gore junior (da bi ga razlikovali od oca Albert Arnold Gore senior), clan jedne od najmocnije americke obitelji usporedive sa onom Bush.

Al Goreov otac, Al Gore senior, bio je dio tzv. “ crvenog establishmenta”. Poslovni partner poznatog poduzetnika Armanda Hammera, koji je medju prvima ekonomski pomagao Vladimira Iliča Uljanova, poznatijeg kao Lenjin.
Njegov otac Julius Hammer osnivac je Americke komunisticke partije a bio je prijatelj Al Gorea seniora i Josifa Stalin.

Armand Hammer – prema FBI i zahvaljujuci FOIA (Freedom of Information Act – zakon o slobodi informiranja) – obavljao je prljave poslove na uvozu i izvozu sa Sovjetskim savezom i osobno je pregovarao sa Lenjinom tokom 20-ih godina, kad je osnovao OXI , Occidental Petroleum Corporation usao je u svijet naftasa .
Politicki, Hammer se nije obazirao na nikoga, financirao je i republikance poput Nixon, i demokrate poput Al Gorea juniora!
Dakle novopeceni ekoloski aktivist Al Gore junior, koji putuje po svijetu najavljujuci globalno zatopljenje financiran je od naftaske korporacije i ne samo to nego ima 500.000 dolara u dionicama OXI!
Mozda se covjek zbunio u ovom mutezu ali to ne nista ne mijenja na stvari jer cilj dokumentarca kroz rijeci samog Al Gorea ulazi u sveru kampanje za kontrolu demografsku kontrolu planete koju desetljecima provode mocne grupacije kontrolirane od Rockefellera!

Prvo analizirajmo tko su te grupe i kakvi su njihovi.

6. i 7. travnja 1968. u Accademia dei Lincei alla Farnesina u Rimu, sastalo se tridesetak osoba – pod sponzorstvom Fondacije Agnelli – da bi “promijenili svoje misljenje o velikim problemima planete”.
Tako je u Rimu nastao ”Rimski klub”!

Image Hosted by ImageShack.us

Klub jasnog malthuzijanskog karaktera u kojem mrznja prema covjeku nema granica covjek u stavri postaje rak, perverzno stvorenje. Njihova deviza je, kako je u biografiji napisao predsjednik Aurelio Peccei: “pravo na radjanje nije apsolutno pravo”.
Ili kako je rekao Deutsche Press Agenturu 1988., princ Philip (Mountbatten) Vojvoda od Edimburga mason visokog ranga i medjunarodni predsjednik WWF-a: “Da se reinkarniram, zelio bih se vratiti kao smrtonosni virus da pridonesem rjesenju prenapucenosti” .

Image Hosted by ImageShack.us

1965. americki predsjednik Lyndon Johnson na 20 obljetnici UN u San Franciscu izjavio je da 5 dolara ulozenih u kontrolu stanovnistva vrijede kao 100 dolara ulozenih u ekonomski razvoj.
18.07.1969. Nixon je u Kongresu naglasio da UN “moraju preuzeti inicijativu da reagiraju protiv povecanja svjetske populacije. Dok je 1970. njegova administracija poduzela vise istrazivanja za smanjenje nataliteta. Studiju National Security Study Memorandum 200” je potpisao 1974 Henry Kissinger (njemacki Zidov) i poslao novom predsjedniku Geraldu Fordu.
Ovaj memorandum nije nista drugo nego “studij o prijetnji porasta broja stanovnistva americkim strateskim interesima” razlikujuci koje su “medjunarodne politicke i ekonomske implikacije”.
Kissinger & Co. Toplo preporucuju kontracepcijsku tehnologiju, abortuse i sterilizaciju.

Image Hosted by ImageShack.us

1975. te preporuke su prihvacene od americke administracije. Unistenje cijelih nacija na Zemlji pocelo je biti vazan dio americke vanjske politike. Ovaj kriminalni akt potpisao je direktor Vijeca za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft.
Prvi od duge serije eksperimenata bio je gradjanski rat u Libanonu (1975-1990)…
Prolaze godine a situacija ne mnogo ne mijenja. 24.07.1980. novi predsjednik James Earl Carter junior (poznat kao Jimmy Carter) potpisuje rezultate nove studije: “The Global 2000 – Report to the President”

Izvjestaj sa preko 1600 stranica kaze: “Ako se nastavi aktualna tendencija demografskog i ekonomskog razvoja, 2000.-ite godine svijet ce biti jos naseljeniji, zagadjeniji, ekoloski manje”.

