< prosinac, 2006  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Od 1993. godina poslao sam na adrese relevantnih pravnih i javnih soba,investitora i tzv. investitora,institucija i organizacija, nisku dopisa o sadržaju moguće suradnje u području medija, poduzetništva i financija čiji su učinci u korist hrvatskog naroda.
No, svaki dopis, s popratnom dokumentacijom, uglavnom je bio odbijen ili uopće nije razmatran (neke zamisli i programi su bezočno pokradeni - vidjeti,primjerice, Jutarnji list, koji se razvio nakon godina neuspješnog maketiranja od mog projekta HrvaSTka EXpress!,HrvaSTka ExpreSS!, Hrvatska Express! i sl., nap.p.), unatoč činjenici da su sadržaji dopisa bili itekako komercijalno vizionarski (i izvedivi unutar postojećih okolnosti).
Još je poraznija reakcija tipova koji 'imaju važnijeg posla', koji kao upravljaju državom (na naš račun i od naših davanja), koji 'vladaju', izigravaju posao u ministarstvima za poduzetništvo i sl. Sve to rade naravno račun svih poreznih obveznika (prošlih, sadašnjih i budućih, a ti porezni obveznici jesu-država!
Naime, ti dužnosnici, oboružani tajnicama i vozačima svojim (ne)radoma, a podržani svojom nesposobnošću, neznanjem lijenošću, nepotizmom, koristoljubivošću pravnim imunitetom i neodgovornošću gubitke Hrvatima i Hrvatskoj.
Navodim samo nekoliko dopisa koji su ostali (još) bez odgovora.Blog će se ažurirati...

Linkovi:

PODUZETNICI

PROJEKTI

100% NOVAC!!

IVAN OSTOJA- SAŽETAK ŽIVOTOPISA (KRONOLOŠKI):
1979: Izdavač,tvorac ‘niskotroškovne poslovne konstrukcije’ i producent TOP 10 hit ploče u Njemačkoj (s Kevinom Keeganom,tadašnjim najboljim nogometašem Europe) – ista je postala po parametrizaciji početnih troškova jedna od prethodnica kasnijih internet načina financiranja, proizvodnje, marketinga i distribucije u svjetskoj glazbenoj industriji; 1999/2000. osvojio vrhove relevatne mp3 top liste s virtualnim projektom TESLA GIRLS!;
1989: Suutemeljitelj nezavisnih medija i novinarstva u (S)RH, pokretač prvog komercijalnog tjednika (ST) koji je osnovan i pokrenut s 2.000,oo tadašnjih dinara,usprkos metočnim glasinama o većem iznosu. ST je inicijalno zamišljen kao dio budućeg medijsko-financijskog mini koncerna u koji je trebala spadati i komercijalno-investicijska banka ‘InveST plus!Banka’ ;
1990: Sudionik u koncipiranju i prvoj fazi osnutka jedne od prvih privatnih banaka u RH;
1992: Sudjelovao u pripremi pokretanja i osnivanja Svjetskog hrvatskog kongresa u Bonnu;
1999: Dobio odlične ocjene na testiranju provedenom od pripadnika Svjetske banke;
2000: Nakon neprihvaćanja Elaborata o potrebi prerastanja HAPU-a u Hrvatsku razvojnu agenciju, na ruševinama HAPU-a pokrenuo Hrvatsko društva za razvoj i poduzetništvo u kojoj je radio do listopada 2002;
2002: Suradnik Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo,kao i Saveza Štedno-kreditnih zadruga, u osnivanju Banke malog poduzetništva od svibnja 2002 (koja je bila strateški prioritet Vlade RH do lipnja 2003);
2002-2003: Promicatelj potrebe uvodjenja financijskih derivata na tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i Regiji kao načina trenutačnog uvećanja ukupnih vrijednosti (suradnja HGK,HIBO), i dr;

2003: SUPOKRETAČ I ARANŽER U NAJBOLJOJ VJERI (at best effort) KAPITALIZACIJE PROJEKTA: ’plusBANKA-BANKA ZA INVESTICIJE I PODUZETNIŠTVO d.d.’; 1996-2003: Sudjelovao kao savjetnik u stvaranju boljih svekolikih uvjeta razvoja i rada poduzetništva,te u cjelovitoj priptremi projekata malog i srednjeg poduzetništva – Forumi : Economic Development;

1992-2003: Radi lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja, usprkos činjenici da su tužba i ročište bili javni, oštećen sam od 1991. god za najmanje 2 milijuna DEM obične štete, ne računajući dokazanu izmaklu korist radi isključive krivnje pravosudnog sustava u zadržavanju štete do razine nemogućnosti naplate i druge dokazive nematerijalne štete;
1998-2003: S grupom stručnjaka (programera) razvija platformu internet mikroplaćanja 'MicroPhone' koja bi distribuirala medijske sadržaje online, sa isplativim - klirinškim - načinima plaćanja takvih razmjera (u ovom su trenutku transaktivni troškovi plaćanja putem kartice preskupi);.

Obrazovanje: VSS (Filozofski fakultet + Novinarstvo-informatika) uz ekonomske radionice i certifikate sa seminara (HBOR, Advanced Business Studies)
Drugo: Rodjen sam u Splitu 1957 / Nikad kažnjavan / Govorim i pišem engleski, pasivno znanje njemačkog i talijanskog jezika / Posjedujem vozačku dozvolu B-kategorije / Poznajem rad na kompjuteru (tekst-tablični programi), i dr.
Politika: Podrška HDZ-u od 1990, pionir potrebe stvaranja političkog i gospodarskog Pokreta Hrvata neglasača (od 1996.) s korektivnom i monitoring ulogom na svim političkim i društvenim razinama.

DODATNO:

Obzirom na moja ukupna iskustva i spoznaje, praktički sam sposoban za rad i savjetovanje u područjima:
- razvoj privatnog sektora, malog i srednjeg poduzetništva,poticanje i podrška novim projektima,
- financiranje malog i srednjeg poduzetništva,te mikrofinanciranje,
- razvoj poslovnih planova i tržišta,
- marketing,
- aranžiranje-kapitalizacija,
- kontakt s medijima im javnošću, priprema svjesti javnosti o značenju
malog gospodarstva te odbrana interesa istog,
- upravljanje projektima i radom ureda,
- financije projekta u(u etapama),
- nadgledanje razvoja projekta i procjenjivanje prema zadatim parametrima,
- utjecanje na zakondovanu reformu sa ciljem stvaranja povoljnijeg okružja
za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, i dr.

IVAN OSTOJA - DOPISI
23.12.2006., subota
(BES)PRAVNI ZLOČIN OTP BANKE U TIJEKU: KRONOLOGIJA I DOPISI!!

Molio bih posjetitelje ovog bloga da uvaže činjenicu kako grafički izgled tužbe, dopisa ( u tijeku, tek sada pišem pravno obrazloženje koje dse odnosi na povrjedu ljudskih i ustavnih prava uz ona zakonska) itd, ne odgovara savršenijem originalu, te da su preskočeni neki (nevažni) dijelovi za sadržaj tekstova.

1.

(BES)PRAVNO DIVLJAŠTVO OTP BANKE - DRUGOG JAMCA OSTAVILI 7 TJEDANA BEZ KUNE PRIHODA!


Prije posta,
samo jedno pitanje: Čemu i kome uopće služi pravo (ustav, zakoni, propisi, te tzv. common sense- razborita prosudba)?
Drugim riječima, ukoliko ne služi istini, općem dobru i pravičnosti, služi protiv čovjeka, a u svrhu promicanja koristoljublja ili pak neznanja i nesposobnosti tzv. vlasti i pojedinaca, onda je zakon ne samo nepotreban već krajnje štetan, jer kao takav legalizira stvarni kriminal.

Ivan Ostoja
Email: ivan@megahits.biz
Više informacija uz biografiju: http://poduzetnici.blog.hr

OKUPACIJA HRVATA OD STRANIH BANAKA POPRIMA NOVE RAZMJERE

Ovaj tekst iznosim pod pretpostavkom da je istina (činjenica) najviši oblik ne samo života, ustava, zakona, propisa nego i stvarnosti, a ponajviše ljudskog morala, prećesto izočnog u današnjoj tzv. političkoj pragmatici, kojoj trebamo i 'zahvaliti' današnju vrstu monetarne okupacije Hrvata i RH.
OTP banka je niskom svojih činova, počevši od odobravanja kredita g. Anti Pocrnji iz Zagreba (2002.g.) potom trogodišnjim neodgovornim postupanjem u osiguranju naplate rizičnih potraživanja od g. Pocrnje (kojeg su, nota bene oni bez riječi bili odobrili usprkos suprotnoj parksi u tom radoblju!!) kao jedinog korisnika kredita, te u konačnici privremenim rješenjem blokiranja mog računa kao drugog jamca, usprkos činjenici da sam OTP banku tri godine bio obavještavao o potrebi za žurnim djelovanjem prema g. Pocrnji, dokazala mizernost hrvatskog (n)ovčarstva.
Kako drugačije objasniti divljački postupak prema meni, doličan samo civilizacijskom ološu, kojim je ta banka još jednom očitovala nepoštivanje ljudskih i bilo kojih drugih prava?! Ipak, pritajena 'okupacija' RH putem monetarnog sektora zapravo je samo jedna od etapa postupka ukupnog oduzimanja stvarne gospodarske suverenosti jednoj državi koji započinje putem 'razumnih prijedloga' nadnacionalnih organizacija poput Svjetske banke (smanjite inflaciju i sl, ali bez strukturnih reformi), Ujedinjenih naroda (sjećate li se još veta na naoružanje Hrvatskoj koja je bila izložena četničkoj agresiji naoružanom silom dotadašnje JNA?) te potom uništavanja proizvodnje i ulaska tzv. retail (potrošačkih) banaka na financijsko 'tržište' koje kreditnim karticama (za kupovinu ponajviše uvozne robe) omame neinformirane i neiživljene ljude te time potpuno ovladaju monetarnim i fiskalnim područjim države.

Neodgovornost banke

U kolovozu 2002. godine bio sam drugi jamac, uz sudužnika, dotadašnjem osnivaču i predsjedniku uprave Prve obrtničke štedionice, g. Pocrnji, koji je prije toga bio direktor Saveza zadruge i jedan od osnivača prve privatne banke u RH. Dakle, korisnik kredita je bio osoba iz bankarske struke s kojim je OTP banka mogla iznaći zadovoljavajuće rješenje u trenucima kada je naplata od Korisnika kredita postala rizična.
U tom smo trenutku g. Pocrnja i ja pregovarali o mogućem udruživanju snaga i potencijala u zajedničkom poduzetničkom projektu, a on me je ad hoc zamolio da mu budem 'pro forma' jamac 'za hitan kredit', mislim za kupovinu nekog bagera ili sl. za posao na autocesti 'gdje je posao bio osiguran'.
Kako sam brzo nakon tog aranžamana ostao bez posla (listopad 2002.), a g. Pocrnju nisam više ni vidio, obzirom na njegovu nemogućnost ispunjavanja kriterija potrebnih za naš mogući posao, obratio sam se u dva navrata OTP banci (tada je bila još NOVA BANKA), jer su opomene za neplaćene kreditne obroke počele dolaziti na moju adresu. Proglasio sam se jamstveno nesposobnim uslijed novih uvjeta te urgirao da žurno provedu naplatu kod g. Pocrnje kao jedinog korisnika kredita, obzirom da je isti imao stan u Slovenskoj ulici u Zagrebu, navodna ugovorna potraživanja od DEM750.000 od Prve obrtničke štedionice, kuću u Novim Selima itd.
No, OTP Banka nijednom nije odgovorila, čak ni kada se u novinama počeli provlačiti tekstovi o navodnim štetnim radnjama g. Pocrnje po Prvu obrtničku štedionicu, korumpiranje suda, tužbu njegove tajnice koja mu je bila jamac za jedan raniji kredit...
Opet sam se obratio OTP banci, iako sam bio tek drugi jamac, i naložio im da žurno reagiraju u suglasju s novim okolnostima, te da izmadju mirno rješenje s g. Pocrnjom koji je očigledno izbjegavao plaćanje obroka kredita. Navedeno je bilo i obveza banke obzirom na primarnost odnosa izmedju davatelja i korisnika kredita.
Za informaciju, banke su me prije toga više od nekoliko godina jednostavno 'šutirale' vani kada bi došao s objektivno profitabilnim poslovnim planom za izvoznu medijsku agenciju, s projektima za inovativni tabloid (čija je maketa iz 1996, usput, poslužila kasnijem Jutarnjem listu za rubriciranje i dr.) i sl. U bankama, naime, bez 'čvrstih' kolaterala kao što je hipoteka, nisu niti željeli razgovarati.
U svakom slučaju, kako od g. Pocrnje nije bilo ni traga ni glasa, a na mobitelu je bio nedostupan, bio sam uvjeren da je kao kolega bankara iz tadašnje Nova banke poravnao svoje kreditne obveze, obzirom na način na koji je kredit vjerojatno i dobio.
No, odjednom u svibnju o.g. u .....gdje sam bio privremeno radio, došlo je do zapljene trećine mojih primanja od Zajedničkog ureda iz Pule kao ovlaštenih pravnih zastupnika OTP Banke.

Oduzeli jedina primanja bez najave

Odmah sam reagirao, poslao sam nove dopise OTP Banci i ZOU, protestirao sam još jednom im objasnivši situaciju po kojoj su OTP Banka i Korisnik kredita isključivi stvarni krivci za nastalo stanje, najavivši kako ću raditi samo do kraja kolovoza, a onda ću opet biti nezaposlen. Istu sam najavu ponovio i krajem kolovoza o.g.
Bio sam nezaposlen posljednji tjedan kolovoza do 6.listopada kada sam se zaposlio na nepuno radno vrijeme u srednjoj obrtničkoj školi u Zagrebu, s primanjima oko 1.900 kuna.
No, početkom studenog, automat mi je 'progutao' debitnu karticu banke RBA, gdje sam već bio u minusu. I pakao je tek počeo. U RBA banci su mi rekli da je stigao nalog OTP Banke i Općinskog suda u Zagrebu, odnosno Privremeno rješenje zabrane raspolaganja tekućim računom RBA gdje sam primao jedini mjesečni izvor prihoda.
Otrčao sam do Općinskog suda, rekli su mi da ne mogu ništa nego da se trebam obratiti OTP Banci. Odmah sam otišao do OTP Banke u Budakovoj ulici u Zagrebu, gdje su mi rekli da 'to više nije u njihovoj ingerenciji' nego ovlaštenih odvjetnika u Puli.
Zvao sam odvjetnike u Puli, oni su rekli da se trebaju raspitati i dobiti službeno obavijesti gdje radim, s kojom imovinom i računima raspolažem, a da za to 'treba vremena'.
Odmah sam im dao sve podatke o zaposlenju, ali moje vrištanje da nemam ni kune u džepu, nije ostavilo nikakav učinak na navedene odvjetnike, kao i njihove poslodavce.
Naime, ja sam pri potpisivanju jamstva kod bilježnika dao suglasnost za zapljenu dijela primanja (obično je to 1/3 primanja), ne i cjelokupnih primanja!!
I tako, bez ikakva valjana razloga, već sedam punih tjedana račun mi je blokiran, a odvjetnica Merima Ibrahimović, partnerica u navedenom Zajedničkom odvjetničkom uredu, još mi je rekla 'kako je Pocrnju teško naći', da su mu slali dopise...Možete li to vjerovati?????!!!!!!
Veličina počinjene štete nada mnom, osim zdravstvene, postati će jasnija realizacijom mojih hrvatskih izvoznih medijskih projekata čiji je plasman bio planiran za Božić o.g. Usto, vrijeme je da netko nauči gospodarski polupismene žitelje RH kako su banke samo posrednici kojima je novac roba i koje tudji novac (štednju i sl.) prodaju skuplje trećim osobama, a kamatama i naknadama za 'intelektualni trud obrade kredita i upravljanja rizikom' ostvaruju svoju dobit i generiraju inflaciju.
Nadalje, kucnuo je ćas za 'političku volju' i cjelovitu istragu oko petnaestogodišnjeg kriminala u bankarstvu u Hrvatskoj, manipulacija oko osnivanja, 'stare štednje', stjecanja vlasničkih udjela i sanacije banaka novcem poreznih obveznika te povlaštenog statusa stranih banaka u Hrvatskoj i njihova monopolskog statusa
I da OTP Banka tiska brošuru kako živjeti sedam tjedana bez kune!!!! Te da je sami provedu u djelo, zajedno sa svojim odvjetnicima.


_________________________________________________________

KRONOLOŠKI,U OVOM BLOGU PRVO PREDSTAVLJAM PRAVNU UTEMELJENOST MOJE TUŽBE I ZAHTJEVA ZA NAKNADU PRIČINJENE ŠTETE OD OTP BANKE SA SJEDIŠTEM U ZADRU (KOJU SAM PREDAO 28.01.2006), A TEK POTOM TUŽBU/ZAHTJEV S OPISOM PREDMETA SPORA I SVEKOLIKIH OKOLNOSTI KOJU SAM PREDAO 06.12. 2006.
....SUDU.....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ivan Ostoja (dalje : TUŽITELJ)
Email: ivan@megahits.biz

protiv

OTP BANKA d.d. (dalje : TUŽENIK)
Ulica Domovinskog rata 3, Zadar

Predmet :
ZAHTJEV ZA NAKNADU ŠTETE U IZNOSU OD HRK250.000.000,00 (DVJESTOPEDESETTISUĆA KUNA) ZBOG ŠTETA KOJE POČINJU S UGROZOM ZDRAVLJA I ŽIVOTA TUŽITELJA, UZROKOVANJEM IZMAKLIH KORISTI I NEIMOVINSKIH ŠTETA; ŠTETE SU NASTALE NENAJAVLJENIM BLOKIRANJEM RAČUNA IVANA OSTOJE U ..........OD STRANE OTP BANKE d.d. SA SJEDIŠTEM U ZADRU, ULICA DOMOVINSKOG RATA 3 (kao pravnog slijednika NOVA BANKE d.d.) 30. LISTOPADA 2006 DO TRENUTKA PISANJA OVOG ZAHTJEVA/TUŽBE (06. PROSINCA 2006.g.), A TRAJU I DO PISANJA OVOG DODATKA TUŽBI (28.12.2006)

NAPOMENA : Tužitelj je prisiljen sam zastupati sebe jer zbog Tuženika i drugih uvjeta nema novaca za odvjetnike koji su Tužitelja, nota bene, upropastili od 1992. god. do danas, kada je pretrpio dokazivu neprocjenjivo veliku ukupnu štetu.

........., 28. 12. 2006

Časni Sude !

Kako bi mi mogli ukazati na pravnu neutemeljenost moje Tužbe i shodno istoj Zahtjeva za naknadu pričinjene štete nada mnom od strane Tuženika – OTP banke, ovim dopisom Vam ukazujem na kršenje mojih ljudskih, ustavnih i zakonskih prava od strane OTP Banke za djelo koje je navedeno u nazivu Predmeta Tužbe i Zahtjeva za naknadu štete.

Naime, kako sam nadasve vrlo praktičan čovjek, u više sam navrata telefonski zvao i pitao tijekom proteklih pedesetak dana ovlaštene pravne zastupnike OTP Banke u Puli, kao i OTP banku u ......, je li moguće ( a da ne štrajkate gladju i tome slično) da čovjek uvjetovan zatečenim obvezama može gotovo dva mjeseca (i vjerojatno će biti više dok mi se bankovni račun ne odblokira) živjeti BEZ KUNE i to BEZ POSLJEDICA ?

Nadalje, vodite objektivnog računa o činjenici da sam od 1992. do danas osobno proživio praktičnu stvarnost da zakon u Republici Hrvatskoj uglavnom ne služi pravdi i istini nego je prije svega orudje u rukama koristoljubnih pojedinaca i birokratske procedure – koju mnogi poistovjećuju s tzv. državom, a čemu sam i osobno žrtvom od 1992. godine otkada sam pretpio neprocjenjivo veliku ukupnu štetu i doslovce bačen u, ilustrativno (ali nije daleko od istine), ‘kanalizaciju’ postojanja i mogućnosti djelovanja.

U svakom slučaju, zaposlenici i vlasnici OTP Banke, njihovi odvjetnici te svi oni koji prosudjuju da je moguće živjeti 58 dana pod navedenim uvjetima, biti će smješteni u reality show, pa ćemo ih gledati s simuliranom okružju koje će uzrokovati moju potrošnju snage, moje zdravstveno stanje, rad na još uvijek profitabilnim projektima (koje su svojedobno OTP banka, kao i druge banke u Republici Hrvatskoj s gnušanjem odbacile jer nisam imao čvrstih kolaterala – hipoteku, opremu i sl.) kako žive i djeluju puna dva mjeseca bez jela, ičega, osim vode. Naravno, u zimskim uvjetima.

Ako dokažu da su u pravu, dati ću im još, kao znak dobre volje, da žderu papire s zakonima čiji su nepotpunost, neaplikativnost ili pak neprovodjenje dosad uzrokovali javnu legalizaciju kriminala koji počinje od političkog vrha, tj. od tzv. privatizacije i pretvorbe, radnji u svezi saniranja bilanci banaka novcem poreznih obveznika i tome slično.

A sada navodim popis ljudskih, ustavnih i zakonskih prava koja su mi grubo prekršena divljačkim blokiranjem mojih jedinih izvora primanja na RAIFEISSEN BANCI, BROJ TEKUĆEG RAČUNA:2484008-3214097276, u iznosu od oko 1.940,oo kuna mjesečno, od strane OTP banke u uvjetima kada su trebali opravdati svoj loš rad, ignoriranje mojih blagovremenih dopisa te činjenicu da su ovlašteni odvjetnici OTP banke bili obaviješteni o mom imovnom stanju, te okolnostima.

Stoga ;

GRUBO SU MI PREKŠENA SLJEDEĆA LJUDSKA PRAVA

U Općoj deklaraciji o ljudskim pravima (Ujedinjeni narodi, 1948) izrijekom se tvrdi :

Prije svega :

Članak 25
‘Svatko ima pravo na životni standard primjeren zdravlju i dobrobiti’
Svako ljudsko biće ima pravo na pristojan život, uključujući primjerenu hranu, odjeću, stan, liječničku njegu ili potrebne socijalne usluge. Društvo bi trebalo pomoći onima koji ne rade jer su nezaposleni, bolesni, nesposobni ili prestari za rad..

Te;

Članak 5
‘Nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kažnjavanju’
'Mučenje je zabranjeno u bilo koje vrijeme i u svim okolnostima. Nitko ne smije biti izložen odnosu ili kažnjavanju koje je okrutno ili zbog kojeg se može osjećati kao manje vrijedno ljudsko biće.'

Ukoliko smatrate da oduzimanje jedinog izvora prihoda,koji je ionako mizeran po civilizacijskim životnim standardima, ne spada u ponižavanje (unutar zatečenih okolnosti koje sam opisao u Tužbi/Zahtjevu) ili kažnjavanje (u odnosu na sve što sam pretpio, trpim i čije ću posljedice još dugo podnositi), onda će OTP banka i Časni sud dobiti Nobelovu nagradu za novu dimenziju života koje nitko razuman nije bio svjestan.
Debiliziranje mene, nakon višegodišnjeg nepostupanja suglasno mojim blagovremenim dopisima i nastalim uvjetima u odnosu na jedinog Korisnika kredita, od strane OTP Banke i ovlaštenih odvjetnika OTP banke predstavlja najniži oblik arogancije, uzrokovane očiglednim stavom da su banke, kao i zakon, iznad života, logike i smisla življenja.
Možda su im u tome pomogli tzv. politički pragmatizam kojeg provodi i promiče sadašnja Vlada RH na čelu s premijerom Ivom Sanaderom, te ukupni nedostaci zakonske i formalne regulative koji su omogućili de facto okupaciju Hrvata stranim bankama, ali vrijeme je da se tome stane na kraj.

Nadalje;

Članak 17
‘Svatko ima pravo na vlasništvo’
Imaš pravo na vlastita dobra, zemlju i drugo vlasništvo, sam/sama ili u zajednici s drugim ljudima. Nitko ti nema pravo oduzeti tvoje vlasništvo bez valjanog razloga.

Već sam Tužbom pokazao ili čak dokazao da OTP Banka postupa samovoljno, bahato, za što je možda zaslužna javna percepcija o stupnju korupcije o Republici Hrvatskoj, kao i činjenica da stvarno (osim deklarativno) ne postoji trodioba upravljanja državom (tzv. vlasti) nego je sve proizvod politokratske klase. Očigledno je da se zbog toga strane banke na hrvatskom tlu osjećaju tako spokojno, čak i kada grubo krše pravila učinkovitog upravljanja rizikom, kao što je to bilo u ovom slučaju kod OTP Banke.

OTP banka je oskvrnula moje vlasništvo – jedini izvor prihoda, primanja na nepuno radno vrijeme – bez prethodne opomene, savjetovanja sa mnom, unatoč mojoj iskazanoj dobroj volji, te činjenici da su mi oduzimali trećinu primanja do kolovoza 2006., tj do trenutka kad je moj privremeni radni odnos završio. No, po izjavama neke gospodje Tanje iz OTP Banke u podružnici u ......, ‘oni imaju na sve pravo.’ Tada me je čak i lažno informirala o stupnju zapljene sredstava, što sam se neposredno kasnije (22. prosinca 2006) uvjerio......... kada su mi u sobi za ovrhe .....rekli da je riječ samo o privremenoj zapljeni sredstava na računu, a tek da će onda banka na kojoj imam tekući račun i na koji primam jedina primanja vidjeti s kojim sredstvima raspolažem potrebnim za život.

..................................

Potom :

Navedenim činom OTP banke, u okviru uvjeta koje pokušavaju ignorirati, kao što su ignorirali i moje blagovremene dopise o novonastalim uvjetima od 2003. godine i pozivom da s Korisnikom kredita iznadju rješenje, grubo su prekršena moja temeljna ljudska prava na dostojanstvo i ostvarenje ekonomskih prava u razvoiju medijskih projekata koji su izneseni u Tužbi/Zahtjevu

Članak 22
‘Svatko, kao član/ica društva, ima pravo na socijalno osiguranje i ostvarenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava’
Imaš pravo - samim tim što si ljudsko biće - ostvariti svoje temeljne potrebe. Svatko ima pravo živjeti u ekonomskim, socijalnim i kulturnim uvjetima koji mu/joj omogućuju dostojanstvo i razvoj kao pojedinca/ke. Sve zemlje moraju učiniti sve što mogu kako bi se to ostvarilo.

Članak 23
‘Svatko ima pravo na rad’

Obrazložio sam da je moj rad, kao i komercijalni učinci istog, kao stvarnog i dokazanog pionira i suutemeljitelja medija danas u Republici Hrvatskoj, onemogućen intervencijom OTP banke, a svaki naredni korak u razvoju tog šireg medijskog i poslovnog projekta, moje izmakle koristi i naplatu šteta od OTP banke postajati će sve veće.

