Recenzija/komentar - Film: Frankenfish

23.08.2006.

Frankenfish

Eng. Frankenfish
God. 2004.
Redatelj: Mark A.Z. Dippé
Scenarij: Simon Barrett, Scott Clevenger
Glume: Tory Kittles, K.D. Aubert, China Chow, Matthew Rauch, Donna Biscoe, Tomas Arana, Mark Boone Junior, Reggie Lee, Noelle Evans, Richard Edson, Muse Watson, Steve Ritzi, Ron Gural, Eugene Collier, Sean Patterson, Raoul Trujillo, Marco St. John...itd.

Image Hosting by PicsPlace.to

Na ovaj film sam naletio sinoć sasvim slučajno u videoteci, išao sam naime pogledati šta ima novo za posudit, te ujedno šta ima novo na trajnoj posudbi. I tako sam usred mnoštva VHS-ica po 5 kn. ugledao ovaj naslov "Frankenfish". A kada čovjek pročita ovaj trash naslov, pa vidi cover DVD/VHS-a na koje je dvoje mladih u vodi do pasa, a iza njih nekakva ogromna živina koja samo što ih nije progutala, te još k tome pridoda i radnju tipa: "u močvarama Louisiane nešto tajanstveno ubija lokalne ljude, dvoje istražitelja se zaputi u taj zabačeni kraj kako bi istražilo te tajanstvene ali brutalne smrti"...jednostavno morate, ali morate pogledati kako to izgleda i o čemu se tu radi hehe...naravno, odmah sam kupio film i pogledao ga po povratku kući. No prije nego što sa vama podijelim svoje viđenje ovog filma, da vas malo detaljnije upoznam sa pričom...
Sam Rivers je mrtvozornik koji obično vrši obdukcije na žrtvama raznoraznih ubojstava. Njegov šef primi poziv o misterioznom i brutalnom ubojstvu u močvarama Louisiane, te ga odmah pošalje tamo da istraži to i pregleda tijelo, pošto je i on sam iz tog kraja, a lokalci ne vole nepoznate ljude. Nakon što pogleda ostatke izmrcvarenog tijela, dođe do zaključka da to nije mogao napraviti krokodil ili aligator, na što je prvotno sumnjao, te odluči i sam istražiti mjesto zločina. U istrazi mu se pridruži i biologinja Mary Callahan, koja također dođe do zaključka da se tu ne radi o krokodili, več možda o morskom psu, ali je i to malo vjerojatno, jer morski psi ne mogu doplivao toliko uzvodno i oceana. Prva postaja njihove istrage postane maleno naselje plutajućih kučica usred močvara, gdje živi obitelj poginulog, njegova žena i kćerka Eliza, koje im "prodaju" neku pričicu o nekom zlu u jezeru koje se je pojavilo kada se je neki nepoznati brod nasukao u močvarama. Jedan od njihovih susjeda, nevoljko pristan odvesti ovo dvoje na mjesto gdje je se nalazi taj nasukani brod. Na tom brodu, Sam i Mary pronađu mnoštvo mrtvih tjelesa, te se odmah odluče vratiti od kud su i došli, jer to sve im je bilo pre sumnjivo. I taman kad su ulazili u svoj čamac, ljubazni susjed sasvim slučajno padne u vodu…te ga nešto povuče, a iza njega ostane velika krvava mrlja na površini vode. Ovo dvoje odmah da petama vjetra i zaputi se prema plutajućem naselju. No, "čudovište", za koje se kasnije ispostavi da je divovska mutirana riba (zapravo, više njih), se zaputi za njima, te oni ostanu zatočeni zajedno sa ostalim ljudima na plutajućim kućicama sa jako malo municije i bez ikakvog izgleda za spas. Istovremeno u igru se uključuje i bogati lovac sa skupinom plaćenika, glavni krivac za nastanak tih mutiranih gigantskih riba…no ni njegov arsenal neće biti dovoljan da sredi te ribetine…