Ovaj Global 2000 je objava sluzbene politike genocidnih namjera, po kojoj bi zemlje u razvoju, slabo industrijalizirane trebale smanjiti broj stanovnistva! Vidi slucaja do ovakvog zakljucka stize i Al Gore u svom “ekoloskom dokumentarcu”.

Image Hosted by ImageShack.us


nastavlja se....

11.04.2007. u 04:10 • 4 KomentaraPrint#

utorak, 10.04.2007.

Scenarij crne buducnosti nase civilizacije

Informacijski cipovi ugradjeni u mozak, elektromagnetsko oruzje, srednja klasa postaje revolucionarna, zamjenjujuci tako Marxov proletarijat. Populacija Srednjeg Istoka povecava se za 132% dok se europska smanjuje. "Flashmobs" – grupe koje su rapidno mobilizirane od strane kriminalnih bandi i teroristickih grupa.

Tako Ministarstvo obrane predvidja svjetsku buducnost za 30 godina. Izgleda vise kao scenarij nekog filma katastrofe u kojima je stanovnistvo prisiljeno prihvatiti cipove u mozgu, masovnu imigraciju, te uporabu bioloskog i neutronskog oruzja za borbu protiv prekomjernog broja stanovnistva Zemlje.
Iako je ovo samo predvidjanje sudbine Svijeta za ne tako daleku buducnost ono ukljucuje i “analizu kljucnih rizika i sokova”.
Kako prenosi londonski Guardian izvjestaj na 90 stranica analizira rastucu ekonomsku vaznost Indije i Kine, militarizaciju svemira, pa cak i opadanje kvalitete vijesti s porastom internetskih gradjana-novinara.

“Pretpostavlja se da ce elektromagnetsko oruzje biti u upotrebi od 2035. godine. Razvoj neutronskog oruzja koje ce moci unistiti organe ali ne i zgrade moglo bi biti oruzje izbora u ekstremnom etnickom ciscenju rastuce svjetske populacije kao i upotreba ratnih vozila bez ljudske posade koja bi sluzila za eksplicitnu upotrebu kemijskog, bioloskog, radioloskog i nuklearnog oruzja.

Image Hosted by ImageShack.us

Oko 2035. ugradnja cipova u mozak bi trebala postati normalna stvar u razvijenim drzavama svijeta.
Srednja klasa trebala bi postati revolucionarna i tako preuzeti ulogu koju je Marx namjenio proletarijatu. Ova je teorija bazirana na sve vise rastucem jazu izmedju srednje klase i klase super-bogatasa te potcinjenosti nizih klasa. Marxizam bi mogao dozivjeti “revival” zbog svjetske nejednakosti.

Oko 2010. vise od 50% svjetske populacije zivjet ce u gradovima i time uzrokovati novi rizik nestabilnosti. Do 2035. taj postotak ce narasti do 60%. Nekontrolirana globalizacija dovest ce do raspada drzava a ratovi se vise nece voditi na principu drzava protiv drzave nego teritorij protiv teritorija, s time da ce svaki teritorij obuhvacati podrucja istog interesa.
2035. na svijetu ce biti 8,5 milijardi ljudi od cega ce nerazvijene drzave ciniti 98% od ukupnog broja. Populacija subsaharske Afrike povecat ce se za 81% a drzava Srednjeg Istoka za 132%.

Nezaposlenost ce biti u stalnom porastu kao i broj teroristickih organizacija.

Mladi razocarani drzavnom politikom potrazit ce nadu u militantnim religijskim pokretima koji se suprostavljaju kapitalizmu. Tenzije izmedju Islamskog svijeta i Zapada i dalje ce biti aktualne ali bi se mogle prosiriti na Kinu koja je tek otkrila cari kapitalizma a njen institucionalizirani ateizam mogao bi biti anatema ortodoksnom islamu.

