Recenzija/komentar - Film: Highwaymen

14.08.2006.

Ubojica s autoputa

Eng. Highwaymen
God. 2003.
Redatelj: Robert Harmon
Scenarij: Craig Mitchell, Hans Bauer
Glume: James Caviezel, Rhona Mitra, Frankie Faison, Gordon Currie, Colm Feore, Gordon Currie, Andrea Roth...itd.

Image Hosted by ImageShack.us

Jim Caviezel u ovom filmu glumi Renniea Craya, čovjeka koji neprestano i opsesivno več pet godina traga za ubojicom svoje žene. Željan osvete, on je tome doslovno posvetio svoj život. Naime prije tih pet godina, muškarac pod imenom Fargo ( Colm Feore ) namjerno je pregazio njegovu ženu, i to pred Crayevim očima. No zbog nedostatka dokaza i pod izlikom da ju nije vidio pokraj ceste, uspio se izvuči nekažnjeno...Cray to naravno nije moga dopustit, te je kad je ugrabio priliku, zaletio se u Farga svojim autom i tako ga trajno osakatio. Doktori su ga nekako uspjeli sklepat, no on više nije ljudsko biće u potpunosti, več se njegovo tijelo sastoji od raznoraznih mehaničkih dijelova i proteza. Cray to sazna, i zakune se na osvetu, također kasnije saznaje i to da je Fargo zapravo poremećeni psihopat i luđak, serijski ubojica koji svoje žrtve odabire nasumce, te ubija žene diljem Amerike svojim autom, što mu da još jedan razlog više da ga zaustavi na svom krvavom pohodu. No Fargo je takoreć nedodirljiv u svom nabrijanom Cadilacu El Dorado iz 1972. godine, kojeg koristi kao produžetak svoga tijela, stroj za ubijanje, svoje oružje. Ali i Cray ima svoje "oružje", svoj nabrijani i sklepani Plymouth Hemi-head Baracuda, kojim neumorno krstari autocestama kroz Američke države i stalno je za petama Fargu.
No Fargo je napravio jednu pogrešku, jedna od njegovih žrtava je preživjela, i Fargo nema mira dok ju ne dokrajči. Ali to zna i Gray, i on tu djevojku, Molly ( Rhona Mitra ) uspijeva dohvatiti prvi. No zbog dugogodišnjeg traganja i opsesije za Fargom, Cray je i sam postao čudan, te mu je teško odlučivati što je dobro, a što loše, i zbog toga ju odluči iskoristiti kao mamac. Njih dvojca tada zaigraju igru mačke i miša koja ih dovede do eksplozivnog obračuna. A u cijelu tu priču upleo se i prometni istražitelj Will Macklin ( Frankie Faison ), koji ispočetka misli da je Cray gl. krivac za nesreće.

Ovo je kao što te možda i sami zaključili, jedna obična i jednostavna priča osvete, upakirana u sirovi horror triler film ceste. Film možda i nije baš originalan, ali je zanimljiv, i isplati ga se pogledati...

Image Hosted by ImageShack.us

Ovaj filmić imam kod kuće več neko vrijeme, ali nikako nisam našao priliku da ga pogledam, a frend mi je rekao da nije loš, pa sam se sinoć napokon odvažio...i zbilja, OK filmić...ništa posebno, ali Ok, nije naporan, ponajviše zbog toga što se stalno nešto zbiva, nema sporih dijelova, a i film prilično kratko traje, nekih 70-ak minuta.
Inače redatelj ovog filma, Robert Harmon, je redatelj kultnog filma ceste "The Hitcher" iz 1986. godine sa Rutgerom Hauerom u naslovnoj ulozi. Prema nekim vijestima kojem sam pročitao, i taj horror triler će dobiti svoj remake uskoro, a 2003. je dobio i svoj lošiji straight to video nastavak "The Hitcher II: I've Been Waiting". Također, Harmon je režirao i Van Dammeov akcić iz 1993. godine "Nowhere to Run". U oba filma je pokazao svoje sklonosti ka režiranju napetih potjera, a ništa drugačije nije ni u ovom filmu.
Žanrovski bih ga okarakterizirao kao kvazi horror triller, jer do negdje polovice filma redatelj nam ne otkriva ubojicu u cijelosti, več samo neke detalje koji nam daju do znanja da tip nije u potpunosti čovjek, več da se sastoji od mehaničkih dijelova (tek kasnije saznajemo što mu se dogodilo), te da svoj auto koristi kao produžetak svog tijela. To filmu da je jednu scary atmosferu, jer baš kao i u fenomenalnom "Dvoboju" Stevena Spielberga stječemo dojma da je sam automobil ubojica, a ne čovjek u njemu ( tajanstveno vozilo koje kao da samo ubija). No u drugoj polovici filma, nakon što ubojica bude otkriven u cijelosti, ta atmosfera opada, film postaje obični triler potjere. Također, ima tu i elemenata "Mad Maxa", posebice sa vizualne strane...sirovo nabrijani auti ( ne kao oni ušminkani u "Brzim i Žestokim" )...sklepani od raznoraznih dijelova + jurnjave pustopoljinama i napuštenim američkim cestama. Kamera i fotografija su za pohvalu, te moram istaknuti nekoliko dolično snimljenih automobilskih nesreća i prikaza otvorenih i napuštenih cesta, to daje filmu jednu postapokaliptičnu notu.

Image Hosted by ImageShack.us

Glumu ne bih nešto posebno isticao, jer to ni nije film gdje gluma može nešto posebno doći do izražaja pored tolikih jurnjava i akcije. James Caviezel glumi prilično ozbiljan lik, koji se gotovo ni jednom ne nasmije tijekom cijelog filma, što zapravo pokazuje koliko je on ozbiljan u tom svom naumu da ubije Farga, bez obzira na sve. Također Colm Feore je uvijerljiv kao poremećeni psihopat, pašu mu takve uloge, no njegova izvedba nam ipak ne nudi ništa novo i več ne viđeno, dok prekrasna Rhona Mitra osvaja samo svojom pojavom...što je u ovom filmu sasvim dovoljno. Sve u svemu prihvatljive izvedbe...ne očekujete nastupe za Oscarawink
Kao što rekoh, film krasi nekoliko solidnih akcijskih scena, i nekoliko dobrih scena jurnjava, + zgodna glumica i primjesa horrora...dakle, kome je to dovoljno, nek pogleda film, kome nije, ne mora hehe.

Ocjena 3/5

<< Arhiva >>

0