Recenzija/komentar - Film: The Fast and the Furious: Tokyo Drift

16.08.2006.

Brzi i žestoki: Tokio drift

Eng. The Fast and the Furious: Tokyo Drift
God. 2006.
Redatelj: Justin Lin
Scenarij: Alfredo Botello, Chris Morgan, Kario Salem
Glume: Lucas Black, Bow Wow, Brian Tee, Nikki Griffin, Sung Kang, Jason J. Tobin, Nathalie Kelley, Daniel Booko, Brandon Brendel, Sonny Chiba, Zachery Ty Bryan, Stefanie Budiman, Max Charles, Greg D'Agostino, Caroline de Souza Correa, Ashika Gogna, Henry Jaderlund, Masa Kanome, Nathalie Kelley, Branden Weslee Kong, Collin Leonard, Joan May, Leonardo Nam, Tyler Nelson, Eriq F. Prince, Trey Sanford, Lindzi Scharf, Don Tai, David V. Thomas, Jade Wu, Stuart W. Yee...itd.

Image Hosted by ImageShack.us

Radnja ovog "Fast and Furious" nastavaka ne nudi ništa novo i inovativno u odnosu na prva dva filma, jedino što je za razliku od dvojke, u kojem je radnja imala jedan zaokret u drugom smjeru u odnosu na original, priča ovdje vraćena svojim korijenima...ilegalnim uličnim utrkama, te je smještena u Japan, Tokio...no, na što sam točno mislio ovom izjavom ću objasniti malo kasnije.
Sean Boswell ( Lucas Black ) je obični mladić, srednjoškolac, koji živi sa svojom majkom te obožava brze aute i brzu vožnju, zbog čega često upada u nevolje i sukobe sa zakonom, zbog čega se on i njegova majka često sele. Zbog toga je sam od sebe napravio autsajdera kojeg okolina baš i ne prihvaća najbolje, a uz to ima i prilično "bahat" stav, te ni pred kim ne uzmiče. Upravo taj njegov stav mu natovari još jednu, a ujedno i do tada najtežu nevolju na vrat, nakon što se zakači sa najpopularnijim frajerom u školi zbog djevojke. Njih dvojca tada razrješavaju svoje međusobne razmirice jednom utrkom, no problem nastane kada utrka završi skoro tragično...naime, "popularni frajer", zajedno sa svojom djevojkom, gl. krivcem za početak cijele nevolje, se pred kraj utrke zabije u betonski zid, Seanovom krivicom, te oboje skoro poginu, a ništa bolje ne prođe ni Sean, koji također slupa svoj auto.
Pošto mu je to bio treći prekršaj, čeka ga suđenje, a kako će uskoro biti punoljetan, mogli bi mu i suditi kao punoljetnom, što bi značilo odlazak u zatvor. Ostaju mu dakle dva izbora...ili zatvor, ili selidba kod oca u Japan. On naravno, iako nevoljko izabire ovu drugu soluciju. No ni u Japanu mu vrag ne da mira, te se odmah po svom dolasku skompa sa zemljakom Twinkijem ( Bow Wow ) koji ga upozna sa Tokijskim underground ilegalnim utrkama. Tamo se Sean (ponovno zbog djevojke koja mu upadne u oko) zakači sa lokalnim "šampionom" tih utrka, "kraljem drifta" D.K.-em ( Brian Tee ), i odmah ugovori utrku sa njim. No na loš način sazna da u Japanu preferiraju drugačiji stil utrkivanja - drift - stil u kojem je važna kontrola nad vozilom a ne brzina. Sean slupa auto D. K.-evog frenda, Hana ( Sung Kang ), koji ga ubrzo uzme pod svoje okrilje kako bi ovaj otplatio svoj dug, ali ga istovremeno i podučava drift vožnji i pravilima koja uz nju idu. To će se kasnije pokazati korisnim, tim više što se je Sean u međuvremenu zaljubio u D.K.-evu djevojku Neelu ( Nathalie Kelley ), a D.K. to nikako ne može dopustiti...a razrješenje svih njihovih problema je jedino finalna utrka...