Iran ce ekonomski i demografski rasti a a njegove energetske reserve pojacat ce njegovu geostratesku poziciju. Vlast bi se mogla promijeniti zbog pritiska mladih ljudi zeljnih pristupa globalizacijskim tokovima sto bi moglo Iran transformirati u demokratsku drzavu.

Terorizam ce ciniti manje stete od ostalih vrsta konflikata. Globalnu kampanju visogog intenziteta osim islamistickih skupina mogle bi provoditi i reakcionarne i revolucionarne skupine poput ultra-nacionalista, religioznih grupacija i ostalih ekstremista.
Atmosfera ce biti sve toplija sto ce uzrokovati otapanje leda te smanjenje saliniteta Atlanskog oceana te povecati dotok hladne Struje sa Arktika koje ce uzrokovati smanjenje temperatura u Zapadnoj Europi.”


Sadrzaj ovog izvjesca britanskog Ministarstva obrane implicira da ce bilo koja politicka ili religiozna grupa koja izrazi neslaganje sa ateistickom diktatorskom drzavnom vlasti biti proglasena teroristickom i bit ce oznacena za eliminaciju.
Moderna oruzja bit ce upotrebljavana za regularizaciju broja stanovnistva te eliminaciju politickih i inih oponenata.


Image Hosted by ImageShack.us

Umirovljeni bojnik Ralph Peters u Armed Forces Journalu, glasniku vojno-industijskog kompleksa prosle je godine napravio strateski plan ponovno crtajuci granice drzava na Srednjem Istoku te pise: “E da, jedna mala prljava tajna 5000 duge povijesti – etnicko ciscenje funkcionira!” “Nece biti mira. U svakom momentu do kraja nasih zivota bit ce vise konflikata u svakojakim oblicima po cijeloj zemaljskoj kugli.... ....De facto uloga vojske SAD-a bit ce cuvati Svijet sigurnim za nasu ekonomiju. Da bi to postigli morat cemo mnogo ubijati.”

Image Hosted by ImageShack.us

Etnicko ciscenje popularno je i u znanstvenim krugovima. Dr. Eric R. Pianka , je u proslogodisnjem govoru Texas Academy of Science izjavio da 90% svjetske populacije treba istrijebiti virusom ebole.

Image Hosted by ImageShack.usEBOLA

Slican primjer nalazimo u knjizi princa Phillipa “Da sam zivotinja”: “Da se reinkarniram, zelio bih se vratiti kao smrtonosni virus, da pridonesem rjesenju prenapucenosti”
Medijski mogul Ted Turner takodjer je na tragu ovih izjava: “Najjednostavniji je odgovor da bi svjetska populacija trebala brojati 2 milijarde a nas ima oko 6 milijardi” rekao je E magazinu.
Ted je otisao i korak dalje u interviewu Audubon Magazinu: “Idealan broj svjetske populacije trebao bi iznositi 250-300 miliona ljudi”.
Cak je i Jacques-Yves Cousteau u jednom interviewu izjavio:”Strasno je sto to moram reci na ovaj nacin. Svjetska populacija treba se stabilizirati a da bi se to postiglo treba eliminirati 350 000 ljudi dnevno”.
Svjetska vladajuca elita i vojno-industrijski kompleks drze se MarinettijeveRat je jedina higijena covjecanstva” te proizvodnjom ratova i etnickih ciscenja smanjuju broj stanovnika Zemlje da bi ih lakse kontrolirali i porobili.

Vojno-industrijskom kompleksu treba pridruziti i massmedije koji pokoravaju stanovnistvo Zemlje poput virusa stvorenih u laboratorijima.

Ima li Svijet nade u ovom Orwellovskom svijetu?

10.04.2007. u 05:08 • 7 KomentaraPrint#

subota, 07.04.2007.

Dzihadisticki napadi u svijetu nakon americke invazije na Irak

Je li rat u Iraku povecao broj dzihadistickih teroristickih napada?
Bushova administracija ponudila nam je dva odgovora:
Prvi lagani koji je dao Bush 2005.: «bez rata Irak bi «proizvodio» teroriste koji bi napadali unutar americkih granica»
Drugi teski: na pitanje: Je li vise terorista «proizvedeno» u svijetu bivsi ministar Rumsfeld na press konferenciji 2006. odgovara «Ne znam. Svijet to ne zna. Nema dobrog mjerila koje bi odredilo koliko je ljudi trenirano u radikalnim islamistickim skolama u pojedinim drzavama».