Članak 25
‘Svatko ima pravo na životni standard primjeren zdravlju i dobrobiti’

Moje zdravstveno stanje je ponajviše uzrokovano automobilskom nesrećom u Hamburgu 1980. godine, nakon koje povremeno trpim posljedice u obliku epileptičnih napada u stanju egzaltiranosti. Ovo se dogadja ponajviše zbog moga doživljaja nepravde i nemoći, a naveo sam slučaj kada sam bio neprocjenjivo oštećen od strane sudova u Republici Hrvatskoj zbog lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova za pravično rješenje.
No, moje stanje sam nakon višegodišnjeg porocesa rehabilitacije doveo pod kontrolu u normalnim uvjetima što sam i dokazao svojim radom i angažmanima. Tijekom razdoblja poniženja, nemoći, neimaštine u studenom i prosincu 20006. opet sam počeo trpjeti epileptične napade nastale kao posljedica hematoma moje glave zadobijenog u navedenoj automobilskoj nesreći.

Nadalje bitna je činjenica da imam povišeni kolesterol u krvi, te da sam tijekom razdoblja bez kune koje je uzrokovala OTP banka bio potpuno prepušten novom stanju i nemogućnosti da kupim čak i tablete za smanjenje kolesterela tijekom proteklog razdoblja. Opasnost za moždani udar se pojačava i tijekom ovog razdoblja, u nemoći, u nemogućnosti provodjenja svojih projekata djelo, tj, njihove finalizacije, svaki pokušaj opisivanja mog stanja je smiješan – bez kune u džepu, bježao sam pred svima, odlagao obveze, itd itd.

Pri tome, po Općoj deklaraciji, oduzeto mi je pravo da služim zajednici kojoj su namijenjeni moji projekti, posebice medijski koji se odnose na banku za poduzetnike i novi infoid (Informativni Tabloid) naziva HrvaSTka Express! koji bi, nakon što je moj prvi projekt iz 1989. ST pripomogao odlasku Hrvatske i Hrvata iz SFRJ (ne žalost,ne SFRJ-ovaca iz Hrvatske), preispitao političke radnje u posljednjih 20-ak godina.

Članak 29
‘Svatko ima dužnosti u zajednici’
Svi imamo odgovornost prema ljudima oko nas, a sami se možemo potpuno razviti kao pojedinci ako brinemo jedni za druge. Sva prava u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima mogu biti ograničena jedino zakonom i samo ako je potrebno zaštititi prava drugih ljudi, javni moral, poredak i blagostanje društva kao cjeline.

Naravno, moja je dužnost plaćati račune za struju, grijanje i komunalije. Moja je dužnost pomoći mojim starim roditeljima umirovljenicima koji žive u Splitu od nedovoljne mirovine usprkos činjenici da je moj otac jedan od najvećih živućih kipara Republike Hrvatske.

Ustav Republike Hrvatske :

Nadalje, brutalno mi je pogaženo pravo iz Ustava Republike Hrvatske koji mi jamči uz gorenavedena pogažena ljudska prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima s kojom su u suglasju Konvencija o ljudskim pravima (Europska unija) i Ustav Republike Hrvatske :

Članak 55.
Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život.

Svaki komentar ili opis uz kronologiju opisanu u Tužbi/Zahtjevu naprosto je suvišan jer mi je OTP banka oduzela ustavno pravo na socijalnu pravdu, nepovredivost vlasništva, obzirom da OTP banka postupanjem prema meni dokazuje kako je uvjerena da čovjek u radnim obvezama može preživjeti najmanje u trenutku pisanja ovog dopisa 58 (slovima; pedesetosam) dana bez kune.

Nadam se da će isto zaposlenici te banke i njihovi odvjetnici dokazati javnosti, u slučaju da pobiju moju tvrdnju navedenu u Tužbi / Zahtjevu kao i u ovom dopisu te mojim dopisima ovlaštenim odvjetnicima OTP banke, ne računajući moje zdravstvene štete koje podnosim, unutarnji bijes, nemoć i sl.

U slučaju da u tome uspiju, te se izvuku iz tog stanja bez dokazivih posljedica, odustajem od Zahtjeva za bilo kojom odštetom.

Članak 3.
Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Naravno, to nije sve gdje se OTP banka ogriješila.


Prema važećem Zakonu o bankama,

OTP banka, kao i kasnije, ovlaštenici odvjetnici OTP banke iz Pule, ignorirali su i još uvijek ignoriraju moje dopise od 2003. godine nadalje, koji su bili poslati na 'Pravnu službu OTP banke', na adresu sjedišta OTP banke, kada sam izrazio svoju 'jamstvenu nesposobnost' obzirom na stanje nezaposlenosti koje još uvijek traje s prekidima prema razdobljima privremene zaposlenosti u školama, te zamolio OTP banku da s njihovim kolegom,dugogodišnjim bankarom i jedinim korisnikom kredita ANTOM POCRNJOM, dogovore načine otplaćivanja njegova kredita čija mi je svrha u trenutku ad hoc jamstva bila lažno prikazan od Korisnika kredita i u skladu s istim potpisana s moje strane, u okviru tadašnjih okolnosti koje sam opisao u navedenim dopisima OTP banci i u Tužbi/Zahtjevu.

Banke su stupovi razvoja društva, ne obični posrednici koji novac jednih stranaka prodaju drugim strankama za višu cijenu, ostvarujući dobit 'intelektualnim radom u obradi i praćenju kreditnih aranžmana' i kamatom uvećanom za stupanj rizika generirajući time inflaciju.

Stoga se u radu jedne banke u Hrvatskoj, poglavito otkad su grubo prekinuli Projekt: Banka malog poduzetništva kojeg sam nastojao finalizirati s nositeljem Projekta Ministarstvom obrta, malog i srednjeg poduzetništva (2002. godina), očekuje barem prosječan stupanj obveznosti, odgovornosti i inteligencija u rizičnim situacijama, nekmoli poštivanje Članka 73. Zakona o bankama i skorašnjih premisa Basela-II o učinkovitom i pravičnom upravljanju rizicima:

Članak 73.
(1) Prije nego što zaključi bilo koji ugovor koji predstavlja os¬novu za nastanak izloženosti banke kreditnom riziku, banka procjenjuje dužnikovu kreditnu sposobnost te kvalitetu i vrijednost instrumenata osiguranja
svojih tražbina.
(2) Banka mora tijekom razdoblja trajanja pravnog odnosa koji predstavlja izloženost pratiti poslovanje dužnika te kvalitetu i vrijednost instrumenata osiguranja svojih tražbina.'

Iz moje Tužbe/Zahtjeva očevidno je da OTP banka, osim navodnih dopisa jedinom Korisniku kredita,u novonastalim alarmantnim uvjetima usprkos mojih upozorenja kao drugog jamca, te navodnih optužbi objavljenih u medijima u svezi s jedinim Korisnikom kredita, kao i tužbe tajnice Korisnika kredita koja je očigledno ranije bila jamac drugom kreditu Korisnika kredita, nije uradila ništa drugo po potrebi, odnosno prikladno nastaloj rizičnoj situaciji dok se otplata kredita mogla osigurati iz tadašnje imovine jedinog Korisnika kredita.

Shodno tomu, OTP banka bi trebala odgovarati ukidanjem dijela svojih profita, poglavito onih koji se odnose na 'intelektualni rad kod obrade i praćenja kredita' što se plaća uz kamatnu stopu s uračunatim rizikom.

OTP banku zapravo treba pitati, u odredjivanju njezine odgovornosti za nastajanje štete, kako je Korisnik kredita uopće dobio kredit kod OTP banke, tj. konačno riješiti nastali problem zbog neodgovornog ponašanja Korisnika kredita i svoga lošeg upravljanja rizikom s uzročnikom – Korisnikom kredita.

Zakon o obveznim odnosima:

Potom;

Zakon o obveznim odnosima jasno ukazuje na ponašanje stranaka u uvjetima u kojima mi je OTP banka oduzela jedina sredstva primanja, usprkos dotadašnjeg oduzimanja trećine mojih primanja do trenutka prestanka privremene zaposlenosti (zaključno s rujnom 2006.), ignoriranja mojih dopisa i opomena te me činovima bez najave, neinformiranjem i blokiranjem jedinih izvora prihoda utjecala na kršenje mojih temeljnjih ljudskih prava kojima svaki zakon podredjen.

No, u gorenavedenom kontekstu moga slučaja, važeći Zakon o obveznim odnosima, jasno naznačuje:

Sloboda uređivanja obveznih odnosa
Član 10.
Sudionici u prometu slobodno uređuju obvezne odnose, a ne mogu ih uređivati suprotno Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima te moralu društva.


pri čemu je očevidno da OTP banka smatra normalnim i u skladu s moralom društva da me;

usprkos mojoj dobroj volji te mome sudjelovanju kao drugog jamca u blagovremenu pokušaju da se obveze Korisnika kredita namire u dogovoru izmedju OTP banke kao davatelja kredita i Ante Pocrnje kao Korisnika kredita, te nakon oduzimanja trećine mojih primanja od mjeseca svibnja do zaključno rujna 2006.,otkad sam postao nezaposlen (do 5 ili 6. listopada o.g., kada sam primljen u ...., na nepuno radno vrijem e s primanjima ispod 2.000,00 kuna);

bez najave i bez objašnjenja, te bez IKAKOVE KOMUNIKACIJE drži 58 (pedesetosam) dana, a vjerojatno i duže, bez jedinih primanja, a potpuno ignorirajući svekukolike, koji su navedeni u Tužbi/Zahtjevu i ovom dodatku istoj, zdravlje i dr.

Ukoliko i Časni Sud bude smatrao nevedeno normalnim i u skladu s moralom društva, onda će te i Vi biti sretnicima u sudjelovanju u mome reality showu preživljavnja u mojim uvjetima tijekom posljednjih 58 dana, s time da će te biti lišeni unutarnjeg bijesa, nemira, nemoći, poniženosti, nemogućnosti ispunjavanja planova.

Takodjer, odvjetnica iz Zajedničkog odvjetničkog ureda iz Pule, ovlaštenog od OTP banke – MERIMA IBRAHIMOVIĆ - koja je sa mnom samo jednom osorno razgovarala, unatoč mojim brojnim dopisima i pozivima, zajedno s OTP bankom, trebati će dokazati pred meritornim komisijama ustavnost (znači, poštivanje ljudskih prava koji su implementirani u Ustav Republike Hrvatske), moral i 'tehničku' ispravnost odluke da OTP banka mene, kao drugog jamca, pod navedenim uvjetima u Tužbi/Zahtjevu, kao i dopisima OTP banci, drži 58 dana bez kune za život usprkos mojim zatečenim obvezama rada, zdravstvenom i imovnom stanju.

Isti će potom ispravnost te odluke dokazati na svom primjeru u kudikamo lakšim uvjetima od mojih tijekom razdoblja rada i života bez kune.

Na gorenavedeno kao i na cjelokupnu Tužbu/Zahtjev, te dopise i moju komunikaciju s OTP bankom, ovlaštenim odvjetnicima iste, bez potrebe za dodatnim obrazloženjima u stavrnom životu, odnose se i nepoštivanje doljenavedenih članaka od strane OTP banke.
Ispod časti mi je sada tumačiti što su 'savjesnost' i 'dobri poslovni običaji', ali očigledno je i to potrebno za birokratiziranu OTP banku,koja valjda maše s nekim paragrafom kojeg su otkrili:

Načelo savjesnosti i poštenja
Član 12.
U zasnivanju obveznih odnosa i ostvarivanju prava i obveza iz tih odnosa sudionici su dužni pridržavati se načela savjesnosti i poštenja.
Primjena dobrih poslovnih običaja
Član 21.
(1) Sudionici u obveznim odnosima dužni su u pravnom prometu postupati u skladu s dobrim poslovnim običajima.

Nadalje;

U skladu sa stvarnim uvjetima koje sam opisao u Tužbi / Zahtjevu, te dopisima OTP banci i ovlaštenim odvjetnicima iste, OTP banka je nečinjenjem u trenutku kada je naplata postala rizična zbog nastalih okolnosti, usprkos mojim opomenama (u ovom trenutku ne mogu tvrditi kako je postupao sudužnik kreditnih aranžamana Korisniku kredita – gospodin .......... ), postupila suprotno Zakonu o obveznim odnosima prema doljenavedenom članku Zakona:

Zabrana uzrokovanja štete
Član 16.
Svatko je dužan suzdržati se od postupka kojim se može drugom uzrokovati šteta.

Nakon što se OTP banka upoznala putem mojih dopisa o okolnostima koje su vodile mome jamstvu, ukupnom kreditnom aražmanu, trebala je postupiti sukladno novonastalim okolnostima, i to s praktičnim učincima, obzirom da je odnos davatelja i korisnika kredita primaran, tomu i podrijetlo riječi kredita – credere: vjerovati .

Ali nenajavljeno oduzimanje jedinih sredstava za život meni, i to nakon što su već prethodno oduzimali trećinu primanja, svjesni moga imovnog stanja o kojem sam obavijestio OTP banku i ovlaštene odvjetnike, štoviše predlagajući istim da preuzmu slučaj moje Ustavne tužbe za naknadu štete, shodno mome Zahtjevu Državnom odvjetništvu, predstavlja primjer postupka kojim OTP banka želi meni nanijeti štetu, i to pod velom nekakvih zakona na koji mi se MERIMA IBRAHIMOVIĆ tijekom telefonskog razgovara pozvala: ' To mi možemo, vidjela sam u zakonu' (?????!!!!!, nap.p.) .

PREMA TOME, OTP BANKA JE ZAPOČELA POSTUPAK BEZ ODGOVORNOSTI S JASNOM NAKANOM DA MI UZROKUJE ŠTETU, KOJA JE BILA REZULTAT NJIHOVA LOŠEG I NEODGOVORNOG RADA TIJEKOM OKOLNOSTI KOJE SU SE MIJENJALE. JOŠ JEDNOM, OD POČETKA NASTANKA RIZIČNIH POTRAŽIVANJA, ISKAZAO SAM DOBRU VOLJU U SVRHU RJEŠENJA RIZIČNIH POTRAŽIVANJA IZMEDJU DAVATELJA I KORISNIKA KREDITA; NAKANA BANKE UZROVANJA ŠTETE PREMA MENI JE DOKAZIVA ČINJENICOM DA MI DRŽE 58 DANA BLOKIRANA JEDINA SREDSTVA PRIMANJA, A NITKO IZ OTP BANKE NE OBJAŠNJAVA ZAŠTO, NITI UOPĆE ŽELE KOMUNICIRATI SA MNOM, ŠTO JE I BIO NAČIN PONAŠANJA OTP BANKE TIJEKOM CIJELOG KREDITNOG ARANŽMANA OTKAD SAM NAJAVIO SVOJU NASTALU ( I OD RANIJE OČEKIVANU) JAMSTVENU NESPOSOBNOST I ŽELJU DA OTP BANKA O KREDITNE OBVEZE KORISNIKA KREDITA RIJEŠI S KORISNIKOM KREDITA.

Što znači da je OTP banka praktično prekršila doljenavedene članke iz Zakona o obveznim odnosima:

Ponašanje u izvršavanju obveza i ostvarivanju prava
Član 18.
(1) Sudionik u obveznom odnosu dužan je u izvršavanju svoje obveze postupati s pažnjom koja se u pravnom prometu zahtijeva u odgovarajućoj vrsti obveznih odnosa (pažnja dobrog privrednika odnosno pažnja dobrog domaćina),
(2) Sudionik u obveznom odnosu dužan je u izvršavanju obveze iz svoje profesionalne djelatnosti postupati s povećanom pažnjom, prema pravilima struke i običajima (pažnja dobrog stručnjaka).
(3) Sudionik u obveznom odnosu dužan je u ostvarivanju svog prava suzdržati se od postupka kojim bi se otežalo izvršenje obveze drugog sudionika.

OTP banka se nije ponašala načinom 'dobrog domaćina', još manje 'dobrog stručnjaka' u odnosu na naplativost od sebe odobrenog kredita Korisniku kredita, niti je sa svojim poslovnim obvezama koje se očekuju od jedne banke s dozvolom za rad u Republici Hrvatskoj u objektivno novonastalim uvjetima nedugo po odobrenju i izdavanju kredita Korisniku kredita, postupala 's povećanom pažnjom'.

Na kraju, nakon što sam postao nezaposlen o čemu sam obavijestio ovlaštene odvjetnike OTP banke iz Pule, uz protest, mogli su me kontaktirati. Tako bi im ukazao gdje radim, kolika mi je plaća i mogli bi poslati u računovodstvo moga privremenog radnog mjesta za skidanje trećine primanja, odnosno prema propisanom minimumu životnih potreba, obzirom na visinu mojih primanja (manje od 2.000 kuna)

Naravno, OTP banci očigledno nije smetalo, operativno zablokiranoj u svojoj administraciji kao načinu rada što je protivno sadašnjem informatičkoj dobi kreativne ekonomije brzog dostupa podatcima i promijenjenim uvjetima, da ne prekši i sljedeći članak Zakona o obveznim odnosima, odnosno nastanku uvjeta kada su prema meni počeli i sprovode činove koji su protivni gorenavedenim temeljnim ljudskim pravima, Ustavu Republike Hrvatske i ovdje navedenim zakonima (vjerojatno još i nekim drugim zakonima, ali kao laik ih dovoljno ne poznajem):

Dopuštena osnova
Član 51.
(1) Svaka ugovorna obveza mora imati dopuštenu osnovu.
(2) Osnovna je nedopuštena, ako je protivna Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisimu te moralu društva.
(3) Pretpostavlja se da obveza ima osnovu iako nije izražena.

Osnova u osudjivanju drugog jamca, k tome i dobre volje, na glad 58 i vjerojatno više dana, kako bi opravdali svoj loš rad?

Nadalje, OTP banka nije ni pokušala, svjesna po sadržaju mojih dopisa da nemam imovine osim one koje su zasad izgubio zbog nepravičnog rada sudova i nepoštivanju razumnih rokova, obaviti s Korisnikom kredita pokušaj mirenja.

U ........, kao i odvjetnica iz Pule, mislim da je tada bila navedena Merima Ibrahimović, čak su mi i rekli i dva navrata da 'nisu mogli doći do gosp. Pocrnje' koji je inače u trenutku uzimanja kredita, a vjerojatno i kasnije, o čemu nemam spoznaje jer je promijenio broj mobitela, živio u CENTRU GRADA ZAGREBA (Slovenska ulica) odista je uvredljiva za zdravi razum, posebice ako to kaže jedna banka s dozvolom Hrvatske narodne banke za obavljanje bankarske djelatnosti.

Rješavanje sporova na miran način
Član 19.
Sudionici u obveznom odnosu nastojat će da sporove rješavaju usklađivanjem, posredovanjem ili na drugi miran način.

U suglasju s istim, što sada nije predmet spora, a o čemu sam blagovremeno obavijestio OTP banku, u odnosu na rješavanje nastalog spora na miran način, odnosno poduzimanjem prisilne mjere naplate kredita čije obroke Korisnik kredita nije vraćao i očito (što se i dosad dokazalo) pokazao namjeru da ne vraća,.
Informacije radi, Korisnik kredita je bio počinio kazneno djelo nada mnom zatajivši mi pravu namjenu kredita, nakon čega, čak i u ondašnjim ad hoc okolnostima i očekivanju suradnje s Korisnikom kredita kojega sam otprije poznavao, nikad ne bih potpisao jamstvo (Korisnik kredita mi je rekao da mu taj 'kredit treba hitno za jedan stroj koji će odmah biti angžiran na radovima na austocesti Zagreb-Split, kao i kasnijim radovima, ali da još nije kupljen, biti će polovan iz Njemačke pa ga ne može dati kao jamstvo')

Pobude za sklapanje ugovora
Član 53.
(1) Pobude iz kojih je ugovor sklopljen ne utječu na njegovu pravovaljanost.
(2) Ali, ako je nedopuštena pobuda bitno utjecala na odluku jednog ugovaratelja da sklopi ugovor i ako je to drugi ugovaratelj znao ili morao znati, ugovor će biti bez učinka.

Pobude Korisnika kredita očito su bile nedopuštene prema meni kao drugom jamcu, vjerojatno i sudužniku, ali i čitav postupak dobijanja kredita u dobi kada osobno nisam mogao ni prići blizu bilo kojoj banci zbog izočnosti hipoteke kao kolaterala, krajnje je dvojben i predstavlja, kao što se vidjelo, poslovni rizik poslovanja OTP b anke – neka se bave s time: Tkom je odobrio kredit i kako je Korisnik kredita uopće mogao dobiti kredit takve vrste???

O tome sam obavijestio OTP banku još 2003. godine dvama dopisima, te uz nastalu situaciju moje nezaposlenosti, nikakvog imovnog stanja (osim navedene štete uzrokovane radom suda i nepoštivanju razumnih rokova za pravično rješenje), no OTP banka o svemu navedenom očigledno nije vodila računa, dok su okolnosti za naplatu nastalih kreditnih obveza nad imovinom Korisnika kredita bile moguće (2003. i nadalje).

Radi informacije Časnom sudu, ne meritumu ovog predmeta, po članku Zakona o obveznim odnosima:

Bitna zabluda
Član 61.
(1) Zabluda je bitna ako se odnosi na bitna svojstva predmeta na osobu s kojom se sklapa ugovor ako se zaključuje s obzirom na tu osobu, a i na okolnosti
koje se po običajima u prometu ili po namjeri stranaka smatraju odlučnim, a strana koja je u zabludi ne bi inače sklopila ugovor takva sadržaja.

poništaj ugovora (jamstva) nisam tražio jer je bilo logički očekivati da će OTP banke, kao i druge banke koje su se ranijih godina iživljavale strogošću nada mnom kada bih zatražio kredit ili financijsko rješenje za moje projekte, nastalu situaciju riješiti s Korisnikom kredita, obzirom da u cijeloj transakciji nisam imao nikakvog udjela ni koristi.


I za kraj, članak Zakona o obveznim odnosima koji upućuje na krivnju u slučaju štete.

U Općinskom sudu su mi rekli da je možda krivnja za tako dugi pregled mojih računa od strane OTP banke možda na sudskoj savjetnici koja je na bolovanju, ali to ne daje pravo OTP banci da mene ostavi 58 dana bez jedinog izvora prihoda te kršenje gorenavedenih prava u okviru zatečenih okolnosti čiju sma kronologiju opisao u Tužbi/Zahtjevu i ovom dodatku.Uzrokovane štete
Odsjek 1.
OPĆA NAČELA
Osnove odgovornosti
Član 154.
(1) Tko drugome uzrokuje štetu dužan je naknaditi je ako ne dokaže da je šteta nastala bez njegove krivnje.
(2) Za štetu od stvari ili djelatnosti od kojih potječe povećana opasnost štete za okolinu odgovara se bez obzira na krivnju.
(3) Za štetu bez obzira na krivnju odgovara se i u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

Šteta
Član 155.
Šteta je umanjenje nečije imovine (obična šteta) i sprečavanje njezina povećanja (izmakla korist), a i nanošenje drugom fizičkog ili psihičkog bola ili straha (nematerijalna šteta).

Kako OTP banka može dokazati da je šteta nastala bez njezine krivnje? Zašto nisu zatražili od mene pregled moje imovine, računa itd. nego isto obavljaju na način da su me ostavili bez jedinih sredstava prihoda za život? Zašto nisu odgovorili niti na jedan moj dopis, moje informacije? OTP banka je svjesno stvorila meni štetu, čija je početna veličina zatražena u Tužbi/Zahtjevu, uz sudske i druge vezane troškove.Časni sude,

U suglasju sa svime gorenavedenim, kao i sadržajem Tužbe/Zahtjeva za naknadu pričinejne štete molim za žurno zakazivanje prvog ročišta, a biti će mi čast i ponos donijeti sve potrebne dokaze, te ukoliko je moguće i omogućiti da se proces/ročišta javno prikazuju, s ciljem konačnog poboljšanja rada onih od čijega poslovanja (banaka) zavisi sudbina ekonomije i Republike Hrvatske.

Hvala na razumijevanju.


Ivan Ostoja

_________________________________________________________

OPĆINSKOM SUDU...

Ivan Ostoja (dalje : TUŽITELJ)
Email: ivan@megahits.biz
Više podataka: http://poduzetnici.blog.hr

protiv

OTP BANKA d.d. (dalje : TUŽENIK)
Ulica Domovinskog rata 3, Zadar

TUŽITELJ I PODNOSITELJ ZAHTJEVA ZA NAKNADU ŠTETE :
Ivan Ostoja, Bukovačka cesta 268, Zagreb
TUŽENIK : OTP BANKA d.d., Ulica Domovinskog rata 3, Zadar

Predmet : ZAHTJEV ZA NAKNADU ŠTETE U IZNOSU OD HRK250.000.000,00 (DVJESTOPEDESETTISUĆA KUNA) ZBOG ŠTETA KOJE POČINJU S UGROZOM ZDRAVLJA I ŽIVOTA TUŽITELJA; ŠTETE SU NASTALE BLOKIRANJEM RAČUNA IVANA OSTOJE U .......OD STRANE OTP BANKE d.d. SA SJEDIŠTEM U ZADRU, ULICA DOMOVINSKOG RATA 3 (kao pravnog slijednika NOVA BANKE d.d.) 30. LISTOPADA 2006 DO TRENUTKA PISANJA OVOG ZAHTJEVA/TUŽBE (06. PROSINCA 2006.g.)

NAPOMENA : Tužitelj je prisiljen sam zastupati sebe jer zbog Tuženika i drugih uvjeta nema novaca za odvjetnike koji su Tužitelja, nota bene, upropastili od 1992. god. do danas, kada je pretrpio dokazivu neprocjenjivo veliku ukupnu štetu.

U Zagrebu, 06. prosinca 2006.

Časni Sude !

Istina (činjenica) je najviši oblik zakona i stvarnosti, te svi ustavi i zakoni su tu da služe istini, inače su njihova svrha, misija i operativna funkcija krajnje dvojbeni i suvišni u cilju postizanja pravičnosti i općeg dobra.
I : ‘OTP BANKA d.d.’ sa sjedištem u Zadru, Ulica Domovinskog rata 3 (dalje: TUŽENIK) je Tužitelju putem ovlaštenog ‘ZAJEDNIČKOG ODVJETNIČKOG UREDA Boris Modrušan, Goran Veljović, Nadan Perić, Denis Jelenković i Merima Ibrahimović’ iz Pule, Dobrilina 9 (dalje: ODVJETNICI) privremenim sudskim mjerama nenajavljeno je i potpuno bespotrebno, te protivno suglasnosti Tužitelja o zapljeni dijela primanja, blokirala 30. listopada 2006. tekući račun Tužitelja u....na kojem Tužitelj prima jedina mjesečna primanja od .......... gdje je Tužitelj privremeno zaposlen na nepuno radno vrijeme.
II : Tuženik je isto napravio protivno slijedu dogadjaja koje Tužitelj iznosi u nastavku Tužbe i Zahtjeva uz naknadu pričinjene štete.
Do čina potpune blokade računa i jedinih primanja Tužitelja došlo je zbog toga što je Tužitelj 22. kolovoza 2002. godine bio drugi jamac, uz sudužnika ......, barem je Tužitelju tako bilo predstavljeno, za kredit ANTE POCRNJE (dalje: ‘KORISNIK KREDITA’) iz ............ kod NOVA BANKE (današnjeg Tuženika).
Jamstvo Tužitelja bilo je isforsirano od Korisnika kredita, a što se kasnije pokazalo, lažnim predstavljanjem svrhe kredita, kolaterala (Korisnik kredita je rekao Tužitelju da će, ako zatreba, uz opremu koju kupuje tim kreditom, uvijek ‘dati svoj stan, uz potraživanja od Prve obrtničke štedionice u iznosu od DEM1.500.00,00 ukoliko ne daj Bože nešto krene ukrivo’). Korisnik kredita, kojeg je Tužitelj poznavao od ranije, te s kojim je planirao jedan budući projekt, Tužitelju je rekao : »To ću ja odmah vratit, trebam sad za bager /ili nešto tomu slično, nap.p./, dobio sam posao za gradnju na autocesti. Tvoj potpis je samo pro forma... ». Naime, Tužitelj je obavijestio Korisnika kredita kako će vjerojatno uskoro ostati bez posla, ali je Korisnik kredita rekao da je kredit s ‘bankom sredjen’ i da ‘nema problema’.

