Draxblog 2

petak, 18.11.2005.

MINI-RECENZIJA: Anđeli prljava lica (1938)

ANĐELI PRLJAVA LICA
(ANGELS WITH DIRTY FACES)

uloge: James Cagney, Pat O'Brien, Humphrey Bogart
režija: Michael Curtiz
proizvodnja: Warner Bros, SAD, 1936.
izdanje: Intercomm Issa
trajanje: 97'

Povjesničari Hollywooda vole govoriti kako su gangsterski filmovi "Warner Brosa" iz 1930-ih u sebi, osim populističke zabave za Depresijom izmučene mase Amerikanaca, sadržavali i oštru socijalnu kritiku, navodeći siromaštvo kao jedini važan izvor kriminala. Jedan od prilično eksplicitnih primjera jesu i Anđeli prljava lica iz 1938. godine, četvrti i bez svake sumnje najmelodramatskiji od svih filmova u Warnerovoj DVD-kolekciji gangsterskih filmova.

Radnja započinje početkom 1920-ih kada Rocky Sullivan i Jerry O'Connelly - dva najbolja prijatelja iz sirotinjske četvrti New Yorka - zbog sitne dječačke nepodopštine postanu metom lokalnih policajaca. Jerry ima hitre noge, uspije pobjeći i petnaest godina kasnije u istom susjedstvu kao katolički svećenik (Pat O'Brien) se vrijedno brine za dobrobit svojih župljana. Rocky je manje sreće te završi u popravilištu odakle će izaći kao prekaljeni kriminalac, a kada se ponovno sretne sa starim prijateljem, već je postao iskusni gangster. Otac Connelly je ispočetka sretan zbog Rockyja, ali se ubrzo ispostavi kako je Rocky sa svojim gangsterskim načinom života postao moralnim uzorom skupini lokalnih dječaka koje je Otac Connelly pokušavao izvesti na pravi put. Rocky, pak, ima problema s pokvarenim odvjetnikom (Humphrey Bogart), koji mu je pronevjerio plijen od pljačke i čije će nastojanje da se Rockyja riješi dovesti to jednog od najdramatičnijih i emocionalno najsnažnijih završnica u povijesti filma.

Iako je režiser Michael Curtiz daleko poznatiji po Casablanci i iako je sam Cagney tumačio daleko poznatije gangstere u Državnom neprijatelju i Bijelom usijanju, ova kombinacija gotovo savršeno funkcionira u Anđelima prljava lica. Film ima dobar ritam, kristalno jasnu radnju i za 1930-e prilično realistično prikazivanje socijalnih problema. Filmu neće previše naškoditi obvezna romansa s likom koga tumači Ann Sheridan ili korištenje Dead End Kidsa - skupine koja je za Hollywood 1930-ih bila ekvivalent boy banda u svijetu današnje pop glazbe. Najvredniji dio filma svakako je završetak, koji je ne samo izuzetno efektan nego i izvor mnogih pitanja koja nisu odgovorena punih šezdeset godina.

Dodaci na DVD-u su uobičajeno bogati. "Warnerovu filmska večer" iz 1938. godine po prvi put uz uobičajene crtiće i filmske žurnale sadrži i materijal u boji - ovog puta kratki mjuzikl s radnjom smještenom u holivudski studio. Kao i obično, tu je i 15-minutni dokumentarac o filmu te vrlo dobri audio-komentar povjesničara Dane Polana.

OCJENA: vrlo dobar (+++)

- 00:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>