Image Hosting by PicsPlace.toImage Hosting by PicsPlace.to

Osobno obožavam gledati te Creature Featurettes horrore, krvavi su, zabavi su i gušt ih je gledat, no moram priznati da od ovog naslova nisam očekivao apsolutno ništa, osim možda da bude smiješan i zabavan koliko će biti loš, jer je sve mirisalo na težak trash...posebice zbog spomenutog naslova i covera, a ništa više nade u kvalitetu film mi nije ni ulijevalo ime redatelja, Marka A.Z. Dippéa, čovjeka zaslužnog za prilično razočaravaju i loš film o popularnom strip junaku 90-ih, "Spawn", ali bio sam znatiželjan i zanimalo me kako sve to izgleda. No onda sam zamijetio da iza filma stoji kompanija Columbia TriStar Home Video, dakle ne radi se o nekoj nepoznatoj kompaniji za koju nisam čuo, i to me malo začudilo, ali istovremeno i razveselilo, jer sam pomislio možda film ipak nije toliko jeftin.
Koncept filma tj., priče je totalna kopija "Ralja", a ima i nekih sličnosti sa "Piranjama" Joe Dantea, ali najviše usporedbi mislim da ima sa filmom "Lake Placid". Naime i "Lake Placid i ovaj film se odvijaju na nekom jezeru u nekoj zabiti gdje neko tajanstveno čudovište ubija ljude, pa čak su im i plakati jako slični. A kao što i sam naslov kaže, ispostavi se da su ovdje ta "tajanstvena" čudovišta divovske mutirane ribe, točnije nekakve Japanske zmijoglave ribe koje navodno postoje, samo su manje, dok je u "Lake Placidu" to bio divovski "nemutirajući" krokodil hehe...
Početak filma je standardan...nekog tipa nešto povuče u vodu i malo kasnije pronađu njegove ostatke, prilično izmasakrirane, dolaze istražitelji, i tu "pustolovina" počinje. Usred svega toga ima tu i golotinje, naznake lezbijske veze, voodo magije, kineske mafije, luđaka koji obožava loviti nešto što može i njega uhvatiti, krvi, raznoraznih dijelova tijela itd... Film u cjelini traje nekih 80-ak minuta, ali tek u 51 min. vidimo po prvi puta kako izgledaju te ribe...iskreno očekivao sam da će biti malo veće, i strašnije, ali nema veze, djelomično su to nadoknadili na kraju filma, gdje se pojavi zbilja divovska ribetina od nekih 10-ak metara dužine, a možda i više...moram priznati da je smiješan ali i krvav način kako ju srede haha...

Image Hosting by PicsPlace.toImage Hosting by PicsPlace.to

Do te 51. min., film ima čak i jednu određenu dozu napetosti, jer stalno iščekujete kad će se napokon pojaviti to čudovište, da ga napokon vidite kako izgleda, ali je ujedno i maaalooo dosadan, jer se ništa posebno osim istraživanja ne zbiva, a vi čekate da napokon još netko pogine nasilnom smrću. No…od 51. min. na dalje, počinje klaonica...skupina ljudi koja biva zatočena na plutajućim kućicama usred jezera, ukupno njih 8-ero, polako počinju umirati na raznorazne vizualno atraktivne načine, odgrizanje glave, odgrizanje donje polovice tijela, doslovno miksanje u propeleru čamca i sl. stvari. Krvi i sakaćenja nimalo ne nedostaje, ali sve to nije nimalo strašno ili gnjusno, več baš zabavno.
Uz sve to moram reći kako sam očekivao kako će film vizualno biti loše i jeftino napravljen, a ispalo je sasvim suprotno. Naime, ribe, kao i neka sakaćenja su napravljena uz pomoć CGI efekata, te iako je vidljivo da se radi o CGI efektima, ipak ne bih rekao da to vizualno uopće izgleda loše...zapravo izgleda sasvim solidno, pa čak i više za jedan takav B filmić kojemu je budget iznosio mizernih 3 Mil$, svaka čast na tome. To zapravo i ne bi trebalo čuditi kad je redatelj, spomenuti Mark Dippe, ujedno i majstor specijalnih efekata, te je radio efekte na filmovima poput "Terminator 2: Judgment Day" i "Jurassic Park", pa čovjek valjda zna svoj posao.
Film se baš i ne može pohvaliti poznatim glumačkim imenima, iako su neki glumci poznati što se izgleda tiče iz nekih naslova, kao npr. Tomas Arana, glumac koji često glumi negativce u filmovima (ni ovdje nije ništa drugačije hehe...), a mogli ste ga vidjeti u naslovima poput "The Bourne Supremacy", "Gladiator", "Pearl Habor", kao i mnoštvo poznatih serija. Zatim tu je i China Chow, poznata po ulozi male otete Kineskinje iz filma "The Big Hit" u koju se zaljubi Mark Wahlberg, pa Tory Kittles, nastupao je u filmovima poput "Against the Ropes", "Tigerland", "Dirty" itd. Sve u svemu, ima tu dosta poznatih faca, ali nepoznatih imena. No unatoč tome gluma je na razini, niti je loša ili katastrofalna, ali niti je odlična, na kraju krajeva niti je ovo film gdje to dolazi i može doći do izražaja, niti se na to gleda...važan je samo bodycount i što atraktivnije smrti, a toga ima dovoljno.
Dakle... Dippé ovaj put napravio solidan posao te napravio zabavan camp horror za sve ljubitelje žanra, te unatoč trash naslovu i plakatu "Frankenfish" je zapravo prilično zabavan, krvav, vizualno i tehnički kvalitetan, pa na momente čak i napet horrorac, koji teško da bi mogao nositi tu žanrovsku oznaku da nema krvi, čudovišta i sakaćenja, jer kao što rekoh film nije strašan, več samo zabavan, te isporučuje ono što se od njega očekuje.

Ocjena: 3/5

<< Arhiva >>

0