III : Od listopada 2002. Tužitelj je postao nezaposlen, te potom punih godinu i tri mjeseca nije mogao doći do posla, usprkos svojim diplomama, potraživanjima i iskustvu. Shodno tomu, a obzirom na opomene o neplaćenim obrocima Korisnika kredita koji su Tužitelju dolazili kod kuće, Tužitelj je obavijestio u više navrata sjedište Tuženika (Tužitelj bi naslovio dopis na pravnu službu Tuženika) o tome kako je jamstveno postao nesposoban, te da se pod žurno obrate ANTI POCRNJI kao jedinom korisniku kredita za kolaterale isplate (stan u Slovenskoj, navodna potraživanja Korisnika kredita koja je kao bivši direktor Prve obrtničke štedionice po svojim riječima imao prema toj Štedionici na temelju menadžerskog ugovora u slučaju otkaza i sl.).

Znači, Tuženik je imao tri godine vremena (i više) za osiguranje naplate kredita, poglavito jer su se u medjuvremenu u medijima pojavljivali članci o tome kako je ANTE POCRNJA priveden u tužilaštvo radi navodne zloporabe u poslovanju, korumpiranju sudstva, tužbe tajnice Korisnika kredita kao jamca za raniji kredit Korisnika kredita i sl. O tome nisam ništa bio znao, kao vjerojatno ni prvi jamac/sudužnik ......., tako da je Tuženik morao odmah reagirati u dobroj volji ka učinkovitijem i pravičnijem upravljanju rizičnih potraživanja, obzirom na nastalu situaciju, moje obavijesti i dopise, te neplaćanje dospjelih obroka kredita od strane Korisnika kredita. Odnos davatelja i korisnika kredita je uvijek primaran!

Tuženik, medjutim, nije ništa napravio dokazavši još jednom intelektualnu mizeriju rada i upravljanja rizikom kod (n)ovčarstva u Hrvatskoj koju je Tužitelj analizirao u nekoliko navrata u Vjesniku i drugim medijima. Štoviše, Tužitelju su u OTP banci u Zagrebu, Budakova ulica, kao i Odvjetnici, rekli kako ’gospodin Pocrnja ne odgovara na pozive ‘ te ‘kako ga je teško naći ‘ ???!!!! Teško naći u centru grada Zagreba ???????

Time je po stvarnim okolnostima Tuženik, uz Korisnika kredita, isključivi stvarni krivac za nastalu situaciju. Tuženik je kredit dodijelio Korisniku kredita po očigledno čudnim okolnostima jer ga je bio dobio u razdoblju kada bi Tužitelja ‘šutnuli’ van banaka nakon što je, kao pionir komercijalnog novinarstva u Hrvatskoj tražio kredit za pokretanje tabloida i proizvodnje medijskog izvoza (komercijalni uspjeh novinice ‘24 sata’ kasnije je dokazao koliku su mu štetu nanijeli).Tzv. poslovne banke u RH bi Tužitelja doslovce ‘izbacile’ van bez razgovora, ukoliko nije imao hipoteku,uredna primanja i tome sl.

III : U svibnju ove godine, dok je Tužitelj bio privremeno zaposlen u......, došla je ovrha od strane Odvjetnika na trećinu plaće Tužitelja.

Tako se nastavilo, usprkos Tužiteljevim pismenim i usmenim protestima, do kraja kolovoza o.g., kada je Tužitelj obavijestio Odvjetnike da mu uskoro istječe rok zaposlenja i da će biti nezaposlen dok ne nadje novi posao.

No, Odvjetnici nisu Tužitelju, poput Tuženika, niti jednom odgovorili što je sramotno i dokaz je neodgovornosti u njihovom radu koji očito oslanja na primitivnu parametrizaciju rada korištenjem isključivo univerzalnih rješenja!

Kako nije bilo odgovora, a suklasno dopisima Tužitelja, isti je logički bio uvjeren da su kontaktirali Korisnika kredita i da su dospjeli obroci kredita plaćeni ili neki drugi dogovor u rješenju problema.

No, početkom studenog, upravo kadaje Tužitelj mogućeg ulagača u snimanje prvih projekata Projekta HIT INDUSTRIA želio voditi na brzu večeru, bankomat mu je progutao debitnu karticu (oko 09.11.2006)

Kakva sramota za Tužitelja !!!! I to bez ikakove najave !!!! Tužitelj nije imao čim platiti čak ni menu u obližnjem McDonald’s-u !

S gorenavedenim u svezi :

NASTALA ŠTETA :

IV.
Taj barbarski čin do kojega je došlo usprkos Tužiteljevim ranijim dopisima Tuženiku i Odvjetnicima, ostavio je Tužitelja, nadalje, bez jedinog izvora prihoda, ma kao oni minimalni bili, prouzročivši nisku posrednih i neposrednih šteta, počevši od :
- obične štete – Tužitelju je naprosto ugroženo fizičko zdravlje, život i radni kapacitet, obzirom na specifične uvjete s kojima Tužitelj živi od teške automobilske nesreće u veljači 1980.! Tužitelj nema za prehranu, prijevoz (tramvaj, autobus-ZET), a vitamini i kvalitetna prehrana su mu bili potrebni zbog viskoke temperature i prehlade u dva navrata tijekom razdoblja od trenutka blokiranja jedinog izvora prihoda. Potom, Tužitelj je ostao bez novaca za lijekove (Omega 3, i sl. za visoku razinu kolesterola u krvi), stvorili su se uvjeti za nemogućnost kvalitetnog rada u školi i angažmana pri poduzetničkim centrima pored Varaždina.

- izmakle koristi - nastale ovim činom su najveće i dokazive.
Naime, obzirom da je Tužitelj jedan od pionira komercijalnog i istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj (ST), suradnik u pokretanju poduzetničke privatne banke i sl., te da je (kronološki): a) angažirao konstrukciju (organizacija- snimanje-promidžba) za TOP 10 hit u Njemačkoj 1979. godine na službenoj top listi (Izvodjač : Kevin Keegan / Pjesma : Head over Heels in Love / Etiketa : EMI Electrola - Love and Hate Records) ;
Potom, Tužitelj je imao TOP 10 hit na tadašnjoj relevantnoj top listi na web stranici www.mp3.com (Izvodjač : Tesla Girls ! / Pjesma : Tune to the Moon...) te je jedan od prvih medijskih stručnjaka koji je spoznao komercijalni potencijal interneta u predstavljanju, distribuciji i prodaji glazbe (Izvodjač : Simon, K.T. / Pjesma : Brothers in Blood / www.virgineuro.com – sada van funkcije / Prigoda : Tragedija u SAD 11. rujna 2001, a pjesma je bila jedna od prvih pjesama u svrhu pomoći stradalim vatrogascima i dr.) ;
jasna je medijska i poslovna klasa Tužitelja.

a. Posljednjih nekoliko godina, s Tužiteljevim malobrojnim kreativnim timom (zvučni inženjer- izvodjači – autori), radi se na nisci projekata utrživih na globalnom tržištu. Shodno navedenom, dvije su pjesme bile predvidjene za pregovore o distribuciji i početku tijekom prosinca o.g. prodaje na elektronski ili klasični (fizički) način putem nosača zvuka/podataka kao što su CD-ovi i sl.
b. Prosinac o.g. je bio neobično važan, jer je pjesma koju je Tužitelj trebao ponuditi potencijalnu hit pjesmu naziva PROUD TO BE CATHOLIQUE (Ponosni smo što smo katolici) apelirala na Božićne blagdane kao primarnu prigodu. Ta se pjesma, uz prikladnu reklamu, trebala naći u predbožićnim danima, što bi osnažilo Tužiteljevu poslovnu pregovoračku poziciju za ukupan portfelj glazbenih izdanja Projekta HIT INDUSTRIA.
c. No, krivnjom Tuženika, Tužitelj nije mogao čak ni blagovremeno poslati dopis s CD snimkama spremnim za izdavanje (4 snimke ukupno, svaka od njih s globalnim hit potencijalom) čime otpada reklama i prodaja, čak i pregovori obilo kakvom relevantnom i objektivno očekivanom ugovoru s jednom od predstavništava velikih svjetskih tvrtki u Austriji (Sony, BMG, Universal, EMI, Warner itd.).
d. Obzirom da je riječ o programu za prvu hrvatsku medijsku agenciju za razvoj, proizvodnju i izvoz medijskih proizvoda i usluga – HIT INDUSTRIA (d.o.) – šteta koja je Tužitelju time prouzrokovana, poglavito što su navedene pjesme aktualne i komercijalno probojne, stvorena je ogromna šteta što distribucijski ugovor i snimanje nije provedena u najpovoljnijem vremenu za plasman, imajući k tome u vidu i sustret mladih vjernika u Zagrebu krajem prosinca.
e. Time je otpao i početak razvoja ugovora Tužitelja i njegovih suradnika iz Zagreba s distributerom, tako da je činom Tuženika i Odvjetnika pričinjena nepopravljiva šteta čiji će se iznos povećavati u budućnosti kada se iskažu i stvarni globalni razmjeri izmakle koristi medijskim i poslovnim proizvodima te uslugama Ivana Ostoje i njegovih suradnika iz Zagreba

- treća šteta je neimovna (nematerijalna), a odnosi se na zadravstvene posljedice, stres, nemoć i prazne džepove koju je Tužitelj još jednom pretpio, što je uzrokovalo, i to nakon deset godina, seriju od dva epileptična napada tijekom razdoblja blokade računa i nemogućnosti dizanja minimalnog iznosa za najpotrebnije. Epileptični napadi su Tužitelju ostali kao posljedica promjetne nesreće koju je doživio u Hamburgu u veljači 1980. godine. Zbog posljedica ozljede glave i hematoma Tužitelj pije lijekove ‘Phemiton’ i ‘Difetoin’, te vlada situacijom tako da nakon početnih godina rehabilitacije, nije imao epileptični napad od 1996. godine.
- Ovakvo stanje, koje Tužitelja prati ponajviše zbog lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja od 1992. kada je bio prevaren i pokraden od svog tadašnjeg partnera, a predsjednik Općinskog suda u Splitu (A. Šarić) i zamjenik ministra unutarnjih poslova (M. Brezak) su Tužitelju zaprijetili zatvorom ako pokuša sam povratiti ukradeno te potom Tužitelju ništa učinili na obeštećenju.

Nadalje, tko je za štetu nad Tužiteljem, nastalom lošim radom sudova i nepoštivanjem razumnih rokova za pravično rješeneje, snosio ikakovu materijalnu i zakonsku odgovornost, makar je tijekom postupka napravljeno šest eklekantnih povrjeda zakona???!!!
Nitko !!
A čin Tuženika, dakako, bio je jedinim razlogom koji je Tužitelja poslovno onesposobio u razvoju Projekta HIT INDUSTRIA te ga slijedom toga bacio u očaj, Tužiteljevi suradnici su počeli gubiti vjeru u njega zbog toga što je Tužitelj bio najavio pregovore i početak rada na izvoznim proizvodima od prosinca o.g.


Časni Sude !

Neodgovornost i civilizacijsko divljaštvo kojim je Tuženik oštetio Tužitelja, a posredstvom Općinskog suda u Zagrebu, koji je usput bio sretan da može pomoći stranom monetarnom okupatoru u promicanju njihova lošeg rada, ostavio je Tužitelja bez ijedne jedine kune prihoda i to punih 36 (tridesetšest) dana – u trenutku pisanja ovog lektrorskog ispravka Tužbe i Zahtjeva za nadoknadu štete: 47 dana,nap.p.) - što je za osobu statusa drugog jamca, uz gorenavedene uvjete, nezapamćeno u suvremenijoj sudskoj povijesti civiliziranog svijeta!

Poglavito jer je Tužitelj po blokadi računa odmah je kontaktirao ....... sud, Tuženika, te je Tužitelj u više navrata kontaktirao Odvjetnike (usmeno, mailom), ostavivši im podatke gdje radi kako bi mogli brzo reagirati i skinuti blokadu s Tužiteljeva računa, oduzimanjem trećine primanja.

Dakle, Tužitelj se čak nije ni opirao tome da mu do daljnjeg, odnosno pravomoćnog rješenja tužbe protiv Korisnika kredita, Tuženik uzima 1/3 plaće koju Tužitelj dobija kao privremeni zaposlenik (i to na nepuno radno vrijeme) u ........

Stoga, Časni sude, gorenavedenim uvidjate monstruoznost postupka Tuženika i ugrožavanje zdravlja, poslovnog kapaciteta i na kraju života te izazivanje ukupne štete Tužitelja.

Veličinu stvarne štete teško je procijeniti, ali minimalni prag kojeg Tužitelj zatražuje iznosi HRK250.000,00 (dvjestopedesettisuća kuna), s time da će šteta po mogućem plasmanu uradaka iz programa HIT INDUSTRIE, ukoliko do istih dodje zbog nečijeg angažmana, postajati većom jer će postajati jasni razmjeri komercijalne štete uzrokovane neprodavanjem snimaka tijekom Božićnih praznika, odnosno kašnjenja u komercijalnoj eksploataciji drugih projekta programa HIT INDUSTRIA kojim Tužitelj osobno upravlja u dobroj volji i pro bono, kao što to rade u ovom trenutku i dosad, njegovi suradnici u Zagrebu.

Časni Sude!

Obzirom na nemogućnost raspolaganja računom, Tužitelj ovom prigodom ne može ni kopirati sve potrebne dokazne materijale, poglavito one koje su lako provjerljive kao što su nalazi moje ozljede iz automobilske nesreće, povijest bolesti, lijekovi i sl.

No, materijali u PRILOGU su dostatni za informaciju o okolnostima i nekim štetama koje su nastale.

HVALA NA RAZUMIJEVANJU I ŽURNOM TERMINU ZA PRVI ROK !

Ukoliko tužba, odnosno zahtjev za naknadu štete, tehnički ne zadovoljava uvjetima, molio bih Vas da me obavijestite o istim kako bih mogao što brže ispraviti nedostatke i uručiti ga Vašem sudu.


Ivan Ostoja.

......, 06. prosinca 2006.


PRILOZI :


Napomena :
Tužitelj nije porezni obveznik, nema primanja osim gorenavedenih tako da nije sposoban uplatiti pristojbu u odnosu na vrijednost spora (nešto amnje od 3.000 kn).

1. Faksimili : a) Jamstvo ; b) Suglasnost o zaplijeni dijela primanja ; c) Ovrha na trećini primanja Ivana Ostoje u Srednjoj školi Jastrebarsko ; d) Dio dopisa koje je Tužitelj poslao Tuženiku i Odvjetnicima, s time da dva dopisa koje je Tužitelj poslao tijekom 2003. i 2004. nije sačuvao, jer ih Tužitelj nije pisao na svom kompjuteru nego na kompjuterima u Nacionalnoj knjižnici.

2. CD : a) snimkea potencijalnih hitova Tužitelja kao ko-autora i producenta, koje su profesionalno producirane ; b) HIT INDUSTRIA – Start-Up akcijski poslovni plan ; c) Gatsby & Luren (brand Projekta HIT INDUSTRIA) : Arhiva materijala o izdanjima, poslovnoj i marketinškoj konstrukciji (na engleskom jeziku) : d) BLOGOVI TUŽITELJA : poduzetnici.blog.hr - projekti.blog.hr - dopisi.blog.hr


Sve druge priloge Tužitelj će donijeti po traženju Časnog suda!

________________________________________________________

3.

MAIL!

Ivan Ostoja.....


ZAJEDNIČKI ODVJETNIČKI URED
Dobrilina 9, Pula

22. prosinca 2006.

Ukratko:

Jutros sam bio u OTP banci gdje me je odredjena gospodja Tanja (telefonski), valjda smatrajući me debilom, informirala o Rješenju o ovrsi na koje se nisam žalio.
Nisam, se žalio jer ga nikad nisam ni dobio.
To su mi naime nakon pola sata rekli u ..... kada sam ih išao zamoliti za navedeno Rješenje za kojeg se ne sjećam da sam ikada dobio.
..................................
'Zašto tako dugo traje', upitao sam ih. 'Ja već 52 dana živim bez kune'.
'Pa ....., sudska savjetnica koja vodi predmet je na bolovanju', odgovorili su mi.
K tome, sudska savjetnica se nikad ne mijenja, odgovorili su na moje pitanje ima li gdja Žutelija zamjenu.

Izvrsno! U sljedećem reality showu, naravno u suglasju s zakonima, grupa odvjetnika, tzv. bankara i sl. jesti će papire s tzv. zakonom 53 i više dana, utrošiti energije koliko sam ja prisiljen i nadam se dokazati teoriju tzv. bankara i odvjetnika kako je moguće živjeti bez kune.

Ugodne blagdane (da Bog da da ih i Vi dočekali kao ja ove godine) i sve najbolje u Novoj godini, jer će te sve najbolje zaista trebati
kada Vam stigne s Općinskog suda moja tužba i zahtjev za naknadu štete.

Moj uvjet: treba se snimati uživo sa suda i emitirano putem internet
portalske televizije, kako bi konačno stali na kraj bespravlju i bespravičnosti u Hrvatskoj koje zastupa mediokritete u poslu (počevši od političara na tzv. vlasti, jer oni ne znaju prevesti termin 'govern' što znači 'upravljanje narodnim bogatstvom na autoritativan način - u smislu stručnosti, morala i vizionarstva - u cilju uvećanja istog na dobrobit, prije svega, autohtonog stanovništva i gradjana odredjene medjunarodno priznate države'. Osim toga 'vlada ' se bez ikakove materijalne i zakonmske, nekmoli moralne odgovornosti u funkciji vlastitog koristoljublja),

Baš se veselim susretu s Vama, gdje će te isprva medicinski trebati dokazati na svom primjeru kako se može dva mjeseca (možda i više) živjeti od zraka, a redovno trošiti energiju u mom (zatečenom i uvjetovanom) kapacitetu angažiranosti.

Bavite se s jedinim korisnikom kredita, Vašim kolegom (pravnikom i bivšim bankarom, ANTOM POCRNJOM, a ne sa mnom koji je reagirao blagovremeno i u dobroj volji.

Još jednom, sve najbolje u 2007.

Ivan Ostoja

_________________________________________________________

4. PRETHODNI MAIL:

Ivan Ostoja
...........

ZAJEDNIČKI ODVJETNIČKI URED
Dobrilina 9, Pula

Pr: PROTEST PROTIV BARBARSKOG POSTUPKA OTP BANKE I VAŠEG BLOKIRANJA MOG RAČUNA (KAO DRUGOG JAMACA ZA KREDIT ANTE POCRNJE IZ ZAGREBA) U..........ČIME STE ME BEZ NAJAVE
OSTAVILI BEZ JEDINOG IZVORA PRIHODA ( PRIVREMENO ZAPOSLEN U .....NA NEPUNO RADNO VRIJEME) I ŠTETA KOJE STE DOSAD PROUZROČILI

U Zagrebu, 28.11. 2006.


Štovani ,

Kao pionir istraživačkog i komercijalnog novinarstva u (S) RH koji je uspio izbaciti čak i jednu Jugoslaviju iz moje domovine Hrvatske, , stvarno više ne mogu biti dobrohotan ni prema Vama ni Vašim naredbodavcima iz OTP (Nova) banke.

Obzirom da sam Vas već u tri navrata obavijestio o svojoj ukupnoj situaciji i predočio Vam načine rješenja koji se očekuju od jedne banke, Vaše blokiranje mog računa na RBA banci predstavlja čin naniže ljudske vrste.

1.NAIME, NOVA BANKA je dala kredit Anti Pocrnji, i to nakon što me je bila odbila za medijski projekt infoidne novine 'HrvaSTKa EXpress!', uz nisku globalno utrživih medijskih projekata, govoreći kako taj, i niska kolaterala i projekata koje sam bio ponudio, 'nisu zadovoljavajući za banku'.Bezvezni listić '24 sata', u odnosu na moj najslabiji projekt,upravo u tom žanru dokazaoje intekt i informiranost službenika i načina rada današnje OTP banke.
Godinu dan poslije, a susreo sam mog dobrog poznanika Tonćija (Antu) Pocrnju, ista banka odobrava kredit. 'Kako?'upitao sa g. Pocrnju. 'Ma imam potraživanja od milijun i pol DEM od Prve obrtničke štedionice na račun menadžerskog ugovora, odobrili su samo 750.000 DEM. Zato sam ih dao na sud, sad treba završiti. Ima i stan u Slovenskoj kao hipoteku,ovaj kredit mi treba radi radova na autocesti. To je sredio ...., a s jednim prijateljem ću nabaviti polovni (čini mi se da je bila riječ o kamionu kojim sipa asfalt ili tako nešto).
Tada sam rekao g. Pocrnji da uskoro odlazim iz Hrvatskog društva za razvoj i poslovanje, da će isto biti vjerojatno ugašeno, tako da ne mogu biti jamac.
'Ma samo pro forme radi. Ima sudužnike, ti si onako samo na papiiru drugi jamac', odgovorio mi je g. Pocrnja i jednom me je zaista 'saletio' pored Kvatrernikova trga, gdje smo se trebali naći radi rasprave o mogućem, itzvedivom programi i odveo me je 'forme radi' u obližnjeg javnog bilježnika (Nova banka je bila u blizini).
Bio sam odista uvjeren da se je Nova banka osigurala stvarnim kolateralima, ne samo jamstvima, odnosno o tome da sam Banku obavijestio dvaputa tijekom 2002 i 2003. godine.No,bez odgovora!!!!!

1a) Što je najgore, prije nekoliko dana sam naletio na nekoliko inkrimirajućih dokumenata u Nacionalu i Republici (to je bio kratkotrajni dnevni list, ali sam to propustio jer nisam bio u Hrvatskoj u to vrijeme, a net portala s arhivama još nije bilo kao danas) nakon kojih NIJEDNA BANKA NE BI SMJELA NI 'U LUDILU' ODOBRITI KREDIT ANTI POCRNJI,POSEBICE AKO NIJE ZAŠTIĆEN STVARNIM KOLATERALIMA.

2. Ukratko, krivnja za činjenje i nečinjenje je ISKLJUČIVO na danas OTP banci, jer ako jedna organizacija koja sebe usudjuje zvati bankom (valjda ne znajući što ta riječ u operativnom i strateškom smislu uopće znači) ne može (ili ne će, što je vjerojatnije ) TRI GODINE PRONAĆI ČOVJEKA KOJI JAVNO ŽIVI U CENTRU GRADA ZAGREBA, onda neka i snosi odgovornost za SVOJE NEČINJENJENJE uvjetovano mojim opomenama i prijedlozima (ukoliko već ne i za odobravanje kredita koji je meni od njegova uzimatelja bio lažno predstavljen).

3. Drugim riječima, SKIDAJTE BLOKADU S MOG RAČUNA, jer ću u protivnom tužiti OTP BANKU trradi izazivanja mnogostrukih dokazivih šteta u posljednja tri tjedna – bez najave,usprkos mom dopisu Vama i prestanku posla i vremenu nezaposlenosti koje slijedi (bez Vašeg odgovora) Vi mi blokirate račun i uskraćujete mi sljedeće:
a. preživljavanje (OBIČNA ŠTETA)
b. obzirom da nakon teške nesreće u Hamburgu 1980 imam epileptične napadaje i stoga pijem lijekove, svako takvo stanje izaziva u meni bijes, nemoć i sakuplja se energija,a onda iz bivšeg hematoma nastaju napadi koje nisam imao od 1996 (zadnji put prije novog izazvanog cijelom situacijom bio je za vrijeme jednog sastanka u Europapress holdingu 1996. Ako se mučim već skoro 26 godina da svoje stanje dovedem u red, svaki takav napadaj ili serije zbog ozbiljnosti ozljeda glave i stanja mozga na kraju zbog ozljeda uzrokovanih tom nesrećom, ima višestruko recidivne posljedice (NEMATERIJALNA URAČUNAJUĆI I DRUGE VRSTE)
c. bez kune u džepu, a nemogu poslati snimke glazbe, i to gotove, austrijskim i njemačkim kompanijma koje su izrazile interes da ih čuju i suradnju s timom iz Zagreba
koje zastupam. Taj ugovor, label ili producentski, bio je djelomice vezan za Božić (pjesma Proud To Be Catholique) i Eurosong2007 (Secrets of My Life)., za što su potrebni predsastanak, dogovor i sastanak. A ja još ni za pisma radi Vas nemam novca i osramotio sam se, doveo u opasnost učinke tridesetogodišnjeg rada u glazbi (IZMAKLA KORIST)

IZMAKLA KORIST PRI TOME MOŽE BITI TOLIKO VELIKA DA ĆE OTP BANKA UOPĆE POŽALITI SVOG KREDITA, NERADA I TOMU SLIČNO.

Ako, uz dokazivu nematerijalnu zdravstvenu štetu, čak ne računajući duševne boli koji su mi oduzele imunitet i podarile me dva puta s visokom temperaturom u posljednjih tri tjedna, preko poznanika (koji za to traži preveliki udjel u svemu) uspijemo odraditi projekt za Uskrs i napravimo hitove, MINIMALNI PRAG ŠTETE ZA OTP BANKU iznositi će
HRK250.000,00 + odvjetnički i sudski troškovi ukoliko ne bude arbitraže.

Stoga Vas molim da odblokirate moj račun u roku od 24 sata od slanja ovog maila.


Ivan Ostoja
- 14:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #
02.01.2006., ponedjeljak
MAIL TZV. UDRUZI MALIH PODUZETNIKA- BEZ IKAKVA UČINKA

Od: "UMIS-SMEA" Dodaj u adresar
Za:
Naslov: RE: PONUDA ZA SURADNJU - NEBANKARSKO FINANCIRANJE PODUZETN IŠTVA
Datum: Mon, 10 Oct 2005 12:35:40 +0100

Poštovani,

Zahvaljujem. Javit ćemo vam se uskoro.

