Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

< rujan, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Travanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (3)
Rujan 2011 (2)
Srpanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (3)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (3)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Na blogu je predstavljeno Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, njihove aktivnosti poput predavanja, različitih tema iz povijesti Varaždina i varaždinske okolice...


Linkovi i kontakti
KONTAKTI
historia.varasdiensis@gmail.com

26.09.2011., ponedjeljak

Kako su nastali varaždinsku husari?

Nakon ljetne stanke, Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije održalo je 29. rujna prvo u nizu predavanje. U multimedijskoj dvorani palače Herzer Velimir Vukšić govorio je o temi: ''Kako su nastali varaždinsku husari?'' Na predavanju je Vukšić predstavio razvoj husarskih postrojbi te njihov povijesni put u Hrvatskoj. Središnja tema predavanja bio je nastanak i razvoj husara u Varaždinu, njihovo djelovanje i ratni put te razlozi nestanka. Samo predavanje bilo je popraćeno mnogim ilustracijama, a prisustvovao je i pripadnik udruge ''Husari Varaždinske županije 1746.'' odjeven u husarsko odjelo. Vukšić je predstavio slikovni časopis za vojnu povijest i militariju ''Carski husar'' čiji je glavni urednik te za koji piše članke i radi ilustracije.

Neke od Vukšićevih ilustracija:

Photobucket

Varaždinski husar oko 1760. godine

Photobucket

Varaždinski pandur 1742. godine

Photobucket

Velimir Vukšić

- 13:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predstavljen prvi broj časopisa Historia Varasdiensis

Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije organiziralo je 15. rujna u 19 sati, u multimedijalnoj dvorani palače Herzer, predstavljanje prvog broja časopisa Historia Varasdiensis. Časopis za varaždinsku povjesnicu. Prvi broj časopisa predstavio je akademik Franjo Šanjek, zajedno sa predsjednicom Društva Spomenkom Težak i glavnim urednicima časopisa, dr. sc. Hrvoje Petrićem i MSc Ivanom Obadićem.

Časopis izdaje Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije s ciljem promicanja i unapređenja spoznaja o povijesno – kulturnom nasljeđu varaždinske regije. Društvo povjesničara osnovano je 2009. godine. Ubrzo nakon osnivanja Društva pokrenuta je inicijativa za izdavanjem časopisa. Formirano je uredništvo časopisa u koje su ušli Rajko Guščić, Vladimir Huzjan, Suzana Jagić, Ivančica Jež, Siniša Krznar, Magdalena Lončarić, Spomenka Težak i Kruno Sudec. Za glavne urednike su izabrani Hrvoje Petrić i Ivan Obadić, a časopis je grafički uredio Kruno Sudec. Kako bi oko projekta okupili što veći broj povjesničara i istraživača povijesti varaždinskog kraja, formiran je i Savjet časopisa: Juraj Belaj, Neven Budak, Dragutin Feletar, Ernest Fišer, Zoltan Gozsy, Željko Holjevac, Siniša Horvat, Andrej Hozjan, Damir Hrelja, Mira Kolar-Dimitrijević, Miroslav Klemm, Nevenka Krklec, Mirjana Matijević-Sokol, Janko Pavetić, Franjo Ruža, Franjo Šanjek, Marina Šimek, Leopold Toifl i Eduard Vargović.

Pokretanjem prvog povijesnog časopisa posvećenog ovom području želimo otvoriti prostor za razmjenu ideja, mišljenja, te za promicanje novih pogleda na povijest varaždinskog kraja. Izdavanjem časopisa želimo, dakle, prateći kretanja u suvremenoj historiografiji, potaknuti istraživanja i kritički dijalog o raznovrsnim temama vezanim uz kulturne, gospodarske, društvene, političke, ekološke i socijalne aspekte povijesnog razvoja grada Varaždina i šire regije.

U časopisu će se objavljivati znanstveni i stručni radovi koji su prošli postupak dvostruke recenzije; nerecenzirani prilozi u kojima autori na popularan način dopunjuju znanstvene spoznaje o povijesti grada i šire regije; transkripti i prijevodi izvorne arhivske građe s latinskog, njemačkog i drugih jezika; intervjue s osobama koje su sudjelovale u političkom, kulturnom, znanstvenom i obrazovnom životu našega grada i regije kao svjedocima povijesnih zbivanja; te konačno prikazi knjiga, periodike i znanstvenih skupova.

Na zacrtanoj uređivačkoj podlozi vjerujemo da ćemo osigurati kontinuiranost izlaženja našega časopisa kao godišnjaka, pri čemu ćemo nastojati izdavati tematske brojeve kako bi potaknuli sustavno istraživanje povijesti varaždinske regije, kao i aktualizaciju onih tema koje su do danas ostale nedovoljno istražene. Tako će već drugi broj časopisa biti posvećen temi „Historiografija grada Varaždina i varaždinskog kraja“. Želimo ovom prilikom uputiti poziv stručnoj javnosti, ali i svima koji su zainteresirani za povijest varaždinskog kraja, da se priključe u našim naporima oko izdavanja časopisa, bilo kao autori priloga, ili na druge načine.

Želimo ovom prilikom zahvaliti svim pojedincima, kao i varaždinskim znanstvenim i kulturnim institucijama koje su nam pomogle u realizaciji ovoga projekta, a naročito sponzorima, Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, Vindiji d. d. i Bernardi Nova d. o. o., na financijskoj potpori.

Photobucket

S lijeva na desno: Ivan Obadić, Franjo Šanjek, Spomenka Težak i Hrvoje Petrić

Photobucket

Publika u vrijeme promocije časopisa

- 13:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se