U stvari, kao sto je Rumsfeld dobro znao, mnogo je javno dostupnih pokazatelja dzihadistickih napada. Ali do sada nitko nije proveo statisticku analizu po kojoj bi se dokazalo da postoji tzv. «Iracki efekt». U Terrorism database (www.terrorismknowledgebase.org), napravljena je bogata banka podataka o teroristickim napadima.
Njihova banka podataka o teroristickim napadima razvrstana je po dzihadistickim grupama i broju ubijenih u napadima koji se dramatticno povecava nakon invazije na Irak. Globalno gledano broj godisnjih napada povecao se za 607% (sa 28.3 napada prije invazije na 199.8 napada poslije invazije na Irak sa 501 mrtvih prije i 1689 mrtvih na godinu poslije invazije). Veliki broj napada dogodio se bas u Iraku, pozornici skoro polovice dzihadistickih napada. Ali izuzimajuci i Irak i Afganistan i ostala zarista dzihadistickih teroristickih napada biljeze porast od 35% te za 12% broj zrtava.


Image Hosted by ImageShack.us
Grafikon prikazuje broj dzihadistickih napada u svijetu, Iraku i Afganistanu prije okupacije Iraka.

Nasuprot tvrdnjama americkog predsjednika Busha, dzihadisti nisu napadali SAD i zemlje saveznice. Napad na ciljeve od vaznosti za Zapadne zemlje povecao se za skoro 25% dok je broj smrtnih slucajeva povecan za 4%.
Globalizacija dzihada i mucenistva ima uznemiravajuce implikacije na americku a i svjetsku buducnost. Dzihadisti su vec napustili Irak da bi djelovali negdje drugdje. Teroristicke grupe u Iraku koje su naucile dizati milione otmicama i kradjom nafte mogu biti u poziciji potpomaganja dzihadista. Irak je povecao popularnost netolerantne tafkiri ideologije* koja cak i Bin Ladena cini umjerenim.
Posljedice americke invazije na Irak kao i posljedice njenog potpunog debakla imat ce posljedica u svjetskoj sigurnosti jos dugi niz godina.

* Takfiri teroristi su ekstremni Islamisticki teroristi koji vjeruju da se svi ne-muslimani trebaju ubiti kao i muslimani koji se ne slazu s njima

07.04.2007. u 17:26 • 0 KomentaraPrint#

petak, 06.04.2007.

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU REPUBLIKE HRVATSKE STIPI MESIĆU

Reakcije na Mesicevu nesretnu izjavu povodom obiljezavanja dana sjecanja na zrtve fojbi ne jenjavaju. Drzavnik Novog Kova vam prvi donosi sadrzaj otvorenog pisma Mailing List Histria-e upucenog predsjedniku Stipi Mesicu koji se ovih dana odmara na suncanom Hvaru (stigao helikopterom jucer u poslijepodnevnim satima njami). Pismo je osim Mesicu upuceno: Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Novom Listu, La voce del popolo, trscanskom Il popolo-u te Agenzii di stampa italiane.
Otvoreno pismo donosim na hrvatskom i talijanskom jeziku:

Image Hosted by ImageShack.us



OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU REPUBLIKE HRVATSKE STIPI MESIĆU



Vrlo poštovani Predsjedniče Stipe Mesiću,



dugo smo razmišljali o prikladnosti da Vam pišemo i priznajemo Vam, složili smo se konačno oko činjenice da je vrijedno odvažiti se na ovaj pokušaj: vjerujemo naime kako se jedino kroz traženje dijaloga s hrvatskim vrhovnim institucijama može pokrenuti istinski proces izmirenja između hrvatske Države i Talijana koji su tijekom devetanestog i dvadesetog stoljeća bili prisiljeni napustiti Istru, Rijeku, Kvarner i Dalmaciju. Mi naime zastupamo stajalište da će, ukoliko u ovaj proces ne budu uključeni julijansko-dalmatinski esuli i njihovi potomci, svaka incijativa u navedenom smislu neminovno skončati kao skroman promašaj.