Srdačno,
UMIS-SMEA

-----Original Message-----
From: ivan-ostoja@net.hr [ivan-ostoja@net.hr]
Sent: Thursday, October 06, 2005 9:52 AM
To: umis-smea@hi.htnet.hr
Subject: PONUDA ZA SURADNJU - NEBANKARSKO FINANCIRANJE PODUZETNIŠTVA

Ivan Ostoja
--------- 10000 Zagreb
Email: ivan-ostoja@net.hr Mob: 098/198 63 57
Više info/životopis: http://poduzetnici.blog.hr;
http://projekti.blog.hr,
http://www.stopostonovac.com (ovo je samo konstrukt web
stranice)

prema

Udruga malih i srednjih poduzetnika
10000 Zagreb
Ravnatelj ili direktor:???
Adresa:????? (podatci ne postoje na Vašoj internet stranici,nap.p.)

U Zagrebu, 6.listopada 2005.

Štovani/e kolege/ice,

Vaša incijativa je hvalevrijedna, jedini je problem što i Vaša Udruga, poput Ministarstva gospodarstva, rada i (tzv.)poduzetništva, praktički zanemaruje stvarnu (ne deklarativnu) podršku nekim kategorijama poduzetnika, kao i nebankarskom načinu financiranja poduzetništva.

Štoviše,jedna me je ljubazna gospodja (iz državne institucije) jučer na EDE-u zapitala je li uopće postoji financiranje van banaka (??!!).

Zanemareni su poduzetnici početnici, novi poduzetnici, budući poduzetnicima, kao i osobe koje bi koristile svoje znanje, sposobnost i vrline za pokretanje poduzetništva u svrhu samozapošljavanja.

Nadalje, bankarstvo kao polulihvarska djelatnost koja se temelji na trgovini (tudjim) novcem kao smislom i ciljem u suprotnosti je s vokacijom poduzetništva, koje je rizično,ali zauzvrat stvara nove vrijednosti društvu (trgovinska bilanca, zapošljavanje, razvoj
znanosti, školstva, kulture, komunalija itd.).

Stoga možete koristiti moje usluge u pripremi, pokretanju i etabliranju novog sektora financiranja poduzetnika, kao i kategorijama poduzetnika.

Veselim se pozivu na uvodni razgovor.

Za početnu informaciju, pročitajte neke od mojih web stranica i blogova koje obradjuju područje stvarne (ne deklarativne, ormativne) podrške poduzetnicima,uključujući i ono najvažnije - financiranje.

S poštovanjem,

Ivan Ostoja- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #
27.12.2005., utorak
DOPIS MINISTRU VUKELIĆU ZA MOJ ANGAŽMAN KAO VANJSKOG SAVJETNIKA U SEKTORU NEBANKARSKOG FINANCIRANJA MSP

Ivan Ostoja
----- 10000 Zagreb
Kontakt: Mob 098/198 63 57 email ivanostoja@net.hr
INFORMACIJE: www.poduzetnici.us.tt , www.plusnovac.us.tt, www.ostoja-projekti.eu.tt

prema

MINISTARSTVO ZA GOSPODARSTVO, RAD I PODUZETNIŠTVO
Gosp. BRANKO VUKELIĆ, ministar
Vukovarska 78, Zagreb

ZAMOLBA ZA MOJ ANGAŽMAN KAO VANJSKOG SAVJETNIKA MINISTARSTVA U SEKTORU RAZVOJA CJELOVITIJEG (NEBANKARSKOG) FINANCIRANJA MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA – KATEGORIJA: PODUZETNICI POČETNICI

Sadržaj suradnje:
I. DOSTUPANJE RELEVATNIH INFORMACIJA POTENCIJALNIM KORISNICIMA USLUGA, POGLAVITO NOVIM PODUZETNICIMA (START-UP); UVODJENJE I ETABLIRANJE STANDARDA FINANCIRANJA MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA KVALITETNIM I PRIKLADNIM IZVORIMA KAPITALA U ZEMLJI I SVIJETU (NEBANKARSKI SEKTOR) ;
II. UNAPRIJEDJENJE POSTOJEĆIH NAČINA KREDITIRANJA PODUZETNIKA OD STRANE BANKARSKOG SEKTORA U REPUBLICI HRVATSKOJ ;
III. MOGUĆA PRIPREMA BANKE ZA PODUZETNIKE
, i drugo po potrebi.

U Zagrebu, 28. prosinca 2005

Štovani gospodine Vukelić,

Prije svega, želim Vam ugodne blagdane i da zaista pokrenemo poduzetništvo u 2006!!

Vašem ministarstvu (gdja. Šepić, gosp, Bračić, gdja. Vincek) obraćam se od veljače 2004. s konkretnim prijedlozima glede uvećanja raznolikosti instrumenata, tehnika i načina financiranja malog i srednjeg poduzetništva, poglavito novih poduzetnika, ali bez rezultata.

Kao savjetnik, isprva bih oblikovao bih info-kutak na web stranici Vašeg ministarstva, u kojoj bih reformatirao svoje postojeće tekstove i objavio praktično korisna istraživanja u području financiranja nebankarskim sektorom (ulagači u poduzetništvo – modeli sekuratizacije - uvodjenje i etabliranja financijskih derivata prikladnih hrvatskoj razini razvoja u podršci novom poduzetništvu, financijskoj praksi i domoljubne ekonomske misli).

Navedeno sam djelomice predložio gosp. Sanaderu u ožujku 2003. godine kada me je pozvao u prostorije HDZ-a zbog razgovora o projektu banke malog poduzetništva koju sam razvijao po zamolbi iz Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva (u to vrijeme bio sam direktor Hrvatskog društva za razvoj i poduzetništvo).

Obzirom da sam trenutačno profesor na Srednjoj (ekonomskoj) školi u Jastrebarskom, smatram da je krajnje vrijeme da svoje znanje i projekte koji služe hrvatskom poduzetništvu implementiram u postignuća Vašeg ministarstva, odnosno omogućavanje kvalitetnije hrvatske budućnosti i sadašnjosti.

Nadam se Vašem pozivu na razgovor.

Ivan Ostoja


PS: Prilog na CD-u (MS Word) sadržava moje radove, dopise i druge referentne materijale.
IVAN OSTOJA- KRONOLOŠKI SAŽETAK ŽIVOTOPISA:

1979: Izdavač, tvorac ‘niskotroškovne poslovne konstrukcije’ i producent TOP 10 hit ploče u Njemačkoj (s Kevinom Keeganom,tadašnjim najboljim nogometašem Europe)– ista je postala po parametrizaciji početnih troškova jedna od prethodnica kasnijih internet načina financiranja, proizvodnje, marketinga i distribucije u svjetskoj glazbenoj industriji; 1999/2000. osvojio vrhove relevatne mp3 top liste s virtualnim projektom TESLA GIRLS! sto je kasnije postao obrazac svjetskih uspješnica (pr. Gorillaz i dr.);
1989: Suutemeljitelj nezavisnih medija i novinarstva u (S)RH, pokretač prvog komercijalnog tjednika (ST) koji je osnovan i pokrenut s 2.000,00 tadašnjih dinara, usprkos metočnim glasnima o većem iznosu i izvorima navodnog novca. ST je trebao biti dijelom medijsko-financijskog mini koncerna u koji je trebala spadati i komercijalno-investicijska banka ‘InveST plus! Banka’ ;
1990: Sudionik u koncipiranju i prvoj fazi osnutka jedne od prvih privatnih banaka u RH;
1992: Sudjelovao u pripremi pokretanja i osnivanja Svjetskog hrvatskog kongresa u Bonnu;
1992-1997: Izradio elaborat i maketu prve hrvatske privatne dnevne novine ‘HRVATSKA EXPRESS!’-trenutačno u izradi prvog elektronsKE dnevne novine-portala ’HRVATSKA e-XPRESS! (isti je bio obrazac za rubriciranje budućeg Jutarnjeg lista 1996/97 godine);
1999: Dobio odlične ocjene na testiranju provedenom od pripadnika Svjetske banke;
2000: Nakon neprihvaćanja Elaborata o potrebi prerastanja HAPU-a u Hrvatsku razvojnu agenciju, na ruševinama HAPU-a pokrenuo sam Hrvatsko društva za razvoj i poduzetništvo čiji sam direktor bio do listopada 2002;
2002: Suradnik Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, kao i Saveza Štedno-kreditnih zadruga, u osnivanju Banke malog poduzetništva od svibnja 2002 (koja je bila strateški prioritet Vlade RH do lipnja 2003);
2002-2003: Promicatelj potrebe uvodjenja financijskih derivata na tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i Regiji kao načina trenutačnog uvećanja ukupnih vrijednosti (suradnja s HGK,HIBO), i dr;
1996-2003: Sudjelovao kao savjetnik u stvaranju boljih svekolikih uvjeta razvoja i rada poduzetništva,te u cjelovitoj pripremi projekata malog i srednjeg poduzetništva, kao i inovativnih načina finnaciranja – Development Forum (inovativne metode i instrumenti financiranja i podrške MSP;
1992-2005: Radi lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja, usprkos činjenici da su tužba i ročišta bili javni, oštećen sam od 1991. god za najmanje 2 milijuna DEM obične štete, ne računajući dokazanu izmaklu korist radi isključive krivnje pravosudnog sustava u zadržavanju štete do razine nemogućnosti naplate i druge dokazive nematerijalne štete (šteta trenutačno iznosi izmedju 40 - 150 milijuna kuna po najminimalnijim pragovim izračuna štetete - Dopis za Nagodbu uručen je u lipnju o.g. Državnom odvjetništvu prije podizanja Ustavne tužbe za naknadu štete zbog sporog rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova) ;
1998-2005: S grupom stručnjaka (programera) razvija platformu internet mikroplaćanja 'MicroPhone' koja bi distribuirala medijske sadržaje online, sa isplativim načinima plaćanja takvih razmjera (u ovom su trenutku transaktivni troškovi plaćanja putem kartice preskupi);
2004-05: Bio sam suradnik poslovnog mjesečnika ‘Croatiabiz’ i tjednika ’Fokus’; suradnik USAID programa za mikrofinanciranje (početni stadij suradnje), i dr.

Obrazovanje: VSS (Filozofski fakultet + Novinarstvo-Informatika) uz ekonomske radionice i certifikate sa seminara (HBOR, Advanced Business Studies i dr.)

Drugo: Rodjen sam u Splitu 1957 / Nikad kažnjavan / Govorim i pišem engleski, pasivno znanje njemačkog i talijanskog jezika / Posjedujem vozačku dozvolu B-kategorije / Poznajem rad na kompjuteru (tekst-tablični programi), i dr.
Politika: Podrška HDZ-u od 1990., član HDZ-a; pionir potrebe stvaranja udruge Pokret Hrvata neglasača (od 1996.) s korektivnom i monitoring ulogom na svim političkim i društvenim razinama kako bi se zaštitili životni interesi Hrvata neglasača i onih koji nisu zadovoljni političkim opcijama i programima.

DODATNO:

Obzirom na ukupna iskustva i spoznaje, praktički sam sposoban za rad i savjetovanje u područjima,
- razvoj privatnog sektora, malog i srednjeg poduzetništva,poticanje i podrška novim projektima,
- financiranje malog i srednjeg poduzetništva te mikrofinanciranje,
- razvoj poslovnih planova i tržišta,
- marketing, aranžiranje-kapitalizacija, utjecanje na zakonodovnu reformu sa ciljem stvaranja povoljnijeg okružja
za financiranje MSP,
- kontakt s medijima im javnošću, priprema svjesti javnosti o značenju malog gospodarstva te odbrana interesa
istog,
- upravljanje projektima i radom ureda, financijama projekta, nadgledanje razvoja projekta, i drugo.

- 14:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #
23.11.2005., srijeda
GRAD ZAGREB TRAŽI SAVJETNIKA ZA MEDIJE - MOJA APLIKACIJA


Što mislite, je li ovaj vrlo polovično ostvareni životopis, ponajviše zbog sudova i administracije Republike Hrvatske, dostatan za mjesto medijskog savjetnika?


Ivan Ostoja
----1000 Zagreb
Kontakt:098/198 63 57 Email: ivanostoja@net.hr
Više info: http://poduzetnici.blog.hr, http://projekti.blog.hr, i dr.

Stručna služba Gadske skupštine grada Zagreba
Ulica sv. Ćirila i Metoda 5
10.000 Zagreb

U Zagrebu, 20. studenog 2005.


Pr: NATJEČAJ ZA STRUČNOG SAVJETNIKA ZA MEDIJE

Poštovani,

Javljam se na Vaš oglas za radno mjesto Stručnog savjetnika za medije, obzirom da sam svojim iskustvom, inovativnošću i svojedobnim pionirskim radom, jedan pod najzaslužnijih što mediji u današnjem sadržaju i obliku uopće postoje u Hrvatskoj.

Sposoban sam udovoljiti zahtjevima gorenavedenog radnog mjesta.

Jedan sam od pokretača komercijalnih nezavisnih medija u Hrvatskoj, te sam istim promijenio praktičnu društvenu funkciju i svrhu, tekstovne matrice i grafički izgled.

Vjerujem da bih se izvrsno uklopio u Vašu radnu sredinu, te da bi mojim angažmanom projekti Grada Zagreba i komunikacija s gradjanima ostvarili posve novu dimenzije.

Nadalje, odlično poznajem probleme i rješenja za malo i srednje poduzetništvo, načine financiranja i ukupne podrške poduzetnicima koji praktično ne postoje ni u Gradu Zagrebu niti u Republici Hrvatskoj.

Pod uvjetom da i ovaj natječaj nije za isključivo podobne, biti ću zahvalan ukoliko budete razmotrili moju ponudu i pozvali me na razgovor za posao.

S poštovanjem,


Ivan Ostoja


Prilozi:

I. Životopis;
II. Domovnica;
III. Diploma Filozofskog fakulteta (Engleski jezik i talijanski jezik);
IV. Diploma Fakuleta novinarstva (Fakultet političkih znanosti)
V. Potvrda o nekažnjavanjuŽIVOTOPIS

Ime i prezime: Ivan Ostoja
Datum rodjenja: 18.09.1957
Adresa: -----------------
Tel/Mob: 098/198 63 57
Email: ivanostoja@net.hr

OBRAZOVANJE:
Diplomirao Engleski/Talijanski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Diplomirao novinarstvo (tada je to imalo profil i informatičkih znanja) na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
Govorim i pišem engleski. Pasivno znanje njemački i talijanski.
Izvrsno znanje služenja kompjuterom (MS Word, tablični programi, programiranje web stranica) i resursima interneta.
Dodijeljen mi je certifikat u odnosu na seminare o malom poduzetništvu i razvoju istog od strane Hrvatske banke za obnovu i razvoj (2003.)
Prema izvješću gosp.Vanje Kalogjere,tadašnjeg direktora Hrvatske agencije za promicanje ulaganja, predstavnici Svjetske banke su mi dodijelili najvišu ocjenu pri testovima provedenim na zaposlenicima HAPU 1999. godine.

OPĆI PODACI:
Nisam nikad kažnjavan.
Posjedujem vozačku dozvolu B kategorije.
Izvrsno znanje služenja kompjuterom (MS Word,tablični programi,programiranje web stranica) i resursima interneta.

RADNO ISKUSTVO:

MEDIJI:
a. Pokrenuo sam i poslovno razvio prvi nezavisni komercijalni tjednik u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji (danas taj tjednik uživa tzv. milestone status medijskog standarda u hrvatskoj i jugoistočno europskoj medijskoj povijesti; Bio sam urednik u tri tiskovine;
b. Skrećem pozornost na moje maketiranje dnevnog infoida – informativnog tabloida - HRVATSKA EXPRESS! (koji je poslužio i kasnijem rubriciranju 'Jutarnjeg lista') od 1994. godine, te rad s hrvatskim programerom na platformi sustava mikro plaćanja putem interneta radng naziva 'MicroPhone' (označava plaćanje putem telefonskih računa i servera što donosi daljnje sniženje cijena novcu; sustav je poglavito referentan za distribucije,kupnju i prodaju online proizvoda i usluga);
c. 1979. godine sudjelovao sam u postavci, produkciji i izdavanju hit single-a (Kevina Keegana) koja je danas obrazac modela poslovne konstrukcije i hit sadržaja.Ista je osvojila TOP 10 njemačke službene top liste, s operativnim zahvatima koji su predstavljali poslovnu i organizacijsku viziju internet ustroja diskografske industrije.

AGENCIJE ZA EKONOMSKI RAZVOJ:
a. Suradjivao sam s Hrvatskom agencijom za promicanje ulaganja (1999-2000).
b. Bio sam direktor privatne razvojne agencije (Hrvatsko društvo za razvoj i poduzetništvo) od siječnja 2001-kolovoza 2003.

OBRAZOVANJE:
Predavao sam u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu (Engleski jezik).

AKTIVNOSTI:
Suradjivao sam s Ministrarstvom za obrt,malo i srednje poduzetništvo u pripremi i pokretanju banke z male poduzetnike. Projekt je abortiran od strane Ministarstva radi izbora (2003.)

IVAN OSTOJA- ŽIVOTOPIS-DETALJNIJI:

1979: Izdavač,tvorac ‘niskotroškovne poslovne konstrukcije’ i producent TOP 10 hit ploče u Njemačkoj (s Kevinom Keeganom,tadašnjim najboljim nogometašem Europe)–ista je postala po parametrizaciji početnih troškova jedna od prethodnica kasnijih internet načina financiranja, proizvodnje, marketinga i distribucije u svjetskoj glazbenoj industriji; 1999/2000. osvojio vrhove relevatne mp3 top liste s virtualnim projektom TESLA GIRLS.
1989: Suutemeljitelj nezavisnih medija i novinarstva u (S)RH, pokretač prvog komercijalnog tjednika (ST) koji je osnovan i pokrenut s 2.000,00 tadašnjih dinara. ST je trebao biti dijelom medijsko-financijskog mini koncerna u koji je trebala spadati i komercijalno-investicijska banka ‘InveST plus!Banka’.
1990: Sudionik u koncipiranju i prvoj fazi osnutka jedne od prvih privatnih banaka u RH.
1992: Sudjelovao u pripremi pokretanja i osnivanja Svjetskog hrvatskog kongresa u Bonnu.
1992-1997: Izradio elaborat i maketu prve hrvatske privatne dnevne novine ‘HRVATSKA EXPRESS!’-trenutačno u izradi prvog elektronskog interaktivnog i tiskovnog izdanja dnevne novine-portala ’HRVATSKA e-XPRESS!;
1999: Dobio odlične ocjene na testiranju provedenom od pripadnika Svjetske banke.
2000: Nakon neprihvaćanja Elaborata o potrebi prerastanja HAPU-a u Hrvatsku razvojnu agenciju, na ruševinama HAPU-a pokrenuo sam Hrvatsko društva za razvoj i poduzetništvo čiji sam direktor bio do listopada 2002.
2002: Suradnik Ministarstva za obrt,malo i srednje poduzetništvo,kao i Saveza Štedno-kreditnih zadruga, u osnivanju Banke malog poduzetništva od svibnja 2002 (koja je bila strateški prioritet Vlade RH do lipnja 2003) .
2002-2003: Promicatelj potrebe uvodjenja financijskih derivata na tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i Regiji kao načina trenutačnog uvećanja ukupnih vrijednosti (suradnja HGK,HIBO), i dr.
2003: SUPOKRETAČ I ARANŽER U NAJBOLJOJ VJERI KAPITALIZACIJE PROJEKTA: ’plusBANKA-BANKA ZA INVESTICIJE I PODUZETNIŠTVO d.d.’.
1996-2003: Sudjelovao kao savjetnik u stvaranju boljih svekolikih uvjeta razvoja i rada poduzetništva,te u cjelovitoj priptremi projekata malog i srednjeg poduzetništva – Forumi : Economic Development.

1992-2003: Radi lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja, usprkos činjenici da su tužba i ročište bili javni, oštećen od 1991. god za najmanje 2 milijuna DEM obične štete, ne računajući dokazanu izmaklu korist radi isključive krivnje pravosudnog sustava u zadržavanju štete do razine nemogućnosti naplate i druge dokazive nematerijalne štete (danas dokaziva šteta iznosi oko 150 milijuna kn-moj zahtjev za naknadu štete trenutačno je u Državnom odvjetništvu RH).

1998-2003: S grupom stručnjaka (programera) razvija platformu internet mikroplaćanja 'MicroPhone' koja bi distribuirala medijske sadržaje online, sa isplativim načinima plaćanja takvih razmjera (u ovom su trenutku transaktivni troškovi plaćanja putem kartice preskupi).

Obrazovanje: VSS (Filozofski fakultet + Novinarstvo-informatika) uz ekonomske radionice i certifikate sa seminara (HBOR, Advanced Business Studies i dr.)

Drugo: Rodjen u Splitu 1957 / Nikad kažnjavan / Govori i pišem engleski, pasivno znanje njemačkog i talijanskog jezika / Posjedujem vozačku dozvolu B-kategorije / Poznajem rad na kompjuteru (tekst-tablični programi), i dr.
Politika: Podrška HDZ-u od 1990, pionir potrebe stvaranja Stranke ili Pokreta Hrvata neglasača (od 1996.) s korektivnom i monitoring ulogom na svim političkim i društvenim razinama.
DODATNO:
Obzirom na moja ukupna iskustva i spoznaje, praktički sam sposoban za rad i savjetovanje u područjima:
- razvoj privatnog sektora, malog i srednjeg poduzetništva,poticanje i podrška novim projektima,
- financiranje malog i srednjeg poduzetništva,te mikrofinanciranje,
- razvoj poslovnih planova i tržišta,
- marketing,
- aranžiranje-kapitalizacija,
- kontakt s medijima im javnošću, priprema svjesti javnosti o značenju
malog gospodarstva te odbrana interesa istog,
- upravljanje projektima i radom ureda,
- financije projekta u(u etapama),
- nadgledanje razvoja projekta i procjenjivanje prema zadatim parametrima,
- utjecanje na zakonodavnu reformu sa ciljem stvaranja povoljnijeg okružja
za financiranje malog i srednjeg poduzetništva,
i drugo.

- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #
12.11.2005., subota
DOPIS HBOR-u

Ivan Ostoja
...... 10000 Zagreb
Kontakt : tel 098/198 63 57 , email ivanostoja@net.hr,
Za više informacija/životopis pogledati moje web stranice o financiranju
poduzetništva:
http://poduzetnici.blog.hr , http://www.stopostonovac.com (konstrukt ),
http://projekti.blog.hr , http://dopisi.blog.hr

prema

HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK
Gdja. Vedrana Perković Hadl
(Program ulaganja u temeljni kapital trgovačkih društava)
Gdje. Svetlana Gabrić Jadranka Mršić Hebrang
(Program kreditiranja za poticanje utemeljenja malog poduzetništva –
početnici)

U Zagrebu, 3. listopada 2005.

PRILOG:
I Informativni Provedbeni plan za pokretanje medijskog izvoznog programa i
trgovačkog društvas ograničenom odgovornošću ’Hit Industria’

Štovani,

Birokratska neodgovornost referenata u državnoj službi, kao i izočnost kazneno-materijalnih
sankcija za (ne)učinjeno, prisilila me je da se još jednom obratim Vama.
Naime, osim znanja, sposobnosti, zasluga i iskustva, posjedujem moralnu vertikalu prema Republici
Hrvatskoj čiji su me sudovi od 1992. na temelju obične štete, dokazivih izmaklih koristi i
dr. oštetitili od 1991. godine neutvrdivo mnogo i poslovno me bacili u desetljetnu ’kanalizaciju’, onemogučivši mi dostup izvorima financiranja usprkos mojim potraživanjima.

Komercijalni uspjeh novinarskog bastard-projekta ’24 sata’ i to nakon što šest godina nisam mogao dobiti financijsko rješenje za svoj projekt ’Hrvatska Express!’, uvjeravanjima raznoraznih referentića po bankama, državnim službama kako nema mjesta za još jednu novinu, ponukao me je na medijsko-poslovno reaktiviranje u vrijeme kada su stranci besplatno okupirali hrvatski monetarni, medijski, telekomski, osiguravateljski i uvozno-trgovački prostor.

Stoga Vas, kao pionir nezavisnog komercijalnog novinarstva u Republici Hrvatskoj (koji je i pomogao
stvaranju Republike Hrvatske), dokazano sposoban vizionar komercijalnih trendova u svijetu medija
i inancija, molim Vbas da pročitate radi informacije Planove u Prilogu ovom mailu,obzirom da oba projekta zaslužuju tretman u programima za čiju ste realizaciju Vi zaduženi.

K tome, riječ je o pripremi i razvoju izvoznih proizvoda, a početni troškovi kao i radnje mogu
se uskladiti s realno izvedivim uvjetima.

Tako bi primjerice, HBOR za projekt HIT INDUSTRIA (d.o.o.)mogao obznaniti praktičnu korisnost od
ulaganja u početne vrijednosti (prava, dokumentacija, priprema,razvoj) koje su daleko niže od
stvarnih tržišnih po obavljanju potrebnih radnji pretvaranja početnih materijala (primjerice:
demo snimaka, maketa projekata i sekuratizacije na temelju prava i sl.).
Kreditiranjem pripreme izvoznih proizvoda novog trgovačkog društva, putem udjela ili drugimm
programom, HBOR pomaže inovativni ustroju organiziranja izrade proizvoda i usluge,marketingu
istih, kao i komercijalizaciji globalnog poslovno-medijskog proizvoda, i to prije nego što prodaja
na otvorenom tržištu uopće započne (putem opcija, predlicenciranja prava,repo-ugovora i
sl.).

Vrijeme je da hrvatski poduzetnici, posebice oni zaslužniji, konačno dobiju prigoda prigodnog
načina financiranja koje upotrebljava razvijenije instrumente od (n)ovčarskih kredita. Odista je
sramota da su hrvatski poduzetnici ovisni o dobroj volji i nesposobnosti stranih univerzalnih
banka, koje financiraju uvoznu potrošnju, i da je fiskalna politika u Hrvatskoj talac monetarne
politike.

Biti ću slobodan i zvati Vas u srijedu, za daljnje informacije i zakazivanje sastanka radi predočavanja detalja, kao i predaje dokumentacije Zahtjeva za kredit prema HBOR-ovim standardima. Na sastanak mogu donijeti i detaljan Provedbeni plan o potrebi pokretanja agencije za financiranje hrvatskih poduzetnika koja bi bila komplementarna s Ministarstvom za gospodarstvo, rad
i poduzetništvo, HBOR, Hrvatski zavod za zapošljavanje, programima tzv. poslovnih banaka i dr.

Inače, prošao sam tečaj HBOR-a za poduzetnike početnike, a životopis možete pogledati na
kraju priloženih planova, kao i na stranici: http://poduzetnici.blog.hr, koja obradjuje probleme
bankarskog i nebankarskog financiranja malog i srednjeg poduzetništva.

Hvala na Vašem vremenu.

