Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

< siječanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (3)
Rujan 2011 (2)
Srpanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (3)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Na blogu je predstavljeno Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, njihove aktivnosti poput predavanja, različitih tema iz povijesti Varaždina i varaždinske okolice...


Linkovi i kontakti
KONTAKTI
historia.varasdiensis@gmail.com

10.01.2012., utorak

Održana dva nova predavanja Društva povjesničara


U multimedijskoj dvorani palače Hercer 15. prosinca 2011. profesorica Varaždinske gimnazije Višnja Burek održala je predvanje pod nazivom Ratna povijest SAD-a u muzejima i memorijalnim kompleksima sjevernog Arkanzasa


Autorica predavanja posjetila je državu Arkanzas i Missouri koje su tijekom 19. stoljeća bila područja naseljavanja Europljana i sukoba s indijanskim narodima, a šezdesetih godina 19. stoljeća poprište građanskog rata. Gotovo polovica svih bitaka vodila se na području države Arkanzas. Tamo se danas nalaze brojni muzeji, memorijalni kompleksi i vojna groblja koja nastoje na zanimljiv način prezentirati američku ratnu povijest. Autorica je predstavila bojno polje Prairie Grove, memorijalni muzej Drenen – Scott, povijesni gradić Van Buren, Nacionalno vojno groblje Fayetteville i Nacionalni muzej Prvog svjetskog rata u Kansas Cityju.

Sjedinjenje Američke Države posvećuju izuzetnu pažnju nacionalnoj prošlosti i njenom predstavljanju u muzejima i memorijalnim kompleksima. Nacionalna povijest, posebno ona ratna, snažno utječe na nacionalni ponos i osjećaj pripadnosti naciji. Stoga je zanimljiv način na koji se američka nacionalna povijest prezentira Amerikancima, ali i strancima – turistima, kazala je prof. Burek.

Photobucket

Višnja Burek


Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županje 24. studenoga 2011. organiziralo je predavanje pod nazivom: Đuro Arnold i Stanislav Preprek - spone Varaždina i Petrovaradina, a o temi je govorila Ivana Andrić Penava.

Filozof i pjesnik iz Ivanca Đuro Arnold često je boravio u Petrovaradinu gdje je napisao tekst za himnu banu Josipu Jelačiću pod nazivom ''Banu Jelačiću''. Himnu je uglazbio skladatelj Stanislav Preprek, a nastala je u povodu osnivanja Omladinskog društva Jelačić i Ženskog prosvjetnog društva Zora 1922. godine u Petrovaradinu.

Photobucket

Ivana Andrić Penava


- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Poziv za prikupljanje radova za Ludbreški zbornik

Udruga antifašističkih boraca općina i grada Ludbrega te Pučko otvoreno učilište „Dragutin Novak“ Ludbreg

najavljuju izdavanje zbornika radova pod radnim nazivom „Ludbreg i okolica u 2. svjetskom ratu“

Cilj izdavanja zbornika je bolje poznavanje prošlosti 2. svjetskog rata na ludbreškom području u odnosu na dosad objavljene radove o toj temi. Za objavu članka potrebno je prikazati određenu (izabranu) temu vezanu za zavičajnu povijest Ludbrega i Ludbreške podravine u razdoblju 1941.-1945. Autori mogu sami predložiti temu (o čemu odlučuje uredništvo) ili odabrati jednu od ponuđenih. Potrebno je da članci zadovoljavaju sva pravila pisanja povijesne struke. Autori sami odgovaraju za točnosti navoda u svom prilogu.

Tehničke karakteristike rada
- način pisanja: objektivno, nepristrano, bez izražavanja vlastitih stavova, tvrdnje potkrijepiti literaturom, izvorima, izjavama kazivača, spomenuti pogreške u dosadašnjoj literaturi
- zemljovidi, tablice, grafikoni i statistički dodaci su poželjni (uz navođenje izvora)
- članak mora biti lektoriran i korigiran od strane autora
- članak obavezno mora sadržavati uvodni dio, glavni dio te zaključak (glavni dio može se podijeliti po podnaslovima ili poglavljima). Na kraju članka obavezan je sažetak na stranom jeziku – engleskom ili njemačkom jeziku.
- članak mora sadržavati bilješke s korištenom literaturom (i citatima) na kraju rada
- članci moraju biti napisani u verziji MS Word document, font: Times New Roman, Size 12, bilješke 11, prored 1, slike (jpeg format) na posebnoj stranici sa kratkim pojašnjenjem i izvorom
- preporuča se da se radovi kreću u opsegu do najviše 36 kartica
- poželjno je da članci sadržavaju izjave kazivača te uključuju rezultate terenskog istraživanja
- članci moraju sadržavati i osobne podatke autora (ime i prezime, akademska titula, institucija u kojoj radi, prebivalište, kontakt ili e-mail adresa)
- članak se predaje snimljen na CD/DVD-u na adresu:

Udruga antifašističkih boraca i antifašista općina i grada Ludbrega
- za Uredništvo zbornika -
Ulica Petra Zrinskog 33
42230 Ludbreg

ili se može poslati na e-mail adresu urednika: mdretar@net.hr

Rok predaje članaka je 1. rujan 2012. Predani radovi se ne vraćaju. Uredništvo može zatražiti od autora da korigira pojedine dijelove članka. Autor na poklon dobiva primjerak zbornika te sudjeluje u promidžbi zbornika.
Udruga antifašističkih boraca i antifašista općina i grada Ludbrega i Uredništvo zbornika stoji na raspolaganju za savjete i dogovor oko izbora teme, konzultacija oko izbora izvora i literature, prijedloga mogućih kazivača te svih ostalih upita.