Image Hosted by ImageShack.us

Iskreno, ovaj treći dio, "Fast and Furious" franšize nisam uopće imao namjeru gledati u kinu, več pričekati ga da izađe na DVD-u, nekako mi nije izgledao zanimljivo, i time mislim na vizualni aspekt filma. Ali, pošto sam imao vremena i nešto novaca, a sve ostalo što me zanimalo sam več pogledao, ipak sam ga odlučio pogledati u kinu. Ne znam, možda je to zbog mojih niskih očekivanja, možda zbog nečeg drugog, ali svidio mi se, i to do te mjere da mi najbolji od sva tri filma.
Prvi dio te sad več nabrijane trilogije, "The Fast and the Furious" iz 2001. godine redatelja Roba Cohena koji je prvenstveno proslavio Paul Walkera, i samo još više ustoličio Vin Diesela kao novu akc. zvijezdu nakon uspjeha sa filmom "Pitch Black", po mom mišljenju, njegov najbolji i jedni pravi akcijski filmo (za sad)...mi i nije najbolje legao. Ponajviše zbog toga što su nam ga autori pokušavali prodati pod ozbiljan film. Nekakvu akcijsku triler dramu o prijateljstvu, mladima koji su imali teško djetinjstvo, žive skromno, ali zato imaju po 10, 20, pa čak i 100 tisuća $ za uređivanje i nabrijavanje svojih limenih ljubimaca. Mislim, pohvalno je to što su htjeli otići malo dublje od običnog filmića sa jurnjavama, nabrijanim pilama i zgodnim djevojkama...no, redateljev pristup je bio skroz pogrešan za takvo nešto, previše MTv-evski. Previše je forsirao kameru i specijalne efekte da bi smo tu priču prihvatili malo ozbiljnije, tako da je sve ostalo na pola puta između puke zabave i nečeg ozbiljnijeg...
Doduše onaj "triler" dio priče, koji se bavi undercover policijskom istragom Paul Walkera je bio sasvim ok, iako predvidljiv, ali uklopio se u tu cijelu priču o ilegalnim uličnim utrkama, no drama, malo dublja priča koju su nam htjeli predočiti, kao što rekoh, nije uspjela izbiti u prvi plan. Moja ocjena bi mu bila 3/5