Ivan Ostoja


- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #
31.10.2005., ponedjeljak
PRIJEDLOG POKRETANJA RADIONICE DNEVNIH NOVINA NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI

Ivan Ostoja
-----, 10000 Zagreb
Kontakt : tel 098/198 63 57 Email: ivanostoja@net.hr,
Za više informacija, kao i životopis, pogledati web stranice:
http://poduzetnici.blog.hr , www.stopostonovac.com (konstrukt web stranice ), http://projekti.blog.hr www.wikipedia.org > upisati: Slobodni tjednik , i dr.

prema

FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI
STUDIJ NOVINARSTVA
Zagreb

U Zagrebu,03. studenog 2005.

PR: PRIJEDLOG ZA SURADNJU KOJA SADRŽAVA PRIPREMU I VODJENJE MEDIJSKE RADIONICE KOJA SE ODNOSI NA ORGANIZACIJU, RAZVOJ, PISANJE,UREDJIVANJE TE SIMULACIJE/MODELIRANJE RADNOG USTROJA I KAPITALIZIRANJA KOMERCIJALNE DNEVNE NOVINE U FIZIČKOM I ELEKTRONSKOM (INTERNET) OBLIKU RADNOG NAZIVA: ‘HRVATSKA EXPRESS!’.

Sažetak: MEDIJSKA RADIONICA RADNOG NAZIVA ‘MEDIJSKA RADIONICA:POKRENIMO DNEVNE NOVINE – PODUZMIMO HRVATSKU!’ SADRŽAVALA BI SLJEDEĆE POSTAVKE:

A. PRIPREMU DNEVNIH NOVINA U KLASIČNOM I ELEKTRONSKOM IZDANJU (ŽANROVSKU, GRAFIČKU, NAČINIMA IZRIČAJA U TEKSTOVIMA, INOVIRANJU U SADRŽAJU I OBLIKU). TOM BI SE RADIONICOM OSPOSOBIO BROJ STUDENAT ZA PRAKTIČNE ZAHTJEVE KOMERCIJALNOG I KVALITETNOG NOVINARSTVA DANAS I U BUDUĆNOSTI. NAVEDENO BI STUBOKOM PROMIJENIO NJIHOV STVARNI RADNI POTENCIJAL, ZAHTJEVANU ODGOVORNOST I OZBILJNOST, POTREBNI KNOW-HOW U PRIPREMI, PISANJU I UREDJIVANJU TEKSTOVA/RUBRIKA/NOVINA, ŠTO BI UVEĆALO NJIHOV UKUPNI LJUDSKI I STRUČNI RATING OBZIROM DA NAKON ZAVRŠENOG FAKULTETA NOVINARSTVA ČAK I TALENTIRANIJI TREBAJU GODINU-DVIJE DODATNOG ‘PRIPRAVNIŠTVA’ TZV. PRAKTIČNOG KOMERCIJALNOG NOVINARSTVA PREMA TRŽIŠNIM ZAHTJEVIMA.

B. CILJ RADIONICE (FAKULTATIVNE, NE OBVEZNE): POKUŠAJ PROIZVODNJE SIMULACIJE NOVIH DNEVNIH NOVINE SUKLADNO PROJICIRANIM NISKIM BUDŽETOM UKUPNIH POČETNIH TROŠKOVA ČIME BI SE U STUDENTIMA POTAKLO I POKRENULO KVALITETNO RAZUMIJEVANJE: - OBRADE KOMERCIJALNIH TEMA S TRŽIŠNOM ODGOVORNOŠĆU;- FUNKCIONIRANJA MEDIJA; - ORGANIZACIJE MEDIJA; - USTROJA I PRAVILA FINANCIJSKOG SEKTORA KOJIM MEDIJI PODLIJEŽU; - RAZVOJU I INOVIRANJU SADRŽAJA I OBLIKA TE TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE, DISTRIBUIRANJA I KONZUMIRANJA (UPORABE) MEDIJSKIH URADAKA; i dr.

C. MEDIJI SU IZRASLI U SEKTOR IZVOZNIH DJELATNOSTI I USLUGA, KAO I UTJECAJA. STOGA U VELIKOJ BRITANIJI, NJEMAČKOJ, AUSTRIJI itd. POSTOJE AGENCIJE ZA FINANCIRANJE IZVOZNIH MEDIJSKIH PROJEKATA, KAO I ZA UKUPNU PODRŠKU IZVOZNIM MEDIJSKIM PROJEKTIMA U SVAKOJ DOBI NJIHOVA RAZVOJA I DOKAPITALIZACIJE, ŠTO JE REFERENTNO ZA HRVATSKU (KATASTROFALNA PLATNA BILANCA I UKUPNI VANJSKI I UNUTARNJI DUG. U SUGLASJU S NAVEDENIM, OBVEZA JE NAS NOVINARA I STUDIJA NJEGOVATI HRVATSKI (NOVINARSKI) INTELEKTUALNI KAPITAL, PA STOGA STUDENTE FPZ-STUDIJ NOVINARSTVA TREBA ŠTO CJELOVITIJE OBRAZOVATI U TEORIJI I PRAKSI KAKO NE BI VIŠE BILI ŽRTVE BESPOTREBNIH JEFTINIH UVOZNIH MEDIJSKIH (AUSTRIJSKIH) ‘FRANŠIZA’.


Štovane kolegice i kolege, štovani profesori,

Obraćam Vam se kao diplomirani student Fakulteta, stvarni pionir nezavisnog komercijalnog i istraživačkog novinarstva u Republici Hrvatskoj i regiji (od 1989.) i inovator koji je uveo nove grafičke i tekstovne postavke u hrvatske medije. Uz navedeno, izradio sAm dvije makete za niskotroškovne dnevne novine (1995: ‘EUropa Express’; 1986: ’24 Express’) od kojih je, primjerice, Jutarnji list djelomični preslik u rubrikama i dopunskim sadržajima moga projekata ’Europa Express!’ iz 1986.

Kao profesoru na srednjoj ekonomskoj školi, u sadašnjim vremenima monetarne i medijske okupacije Hrvata, uzrokovanih koristoljubljem i neznanjem političara, zlo mi je kad vidim kakve nerelevatne učenike i kadrove proizvodi hrvatsko školstvo, odnostvo školstvo u Hrvatskoj.

Navedeno se djelomice odnosi na postojeći Studij, kao i ‘Studij’ novinarstva (potonje se odnosi na: Hrvatski studiji, nap.p.) , odnosno nezadovoljavajuću razinu novinarskog senzibiliteta, tj. izočnost želje, ambicije, ‘krvi’, žrtve, prijegora i sličnih vrlina koje se studentu-budućem novinaru moraju usaditi, ali koja nedostaje kod velikog broja studenata viših godina koje sam upoznao. Usprkos radionicama (TV, Radio, Informatika), izdanjima (Puls i dr.), te kvalitetnim kolegijima Tisak i Istraživačko novinarstvo, studenti uglavnom nisu dovoljno ‘uvučeni’ u stvarno novinarstvo.

Fakultet nudi Informatičku, radionicu, Radio Student (praksu i radionicu), TV Radionicu, ali oni pravi, budući ‘rasni’ novinari koji dnevno proizvode teme, zanemareni su (osim,uvjetno, projekta Puls) i nemaju radionicu posvećenu stvarnoj životnoj praksi manje redakcije dnevnih novina koja bi bila komplementarna odgovarajućim kolegijima.

Svrha i funkcija FPZ-Studija novinarstva je oblikovanje i proizvodnja dostatnog broja novinara i kasnijih urednika s potrebnim znanjem i iskustvom (u okviru školovanja) podobnih za hrvatsko komercijalno novinarstvo. Na žalost, velikom broju studenata obaju studija koje sam kontaktirao nedostaju i znanja o financijskom i organizacijskom ustroju medija, što bi im nedvojbeno podiglo uvećalo razinu svijesti i (samo)odgovornosti bez koje novinar ne smije ni funkcionirati.

Napomena: Ovaj dopis i prijedlog uzrokovan je činjenicom da sam osobno žrtva (ne)rada hrvatskih sudova koji su mi od 1992. uzrokovali golemu, neutvrdivu ukupnu štetu (običnašteta, izmakla dobit, nematerijalna šteta) čiji najniži prag danas iznosi oko 150.000.000 (stopedesetmilijuna) kuna. Ovakav odnos stvarne legalizacije kriminala onemogućio mi je pokretanje daljnjih medijskih i poduzetničkih projekata,poput dnevnog lista kojeg sam od početka projektirao kao klasični dnevnu novinu s inovacijama u sadržaju, tekstovnim predlošcima i obliku, te kao e-novinu koja će od 2007-08 izlaziti na stalnom elektronskom savitljivom monitor-papiru. Takav će medij uzrokovati stalno osvježavanje informacija, a korisnici će biti priključeni stalnom bežićnom vezom, sličnom onoj današnjih mobitela.
Daljnja je tragedija i antihrvatska politika da ni HBOR ni tzv. ministarstva poduzetništva nisu uzimali od 2000. u obzir kreditiranje komercijalno perspektivnih medijskih projekata, uz ugostiteljske i trgovačke.

Mediji XXI stoljeća razliku se u sadržaju, obliku,dinamici (osvježavanja i dostupa), distribuciji itd. od svakog medija dosad, pa u suglasju s tom paradigmom treba pripremati studente za istraživanjem novih vijesti i informacija. One koje sam susreo pokazali su se kao lijeni i besciljni, odnosno kako su zapravo upisali su novinarstvo jer je kao jedan od najlakših studija. Svi bi oni htjeli pisati neke salonske brbljarije, ali malo tko od njih želi prinijeti svoju žrtvu vremena i truda za napredak u svoj istinskom novinarstvu (što je, podsjetimo se, sine qua non ozbiljnijeg novinarstva i rada u medijima).

Na žalost, krajnji je učinak studija novinarstva stvaranje nekolicine mediokriteta i diplomiranih ‘big brother novinara’, odnosno mladih ljudi koji se još nisu toliko prosvijetlili da mogu prevladati društveno nametnutu nit imbelicizma od uzvišenog društvenog značaja onog što će raditi.

Obzirom da mediji oblikuju današnji svijet, onda Vam je jasno kakav će nam sutra biti svijet sutra kad veliki broj sadašnjih studenata novinarstva završi studije.

Novinarstvo nije posao, novinarstvo je cjelovit odnos prema životu, obveza i odgovornost, zadovoljstvo i uzbudjenje, novinarstvo se živi 24 sata. Oni koji misle i rade drugačije predstavljaju društvene blefere i nisu zaslužili okaljavanje odgovornosti i vrhunskog statusa profesije novinara obzirom na utjecaj medija i novinarstva na svakodnevni život.

No, bez konkretne vježbe, shvaćanja postupka i procesa implementiranih u novinarski/medijski projekt (dnevne novine), studenti će biti zapravo nepripremljeni kada diplomiraju, te će shodno tome, nedovoljno informirani i ndedorečeni, postati profesionalni ‘robovi’ u interesu uvoznika ili hrvatskih tzv. tajkuna.

Kao student jedne od prvih generacija Novinarstva na FPZ u Zagrebu, smatram svojom obvezom ponuditi Vam projekt koji sadržava vrstu Radionice koja sadrži konkretan postupak analize medijskog i tiskovnog tržišta u Republici Hrvatskoj i svijetu, budućnosti novinarstva i medija, te oblikovanje simulacije dnevne novina za tržište u Republici Hrvatskoj, susjednim zemljama (BiH, Slovenija), kao i ukupnom svjetskom tržištu, posebice u državama gdje žive Hrvati (pr: Njemačka, Australija, SAD i dr.).

Za studente koji će dragovoljno sudjelovati u Radionici radnog naziva MEDIJSKA RADIONICA: POKRENIMO DNEVNE NOVINE – PODUZMIMO HRVATSKU!, a koja bi se održavala tijekom II semestra, odnosno od 15. siječnja do 1. lipnja 2006., tj. dogovorno po dinamici i terminima koji su u suglasju s rasporedom kolegija, dostupnosti prostorije i opreme, ispitnih obveza i sl., te pripreme i nabavke dodatne opreme, detaljno ću artikulirati program čiji su čimbenici kako (okvirno) slijedi:

Program ( Radni naziv): RADIONICA:
POKRENIMO DNEVNE NOVINE – PODUZMIMO HRVATSKU!

Opis: Radni naziv referira na sadržaj Radionice kao i na korisnu funkciju obrasca medijskog projekta koji bi svojim sadržajem informirao, korisno usmjerio i kvalitetno zabavio čitateljstvo uzbudljivim i originalnim (u sadržaju i obliku) sadržajem, kako internet (e-izdanje), tako i klasičnog tiskovnim izdanjem.
Razumljivo, Radionica bi obradjivala dnevnu novinu, interaktivnu u svome internet obliku (web portal), koja služi ka poticanju i podršci proizvodnom i globalno konkurentnom/kompatibilnom poduzetništvu, oblicima samozapošljavanja kroz započinjanje poduzetništva, inovativnim nebankarskim inovativnim načinima financiranja, posebice za nova poduzetništva mikro, male, i srednje veličine (u odnosu na godišnji promet i broj zaposlenih), te bi samo pokrivanjem tog sadržaja funkcija Projekta bila društveno korisna.

Dokaz: Sadašnja lepeza poslovnih dnevnih novina i tiskovina tipa Lider,Banka, Business.Hr (nap: priprema novinice Business.Hr stajala je 3-4 Mio Eura (???!!!) i dr. zapravo cementiraju postojeće stanje, koje je podsjetimo se nastalo iz klasičnog kriminala (po logici razborite prosudbe – common sense) aranžiranoj od strane političkih garnitura i tzv. tajkuna u postupku tzv. privatizacija i drugim oblicima pogodovanja privatnim interesima na štetu javnog dobrostanja.
S druge strane, nijedna tiskovina se ne bavi podrškom za: a) više od milijun i pol Hrvata koji su nezaposleni, nedovoljno zaposleni ili plaćeni u odnosu na svoj učinak i potencijale i b) mlad(j)im ljudima koji ne mgu doći do početnog kapitakala za financiranje poduzetništva (priprema, razvoj proizvoda/usluge, formalni troškovi, promidžba itd.).
Navedenom bi rubrikom koja sadrži rješenja,korisne tekstove i relevantne oglase, simulacija dnevne novine radnog naziva HRVATSKA EXPRESS! ostvarila početne usporedne prednosti nad drugim izdanjim i izvorima informacija, jer se time ne bave ni nadležna Ministarstva (MINGORP), čak ni Udruga malih i srednjih poduzetnika.

Slogan: ‘PODUZMIMO HRVATSKU!’ stoga se odnosi na gorenavedeno.Poduzmimo Hrvatsku istinskim poduzetništvom (izvoznim, deficitarnim) i medijima prije nego što političari rasprodaju hrvatsku imovinu i Hrvati postanu gosti u vlastitoj državi tzv. političkom voljom.

1. VODITELJ RADIONICE - Pro bono (UZ STRUČNU PODRŠKU,KAO I SURADNJU AKTIVNIH MEDIJSKIH DJELATNIKA: Ivan Ostoja, dipl. novinar-urednik /prof. engleskog i talijanskog/završio poduzetničke seminare HBOR i dr./ poslovni savjetnik, suradnik Hrvatske agencije za promicanje ulaganja, direktor privatne razvojne agencije u Hrvatskoj/ pokretač naezavisnog i istraživačkog novinarstva i medija u obliku i organizaciji dominantnim danas u Hrvatskoj i svijetu, i dr.

2. DOB STUDENATA: Radionica je ipak namijenjena studentima viših godina (3-4), ali to nije uvjet. Kreativni potenciujal, ambicija, upornost, radne navike i odovornost ipak su primarni kriteriji za sudjelovanje u Radionici.

3. RADIONICA bi sadržavala sljedeće tehničke uvjete, koji se mogu uskladiti s postojećim na Fakultetu političkih znanosti, kao i resursima dostupnim na drugim lokacijama uz podršku, primjerice, CARNET-a (Nacionalna sveučilišna knjižnica i dr. ):
- prostorija u kojoj bi svaki od dragovoljnih sudionika imao prostor za pisanje, modeliranje, ‘maketiranje’ novina, slušanje i aktivno sudjelovanje,
- informatička oprema (kompjuteri s snimačima, dostup internetu, mediji za skladištenje podataka – CD-ovi i dr., - potrebni software za grafiku i tekst modela novina, izradu web stranice/portala itd. Napomena: Za navedeno je moguće potražiti prikladnu outsourcing uslugu.

Korist: Na taj bi se način sudionici učili istraživanju barem javno dostupnih podataka koje mogu koristiti, primjerice, ‘skidanju’ svih dostupnih dnevnih novina i tiskovina na svijetu, analizi sadržaja, (grafičkog) oblika i žanra, opsega i vrste publike kojoj se obraća, itd.
- u suradnji s hosterima u Hrvatskoj ili trg. društvima aktivnih u medijskim sadržajima tzv. Novih medija (pr. Internet dnevnik d.o.o. u Šubićevoj 3, Zagreb), kao i sponzorstvu aktivnih info-portala (pr.: T-com i sl.), e-izdanje dnevne novine ‘Hrvatska eXpress!’, po svojem oblikovanju ili barem ostvarenju minimalnih zahtjeva za što češće ažuriranbje (RSS i dr.), može se pokrenuti kao početan oblik tijekom detaljnijeg profiliranja dnevne novine.
Konkurencija: Obzirom na stanje školstva i stalnu nedostatnost sredstava, Projekt: Hrvatska Express!” u elektronskom i tiskovnom izdanju može se u finalnoj dobi pripreme i ustroja kapitalizirati (što je već viša dimenzija i iznad dosega FPZ - Studij novinarstva), a fair postotak ostvarene zarade po prerastanju projekta u komercijalan proizvod uplaćivao (donirati) bi se na račun FPZ-Studij novinarstva za svrhe nabavke dodatne opreme, obrazovanja studenata, i sl. čime bi se FPZ obeštetio za troškove i usluge prostpora, opreme i dr., te s druge stane stvorio stalni izvor prihoda za dodatne djelatnosti (naravno, dok izdavač dnevne novine bude solventan i dohodovan).

Napomena: U optimalnom slučaju ostvarenja, gorenavedeno bi se primijenilo u okviru postojećih zakona i propisa, s činjenicom da je veliki broj zakona i propisa, kao i obrazaca sudske prakse, još uvijek nepotpun, nereferentan i predstavlja nes(p)retne prijevode zakona drugih zemalja u kojima je stupanj razvijenosti i odgovornosti drugačiji od naših, kao i sustav kazneno-materijalnih sankcija za tzv. državne zaposlenike za učinjeno i neučinjeno, odnosno za učinke koji su zbog njihova neznanja u odnosu na položaj koji obašaju, nesposobnošću,podobnošću i koristoljubljem stvorili javnu štetu i privatnu korist suprotnu ljudskim pravima, ustavu, zakonima i propisima.

I SAŽETAK RADIONICE (okvirno, po dobima suradnje):

I. Suradnja izmedju Falkulteta političkih znanosti - Studij novinarstva (dalje: NOVINARSTVO) i Ivana Ostoje (dalje: OSTOJA) sadržavala bi etapno informativno i praktično uključivanje studenata, kao i zainteresiranih relevantnih fizičkih i pravnih osoba i organizacija u postupak stvaranja hrvatske dnevne novine radnog naziva HRVATSKA EXPRESS! / za internet izdanje: HRVATSKA eXPRES! (dalje: HRVATSKA EXPRESS!) čime bi stekli praktično znanje, iskustvo, mogućnost podrške i kasnijeg zapošljavanja studenata Novinarstva kroz pokretanje novog medijskog projekta ili novih medijskih projekata čiji su glavni sadržaj proizvodnja i distribucija informacija inovativno oblikovanih u suglasju s žanrom projek(a)ta

II. Radionica: HRVATSKA EXPRESS! Služila bi u informaciji, ukupnom sadržaju i obliku promicanju i zaštiti najprimarniji stvarnih interesa Hrvata i Republike Hrvatske u svrhu postizanja povećane gospodarske razvijenosti, pravičnosti u ukupnim odnosima, razvoju znanosti, kulture, zdravstva, komunalne infrastrukture i ekološke svjesnosti, uvećavanja medijske kulture pučanstva i sl. Istina kao najviši oblik zakona i ljudskog stanja biti će prioritet novina radnog naziva HRVATSKA EXPRESS! Ukoliko dnevna novina i mediji ne služe istini, služe obmani i laži pojedinaca ili grupe, što dovodi do dezorijentacije javnosti i pojačanog kaosa, kriminala na svakoj razini, pljačke javnog dobra, individualnih zločina, te legaliziranja ostvarenog kriminala ako isto služi interesnim grupama, iako su protivne temeljnim moralnim vrijednostima društva, ljudskim pravima i ustavu.

III. UVOD: Nakon preddogovora o sadržaju, optimalnom obliku izvedbe (naglasak na individualnom radu) Radionice radnog naziva: POKRENIMO DNEVNE NOVINE – PODUZMIMO HRVATSKU! (dalje: RADIONICA), osobno ću definirati Program Radionice te istog predati nadležnoj razini FPZ-Novinarstvo ili drugim, ukoliko su iste potrebne za odobravanje Radionice. Program će sadržavati programa rada u sadržaju i obliku, opis potrebne opreme i uvjeta, odnosno prijedloge kako iste najoptimalnije i najučinkovitije riješiti u okviru postojećih uvjeta i sredstava, uključujući i sudjelovanje trećih fizičkih i pravnih osoba koje nalaze interes u Radionici i proizvodu Radionice, uključujući mogući ili iskazani kreativni i radni potencijal sudionika Radionice.

IV. Nadležne osobe Novinarstva, odnosno FPZ-a, suglasiti će se ili odbiti Prijedlog Programa, odnosno modificirati će istog porema savjetima, korekcijama i sl. u cilju poistizanja što praktično većeg stupnja praktične obuke i treninga studenata, odnosno budućih novinara.
Napomena: Pokušaj e-magazina na Hrvatskim studijima-Novinarstvo nije uspio zbog manjka interesai radnih navika studenata, nedostatnog potencijala, kreativnosti i želje tamošnjih studenata, a slično se dogodilo i s tiskovinom Novinarstva Puls, iz jednostavnog razloga što komercijalni i ukupni potencijal projekta nije bio dosztatan za animiranje kako studenata tako i javnosti.

V. OKVIRNI PLAN RADA:
Satovi 1-4 (Radionica se može obavljati i u blok satovima ili prema mogućnostima): Upoznavanje s novinarstvom; kratki sažetak trenutačnog dnevnog novinarstva u zemlji i svijetu; opis izdanja i žanrova, s ukupnim sadržajem i oblikom u svijetu; pregled stanja dnevnog novinarstva u Hrvatskoj; implementacija internet izdanja kao vrste dodatnog/interaktivnog sadržaja medijskog projekta dnevne novine; ispitivanje tržišta o definiranju vrste dnevnih novina koje trenutačno nedostaju vjerojatnim i budućim kupcima-čitateljima dnevne novine, te o komercijalnim i informativnim posebnostima prosperitetne buduće novine (unique selling points).

ZADACI: Dostupni izvori informacija – A) polaznici Radionice trebaju izvijestiti o žanrovima dnevnih novina u svijetu, tipologiji dnevnih novina, posebnosti svake vrste, grafici i tekstovima, načinima distribucije (informacija) i sl., B) Diskusija o stanju u medijima u Hrvatskoj, dnevnim novinama, novinarstvu, pokrivanju područja i dr.
CILJ I SVRHA: Praktičan i snažan uvod u dnevno novinarstvo, kojeg sudionici Radionice trebaju što prije apsolvirati kako bi mogli kvalitetno sudjelovati u Projektu opremljeni što cjelovitijim informacijama. Naime, Radionica za razliku od velikog dijela osnovnog, srednjeg i višeg školstva u Hrvatskoj neće biti generator budućih diletanata, nego i napretka u znanju i mogućnostima studenata, pa se stoga ne smije gubiti beznadežno dugo vremena na uvode i općenitosti u Radionici.

VI. Satovi (5-8): Predavanje i rasprava o: organizaciji jednog medijskog poduzeća; ustroju i organizaciji ; financiranju i uvjetima za stvaranje profitabilnosti i tržišnih vrijednosti, kako bi se sudionici Radionice što potpunije uputili u cjelokupnu problemnatiku dnevnih novina, uključujući i potrebu za aktoivnijim doprinosom komercijalnom učinku izdanja. Studenti i novinari malo znaju o ovom sektoru, tomu i njihova relaksiranost i neodgovornost za razinu (budućeg) rada, što je i slučaj s administrativnim državnim službenicima na razinama ministarstava i sl. Paralelno s ovom tematikom, raspravljati će se o rezultima njihova traganja, izvješća o novinama u svijetu i zemlji te o vrstama poželjnjih potencijalinih projekata. Uvesti ću ih takodjer i u praktičnoj strani tzv. agregiranja vijesti (što rade web portali Iskon, Monitor itd.) koji uništavaju istinsko novinarstvo jer predstavljaju ‘novinarski’ polulicencirani ili besplatni medijski parazitizam (uz laganje za broj posjeta web stranicama ili portalima).

ZADATAK: Gruba shema prijedloga za dnevne novine (žanr, format, ciljna publika, fokusi, broj sudionika u redakciji i dr.); prijedlozi rubrika, inovativnosti i sl. koje će podignuti razinu dnevnog novinarstva u Hrvatskoj.

VII. Satovi (9-12): Nakon izlaganja sudionika Radionice, osobno ću im predočiti prijedlog platforme konkretnog modela INFOIDA (informativnog tabloida) naziva ‘HRVATSKA EXPRESS!’ uz opciju elektronskog izdanja ‘HRVATSKA eXPRESS!’, uključujući i ukupne grafičke, tekstovne, itd. Potom ćemo sinergirati najkvalitetnije prijedloge u cjelinu koja bi trebala tvoriti okosnicu simulacije/modela dnevne novine koju ćemo proizvesti u Radionici. Predloške o kojima će se razgovarati, koje će se anlizirati te u sinergiji ili pak u optimalnim odnosima s njihovim radovima, stvoriti sinergija koja donosi novu informativnu uzbudljivost i cjelovitije informiranje što većeg broja Hrvata.

24sata se reklamira: ‘Cijela infomacija za pola cijene’.
HRVATSKA EXPRESS!:’ Prava informacija nema cijenu. Loša informacija je uvijek u pola cijene’ i dr.

Studente treba učiti zakonu da su oni ‘roba’ na tržištu i da u takvoj ekonomiji više nema stalnog oslonca na državu (porezne obveznike) nego trebaju odmah krenuti (simulativno) na stvaranje svog mjesta u medijskom prostoru Republike Hrvatske.

Nakana je Projekta da se može praktično realizirati s malom redakcijom i velikim brojem tzv. outsourcing usluga (grafika, agencije, izvori vijesti i informacija, web masteri, marketinške agencije, prodaja, druge usluge), a pri tome hrvatski će studenti-budući novinari naučiti što je dostojanstvo novinarske profesije i hrvatskog gradjanina koji je predugo bio sluga stranim interesima


RADNI MODEL NOVINA (ZA POČETNU OVIRNU INFORMACIJU):

MOJ RADNI/ORIJENTACIJSKI PRIJEDLOG RUBRIKA SIMULACIJE DNEVNE NOVINE ‘HRVATSKA EXPRESS!’.