POPIS PREDLOŽENIH TEMA ZA ZBORNIK:

Ludbreg između dva rata*

Prilike u Ludbreškoj Podravini pred Drugi svjetski rat (1939.-1941.)

1941. godina (okupacija, proglašenje NDH, Velika župa Zagorje... )

Tragedija ludbreških Srba, Židova i Roma*

Kalnički partizanski odred*

Ratni put brigade „Braća Radić“, 32. i 33. divizije

X. korpus Zagrebački (s osvrtom na sudjelovanje Ludbrežana)

Jedan dan u životu partizana

Narodni heroj Antun Blažić - Šimun

Bitka za oslobođenje Ludbrega 3. 10. 1943. (Šemovečka bitka)

Žene u ratu

Život u okupiranom Ludbregu (i/ili nekom od sela, npr. Poljancu, Sv. Petru, Hrženici...)

Ulična bitka za Ludbreg (6. 7. 1944.)

Godine 1944/45 i oslobođenje Ludbrega

Ratne godine u župskim kronikama i spomenicama škola ludbreškog kraja

Najznačajnije osobe Narodnooslobodilačke borbe (u ludbreškom kraju)

Ludbreg i okolica u poraću (ratne štete, obnova, suđenja ratnim zločincima, križari)

Spomenička baština NOB-a u ludbreškom kraju*

----------------------------
* već preuzete teme

Autori se u vezi teme i dogovora mogu javiti na mail: mdretar@net.hr


- 10:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.01.2012., ponedjeljak

Poziv za sudjelovanje na međunarodnom znanstvenom skupu

Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju i Povijesno društvo Koprivnica
u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije


Poštovana kolegice / poštovani kolega,

pozivamo Vas da se prijavite za sudjelovanje u radu međunarodnog znanstvenog skupa “Povijest okoliša područja Regionalnog parka Mura-Drava” koji će se održati 1. i 2. lipnja 2012. godine u Koprivnici. Ovaj međunarodni znanstveni skup organizira se kao zajednička inicijativa Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju te Povijesnog društva Koprivnica u suradnji s Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na područjima Koprivničko-križevačke i Međimurske županije. Radni jezici znanstvenog skupa će biti hrvatski, engleski i slovenski. Dva su glavna cilja ovog skupa: prvo, kritički vrednovati dosadašnje spoznaje raznih historiografija te srodnih društvenih i humanističkih disciplina o odnosu čovjeka i okoliša na širem prostoru uz rijeke Muru i Dravu (prvenstveno na području koje obuhvaća regionalni park Mura-Drava), u dugom trajanju te drugo, novim arhivskim i drugim istraživanjima, što je moguće više utemeljenima u novim pristupima i primjeni inovativnih metoda i tehnika rada unaprijediti znanstvene spoznaje o jednome od slabije istraživanih područja naše povijesti okoliša. Imajući na umu da se ovo područje u dugom povijesnom trajanju oblikuje kao višegranično s više povijesno-okolišno relevantnih stajališta, naročito nam je stalo da na ovoj konferenciji budu raspravljani, u mjeri u kojoj je to moguće, multidisciplinarnim i interdisciplinarnim pristupom.

Da bi pripreme bile što učinkovitije, stalo nam je da prijavljeni sudionici već od prijave priopćenja budu međusobno u komunikaciji te kada je god moguće zajedno rade na stvaranju informatičkih baza podataka te na kartografiranju istraživanih problema. Voljni smo učiniti sve što možemo da takva priprema ove konferencije bude što učinkovitija. Svi prilozi međunarodnoga znanstvenog skupa, koji budu pripremljeni u formi znanstvenih članaka, bit će objavljeni.

Pozivamo Vas da svojom prijavom teme i izlaganjem pridonesete radu ovog znanstvenog skupa. Molimo Vas da naslov Vašeg izlaganja zajedno s popunjenim upitnikom, sažetkom i kratkom biobibliografijom (na najviše jednoj do dvije stranice) dostavite najkasnije do 28. veljače 2012. godine na adresu Hrvoja Petrića, koji je izravno zadužen za pripreme ovoga međunarodnog skupa.

Hrvoje Petrić, Odsjek za povijest, Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb ili: e-mail: h.petric@inet.hr
________________________________________

Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju i Povijesno društvo Koprivnica
u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije

PRIJAVA ZA MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP
“Povijest okoliša područja Regionalnog parka Mura-Drava”


Ime i prezime:

Akademski status:

Radni naslov teme:

Zanimanje:

Matična ustanova:

Kontakt adresa:

E-mail:

Telefon i fax:

Mjesto i datum:

Potpis:

(Napomena: molimo da priložite sažetak izlaganja i biobibliografiju)

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se