Draxblog 2

utorak, 27.12.2005.

"Big Brother" kao test iz matematike

Kao što je ovogodišnji "Big Brother" u odnosu na prošli bio daleko dosadniji, tako je ovogodišnje finale daleko neizvjesnije od prošlogodišnjeg.

Prošle godine se Saša Tkalčević na samom početku isprofilirao kao jedini pravi favorit i jedina neizvjesnost je bila u tome tko će biti na drugom, trećem, odnosno četvrtom mjestu.

Ove godine je, pak, Matko Okmažić relativno kasno postao kandidat. To prije svega duguje sunovratu dotadašnjeg favorita Ivana Grgeca, kao i činjenici da iza sebe ima kladionice, Večernji list, desničarski raspoloženu hrvatsku javnost i s njom slizan medijski establishment, a, ako je vjerovati zlim jezicima, i mnoge članove produkcijskog tima s kojima se sprijateljio prije ulaska u Kuću.

S druge strane se tu našla i Daca Bosančić, koja se nekako u isto vrijeme isprofilirala kao tzv. "dark horse" kandidat i kojoj su mnoge on-line ankete davale 60-75 % glasova. Daca je iza sebe Hamdiju i Ivana ostavila ne toliko zbog nekih posebnih kvaliteta, nego zahvaljujući prozaičnoj činjenici što je gledateljima u svom relativno kratkom boravku manje dosadila, odnosno išla na živce. Svi koji organski ne mogu smisliti Hamdiju, Matka i Ivana su upravo u njoj pronašli svog favorita. Njoj je pomoglo i to što, za razliku od trojice samoproglašenih "finalista", nije imala neke posebne iluzije o svom statusu favorita, pa se daleko manje bahatila.

Dacine šanse za pobjedu je, pak, vlastitim tumačenjem pravila showa bitno potpomogao i sam RTL. Naime, nakon što je objavljeno da će ona u slučaju pobjede dobiti tek nešto iznad polovice od milijun kuna, javile su se špekulacije kako je RTL gura kao favoritkinju samo zato da uštedi na budžetu. U nastojanju da se takve teorije zavjere suzbiju u samom začetku, RTL je objavio da će u slučaju Dacine pobjede milijun kuna ipak biti isplaćen, i to tako da se ostatak odbijen od Dacine nagrade podijeli među tri preostala finalista.

U praksi to znači da s Dacom kao pobjednicom nitko iz Dubrave ne odlazi praznih ruku. U slučaju da pobjedi Matko, Hamdija ili Ivan to se neće dogoditi.

Što znači da bi svaki fan Hamdije, Ivana (ili Matka) koji uistinu želi da njegov ljubimac ima neku nagradu od ulaska u finale trebao, uz redovne glasove dati barem nešto glasova Daci za svaki slučaj.

Ostaje za vidjeti hoće li među Hamdijinim, Ivanovim (ili Matkovim) navijačima biti dovoljno ljudi s elementarnim poznavanjem matematike i logike.

- 23:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>