NAZIVI uz egide (okvirni primjeri, postoji elaborirani model):

100% NOVAC. Može biti i Vaš!
100% NOVAC! Ne dopustite da se dogadja samo drugom., i slične egide: Stranice – poduzetništvo, kvalitetne i originalne vijesti za sve nezaposlene, zaposlene, poduzetnike i buduće poduzetnike, odnosno one koji nemaju novaca adekvatnog njihovim stvarnim sposobnostima itd..
VISOKA POLITIKA. Jer Vi ste na prvom mjestu.
Opisi tzv. visoke politike s stajališta istine i pravih informacija koje visoka politika pokušava zataškati i marginalizirati da ne bi prestala biti – ‘visokom politikom’. Takodjer, egide rubrika otkrivaju cinizam kao otklon od svijeta koji nije moralan, a podsjeća i na slogan Erste banke, Agrokora itd., što opet dovodi do pitanja: Kako je uopće nastao Agrokor? Odnosno, tko je i kako platio tadašnji (Uni)konzum, te na račun koga (tko je oštećen?). Naravno, sve su to bila djela tzv. visoke politike, a zašućeno je jedina istina o motivima i radnjma ljudi koji se njome bave.
BLOGIRANJE DO DASKE.Budite zvijezda pet minuta.
Odabir najboljih blogova u zemlji i svijetu, te poglavito onih još neobjavljenih iz svijeta politike itd.
ŽIVOT. Kroz Hrvatsku.
Teme iz gradova Hrvatske, o bespravnim gradjevinama i pozitivnim primjerima funkcioniranja lokalnih samouprava....
SVIJET. Nekad se činio tako dalekim i nedostižnim.
O svjetskim dogadjanjima grafički prikazanim na internet način, o svijetu kao izvoru neprestanog kaosa i borbi pojedinaca i grupa za moć, novac i slavu za što nijedna cijena nije skupa. Posebice ako su u pitanju životi i standard življenja drugih ljudi.
KOMENTARI PUNIM GASOM. S ovom rubrikom lakše se diše.
Pisma, stajališta,prijedlozi, savjeti, kritike iz najvaćnijih i ljudim najvažnijih područja života.
Psssst!!!(CAFFE CROATIA). Demonska moć trača./Istina je jedino ono što se prešuti./
O pričama na rubu istine ili toliko istinitim i nevjerojatnim da u njih nitko ne vjeruje...
Na žalost, u raznoraznim birtijama, Hrvatskom saboru, Vladi, kafićima itd. stanuje govorna (ne)istina o životu, uspjehu, bogaćenju i osiromašenju u Hrvatskoj, kao i pričice na granici trača o tzv. zvjezdama i zvjezdicama. Hrvati, od političara nadolje (ili nagore) brbljaju i blebeću najveći dio svog dana.
SKANDAL. S Vama kroz život.
Novinar, kao korektor društva u po razboritoj prodsudbi dobrog i zlog, poštenog i lopovskog, časnog i besčasnog itd. ne može ostati po strani uokviren sadašnjim poremećenim vrijednostima u kojima je (nekažnjeni) javni kriminal postao modus vivendi u činjenju svakoga tko za to ima prigodu ili onog koji je želi.
KRIMINAL EXTRA. Ponekad je samo mašta granica.
O jezivim dogadjanjima, te nekažnjenom kriminalu...
SPORT FENOMENAL. Kakvog niste znali./ Počinje tek kad se utakmica završi.
Izvješća o športskim dogadjanjima, ali uz obveznu posredno ili neposredno vezanu eksluzivu. Rubrika uključuje i izvješća s kladionica te igara na sreću, koje mnogima predstavljaju dodatni izvor, odnosno gubitak prihoda. Šport Fenomenal sadržavati će dodatke koje je čine posebnom, jednako kao i web servis HRVATSKE eXPRESS! koji priprema na odredjeni način i vrstu svjetske burze igara na sreću.
NETOMANIA. Internet nam je postao način života.
Najvažnije i najsenzacionalnije obavijesti, prigode, besplatni programi, savjeti itd.
TELEKOMI.Istine iz svijeta pričanja na daljinu.
DIJASPORA NON STOP. Istina je tamo negdje.
Izvješća iz dijaspore, poglavito o stvarnim poslovnim, znanstvenim, medijskim iztd uspjesima naših ljudi. Krajjnje pozitivna rubrika, uz naravno osvrte na bleferske grupe poput tzv. Grupe 100, kao i provjerenih ‘stručnjaka’ koji su se ‘žrtvovali’ (poput primjerice Ivice Mudrinića) i dohrlili iz inozemstva u domovinu da joj pomognu svojim (deklariranim) znanjem (i odsustvom svog kapitala)...
AMEN. Bog i Hrvati. Moralne i povijesne crtice neophodne za život.
Hrvati kao jedni od rijetkih preostalih katoličkih naroda,uz Poljake, Irce, Talijane,Španjolce, Austrijance i dr, a nekad brana od muslimanskog genocida i osvajanja, zaboravljaju osnovne riječi kršćanstva o dobroti kao temeljnom načinu življenja... Kao nadomjestak služe im uvozni imbecilizmi koje stvaraju duhovnu pustoš, neznanje i kretenizam poput emisija tipa Big Brother , jezive tzv. humorističke serije na TV, i sl.
E!NIGMA. Rješenja u životu su uvijek su pred Vama.
Kako postati milijunaš, Horo(rr)skopi, križaljke, Savjeti iz loto-a, Burza igara na sreću itd.
POVRATAK U BUDUĆNOST. Povijest kakvu Vam nisu rekli.
Neinformiranost o povijesti stvara nesnalaženje i katastrofu u sadašnjici...
JUNIOR. Zavoli školu!
Savjeti i razgovori u svezi s nastavom, ispitima, ponašanjem, učenjem, biranje najboljih razreda, škola itd.Podrubrike: HITOVI! td.
TV RADIO plus. Sada konačno znate.
Originalna postavka programa, uključujući net stranice, kina, kazališta, galerije itd.
24 Sata. Kojih nema u 24 sata.
Zadnja stranica s ‘sočnim’ i korisnim vijestima koje se ‘zaljepe’ za pamćenje čitateljima.
itd., prema dogovoru i potrebi.

DODATNO:PRILOZI / RUBRIKE:

RAZGOVORI BEZ KOČNICA – Prilog – intervjui ‘do daske’.
HRVATSKO DIJETE VIŠE. Spasite Hrvatsku novim životom.
O demografskoj katastrofi u Hrvatskoj i Europi, rješenjima protiv skorašnjeg izumiranja hrvatskog naroda....
POSLOVNI SUPERMARKET – prilog – o poduzetništvu, vijesti, prvorazredni savjeti koje nigdje drugdje ne mogu saznati – krediti- financijska rješenja itd.
100 % OGLASNIK. Najkorisniji u cijeloj Hrvatskoj.
Specijalno odabrani oglasi koji uključuju i najvažniju rubriku, uz linkove na web stranici HRVATSKE eXPRESS!– POSAO PLUS!!! Novim poslovima i samozapošljavanju,kreditima itd. Posvećuje se pažnja u svakom broju, a ovo je dodatak.
TESTAMENT. Prilog ili rubrika o sjećanjim a i umrlima tjedna uz priče o njima.
DA! Uvijek kažite svojoj ljepoti i neodoljivosti.
Prilog ili rubrika za žene, s čudesnim receptima, savjetima, formulama za ljepši život itd.
S DRUGE STRANE.
Prilog o misterijima koje golicaju pozornost i uzbudjuju. Gdje je zapravo početak i kraj istine?
FILM I ESTRADA .
ZNANOST i UMJETNOST.Prilozi ili rubrike koje intelektualno produhovljuju novinu, kao i razinom tekstova.
eXXXpress! Mmm, ljubav je najljepša stvar u životu. Ne gubite vrijeme.

Napomena: Svaka od navedenih rubrika ili cjelina posjeduje veliki broj podrubrika, najava, grafičkih rješenja, rješenja u nadnaslovima itd.

Po izlaganju materijala, sudionici Radionice dobijaju zadatak pregledavanja svih sadržaja iznesenih na Radionici i spajanja istih u suvisli prijedlog novina, uz dodatne savjete, koji po njima imaju komercijalni potencijal, svježinu sadržaja i izričaja, i dr.

DISKUSIJA se odnosi na modeliranje tiskovnog izdanja HRVATSKE EXPRESS! kao i elektronskog izdanja, s dodatnim alatkama (forum, mail, anketa, Blog, RSS itd.), s tim da e-izdanje treba ’štititi’ tiskovno izdanje i doprinijeti pojačanom zanimanju za tiskovno izdanje (od 2007. prvo hrvatsko elektronsko izdanje mobilne dnevne novine)

VIII. Satovi 13- 16: Diskusija i podjela zadataka na postojećim premisama o žanru, kvaliteti novina, izvoru informacija s praktičnim pregledom svake radnje koju sudionici Radionice trebaju napraviti, počevši od grafičkog izgleda, iznalaženja najboljih rješenja, razgovora o software-u itd. Naime u toj dobi, nakon ‘odrastanja’ problematike pokretanja dnevne novine u sadržajnom i grafičkom aspektu, najvažnije je pokriti pripremu za simulaciju proizvodnje novina u grafičkoj postavci i pokrivanju područja.

ZADATAK : Za probni broj, nakon dogovora, odnosno podjele zadataka, definiraju se parametri i u dogovorenim uvjetima suradnje probni broj kreće u pripremu – novinari dobijaju ili predlažu teme – područja, a grafičari (outsourcing usluga ukoliko ne postoje interesenti) obradu apstraktnih tekstoiva radi okvirnog izgleda novina.

Već od tih sati, svakom sudioniku treba biti jasno da sudjeluje u uspjehu ili propasti Projekta, koji je realna simulacija stvarnog tržišnog projekta. Ukoliko sudionik nema tekst ili opremu teksta za kojim žudi javnost, kao i ukupan grafički izričaj novina, ostati će gladan jer nitko neće kupiti novinu. Tako se stvaraju neophodna obveza i odgovornost, koji su preduvjet bavljenja novinarstvom. Radionica će dakako filtrirati one koji su zalutali na fakultet, odnosno one koji ga nisu ni zaslužili, a pogotovo one koji ne žele ni sudjelovati).

U ovoj dobi predstavljanja okvira Radionice ne bih izlagao detalje nastavka niti sve opcije premisa i razvoja Radionice, ali sigurno je da će Radionica, pod uvjetom da je zadovoljavajuće podržana od Studija novinarstva i relevantnih instanci, uvesti neke od presudnih novina u korisnosti i praktičnoj samodostatnosti studija.

1. ODNOSI SE NA STVARNI ŽIVOT DANAS I U BLIŽOJ PROJICIRANOJ BUDUĆNOSTI, TE SUKLADNO TOME PROIZVODI KADROVE KOJI SU SPOSOBNI, ZA RAD I ORGANIZACIJU.

2. STUDIJ, U SUGLASJU S ZAKONIMA I PROPISIMA, KONKRETNIJE DJELUJE NA ŠIREM POLJU RAZVOJA HRVATSKIH MEDIJA (U SADRŽAJU, OBLICIMA, NAČINIMA DISTRIBUCIJE i dr.) ŠTO REZULTIRA OSMIŠLJAVANJEM, ORGANIZACIJOM I MOGUĆOM KASNIJOM KAPITALIZACIJOM (IZVAN FAKULTETA) NOVIH PROJEKATA KOJI POVRATNO UZVRAĆAJU FAIR VRIJEDNOST FAKULTETU OSTVARENIM PRIHODIMA KROZ DONACIJE I SL. TAKO BI SE FAKULTETU STVORIO IZVOR DODATNIH SREDSTAVA ZA NABAVKU OPREME, SOFISTICIRANJU ORGANIZACIJU PRAKTIČNOG DIJELA NOVINARSTVA i sl.).

3. POTIČE SE DESETLJEĆIMA ZATOMLJAVANI HRVATSKI INTELEKTUALNI SOFTVER, OSLOBADJAJU POTENCIJALI ANGAŽMAN KOJIH MOŽE DOVESTI DO PRAVOG ‘BOOMA’ HRVATSKIH IZVOZNIH MEDIJSKIH PROIZVODA UMJESTO DA UVOZIMO OD PRIMJERICE, AUSTRIJANACA, MEDIJSKU ‘TOPLU VODU’.

4. STAVLJA SE NAGLASAK NA DOSTOJANSTVENOST I ČASNOST NOVINARSKOG POZIVA, ARTIKULIRAJU NOVINARSKE DRUŠTVENE OBVEZE I ODGOVORNOST, A NOVINE DOBIJAJU ULOGU KOREKTORA NAPADA NA JAVNI INTERES OD STRANE NEKIH POLITIČARA I GOSPPODARSTVENIKI, TIM VIŠE ŠTO SU I DANAŠNJI TISKANI MEDIJI UGLAVNOM U SLUŽBI NEJAVNIH INTERESA.


U nadi za što skorijim susretom i konkretnijm detaljnim razgovorom kojim ćemo parametrizirati optimalne oblike sadržaja suradnje.


S poštovanjem,

Ivan Ostoja


IVAN OSTOJA - KRONOLOŠKI SAŽETAK ŽIVOTOPISA:

1979: Izdavač,tvorac ‘niskotroškovne poslovne konstrukcije’ i producent TOP 10 hit ploče u Njemačkoj (s Kevinom Keeganom,tadašnjim najboljim nogometašem Europe).Ista je postala po parametrizaciji početnih troškova jedna od prethodnica kasnijih internet načina financiranja, proizvodnje, marketinga i distribucije u svjetskoj glazbenoj industriji; 1999/2000. osvojio vrhove relevatne mp3 top liste s virtualnim projektom TESLA GIRLS! sto je postao obrazac kasnijih svjetskih uspješnica (pr. Gorillaz i dr.);
1989: Suutemeljitelj nezavisnih medija i novinarstva u (S)RH, pokretač prvog komercijalnog tjednika (ST) koji je osnovan i pokrenut s 2.000,00 tadašnjih dinara,usprkos metočnim glasnima o većem iznosu. ST je trebao biti dijelom medijsko-financijskog mini koncerna u koji je trebala spadati i komercijalno-investicijska banka ‘InveST plus! Banka’ ;
1990: Sudionik u koncipiranju i prvoj fazi osnutka jedne od prvih privatnih banaka u RH;
1992: Sudjelovao sam u pripremi pokretanja i osnivanja Svjetskog hrvatskog kongresa u Bonnu;
1992-1997: Izradio sam elaborat i maketu prve hrvatske privatne dnevne novine ‘HRVATSKA EXPRESS!’-trenutačno u izradi prvog elektronskog interaktivnog i tiskovnog izdanja dnevne novine-portala ’HRVATSKA e-XPRESS! (isti je bio obrazac za rubriciranje budućeg Jutarnjeg lista 1996/97 godine, nap.a.) - Projekt: HIT INDUSTRIJE
1999: Dobio odlične ocjene na testiranju provedenom od pripadnika Svjetske banke;
2000: Nakon neprihvaćanja Elaborata o potrebi prerastanja HAPU-a u Hrvatsku razvojnu agenciju, na ruševinama HAPU-a pokrenuo sam Hrvatsko društva za razvoj i poduzetništvo čiji sam direktor bio do listopada 2002;
2002: Suradnik Ministarstva za obrt,malo i srednje poduzetništvo, kao i Saveza Štedno-kreditnih zadruga, u osnivanju Banke malog poduzetništva od svibnja 2002 (koja je bila strateški prioritet Vlade RH do lipnja 2003) ;
2002-2003: Promicatelj potrebe uvodjenja financijskih derivata na tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i Regiji kao načina trenutačnog uvećanja ukupnih vrijednosti (suradnja HGK,HIBO), i dr;
1996-2003: Sudjelovao kao savjetnik u stvaranju boljih svekolikih uvjeta razvoja i rada poduzetništva,te u cjelovitoj priptremi projekata malog i srednjeg poduzetništva – Development Forum (inovativne metode i instrumenti financiranja i podrške MSP;
1992-2005: Radi lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja, usprkos činjenici da su tužba i ročište bili javni, oštećen sam od 1991. god za najmanje 2 milijuna DEM obične štete, ne računajući dokazanu izmaklu korist i nematerijalnu štetu radi isključive krivnje pravosudnog sustava u zadržavanju štete do razine nemogućnosti naplate i druge dokazive nematerijalne štete (minimalni prag štete trenutačno iznosi izmedju 40 - 150 milijuna kuna po najminimalnijim pragovim izračuna štetete - dopis za Nagodbu je u Državnom odvjetništvu prije Ustavne tužbe za naknadu štete zbog sporog rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova) ;
1998-2005: S grupom stručnjaka (programera) razvijam platformu internet mikroplaćanja 'MicroPhone' koja bi distribuirala medijske sadržaje online, sa isplativim načinima plaćanja takvih razmjera (u ovom su trenutku transaktivni troškovi plaćanja putem kartice preskupi);
2004-2005: Suradnik poslovnog mjesečnika ‘Croatiabiz’ i tjednika ’Fokus’; suradnik USAID programa za mikrofinanciranje (početni stadij suradnje), i dr.

Obrazovanje: VSS (Filozofski fakultet + Novinarstvo-informatika) uz ekonomske radionice i certifikate sa seminara (HBOR, Advanced Business Studies i dr.)

Drugo: Rodjen sam u Splitu 1957 / Nikad kažnjavan / Govorim i pišem engleski, pasivno znanje njemačkog i talijanskog jezika / Posjedujem vozačku dozvolu B-kategorije / Poznajem rad na kompjuteru (tekst - tablični programi), i dr.
Politika: Podrška HDZ-u od 1990, član HDZ-a; pionir potrebe stvaranja udruge Pokret Hrvata neglasača (od 1996.) s korektivnom i monitoring ulogom na svim političkim i društvenim razinama kako bi se zaštitili životni interesi Hrvata neglasača i onih koji nisu zadovoljni političkim opcijama i programima.
DODATNO:
Obzirom na ukupna iskustva i spoznaje, praktički sam sposoban za rad i savjetovanje u područjima:
- razvoj privatnog sektora, malog i srednjeg poduzetništva,poticanje i podrška novim projektima,
- financiranje malog i srednjeg poduzetništva,te mikrofinanciranje,
- razvoj poslovnih planova i tržišta,
- marketing,
- aranžiranje-kapitalizacija,
- kontakt s medijima im javnošću, priprema svjesti javnosti o značenju
malog gospodarstva te odbrana interesa istog,
- upravljanje projektima i radom ureda, financije projekta (u etapama), i dr.

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #
07.10.2005., petak
OVAKO IZGLEDAJU ODGOVORI ODGOVORNIH I NADLEŽNIH OSOBA

Nakon posjete Danu europskih poduzetnika, još jednoj deklarativnoj i normativnoj manifestaciji na kojoj se pojave ministar i ministrići, podijele par osmjeha i pobjegnu obavljati 'svoje obveze', na stolu i kompjuteru dočekala me je hrpa šokantnih i iznenadjujućih poruka, odnosno izočnost očekivanih odgovora.
Sve to, dakako, zaslužuje materijalno-kaznene sankcije jer (ni)su ih poslali ljudi od čijeg rada zavisi sudbina Hrvata kao naroda i hrvatskih poduzetnika.

PORUKA 1: Gdja ZRinka Blažević, časna gospodja iz časne obitelji, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na moju zamolbu za sastanak u svrhu dogovaranja suradnje oko cjelovitijeg finnaciranja samozapošljavanja putem pokretanja poduzetništva, ljubazno je odgovorila 'kako su već angažirani stručnjaci u području kojeg nudite, te se nažalost ne možemo odazvati Vašoj ponudi'.
Hrvatska je inače poznata kao zemlja 'stručnjaka', počevši od civilizacijskog otpada - političara,koji su mahom koristoljubni, praktični antihrvati, neprosvijetljeni i očajnog znanja, nesposobni za sve osim za izdaju, korupciju i blebetanje na trošak poreznih obevznika, odnosno naroda.
Gdje su bili ti stručnjaci, koji su eto upravo angažirani od strane HZZ-a, zadnjih deset godina, tijekom kojih je Hrvatska naprosto bankrotirala, dezinvestirala se, upala u talački vanjski i unutranji nekvalitetni dug, političkom voljom se okupirala stranim bankama koje su dobile banke u Hrvatskoj de facto besplatno...?
Gdje su bili 'stručnjaci' za vrijeme bezočne pljačke političara i tzv. današnjih tajkuna, koji svi redom nisu imali zajedno 1000 današnji kuna u džepu kada su 'kupovali vrjedna i 'dohodovn poduzeća i lokacije? Ti tipovi su pripadali, kao i većina importiranih ili nastalih političara (poput primjerice Joce Vlaisljavević, znane kao Jadranka Kosor) moralnom polusvijetu ili priobisvijetu...
Gdje su bili 'stručnjaci', koji su sada angažirani, dok je Hrvatska gospodarski izdisala,za vrijeme mkuponske 'privatizacije' koje je eklekantan obrazac političke plačke javne imovine, tj imovijne sviju nas koji nismo političari ili od njih izavbrani 'tajkunčići'?

PORUKA 2: Iz Fonda za razvoj i zapošljavanje, ravnatelj i navodni general Popović koji je po podobnosti smješten u tu sinekuru, nije niti odgovorio na kratki dopis kojeg sam osobno odnijeo. Kao i gdja Ana Vincek-i još nešto Šepić,Šapič i sl. iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Niti Ivan Bračić. Oni,kao birokratski paraziti bez odgovornosti i čak mogućnosti materijalno-kaznene sankcije za (ne)učinjeno, kao 'rade' svoje poslove, a nemaju vremena za najvažnije područje - ostvarenje što cjelovitije razine i načina financiranja poduzetništva!!
Kao Hrvat, k tome žrtva njihova pravosudnog sustava, nabijem ih sve na...

PORUKA 3: Niti iz splitskog Gradskog poglavarstva nitko se ne javlja nakon mojih dopisa, i uvodnih razgovora.Vjerojatno jer niti ne znaju pročitati email, odnosno čitaju ih ili pokušavaju pročitati i analizirati njihove uglavnom (čast izuzecima) polupismene tajnice.
Ipak, temeljni je razlog što oni nemaju pojma što je poduzetništvo, nemaju pojma ni što je kvalitetno financiranje, oni svoje položaj shvaćaju kao vrijeme valdanja u svoju korist ili pak korist 'poduzetnika' koje odsustvo trodiobe vlasti ne pita odakle im novac.
A ti 'poduzetnici' do svog položaja i kapitala većinom su došli korupcijom, klasičnim kriminalom, zastarama i sl. uzrokovanim političkim 'poduzetništvom' i tome slično.
Dakle, politički kriminal i legalizacija posljedica tog kriminala u Hrvatskoj očito predstavljaju način života (modus vivendi), a ne samo način rada (modus operandi).

PORUKE 4,5: Tko mi još (ne) odgovara? Moj dragi poznanik Mate Renić, koji je zapravo bio mecena početne postavke premise www.stopostonovac.com, šalje SMS meni kao medijskom pikoniru u Hrvatskoj, kao dokazivo-praktičnom vizionaru kojeg su sudovi Republike Hrvatske onemogućili u sprovedbi danas superisplativih programa, sadržaja: Ivane, ti si jedan cirkusant...
Inače, Mate Renić je upravo uništio mjesečnik CROATIABIZ (prestao izlaziti u srpnju o.g)

Mišo Šajatović, moj dragi kolega, s kojim sam svojedobno na mahove suradjivao dok je bio uredbnik Poslovnog svijeta u Večernjem listu (objavio sam nekoliko tekstova, o arbitraži itd.), odbacuje bez čitanja moju poruku o suradnji u području cjelovitog financiranja poduzetništva za novi magazin LIDER.
Inače, priprema LIDER-a je kao stajala 7,5 milijuna kn, a rodjaci iz Euroherca (ili AGRAMA kako se već zove ta 'herceg-bosanska' peglaonica magle) kao stoje iza tog programa. Bljak.

Od: MAILER-DAEMON@mxout2.iskon.hr Dodaj u adresar
Za: ivan-ostoja@net.hr
Naslov: failure notice
Datum: Wed, 05 Oct 2005 08:57:27 +0200
Hi. This is the qmail-send program at mxout2.iskon.hr.
I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following addresses.
This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.
:
195.29.221.244 does not like recipient.
Remote host said: 553 Rejected by final destination
Giving up on 195.29.221.244.


Djurdjica Klancir, urednica takodjer novog magazina BUSINESS.HR nije niti odgovorila na moju aplikaciju kada su tražili novinare i urednike.

Itd. itd. da sada ne nabrajam dalje.

'Kvaka' je u tome što mi HBOR i banke već osam godina (i duže) ne odobravaju kredite za izvozne i Hrvatskoj deficitarne medijske proizvode.

Sada tek vidite kolika je moja nematerijalna i naravno materiajlan šteta uzrokovana (ne)radom, odnosno nepravičnim radom sudova u Hrvatskoj.

O 'kupovini' Slobodne Dalmacije od strane EPH, aranžiranoj od 'bizismena' iz Austrije, Ive Sanadera, uskoro.

Kao i istina o aranžeru.

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #
29.09.2005., četvrtak
'PODUZIMAJU' HRVATSKU ZA SEBE: NITKO NE ODGOVARA NA DOPISE !!!

U velikom broju članaka, dopisa, predavanja i sl. istakao sam kako malo tko razumije funkcionalnu definiciju DRŽAVE i kazneno-materijalne odgovornosti za (ne)učinjeno od strane tzv. dužnosnika,od vrha nadolje.
Zbog imuniteta na bilo kakvu odgovornost, sposobnost, prosvjetljenost, znanje i poštenje,civilizacijski otpad u obliku raznih birokratskih i politokratskih spodoba nagrnuo je na Hrvatsku i Hrvate. Birokrati i polikrati mlate praznu slamu, blebeću još veće i nesuvislije gluposti od bulevarske verzije Big Brothera,koji preostali Hrvati truju mozgove.
Politička nomenklatura smatra 'vladanje' narodom za svoju korist (a ne upravljanje narodnom imovinom radi uvećavanja iste za opće dobro) svrhom onoga čime se bave...
Naravno, osim što žele steći materijalnu korist za sebe (i bližnje), taj čopor nema pojma čime se bavi i zašto se time bavi
Laž, primitivizam, koristoljublje, antihrvatstvo, ljigavo sluganstvo i izdaja kvalitete su suvremenog 'uspješnog' političara u Hrvatskoj.
I njihovih podanika čije su znanje,sposobnost, posložnost interesima hrvatskog naroda i prosvjećenost toliko izražene da bi im jedino radno mjesto,ukoliko zaista žele služiti hrvatskom narodu (što je i srž njivova posla), bilo - čiščenje minskih polja.
Bez aparata, naravno.
Evo jednog od dopisa na čiji odgovor čekam još od 12. srpnja o.g., makar je riječ o prijedlogu za suradnju u najvažnijem području-poticanju poduzetništva nebankarskim načinima finnaciranja.

