Draxblog 2

petak, 04.11.2005.

MINI-RECENZIJA: Okamenjena šuma (1936)

OKAMENJENA ŠUMA
(THE PETRIFIED FOREST)

uloge: Leslie Howard, Bette Davis, Humphrey Bogart
režija: Archie Mayo
proizvodnja: Warner Bros, SAD, 1936.
izdanje: Intercomm Issa
trajanje: 83 '

Za Okamenjenu šumu bi se na prvi pogled možda moglo reći da je zalutala u DVD-kolekciju klasičnih gangsterskih filmova. Po žanru pripada drami, a jedini gangster u filmu je sporedan lik, odnosno čak za njega se govori kako predstavlja "istinskog američkog odmetnika" za razliku od "gangstera - ljudi s čudnim imenima u velikim gradovima".

No, ako dotičnog lika tumači Humphrey Bogart - kojemu će slavu donijeti upravo tumačenje likova gangstera - stvari postaju nešto jasnije. No, dok se to dogodi proći će više od polovice filma, koji se temelji na kazališnoj predstavi Roberta Sherwooda i čiji je glavni junak Allan Squier (Howard), pseudointelektualna niškorist koja je lutajući Amerikom svratila u usamljenu zalogajnicu usred arizonske pustinje čija konobarica Gabby (Davis) sanja o odlasku u Evropu i bavljenju poezijom. Squier se, naravno, zaljubi i dolazak odmetnika Dukea Manteeja (Bogart) mu daje priliku da ljubljenoj konobarici na jedan prilično bizaran način ostvari snove.

Iako je radnja, zbog kazališnog teksta, ograničena na jedno mjesto, to se ne primijeti zbog kvalitete teksta i izvedbe. Iako je Bogart vrlo dobar, ipak je u sjeni romantika Howarda i mlađahne Davisove - njegovo vrijeme će tek doći. Mnogi drže da je Okamenjena šuma svojevrsna preteča film noir žanra, ali je to ipak više dojam stečen zbog bogartovskih asocijacija i pesimizma kojim zrači drama.

Dodaci na DVD-u su uobičajeno bogati - uz "Warnerovu filmsku večer" iz 1936. godine (žurnali, crtići, kratki mjuzikli) tu je i dokumentarac te audio-komentar Erica Laxa, autora Bogartove biografije.

OCJENA: vrlo dobar (+++)

- 22:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>