Preview: Pathfinder

01.08.2006.

Pathfinder

Image Hosting by PicsPlace.to

Slike

Image Hosting by PicsPlace.to

Tagline: An untold legend

Trailer

Redatelj: Marcus Nispel
Scenarij: Laeta Kalogridis
Žanr: Akcijsko avanturistička fantazija
Godina: 2006
Država: SAD
Glume: Karl Urban, Russell Means, Clancy Brown, Moon Bloodgood, Jay Tavare, Nathaniel Arcand, Ralf Moeller, Jon Kralt, Kevin Loring, David Michie, Wayne Baker, Hannah Jeffery, Julianna Rose...itd.

Radnja: Amerika, 1000 godina prije Krista. Indijanka pronalazi ostavljenog malenog dječaka na palubi napuštenog Vikinškog broda, prepunog smrznutih mrtvih tjelesa. Uzima ga i odnosi ga u svoje selo, gdje poglavica odluči što će biti s njim. 15-ak godina kasnije, dječak je izrastao u kršnog 25-godišnjeg mladića (Karl Urban), a Indijanci ga tretiraju kao jednog od svojih. Jednog naizgled običnog dana, za vrijeme njegovog odsustva zbog lova, pleme napadnu i gotovo u potpunosti pobiju Vikinzi, narod od kojih mladić potječe. odmah po njegovom povratku u selo, uhvati ga Nordijski ratnik, i natjera ga da ih odvede i u druga indijanska sela. No, mladić zbog svoje velike privrženosti plemenu koje ga je odgojilo odluči osvetiti Vikinzima, te uz pomoć svojim borbenih vještina i odličnog poznavanja terena postane spasitelj naroda koji ga je spasio dok je bio dijete.

Očekivanja: Akcijska avantura smještena u vrijeme ogromnih Vikinga koji pokušavaju pokoriti Sjevernu Ameriku svakako obećava. Tim više što je "za kormilom" te herojske priče o mladom Vikingu kojeg su odgojili Indijanci, zbog kojih se on i suprotstavi svojim sunarodnjaci, obećavajući redatelj Marcus Nispel, svima poznat po odlično obavljenom poslu na remaku horora "The Texas Chainsaw Massacre" iz 2003. godine.
Čovjek ima odličan i specifična vizualni stil koji nam je prikazao u tom filmu, spektakularna kamera, balansiranje sa svjetlom i sjenom...i sve to je iskoristio da bi postigao što strašniju i realniju atmosferu, a prema dostupnim fotografijama i traileru ovog filma, i ovdje je uspio postići tu zastrašujuću i neugodnu atmosferu.
"Pathfinder" vizualno izgleda izvrsno, Vikinški ratnici izgledaju poput nekih čudovišta a ne ljudi, te odaju jedna zastrašujući dojam nepobjedivih zvijeri.
Inače "Pathfinder" se bazira na Norveškom filmu "Ofelas" iz 1978. godine, tako da bi smo i njega mogli okarakterizirati kao remake. Valja spomenuti da je "Ofelas" te iste godine bio nominiran za Oscara, što svakako govori o kvaliteti filma i priče.
Budžet filma iznosi prilično malih 45 mil$, posebice ako se uzmu u obzir enormni budžeti današnjih filmova. Film je trebao imati svoju premijeru več prije par mjeseci, ali iz nepoznatih razloga je odgođen nekoliko puta. To je obično loš znak, no nadajmo se da ovoga puta neće biti tako.
Dolazak spomenutog filma u naša kina također još nije poznat.

<< Arhiva >>

0