NAPOMENA: Uz doljenavedeni dopis priložen je i detaljan opis suradnje u sadržaju, obliku i vremenskim intervalima.

----- Message Forwarded on 06/09/05 08:49 -----
From: "Ivan Ostoja"
Subject: OKVIRNI DOPIS ZA SURADNJU U NEBANKARSKOM FINANCIRANJU MSP
Date: Mon, 05 Sep 2005 09:59:12 +0200

Ivan Ostoja
****, Zagreb
Tel:*** Email: ivanostoja@net.hr

prema

***
Ministarstvo gospodarstva,rada i poduzetništva

PRILOG: Okvirni dopis o opcijama suradnje

U Zagrebu, 5. rujna 2005-09-04

Štovana ***

-----11.. srpnja 2005. uručio sam prilično iscrpan materijal uz CD-ROM u Ministarstvu na ime ***.
Stoga ne znam je li dopis došao do Vas,jer g. ***ništa nije znao o tome kada
sam ga zvao istog dana (2.rujna. o.g.)
Nakon razgovora s g. *** upućen sam da se prvo javim Vama u odnosu na sastanak
izmedju g. ***, Vas i mene u Ministarstvu 4.srpnja o.g. u uredu g. ***.
Tema je bila rad na uvodjenju nebankarskog sustava financinaja malog i srednjeg
poduzetništva. Na koncu ste mi, uz podršku g. ***, rekli da donesem svoje vidjenje naše suradnje u
području 'poticanja poduzetništva'.

Ovim mailom (uz malo detaljniji Prilog) iznosim objektivno potrebne i izvedive
okvire suradnje, a po dogovoru na naš sljedeći sastanak, donijet ću Vam i CD s prilozima koji
definiraju ozbiljnost mog angažmana za Vaše Ministarstvo.

Predlažem suradnju (kronološki):

1.UVOD: Informativni materijali o financiranju poduzetništva koji mogu biti
formatirani i objavljeni unutar rubrike: POTICANJE PODUZETNIŠTVA na http://www.mingorp.hr (moguće preko Bloga i sl.) ili kao prilog jednoj tiskovini.

2.SURADNIK/SAVJETNIK: Moja je želja postati certificirani savjetnik Ministarstva, ali
zbog ogromne štete koje su mi nanijeli sudovi, kao i činjenice da sam trenutačno nezaposlen, nisam
u mogućnosti platiti potrebna davanja za polaganje i certifikaciju. S druge strane kao suradnik Hrvatske agencije za promicanje ulaganja i pokretač ekonomske razvojne agencije, ispunjavam
zahtjeve.

3.AGENCIJA: Prvi projekt (privatno-javnog vlasništva) predstavljao bi pripremu i pokretanje
agencije za financiranje hrvatskih poduzetnika, komplementarne i sinergične HAMAG-u,
HBOR-u i inozemnim izvorima kvalitetnog kapitala. Unutar pripreme za Agenciju, hrvatski bi se
poduzetnici, novi poduzetnici i budući/potencijalni poduzetnici informirali o financiranju poduzetništva, s konkretnim primjerima u svijetu, zemlji i modelima istog. Na taj bi se način pokrenuo
ciklus stvaranja poduzetničke Hrvatske i počela prekidati kriza uzrokovana nedostatkom
relevantnijih konomskih programa.

4.NEBANKARSKO FINANCIRANJE: Ministarstvo bi se trebalo odrediti prema obrascima
nebankarskog financiranja (redefiniranje kolaterala, izvora financija) i u suglasju s istim, a pod
sponzorstvom Ministarstva, osobno bih kao suradnik Ministarstva žurno pokrenuo ogroman potencijal koji se krije iza financijskih derivata (kao sredstva finnaciranja poduzetništva),aktivnijeg
ulaganja (umjesto štednje) i hrvatskog poduzetničkog talenta čija se snaga onemogućila uvozom,
trgovinom,političkim 'poduzetništvom' (rasprodajom strateških resursa) itd.

Stoga, PODUZMIMO HRVATSKU što ranije (dok ne bude prekasno).

Biti ću slobodan i nazvati danas za potvrdu primitka ovog maila

S poštovanjem,

Ivan Ostoja


- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #
20.09.2005., utorak
ZAHTJEV ZA NAGODBU RADI ŠTETE UZROKOVANE (NE)RADOM SUDOVA U RH


NAPOMENA:[/B] Faksimil dopisa predstavlja samo dio dopisa dostavljenog Državnom odvjetništvu, bez diskrecijskih imena i dokumentacije.

Ukupna šteta (obična šteta u trenutku nastajanja, dokazive izmakle koristi i nematerijalne štete) nastala lošim radom sudova, onemogućavanja povrata ukradenog meni kao fizičkoj osobi i nepoštivanju razumnih rokova sudova u funkciji postizanja pravičnog rješenja iznosi po najminimalnijem pragu izračuna iznosi do HRK 150.000.000,00 (stopedesetmilijuna kuna) do 1.000.000.000,00 (milijardu), prema izračunu mogućih otkupljivača potraživanja u kasnijoj dobi gotovosti pred Ustavnim sudom RH i srodnim medjunarodnim pravosudnim i arbitražnim institucijama.
S navedenim u svezi u potraživanju putem niske financijskih instrumenata Nagodba se može postići do HRK 60.000.000,00 (šezdesetmilijuna kuna), odnosno HRK 40.000.000,00 (četrdesetmilijuna kuna) u slučaju da dio nagodbe dodje bez angažmana trećih osoba (opcionalnog otkupitelja duga, pravnih službi, sudskih troškova za tužbu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu i dr.).


[B]Faksimil (djelomični):


ZAHTJEV ZA NAGODBU RADI ŠTETE NASTALE SPORIM RADOM SUDOVA I NEPOŠTIVANJEM RAZUMNIH ROKOVA ZA PRAVIČNO RJEŠENJE

FAKSIMIL DOPISA S UVODOM:

Izvatci:

"Na odredjeni način bio sam (opet) pionir u promicanju novih, odgovornijih i pravičnijih odnos a državnih službi (Republike Hrvatske, sudova u RH i sl.) prema ročištima, rokovima, kvaliteti rada sudova, odgovornosti prema nastaloj šteti itd.
Za obrazac, osobno kao oštećeni (i to jedan od najoštećenijih u posljednjih 13 godina u RH) donosim izvatke iz Zahtjeva za Nagodnu.... koji je predat Državnom odvjetništvu.
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, NN 177/03, člankom 186a, propisan je obvezan postupak za mirno rješenje spora koje su dužne pokrenuti sve osobe koje namjeravaju podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske; donosim primjer moga Zahtjeva obzirom da sam osobno jedna od najvećih ukupnih materijalnih žrtvi rada hrvatskog pravosudja u posljednjih trinaest godina..."

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO RH
Ljudevita Gaja 30a
Zagreb

ZAHTJEV ZA MIRNO RJEŠENJE SPORA
Zahtjev za Nagodbom prije Ustavne tužbe za naknadu štete Ustavnom sudu Republike Hrvatske

Spor: IVAN OSTOJA PROTIV MARINKA BOŽIĆA I ST KOMUNIKACIJE d.o.o.. ZBOG KAZNENIH DJELA PRJEVARE I PLJAČKE (spor je s promjenama statusa tuženika trajao od ožujka 1992. do 1999. godine, a posljedice su trajne zbog ponižavajućeg tretmana mene od strane državnih institucija, banaka i sl.)

PODNOSITELJ ZAHTJEVA: Ivan Ostoja

U Zagrebu, ... 2005.

Preambula:
RAZLOZI ZAHTJEVA ZA MIRENJE I NAGODBOM S REPUBLIKOM HRVATSKOM ZBOG DUGOTRAJNOSTI POSTUPKA, LOŠEG RADA SUDA, TE NEPOŠTIVANJU SVIH RAZUMNIH ROKOVA KAKO BI SE POSTIGLO PRAVIČNO RJEŠENJE

Časnom Odvjetništvu,

do ovog Zahtjeva koji je činjenično ne samo opravdan nego civilizacijski obvezan, došlo je zbog komercijalno uspjeha dnevne novine 24sata, napravljene po mojim principima, grafici i dr. koje sasm u hrvatske medije uveo s tjednikom ST, čime se još jednom utvrdila moja pretpljena obična šteta i izmakla korist;

Potom, način na koji su me odbacili čak i ti novi balavci koji rade tabolidnoj novini 24sata, kao i rukovodstvo Styria AG, vlasnik 24sata i Večernjeg lista (potonje su postali pod krajnje sumnjivim okolnostima), još jednom mi je ukazao na svu nematerijalnu štetu, stanje gubitka ugleda i dostojanstva do čega je došlo, osim kaznenog djela pljačke i prjevare mog tadašnjeg poslovnog i medijskog partnera MARINKA BOŽIĆA nadamnom, isključivo radi (ne)rada sudova u Splitu i Zagrebu;

/PROČITATI PRILOG 1, PRILOG 1a;PRILOG 1b/

Osobno sam,poput Hrvata koji su obezvrijedjeni, apatični i politički redikulizirani (pa stoga nisu izašli na nedavne lokalne izbore - oko 60 posto), gotovo htio odustati od svih Ustavnih tužbi i tome sličnih radnji i instrumenata, usprkos gotovo deset godina nezaposlenosti (koje još uvijek traje);
- no, zbog posljednjih izvješća o profitabilnosti i utjecaju medija na život Hrvatske - pr. tabloida 24 sata (u tome je ST bio medijski pionir i prekretnica (milestone) u Republici Hrvatskoj) i banaka (kojima sam osobno prethodio u elaboratima i projektima ST Komunikacija s.p.o.), te nemogućnost realizacije ijednog projekta radi nedostupnosti meritornih ministarstava, banaka itd.;
odlučio sam da je krajnje vrijeme za postizanje Nagodbe s Republikom Hrvatskom o naknadi štete ili barem dijela ukupne štete načinima koje dogovorimo kako bih mogao konkretizirati započete projekte.

Ovaj Zahtjev Vam šaljem prije Ustavne tužbe koju sam osobno napisao prema obrascima s Ustavnog suda RH, jer kao nezaposlen i siromašan gradjanin nemam novaca za angažiranje odvjetnika.

Do formalnog kašnjenja izmedju zadnje presude Trgovačkog suda u Zagrebu i ovog Zahtjeva došlo je što odvjetnici kojima sam prišao nakon iznenadne smrti mog dugogodišnjeg odvjetnika DRAGE JELIČIĆA (1999.) nisu pokazivali znanje i sposobnost podizanja takve tužbe. Štoviše, njihova je cijena bila previsoka za mene (pr. odvjetnik HORVAT s uredom u Zagrebu, Draškovićeva ulica, samo je za pregled dokumentacije na Trgovačkom sudu u Zagrebu i svoj stručni zaključak kako se tu ništa ne može napraviti tražio više od, po mom sjećanju, 1.500,00 kuna);

Ovako dugu stanku uzrokovala je smrt moga odvjetnika-rodjaka koji je radio probono, odnosno prema učinku koji ostvari, a i ukupno politizirano stanje u Hrvatskoj, onemogućilo me je da smjesta pokreenem Ustavnu tužbu za naknadu štete,jer je to tada još možda bilo presedan. Obzirom da sam uglavnom bio nezaposlen i ponižen, nisam imao sredstava za tako nešto, jedino sam se obratio Upravnom sudu koji se oglasio nemjerodavnim;
Zahtjev se temelji na stvarnom pravu, istini i činjenicama, jer bilo bi tragično,neljudski i neustavno da se pravo temelji isključivo na neaplikativnim zakonima, neučinkovitom i nepravično lošem radu suda koji postaje modus vivendi, iskorištavanjem istog u političke svrhe radi nepostojanja trodiobe vlasti (tomu i 'zastare predmeta' i praktične legalizacije privatizacijskog i inog javnog kriminala u zemlji).

Nap1: Samo jedan primjer šteta koje snosim. Obzirom da sam u medijskim projektima od 1996. godine opet bio vizionar glede distribucije i naplate pjesama putem interneta, kao i da sam, u suglasju s mojim slabim ili nikakvim financijskim mogućnostima, s grupom prijatelja u Zagrebu radio na izvoznim glazbenim i medijskim (film,novine,knjige) proizvodima, ta me šteta zaista svakodnevno drži u stresu i očaju nemogućnosti konkretizacije objektivno superkomercijalnih proizvoda.
Naime, radi činjenice da sam zbog sudova kliznuo na dno, u kanalizaciju' postojanja, da se nisam dokazao valjda s nekim kriminalnim djelom povrata svojih dugovanja, ne mogu pristupiti nijednom mogućem strateškom partneru poput, primjerice, Europapress Holding, Telekom itd., a o komercijalnim bankama ne treba ni govoriti - bez kolaterala nema ništa, a pravo potraživanje štete za njih nije kolateral.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, NN 177/03, člankom 186a, propisan je obvezan postupak za mirno rješenje spora koje su dužne pokrenuti sve osobe koje namjeravaju podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske;

Republika Hrvatska, putem svojih sudova u Splitu Trgovački sud u Splitu, Općinski sud u Splitu) i Zagrebu (Trgovački sud u Zagrebu) od veljače 1992. do ljeta 1999. sporošću rada, neučinkovitim radom i nepoštivanju objektivnih razumnih rokova za rješavanje ročišta povodom moje tužbe za kaznena djela prjevare i pljačke izvršenih nadamnom, a koja su dijelom bila izložena javnosti u Večernjem listu u ljeto 1992. godine, dovela me je u situaciju nemogućnosti naplate nastale štete uzrokovane kaznenim djelima mog partnera Marina Božića, solidarnog suvlasnika poduzeća 'ST Komunikacije s p.o.o.', izdavača tiskovine 'Slobodnik tjednika-ST'.

ŠTETE:

Štete mastale sporim i lošim radom sud(ov)a su neutvrdive, ali iste su ogromne i dokazive obzirom da se primjerice Europaspress Holding širi po principima iznesenim u ST Komunikacijama:

ST bio jedan od prekretnica u medijskoj i recentnoj povijesti Hrvatske, te se objektivne štete dijele na utvrdive obične štete (stvarna vrijednost St Komunikacija, projekata - pr. dnevni list Hrvatska Express! i komercijalno investicijska banka 'InveST plus Banka', i dr.),

Izmakle koristi su dokazive (pr. Jutarnji list i najnoviji 24 sata su dnevni listovi nastali na premisama koje je uveo ST i makete dnevnog lista- Europa Express! i Hrvatska Express! - koje sam osobno napravio i ustupio na procjenu jednom od pokretača Jutarnjeg lista - g. Joži Mušnjaku).
Naklade i utjecaj u političkom i gospodarskom životu navedenih novina najbolje iskazuju štete koje sam pretrpio.
Potom, glazbeni projekti za svjetsko tržište (što se odnosi na projekte o Križarima Templarima i činjenicu da su bili gotovo točno u trenutku napada na SAD 11.09.2001, te je taj album trebao biti svjetski hit-- pjesma 'Brothers in Blood' je primjerice stavljena je na mojoj,trenutačno nepostojećoj (radi nemogućnosti plaćanja webmasteru, nap.a.), web stranici www.virgin-euro.com, uz druge projekte koji i danas profitabilni i deficitrani u Republici Hrvatskoj poput komercijalno-investicijske banke i dr.,

Nematerijalne štete su jednako izražene, kako sam zbog posljedica teške automobilske nesreće u Hamburgu (1980.) u posljednjih trinaest godina prolazio kroz teške stresove (pijem lijekove protiv epi napada kao jedne od posljedica nesreće) ;
Narušilo mi se svako dostojanstvo i kredibilitet čak i kod vizionarskih projekata ;
Zbog neimaštine novca, stalnog iščekivanja da sudovi konačno donesu odluku koja bi povratila moju imovinu, izgubio sam dugogodišnju djevojku (1992-1998) s kojom sam mislio zasnovati brak ili sličnu dužu vezu zbog svoje kronične neimaštine novca ;
Ignoriran sam od izdavača ( Europapress Holdinga i novog izdavača dnevnog lista 24sata) kad sam pokušao doći do posla, te nisam mogao i ne mogu pomoći mojim bolesnim starijim roditeljima za dostojanstveniji život jer oboje žive u Splitu od mirovine mog oca koji je jedan od najvećih živućih hrvatskih skulptora. Mirovina iznosi nešto više od 2.000 kuna.

Važno je naglasiti da se zbog nastajanja okolnosti do kojih je došlo radi lošeg rada sudova u Splitu i Zagrebu tijekom 1992. i 1993., čak i kod stečaja ST Komunikacija d.o.o., ne bih mogao naplatiti iz stečajne imovine ST Komunikacija d.o.o. radi broja vjerovnika, a od imovine ST Komunikacija ostala su tri stana i kuća u Zagrebu, Splitu i Braču koje je Marinko Božić bio kupio sredstvima ST Komunikacija s.p.o., a koji nisu ušli u stečajnu imovinu.

U trenutku započinjanja sudskog postupka 1992.godine, naglašavao sam sucima, predsjednicima sudova (Ante Šarić, Ante Gverić i dr.) kako trebaju požuriti s postupkom, jer će Marinko Božić uništiti svu imovinu poduzeća,prebaciti na svoje ime postojeću imovinu ili istu prebaciti na neko novo poduzeće, štgo se je i dogodilo. A slučaj je de facto bio javan, jer je u ljeto 1992. godine slučaj naširoko iznijeo u Večernjem listu novinar Robert Pauletić (takodjer bivši novinar i urednik ST-a), kao i ja osobno u Nacionalu 1996. Rezultat objave teksta Pauletića je bio bizaran: Marinko Božić je tužio Večernji list zbog povrjede časti, sudac Milan Anić donio prvu (po mojim informacijama, nepravmoćnu) presudu o šteti koju Večernji list treba platiti Božiću radi narušavanja njegove časti, poštenja, ugleda itd. pa mi poslije toga nijedan medij nije želio objavljivati tekstove o radu suda koji je tako legalizirao stvarni kriminal i stvorio opasan obrazac pljačke.

ST je propao od trenutka kad sam se morao povući jer je moja majka, dok sam bio u Splitu, otkrila pljačku mog stana, odnosno stana namijenjenog meni u Zagrebu, u Koranskoj /za koji sam osobno organizirao kredit/ i tek su potom moja majka i moj rodjak odvjetnik Drago Jeličić otkrili lažni ugovor, prebacivanje poduzeća u Zagreb bez mog potpisa itd. Dakle, to je bio common sense slučaj za sud,po temeljnoj prosudbi zdravog razuma.
Je li normalna, kod takog jasnog predmeta 'prodaje' nečeg što vrijedi neutvrdivo mnogo ( a najmanje 3.000.000,00 DEM, jer je tolika bila službena ponuda i to meni osobno, ne računajući komercijalni učinak tjednika, nap.a.) za '2.500 jugoslavenski dinara'. Zapravo, to je bilo suludo i suci koji su završili logiku u nižim razredima srednje škole trebali su odmah intervenirati nakon m oje tužbe.

ST, kao i povezani projekti,mogli su se revitalizirati pravovremenom presudom i vraćanjem mog dijela vlasnosti. Ali možda je sud i želio uništiti ST, što uvećava odgovornost (subjektivnu) Republike Hrvatske.

Važno je naglasiti da se zbog nastajanja okolnosti do kojih je došlo radi lošeg rada sudova u Splitu i Zagrebu tijekom 1992. i 1993., čak i kod stečaja ST Komunikacija d.o.o., ne bih mogao naplatiti iz stečajne imovine ST Komunikacija d.o.o. radi broja vjerovnika, a od imovine ST Komunikacija ostala su tri stana i kuća u Zagrebu, Splitu i Braču koje je Marinko Božić bio kupio sredstvima ST Komunikacija s.p.o., a koji nisu ušli u stečajnu imovinu.
ST je propao od trenutka kad sam se morao povući jer je moja majka, dok sam bio u Splitu, otkrila pljačku mog stana, odnosno stana namijenjenog meni u Zagrebu, u Koranska /za koji sam osobno organizirao kredit/ i tek su potom moja majka i moj rodjak odvjetnik Drago Jeličić otkrili lažni ugovor, prebacivanje poduzeća u Zagreb bez mog potpisa itd. .

Nakon smrti Marinka Božića koja je bila očekivana za one koji su znali da uzima opijate itd., sudu je trebalo više od godinu i pol da ustanovi tko su nasljednici Marinka Božića makar su to po automatizmu bili njegova majka i sestra.

SAŽETAK:

Zadnja presuda Trgovačkog suda u Zagrebu dogodila se 1998. godine kada je Sud donio presudu u većinom u moju korist, ali i nemogućnosti vraćanja štete. Tom sam odlukom dobio od Republike Hrvatske - 0/nula/ KUNA!!!!!.
Na žalbu tuženika (nasljednici Marinka Božića) Visoki trgovački sud je potvrdio odluku Trgovačkog suda u Zagrebu.


Na žalost, moj odvjetnik Drago Jeličić koji me je zastupao nenadano je umro u kafiću kod svoje kancelarije- bio je susjed Ivici Račanu u Badelićevoj ulici) i to,groteskno,u društvu odvjetnika Marinka Božića, ST Komunikacija d.o.o. i nasljednika Marinka Božića.Taj put su se,medjutim, sastali u svezi s nekim drugim slučajem.

OKOLNOSTI:

Ponavljam da od donošenja za mene pozitivne, ali nezadovoljavajuće i nepravedne presude (zbog nemogućnosti povrtata štete) nisam imao novca za nove odvjetnike.
Bio sam kod odvjetnika ....u Draškovićevoj, želio mi je naplatiti veliki račun što je išao u Trgovački sud i ustanovio da ne bih trebao ništa poduzimati (??). Posjetio sam da još druga dva odvjetnika koji nisu imali vremena, nedovoljne materijalne i kadrovske mogućnosti, a nisu ništa ni znali o Odštetnom pravu, Ustavnim tužbama radi naknade štete i Nagodbi i mirenju s Državnim odvjetništvom.
U posljednjih dvanest godina zaposlen sam samo tri godine. Vjerovao sam kao čovjek koji je pokrenuo Hrvatsku i hrvatske medije da je rješenje napomolu, imao sam obećanja od predsjednika Općinskog suda Ante Šarića kako će slučaj brzo i prvaino riješiti (da bi se Sud nakon godinu dana proglasio oblasno nenadležnim, što je sramota nad sramotama).
Direktna obična šteta u tom trenutku iznosila je , jer mi je direktna neto šteta iznosila tadašnjih najmanje 1.200.000,00 (milijundvijestotinettisuća) DEM uz stan od 60 m2 u Zagrebu, Koranska 1b.

TEMELJNA PREMISA MOG ZAHTJEVA JE DA PRAVO MORA SLUŽITI I DA SE PRAVO MORA TEMELJITI NA ČINJENICAMA I ISTINI, U SVRHU POSTIZANJA PRAVIČNOG UREDJENJA LJUDSKIH ODNOSA I UKUPNE PRAVIČNOSTI ( jer čemu onda prava regulativa).

To je jedini orijentir prava, sudjenja, sudaca, porota i odluka - činjenice i dokazi.

Još jednom, Nagodbu s Državnim odvjetništvom, a prije mogućeg podizanja Ustavne tužbe za naknadu štete protiv Republike Hrvatske tražim povodom doljenavedenih razloga.

UKUPNI SAŽETAK:

1.1. Spor i neučinkovit rad suda i nepoštivanje razumnih pravičnih rokova običan su postupak uzrokovan kaznenim djelima prjevare o i pljačke mog partnera nadamnom toliko bezrazložno prolongirali, usprkos činjenici da sam opominjao sudove da što brže reagiraju jer će nastati stanje nemogućnosti naplate štete za mene kao tužitelja.
Još je poraznije da je moj tadašnji partner koji me je opljačkao i prevario imao dossier krivotvorenja dokumanata, prjevare i pljačke, a o čemu nisam ništa bio znao.

1.2. Važno je naglasiti da je posljedice štete aktualne, kao i cijeli postupak, jer je riječ o povijesnom trenutku u nastajanju suvremenih medija i financijske industrije. Naime, ST je izmedju inog uveo djelo javne odgovornosti, istraživačkog novinarstva nad političarima i tzv. bogatašima, a sve je to vidljivo od 1996. do danas kada mediji zapravo utječu na ishode izbora. Na žalost, ne i na rad sudova koji su legalizirali kriminale u privatizaciji i pretvorbi, sanacije banaka itd. uslijed nepostojanja trodiobe vlasti, a jamčim da svega toga ne bi bilo da je ST kako je originalno bio zamišljen od moje strane kao korektiv loših i nemoralnih radnji javnih osoba - nastavio izlaziti.
1.2.1. Stoga sam sporim i lošim radom suda, s objektivnom ili bez odgovornosti istog, pretrpio neutvrdivu štetu- dokazivu običnu štetu, dokazive izmaklu korist i dokazivu nematerijalnu štetu, obzirom da navedene štete traju od 1992. godine do danas.

1.3. Tužbu zbog krivotvorenog ugovora kojim se ja kao solidarni, 50-postotni suvlasnik poduzeća ST Komunikacije s.p.o. odričem svoga dijela u korist MARINKA BOŽIĆA, solidarnog suvlasnika, '2.500 jugoslavenskih dinara', i to u trenutku kada je imovina ST i povezanih projekata po kriterijima stvarnih postojećih i budućih planiranih vrijednosti (Glazbena izdanja; Dnevna novina HRVATSKA EXPRESS!; Komercijalno-investicijska banka InveST plusBanka i dr.) vrijedila najmanje 3.000.000,00DEM , podigao sam u ožujku 1992. u Splitu preko odvjetnika Borisa Anića čim sam saznao za prjevaru i pljačku i to putem moje majke Vere i odvjetnika u Zagrebu Drage Jeličića.

1.4. Kako je bila riječ o nesavjesnom radu primjerice Okružnog privrednog suda u Splitu koji je prebacio sjedište poduzeća ST Komunikacije s.p.o. iz Splita u Zagreb bez mog znanja i potpisa (Marinko Božić mi je kasnije rekao da je 'to sve sredjeno', da ne 'treba nikakav potpis, da 'nam je bolje da tajništvo bude u Zagrebu kao redakcija - dotad je tajništvo i sjedište ST Komunikacija s.p.o. bilo u Spliti,nap.a. - te da je 'd.o.o.' sigurnija varijanta i za mene i tebe'. Obzirom da su te postavke bile logične,a o potrebi potpisa nisam bio informiran, te da smo u tim ratnim danima zapravo živjeli 24 sata 'u trci', nisam dvojio oko časnosti namjere mog partnera koji mi je trebao biti zahvalan za mnogo životno važnih stvari, a jednom kod problema koje je imao s krvarenjem jetre, i za svoj život. Stoga moja mal neopreznost, jer nisam mogao vjerovati da me netko tko mi duguje život i uspjeh (s ST-om) može tako krvoločno prevariti i baciti na 'ulicu'.
1.4.1. Općinski sud u Splitu morao je prihvatiti predmet i donijeti pravomoćnu presudu, jer sam bio prijavljen u Splitu s adresom stanovanja, kaznena djela su se dogodila u Splitu, a tuženik je nakon tužbe prebacio boravak Zagreb i to,mislim, na adresu hotela Palace.
1.4.2. No, Općinski sud u Splitu nije želio više voditi ročište radi 'mjesne nenadležnosti', radi nedolaska tuženika izdao je nepravomoću presudu što je u takvim uvjetima bilo smiješno, nakon izgubljenih dragocjenih godinu dana.