Stigli smo do zaključnih izjava na kraju jednoga povijesnog razdoblja i držimo stoga da je nadošao trenutak da se protagonisti ove cjelovite Povijesti susretnu te iznad stranica punih užasa i strašnih zločina ispišu zajedno riječ “Svršetak”.



U svjetlu prošlosti, sadašnjosti i jedne moguće budućnosti nitko se ne može proglasiti ni pobjednikom niti poraženim. Uzdamo se da su svi svijesni kako sukob i mržnja nisu istinski put u bolju budućnost, već samo mir i tolerancija.



No ipak, namjeravamo li uistinu unaprijediti dijalog, trebamo iznad svega ispravno vrednovati svoje sugovornike. Obraćamo Vam se stoga sa željom zaiskati Vas da budete jamac za nekoliko prihvaćenih temeljnih premesa koje su neophodne za izgradnju okrugloga stola između dviju jadranskih obala.



Voljeli bismo prije svega precizirati da julijansko-dalmatinski esuli ne mogu biti definirani „optantima“ od strane hrvatskih političara i medija. Posrijedi je definicija sklona minimizirati, ako ne i smiješnima učiniti goleme patnje i dramatičnu tragediju ovih ljudi. Talijani porijeklom iz Venezije Giulije i Dalmacije bili su i jesu autohtono stanovništvo što je oduvijek obitavalo u Istri, u Rijeci, na Kvarneru i u Dalmaciji. Stanovništvo je to čije se svojstveno podrijetlo de facto provlači i korijeni kroz stoljetno očuvanje latinske kulturne sastavnice, tradiciju omogućenu državnom prisutnošću prvo Bizanta a potom Venecije. Stoga, neka se ne govori o Talijanima kao o doseljenicima i stranim gospodarima jer Istra, Rijeka, Kvarner i Dalmacija bili su i jesu njihovi domovi.



Na jednak način mi ne poričemo niti opravdavamo zločine koje je fašizam počinio na prostorima bivše Jugoslavije, no ipak ne prihvaćamo nastojanja da izgon Julijano-Dalmatinaca i fojbe budu opravdani kao rekcija na talijansku invaziju Jugoslavije. Držimo, naime, da povijesni razlozi koji su doveli do ovoga dramatičnog epiloga porijeklo vuku iz nacionalnih sukoba nastalih tijekom devetanestoga stoljeća te ih je zato nužno razmatrati – u svakome vidu – u povijesnom kontekstu daleko širem nego što je tek neposredno poraće.



Nadamo se, u tome smislu, da će profesionalni povijesničari nastaviti ozbiljna znanstvena istraživanja kojima će se ispitati socijalna i ekonomska stvarnost jadranskih zemalja, s ciljem stjecanja potpunijeg uvida u proces nastanka nacionalnog osjećaja u ovim regijama kroz stoljeća, kao i i dubljeg razumijevanja uzrôka koji su doveli do napuštanja ovih krajeva od strane određenih etničkih skupina. Predloženih će elemenata za razmišljanje, smatramo, u ovome trenutku biti dostatno.



Zahvaljujući Vam pažnji i s nadom u Vaš ljubazni odgovor,

s iznimnim Vas poštovanjem najljubaznije pozdravljamo


Mailing List Histria - http://www.mlhistria.it






LETTERA APERTA AL PRESIDENTE DELLA REPUBBLICA CROATA STIPE MESIC



Gentilissimo Presidente Stipe Mesic,



abbiamo meditato a lungo sull'opportunitŕ di scriverLe e Le confessiamo che abbiamo infine convenuto sul fatto che valesse la pena tentare questo esperimento perchč crediamo che soltanto cercando un dialogo con le massime istituzioni croate si possa iniziare un vero processo di riconciliazione fra lo stato croato e gli italiani che nel corso del XIX e del XX secolo sono stati costretti ad abbandonare l'Istria, Fiume, il Quarnero e la Dalmazia. Infatti siamo dell'opinione che se in questo processo non verranno coinvolti gli esuli giuliano-dalmati e i loro discendenti ogni iniziativa in tal senso sarŕ destinata a finire con un misero fallimento.

Siamo alle battute conclusive di una fase storica e riteniamo pertanto che sia giunto il momento che i protagonisti di tutta la Storia si incontrino e scrivano assieme la parola "Fine" sopra pagine dense di orrori e terribili delitti.