Image Hosted by ImageShack.us

Drugi dio, "2 Fast 2 Furious" redatelja Johna Singletona iz 2003. godine mi je stoga bio bolji, jer se nije predstavljao kao ništa doli puka i vizualno atraktivna zabava, zbog čega se ti filmovi uglavnom i gledaju. I ovdje je naravno forsirana MTv-evsaka kamera i specijalni efekti, kako bi film bio što uzbudljiviji i atraktivniji, ali to ipak nije toliko smetalo, jer redateljeva namjera nije ni bila da snimi nešto ozbiljnije od puke zabave. Nastavak je u cjelini bio zabavniji, a priča je bila jednostavnija i prilično jednodimenzionalna, nije imala neke dubine, malo ozbiljnije pozadine kao prvi film, te je nastavak bi namijenjen isključivo za zabavu i uživanje u nabrijanim brzim autima i zgodnim djevojkama (kojih ipak nije bilo toliko koliko u originalu). No, problem ovog filma je bio što i nije imao baš veze sa ilegalnim utrkama, več je to bila obična akcijska priča o lopovima, ubojicama, oružju i pokvarenim policajcima...kao što to kaže i jedan od glavnih likova filma. A kao takva nije se previše razlikovala od svakog drugog akcića, i u cjelini je više podsjećala na "Drivera" , popularnu videoigru o policajcu na tajnom zadatku koji radi kao vozač za gradske kriminalce (čak su i vozila pred kraj filma bila slična onima iz igre). Osim dvije prave ulične utrke, sve ostale jurnjave su se svodile na potjere po gradskim ulicama i autocestama, bježanja pred policijom i kriminalcima, a takve jurnjave su glavni sastojak gotovo svakog akcića. To je bio zapravo buddy-buddy film sa potjerama...a Walker, koji je ovdje dobio priliku da "svira" prvu violinu nakon odlaska Vin Diesela, i Tyrese Gibson su bili mnogo zabavniji i ležerniji filmski partneri nego Walker i Diesel. Dok je njihov odnos bio malo ozbiljniji, ova dvojca bili ko Glup i Gluplji...stalno su se podjebavali, natjecali, tukli...kad jedan kaže NE, drugi mora reći DA, i tako nekoliko puta...ukratko ponašali su se ko djeca. Ocjena bi bila 3,5/5.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovaj dio, "The Fast and the Furious: Tokyo Drift" , je priču, kao što rekoh na početku, ponovno vratio u svijet ilegalnih uličnih utrka...doduše i ovdje imamo kriminalce, točnije jakuze, ali njihovi poslovi i utjecaj na priču ne dolaze toliko do izražaja kao u drugom dijelu, također nema tu neke pozadinske priče o krađama ili nečem sličnom, kao u prvom filmu, dakle ovdje su važni samo utrke i nabrijani automobili i zgodne djevojke, kojih u ovom nastavku ima više nego u prva dva hehe.... To je jednostavan filmić kojeg se gleda upravo zbog toga, i baš kao i dvojka ne predstavlja se da je nešto ozbiljnije. Završni obračun između "pozitivca" i "negativca" je zapravo dugačka utrka, a ne tučnjava ili puškaranje...nešto tipa "Winner fuck the prom queen and Loser go home."
Također pohvalno je i to što prilično nepoznati redatelj Justin Lin, ujedno i redatelj prilično lošeg filmića "Annapolis" nije toliko forsirao tu več spomenutu MTV-evsku kameru koja juri od auta do auta i specijalne efekte, kao njegovi prethodnici u prva dva filma. Ovdje nema oni kadrova koji prikazuju što se događa u mašini kada tip prebaci iz 4-e u 5-u, kako se vrte zupčanici, kako sagorijeva benzin i kako rade klipovi. Takvi kadrovi su po meni čista zloupotreba specijalnih efekata, i služe čisto za preseravanje istima, kako bi film vizualno bio što atraktivniji, i upravo zbog takvih stvari često u filmovima priča dođe u drugi plan, a efekti u prvi. No, kako ovo ionako nije film koji se gleda zbog priče, možda to nije ni važno, ali je svakako pohvalno. Jurnjave su dakle snimljene realnije, iako daleko od toga da su realne. Također taj novi način vožnje koji nam je predstavljen u filmu, drift, je mnogo zanimljiviji i uzbudljiviji od običnih 10 sekundnih utrka koje se voze po ravnoj liniji, a koje smo imali prilike vidjeti u prva dva filma. Auto doslovno klizi po cesti, i gotovo nikad nejde po ravnoj liniji. Isto tako glavni lik, kojeg glumi također prilično nepoznati Lucas Black je mnogo simpatičniji od Paul Walkera, koji se je non stop preseravao pred kamerom. Black isto tako nije frajer kao Diesel, več zbilja izgleda kao obični dečko (sa sela) koji živi za aute, i obožava voziti, tip je zbilja smiješan, a i njegov teksaški naglasak mu svakako ide u prilog. Jedini je problem što u filmu on glumi 17-godišnjaka, a izgleda starije, kao 20 i nešto godišnjak, što zapravo i je...tip ima 24 godine, pa je to malo smiješno, jer teško da će publika to "popušiti", no s druge strane, kao što rekoh, taj film se gleda zbog drugih stvari. A uz sve to, ovaj treći dio je jedini koji na kraju ima obavijest da su sve stuntove izveli profesionalci te da nikako ne pokušavate izvesti viđeno na cesti, što je također pohvalno, jer prva dva filma nisu imala tu obavijest, a dobro znamo što sve današnjim klincima pada na pamet...istina, ta obavijest i nije neka sigurnost da to neka budala neće probati na nekoj cesti i tako se usmrtiti, ali su se autori barem potrudili upozoriti.
U sredini su ga malo nepotrebno razvukli, ali ipak nisu ulazili previše duboko u neku ozbiljnost, sa tim pričama od odrastanju i osjećaju odbačenosti od sredine. Ljubavna priča je druga stvar, ona je pokretač cijelog filma, pa tako onda malo dublje ulaženje u taj aspekt priče ne šteti filmu. Sonudtrack je po običaju žestok te dodatno nabrijava atmosferu i stvara osobit ugođaj tijekom jednako nabrijanih jurnjava. Posebno bih izdvojio uvodnu pjesmu "DJ Shadow feat. Mos Def - Six Days"...smo zbog te pjesme ovaj nastavak ima najbolji uvod u usporedbi sa prijašnjim. Isto tako, vizualno je film drugačiji od prijašnjih nastavaka, jer Tokio izgled futuristički, svjetla, staklo, beton...sve u svemu film ima drugačiju atmosferu nego prijašnji nastavci.
Također iznenadio me nastup poznatog i kultnog japanskog glumca Sonny Chibe, koji iza sebe ima podugačku filmografiju. Za one koji možda ipak ne znaju tko je Sonny Chiba, reči ću samo da je to tip koji je glumio majstora Hattori Hanzoa u Tarnatinovom filmu "Kill Bill vol. 1", a ako vam ni to ne govori ništa, onda znajte da se on "gl. lik" jedne od najžešćih domaćih sinkronizacija koju sam imao prilike pogledati..."Kita u Billa"...mislim da vam je sad jasnowink. Također iznenadila me još jedna stvar na samom kraju filma, no neću vam reći o čemu se radi. Oni koji su gledali film, vjerojatno znaju na šta mislim, a oni koji nisu...eh, morat će pričekati da ga pogledaju hehe...

Sve u svemu, kao što rekoh na početku, ovaj film ne nudi ništa novo što nije viđeno i u prijašnja dva filma, smo što sve to nudi u mnogo većem izobilju...kao što rekoh ovaj film se ne gleda zbog priče, več nabrijanih pila i zgodnih oskudno odjevenih djevojaka...wink

Ocjena: 4/5

<< Arhiva >>

0