Alla luce del passato, del presente e di un possibile futuro nessuno puň definirsi vinto o vincitore. Confidiamo che ci sia la consapevolezza da parte di tutti che non č lo scontro e l'odio la via per un futuro migliore ma solamente la pace e la tolleranza.

Tuttavia, se intendiamo veramente costruire un dialogo, dobbiamo innanzitutto avere la giusta considerazione dei nostri interlocutori. Noi pertanto Le scriviamo perchč vorremmo chiederLe di farsi garante di alcuni assunti fondamentali che sono indispensabili per la costruzione di un tavolo fra le due sponde dell'Adriatico.

Vorremmo innanzitutto puntualizzare che gli esuli giuliano-dalmati non possono essere definiti "optanti" dai politici e dai media croati. E' una definizione che tende a minimizzare se non a ridicolizzare le enormi sofferenze ed il tragico dramma di quelle genti. Gli italiani della Venezia Giulia e della Dalmazia erano e sono una popolazione autoctona che ha sempre risieduto in Istria, a Fiume, nel Quarnero e nella Dalmazia. Popolazione che trae origine de facto dalla conservazione nei secoli della componente culturale latina resasi possibile grazie al permanere della presenza statuale bizantina prima e veneziana poi. Quindi non si parli degli italiani come degli immigrati o dei dominatori stranieri perchč l'Istria, Fiume, il Quarnero e la Dalmazia erano e sono anche casa loro.

Allo stesso modo noi non neghiamo o giustifichiamo i crimini che il fascismo ha compiuto nella ex-Jugoslavia, tuttavia non accettiamo che si cerchi di giustificare l'esodo giuliano-dalmata e le foibe come reazione all'invasione italiana della Jugoslavia. Riteniamo infatti che le cause storiche che hanno portato a questo drammatico epilogo traggano origine dalla nascita delle lotte nazionali sorte nel secolo XIX e che comunque vadano inquadrate in un contesto storico molto piů ampio del solo primo dopoguerra.

Auspichiamo in questo senso che venga portata avanti da storici professionisti una seria ricerca scientifica che analizzi la situazione sociale ed economica delle terre adriatiche al fine di giungere alla comprensione dell'evoluzione del sentimento nazionale di quelle regioni nel corso dei secoli e delle cause che hanno portato all'abbandono delle stesse da parte di determinati gruppi etnici.
Per il momento riteniamo che gli elementi di riflessione proposti siano sufficienti.

RingraziandoLa per l'attenzione e sperando in un Suo cortese riscontro Le porgiamo

Distinti saluti

Mailing List Histria - http://www.mlhistria.it

06.04.2007. u 08:36 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2009 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (3)
Prosinac 2007 (1)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (9)
Veljača 2007 (11)

Opis bloga

(Geo)politka i teorije urote

Image Hosted by ImageShack.us



pollitika


Image Hosted by ImageShack.us

Linkovi

I WATCH THEM:

Secret Hvar travel agency
45 lines
pollitika.com
mracni blog
Marin Jurjevic
borja
Forska Gratakaza
CNN
Put oko svijeta
Bitke kroz povijest
Slobodna Dalmacija
Image Hosted by ImageShack.us
ConspiracyPlanet
PrisonPlanet
ConspiracyArchive

Image Hosted by ImageShack.us
PARCE MIHI, DOMINE,
QUIA DALMATA SUM!



Image Hosted by ImageShack.us




Marry Poppins tickets



BODYCOUNT


Just Foreign Policy Iraqi Death Estimator


Locations of visitors to this page

Image Hosted by ImageShack.us

THEY ARE WATCHING YOU!

Image Hosted by ImageShack.us

The principal target of conspiracy theories has shifted from the "red scare" to the " fed scare".

You now need, as the popular wisdom has it, to be a little paranoid to remain sane.

Certainty has given way to doubt, and conspiracy has become the default assumption in an age which has learned to distrust everything and everyone.

The most potent targets for conspiracy theory are events of disproportionate tragedy.
- Frank Spotnitz, The X Files writer

"[D]on't criticize my children and don't criticize my daughters-in-law and don't criticize my husband, or you're dead."
— Barbara Bush, Larry King Live (CNN), 10/22/03