1.5. Marinko Božić se NIJEDNOM nije pojavio na sudu, a kad je moja tužba dostizala zrelost izvršenja, lošim vodjenjem poduzeća, drogiranjem i opijanjem zadužio je ST Komunikacije (d.o.o.) koje su bile komercijalno propulzivne i perspektivne u trenutku podizanja tužbe, kao i dok sam ja bio u tom poduzeću.
Marinko Božić je bacio poduzeće u stečaj, imovinu izvukao kao i brand ST te ih prebacio na svoje novo poduzeće Božić Ideje d.o.o.' ili vodio kao svoju privatnu imovinu. Poduzeće 'Božić Ideje d.o.o.'je osnovano na Trgovačkom sudu u Zagrebu, mislim, 1993. SRAMOTA! Time su suci dali 'poduzetnicima' izvrstan recept za rješavanje problema.
Sve dugove ostavite starom poduzeću, imovinu prebacite na novo i stvar je riješena (Slučaj 'Nacional').

Očekujem Vaš poziv na razgovor radi predočavanja detalja, razgovora i daljnjeg dogovora o postupku.

Zahvaljujem na razumijevanju,

S poštovanjem,

Ivan Ostoja


PRILOZI ZAHTJEVU:

Obzirom da mi je šteta počinjena (PROČITATI PRILOG 1. KOJEG SAM PISAO U OČAJU NA DAN KAD MI JE ODVJETNIK UMRO) s konkretnim trajnim posljedicama, molio bih Državno odvjetništvo za poziv na razgovor tijekom kojeg bih razjasnio svaki detalj te biste me Vi uputili u potrebe za dodatnom dokumentacijomu koja se nalazi kod mog bivšeg odvjetnika Borisa Anića u Splitu (početna tužba Privrdednom sudu u Splitu, odgovor Privrednog suda u Splitu, tužba Općinskom sudu dr.) kao i uredu sestre pokojnog Drage Jeličića, za koju mislim da u preostaloj dokumentaciji posjeduje cijelu kronologiju slučaja, ročišta, odgovora, zaključaka itd.


PRILOG 1.: Sadrži moj spontani tekst kojeg sam pisao u očaju na dan kada je moj odvjetnik umro;
PRILOG 1a: Tekst koji sam dodao Provedbenom planu za projekte Hit InduSTria i plusBanka, a koji razmatra okolnosti štete načinjene nadamnom.
PRILOG 1b: Moj dopis jednom poznaniku koji je smatrao da se prikladnom nagodbom ili tužbom može realizirati barem dio štete.

PRILOG 2: Faksimili odabranih sudskih odluka,presuda, tužbi, kao i dodatni materijali radi cjelovitije spoznaje o uvjetima i tijeku postupka koji mi je načinio štetu.
PRILOG 3: Moj životopis - Sažeta. Kakav bi tek bio da nisam izgubio posljednjih trinaest godina i kakve bi to blagotvorne učinke imalo po poduzetništvo Hrvatske?

Važno je naglasiti da se zbog nastajanja okolnosti do kojih je došlo radi lošeg rada sudova u Splitu i Zagrebu tijekom 1992. i 1993., čak i kod stečaja ST Komunikacija d.o.o., ne bih mogao naplatiti iz stečajne imovine ST Komunikacija d.o.o. radi broja vjerovnika, a od imovine ST Komunikacija ostala su tri stana i kuća u Zagrebu, Splitu i Braču koje je Marinko Božić bio kupio sredstvima ST Komunikacija s.p.o., a koji nisu ušli u stečajnu imovinu.ST je propao od trenutka kad sam se morao povući jer je moja majka, dok sam bio u Splitu, otkrila pljačku mog stana, odnosno stana namijenjenog meni u Zagrebu, u Koranska /za koji sam osobno organizirao kredit/ i tek su potom moja majka i moj rodjak odvjetnik Drago Jeličić otkrili lažni ugovor, prebacivanje poduzeća u Zagreb bez mog potpisa.
- 10:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #
DOPIS FONDU ZA RAZVOJ: JOŠ UVIJEK BEZ ODGOVORA

Napomena: Obzirom da jedna od najvažnijih ustavna i zakonska odgovornost predstavnika tzv. vlasti omogučivanje poduzetničkog prosperiteta prikladnim mjerama ( o poduzetničko proaktivnim makroekonomskim planovim ne želim ni govoriti) i sinergijom rada meritornih minsitrstava, institucija, organizacija i ureda, poniudu za suradnjom poslao sam i Fondu za razvoj i zapošljavanje, čija se web stranica osvježila prije nekoliko godina.

Odgovor,naravno kao i kod gotovo svake druge državne službe koje služe svojim interesima, a ne hravstkom narodu (što im je jedina funkcija) još nisam dobio.


Ivan Ostoja
** Zagreb
Tel:098/ 198 63 57 Email: ivanostoja@net.hr
Informacije: http://poduzetnici.blog.hr , www.stopostonovac.com

prema

Fond za razvoj i zapošljavanje
Preobraženska 4/IV, 10000 Zagreb

Re: Uvodni dopis o područjima i korisnosti suradnje

U Zagrebu, 12. rujna 2005.

Štovani,

kao suradnik Hrvatske agencije za promicanje ulaganja, direktor privatne razvojne agencije i poslovni savjetnik u području poticanja poduzetništva nebankarskim načinima financiranja, uvjeren sam da bih svojim znanjem i inovativnošću mogao pridonijeti i učinkovitosti rada Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Prije svega, javna nazočnost Fonda gotovo da je i neprimjetna, tako da se i ne zna postoji li taj Fond, a zadnje ažuriranje na web stranicama izvedeno je prije dvije godine. Pritom, gospodarski (poduzetnički) razvoj Hrvatske i stopa nezaposlenosti dosegli su kritične razmjere.

Ovim dopisom iznosim objektivno potrebne i izvedive okvire suradnje, a po dogovoru na naš sljedeći sastanak donijet ću Vam i zahtjevane materijale koji su potrebni za moj angažman kao suradnika Fonda. Suradnja bi sadržavala:
A. Informativne materijale o potrebi uvodjenja cjelovitog načina financiranja proizvodnog i izvoznog poduzetništva koji mogu biti formatirani i objavljeni unutar rubrike: POTICANJE PODUZETNIŠTVA na www.frz.hr), što bi dakako podiglo ukupan rating i dinamičnost web stranice Fonda.
B. Prvi projekt (privatno-javni) predstavljala bi priprema i pokretanje agencije za financiranje hrvatskih poduzetnika, kao preduvjeta razvoju. Ta bi agencija bila komplementarna i sinergična HAMAG-u, HBOR-u i inozemnim izvorima kvalitetnog kapitala. Unutar pripreme za Agenciju, hrvatski bi se poduzetnici, novi poduzetnici i budući/potencijalni poduzetnici informirali o financiranju poduzetništva, s konkretnim primjerima u svijetu, zemlji i modelima istog. Na taj bi se način pokrenuo ciklus stvaranja poduzetničke Hrvatske i uzrokovana vodeće stope zaposlenosti kao učinka stvarnih programa.
C. Fond bi u suradnji s odjelima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva promaknuo konkretne obrasce vanbankarskog financiranja (redefiniranje kolaterala, etabliranje novih izvora financija) i u suglasju s istim, a u suradnji s Fondom i MINGO-om, osobno bih žurno pokrenuo ogroman potencijal koji se krije iza financijskih derivata (kao sredstva financiranja poduzetništva), aktivnijeg ulaganja (umjesto štednje) i hrvatskog poduzetničkog talenta čija se snaga onemogućila uvozom, trgovinom,političkom 'poduzetništvom' (rasprodajom strateških resursa) itd.

Stoga, PODUZMIMO HRVATSKU!! kako bismo niskom potpornih projekta žurno uvećali stope razvoja i broja zaposlenih .

Veselim se pozivu na razgovor i našoj suradnji,

Ivan Ostoja

- 10:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #
DOPIS: PODUZIMANJE NEZAPOSLENIH CJELOVITIM FINANCIJSKIM RJEŠENJIMA

Napomena: Ovaj dopis ne sadrži diskrecijske podatke primatelja i jedina svrha njegova objavljivanja na ovom blogu je arhiviranje mojih pokušaja u pokretanju agencija i drugih entiteta koje su već trebale biti netom poslije razdvajanja od bivše Jugoslavije.

Ivan Ostoja
10000 Zagreb
Kontakt : tel 098/198 63 57, email ivanostoja@net.hr,
Za više informacija pogledati web stranice:
http://poduzetnici.blog.hr , www.stopostonovac.com (konstrukt ), http://projekti.blog.hr

prema

****


U Zagrebu, 20. rujna 2005.

PR: PRIJEDLOG ZA SURADNJU KOJI SADRŽI UVODJENJE CJELOVITIJIH MODELA FINANCIRANJA I PODRŠKE SAMOZAPOŠLJAVANJU PUTEM:
A. DETALJNIJIH INFORMACIJA O POKRETANJU PODUZETNIŠTVA; IZVEDIVOM BANKARSKOM I NEBANKARSKOM FINANCIRANJU SVAKE DOBI PODUZETNIŠTVA; INTERAKCIJE PUTEM FORUMA, ODGOVORA NA PITANJA I SAVJETOVANJA NEZAPOSLENIMA,
B. POKRETANJA PODUZETNIŠTVA,
C. PODRŠKE POTREBAMA PUTEM OSNIVANJA SPECIJALIZIRANE JAVNO-PRIVATNE AGENCIJE ZA FINANCIRANJE HRVATSKOG PODUZETNIŠTVA S PODRŠKOM I SURADNJOM MINISTARSTVA GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA, FONDA ZA RAZVOJ I ZAPOŠLJAVANJE, MINISTARSTVA FINANCIJA TE DRUGIH RELEVANTNIH INSTITUCIJA, ORGANIZACIJA I PRAVNIH OSOBA (AGENCIJA) U ZEMLJI I INOZEMSTVU.

1. SAŽETAK (po dobima– etapama suradnje):

I. Suradnja izmedju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (dalje: ZAVOD) i Ivana Ostoje (dalje: OSTOJA) sadržavala bi etapno informativno i praktično uključivanje nezaposlenih, kao i zainterresiranih pravnih osoba i organizacija,u postupak samozapošljavanja kroz pokretanje novog ili kapitalizaciju postojećeg poduzetništva.
II. RUBRIKA/BLOG pri www.hzz.hr: ‘SAMOZAPOŠLJAVANJE: KAKO FINANCIRATI PODUZETNIŠTVO’: Obzirom da su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, kao i druge mjerodavne institucije i organizacije praktički nedovoljno utjecali narazvoj i promicanje nebankarskog financiranja poduzetništva (poglavito za: Mikro i Malo poduzetništvo), kao i financiranju novih (start-up) poduzetništava, Zavod bi putem aplikacije na svom internet (web) portalu www.hzz.hr trebao uvrstiti i Blog/Rubriku, odnosno link (hiperpoveznicu) na web stranicu formatiranu i posvećenu financiranju i pokretanju poduzetništva. Taj bi aplikacija (rubrika postala referentno mjesto za nove poduzetnike i fiannciranje poduzetništva, sadržavajući sve relevantne linkove i izvore informacija potrebne za spoznaju nezaposlenih o poduzetništvu, postupku realizacije svojih sposobnosti, znanja i zamisli kroz samozapošljavanje, zajedničko ulaganje znanja (know-how) i kapitala i dr. Rubrika bi imala sve alatke suvremenog interaktivnog bloga (email, forum, RSS-izabrane vijesti iz područja poduzetništva, financiranja poduzetništva, zapošljavanja itd.) tako da bi se veliki broj nezaposlenih u Hrvatskoj zapravo po prvi put na razumljiv, cjelovit i praktičan način upoznao s problematikom započinjanja i financiranja novih poduzetništva.
III. PODRŠKA PROGRAMU ZAPOŠLJAVANJA/SAMOZAPOŠLJAVANJA: Razvojem interesa i uvećanja praga informcija nezaposlenih o (novom) poduzetništvu, s relevantnim pravnim osobama uz podršku MINGO-a, FONDA i dr., a po stvarnoj potrebi pokreće utemeljenje agencije s funkcijom financiranja poduzetništva.


2. DETALJNIJI PRIKAZ PRIJEDLOGA ZA SURADNJU:

Štovani ***,

Prije svega, uzdam se da se slažemo kako su poduzetništvo i kvalitetno (ekonomski opravdanoi) zapošljavanje temelji razvoja i opstanka Hrvata i Repulike Hrvatske. Stoga u okviru temeljnih ciljeva i funkcija Zavoda, a sa svrhom oživotvorenja sustava cjelovitijeg financiranja poduzetništava, time i samozapošljavanja, Zavod bi u suradnji sa mnom radi svoje odgovornosti prema društvu trebao pokrenuti informativnu aplikaciju o cjelovitom financiranju poduzetništva koja se može po potrebi u daljnoj dobi razvoja promaknuti u entitete za podršku i financiranje poduzetništva putem poslovnih savjeta, usluga,pripremanja financijskih rješenja i posredovanja.

A. Javljam Vam se u najboljoj vjeri da će Hrvatski zavod za zapošljavanje (dalje: ZAVOD ) konačno pokrenuti inicijativu i programa podrške financiranja nezaposlenih kroz pokretanja novih poduzetništava , zasjedničkim ulaganjima i sl.
B. Obzirom da sam i sam duže vrijeme uglavnom nezaposlen, isključivom krivnjom Republike Hrvatske, zbog lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova ( čime mi je nanesena ogromna i realno nesaglediva ukupna šteta), neosporni su moje moralno pravo i obveza u prenošenju svojih iskustva, znanja i na žalost nerealiziranih (kasnije se uvijek ispostavilo, vizionarskih i komercijalno isplativih) inicijativa na nerazvijeno hrvatsko tržište kapitala, financiranja poduzetništva i rada .
C. Pri tomu napominjem da je Republika Hrvatska:
- jedna od rijetkih zemalja bez svoje razvojne agencije što je rezultat izočnosti pozitivne investicijsko-razvojne ekonomske politike tijekom proteklog desetljeća.
- zemlja bez agencija ili fondova za financiranje poduzetništva putem tzv. neosiguranih kredita, privatnih ponuda ciljanoj publici (ulagači, angjeli-ulagači i sl.) ili javnih ponuda široj javnosti, izradu prikladnih financijskih instrumenata, te na kraju bez banke s fokusom na malo poduzetništvo.
D. Nakon mojih (zasad neuspješnih) kontakata s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva (Ivan Bračić) i Fonda za razvoj i zapošljavanje, smatram da bi Zavod trebao pokrenuti umrtvljeno hrvatsko proizvodno i izvozno gospodarstvo, a time i zapošljavanje inicijativom razvoja podrške novim poduzetnicima, odnosno učinkovitoj podršci samozapošljavanju. U okviru sadašnjih uvjeta, broj nezaposlenih, poput mene ne može se pomaknuti s mjesta jer je sva monetarna i na žalost fiskalna moć u rukama stranih univezanih banaka (koje financiraju potrošnju, posebice uvoz) u Hrvatskoj.
E. Suradnja bi se etapno razvijala i sadržavala:
Informacije o dobima poduzetništva, financiranja bankarskim i nebankarskim načinima financiranja malog i srednjeg poduzetništva (dalje: ‘MSP’);
Ažuriranje sadržaja kao referentno mjesto za financiranje novog poduzetništva i nebankarsko financiranje u Republici Hrvatskoj (drugim riječima, poticanja stvaranja društveno korisnog sekundarnog tržišta),
Internet aplikaciju/rubriku (Blog i tomu sl.), formatiranu u suglasju s poslovnom politikom Zavoda, Strateškim odrednicama vlade RH, UN i EU u odnosu na razvoj poduzetništva i zapošljavanje, bila bi implementirana na ugovoreni način na web portal na www.hzz.hr, a nezaposleni, izvori kapitala (ulagači iz zemlje i inozemstva) i dr., na ovaj bi način dobili vrstu izloga poslovnih projekata nezaposlenih,
Nezaposleni-članovi Bloga/ Rubrike (članstvo je besplatno, ali zbog moguće zloporabe, upis korisničkih imena i email adresa biti će obvezan) ovim će prostorom dobiti mogućnost informiranja, ažuriranja inforamcija, sudjelovanja na forumu,direktnih pitanja i sl. u cilju cjelovitije pripreme i organiziranja rada na poduzetničkim projektima
Aplikacije će voditi, ali samo u okviru ugovorene savjetničke suradnje, odnosno pokretanja prikladne specilizirane agencije, radove uspostavljanje suradnje i angažmana prikladnih izvora kapitala u inozemstvu. Uz stalnu isporuku novih meritornih tekstova, informacija i izvora informacija Aplikacija će pokrenuti savjetničke, odnosno agencijsko posredničke usluge posredovanju poduzetnicima u pripremi potrebnih materijala (uključujući i prijevode za inozemne izvore kapitala) i definiranju optimalnih financijskih rješenja u odnosu na postojeće kvalitetne izvore poduzetničkog, odnosno tzv. rizičnog kapitala (Venture Capital, -Equity) u zemlji i svijetu.
U navedenoj početnoj dobi suradnja će biti definirana prikladnim Ugovorom o suradnji ili djelu, a koja će sadržavati:
§ izradu nove web stranice/preoblikovanje postojeće s fomatiranim sadržajima u suglasju s ugovorom i postavkama Zavoda,
§ parametrizirane sadržaje i dinamiku obnavljanja sadržaja,
§ okvire interaktivnosti i odnosa HZZ-a prema aplikaciji (da li će sadržaj Aplikacije radnog naziva: ‘Samozapošljavanje: Kako financirati poduzetništvo’ biti implementiran u postojeći web portal: www.hzz.hr ili će biti sadržajno najavljen/virtualno rubriciran na jednoj od podstranica web portala www.hzz.hr i linkom usmjeren prema nezavisno hostiranom web stranicom s formatiranim sadržajem o samozapošljavanju i financiranju poduzetništva),
§ načine pristupanja nezaposlenih,
§ razine aplikativnosti odgovora i savjeta u odnosu na finalne komercijalne poslovne savjete,
§ ukupan poslovni i financijski doseg aplikacije u odnosu na krajnje korinsike i partnere.

Navedenom aplikacijom/blogom/rubrikome provoditi će se ogledni obrasci financiranja novih poduzetničkih projekata uporabom dosad nedovoljno ravbljenih poslovnih tehnika, postupaka i financijskih instrumenata (derivata). Svrha ove dobi suradnje je osnaživanje i aktiviranje hrvatskog poduzetničkog duha, stupnja znanja, iscrpnija povezanost s centrima za poduzetništvo, inkubatorima, poduzetničkim zonama, ulagačim, izvorima kapitala, nadležnim i meritornim ustanovama, organizacijama i poslodavcima koji traže kooperante, partnerima za ulaganje (joint ventures), te poduzimanje novih poduzetničkih (investicijskih) fiskalnih mjera.

Početna dob suradnje uključivala bi radnje:
a) dogovor o sadržaju suradnje, medijem očitovanja sadržaja suradnje, definiranje vrste usluga u odnosu na sadržaj suradnje,
b) ugovorom bi se definirao sadržaj i razvoj sadržaja, kao i mogućih usluga, prava i obveza te vrijednost sadržaja i usluga u odnosu na budžetske kapacitete Zavoda, kao i potrebe za istim,
c) obzirom da je riječ o suradnji za koju je potreban budžet mikroproporcionalan značenjem sadržaja suradnje, ne samo za nezaposlene nego cijelo hrvatsko društvo, moj je prijedlog da se suradnja nakon prikladne ‘direktne’ promidžbe (putem tekstova i reportaža medija, ne plaćenom reklamom) premjesti i na seminare, učionice na kojima će se obradjivati područja poduzetništva, započinjanja poduzetništva, objektivno komercijalno vrijednim idejama, financiranja poduzetništva i sl.,
d) Napomena: Zavod može suradnju plasirati i putem meritornih ministarstava, portala za posao, portala za informacije i sl., čime će se stvoriti klima potrebna za drugačiji tretman novih poduzetnika, nezaposlenih posebnih grupa (dragovoljci i sl.) i te se napokon – poduzeti Hrvatska!!!U daljnjoj dobi suradnje, a ovisno o spremnosti i mogućnostima Zavoda, moguće je pokrenuti postupak uslugama poslovnog savjetovanja u finanaciranju poduzetništva.

NAPOMENA: Web stranica Zavoda softverski je zaostala, uporabna praktičnost tražilice predstavlja sramotu u odnosu na druge portale rada, dizajn je jeftin i neatraktivan, zastario i širok preko cijelog monitora s nepreglednom i neintuitivnom navigacijom, a interakcija je svedena na minimum.
Nadalje, neke rubrike-podstranice obnavljaju se svake dvije-tri godine. Nedostaje svježih komentara, članaka, obavijesti iz područja rada i poduzetništva u svijetu i kod nas.

III (OPCIONALNO): DOB 2. SURADNJE - SADRŽAJ, CILJ I MISIJA

a) Svaka dosad navedena radnja postaje izlišna i trošak ukoliko je ne prate stvarna podrška adekvatne agencije s niskom potrebnih sofisticiranih usluga za poduzetnike i nezaposlene, kao i poduzetnički proaktivni zatvoreni i otvoreni investicijski fondovi i banke.
b) Stoga, uz početnu dob izrade i razvoja ukupne platforme za informiranje, komunikaciju, poslovne usluge uz inovativne načine financiranja malog i srednjeg poduzetništva, moguća Dob 2. suradnje sadržavati će pripremne radove za pokretanje, kapitaliziranje, registriranje i operativni početak rada agencije sa svrhom posredovanja i poslovnih usluga u financiranju poduzetništva, te kasnije i pripremu, kapitalizaciju i početak rada mikro-banke za poduzetništvo i razvoj, uz prateće investicijske fondove s fokusom na poduzetničke projekte i poduzetništvo, u sklopu postojećih društava za upravljanje fondovima ili pokretanjem novog Društva.
c) Posjedujem potrebne pripreme materijale, iskustva i znanje u navedenim Dobima suradnje.

CILJ I MISIJA SURADNJE ZAVODA I IVANA OSTOJE:

A) Uvodjenje i uspostavljanje tržišta poduzetničkog, rizičnog kapitala (Venture Capital) u Republici Hrvatskoj (dalje: ‘RH’), a afirmacijom takvog načina financiranja koje je prirodno za odredjene grupe i dobi (faze) poduzetništva, isti taj kapital organiziran u RH može ‘pokrivati’ i područja susjednih i inih zemalja čime se stvara izvozna uslužna djelatnost, kao i moguća udjelna penetracija u gospodarstvima drugih zemalja.

B) Postavljanje izvedivih pretpostavki (premisa) za cjelovito i razumljivo teoretsko i praktično informiranje malih i srednjih poduzetnika, kao i novih ili budućih poduzetnika u RH o izvedivim načinima podrške i financiranja MSP, iskustvima i praksi u svijetu, te ponajviše o inovativnijim vrstama osiguranja ili tzv. osiguranja koje ulagači zahtjevaju (komercijalno propulzivan proizvod/usluga, patent, prava, licencije, organizacijski ustroj koji utječe na učinkovitost i ukupnu cijenu krajnjeg proizvoda/usluge, stanje na tržištu, potpuna materijalno-zakonska obveza poduzetnika u svim dobima pripreme, razvoja i komercijalizacije poduzetništva itd.).

C) Pri tomu, treba napomenuti kako su navedena poduzetnička - Venture Capital - vrsta ulaganja prije svega odnos ulagača i poduzetnika koji u svakom stupnju komunikacije pokušavaju procijeniti fair ili korektnu cijenu za neku obvezu ulagača u odnosu na (ne)učinjeno i imovinu poduzetnika, te druge čimbenike (više na konstruktu web stranice: http://poduzetnici.blog.hr, www.stopopostonovac.com, http://projekti.blog.hr (tu su obradjene temeljne informacije o Agenciji). Takva vrsta financiranja nemoguća je u uvjetima tragične neučinkovitosti i nemorala zakona, propisa i rada pravosudja, kojim (posebice instrumentom zastare predmeta) ‘poduzetnici’ u RH pokušavaju, s namjerom ili bez namjere, prevariti narod, partnere, dužnike, vjerovnike....
D) Naša buduća suradnja treba se temeljiti na radnjama usmjerenim ka povećanju svijesti hrvatskih postojećih, te nadasve novih poduzetnika (regrutiranih iz mlade generacije, nezaposlenih i onih koji su prema svom potencijalu nedovoljno uposleni) o važnosti poduzetništva za društvo i privatna okružja (obitelj, stvaranje uvjeta za veći broj djece kako bi se spriječilo skorašnje izumiranje Hrvata kao naroda i sl.). Isto tako, obvezni smo nedovoljno upućenim hrvatskim poduzetnicima ustupiti informacije o velikom broju načina financiranja poduzetništ(a)va pod uvjetom da je riječ o kvalitetnom proizvodu/usluzi koja je deficitarna na odredjenom području ili je pak globalno aplikativan i konkurentan - pri tomu, naravno, a o čemu Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva stara, treba voditi računa o pakiranju i poliranju proizvoda/usluge u prepoznatljivi oblik i etiketu- brand. (S tim u svezi, 100% BLOG na web stranici www.stopostonovac.com donosi tekst kako je snaga branda diskografske kuće Virgin Records,tada knjigovodstvene vrijednosti oko 3 milijuna funti sterling, prisilila korporaciju Thorn EMI da za akviziciju te kompanije plati više od 560 milijuna funti sterling).

E) Hrvatska proizvodna i izvozna MSP (mala i srednja poduzetništva) vrijede koliko i zemljište, odnosno oprema po diskontiranoj cijeni, a malo je koji poduzetnika uspio napraviti prepoznatljivi brand ili neku drugu goodwill vrijednost koja bi donijela intelektualnu ekstra - vrijednost tom poduzetništvu. Upravo na području intelektualnog kapitala hrvatski poduzetnici moraju stvarati svoje komparativne prednosti.

F) Nakon ili usporedo s početkom suradnje, a u okviru raspoloživih sredstava ( početna zatražena sredstva bila bi minimalna, jer bi osim u tom trenutku zatečenih re-formatiranih tekstova, riječ bila o stvaranju web prostora - pr. www.plusnovac.hr - elektronskom poslovanju, izdavanju elektronskog newslettera s temom financiranja MSP, niskim pretplatama za usluge, profesionalnima uredjenje sučelja i sigurnosti medija poruke).

G) Usporedo ću pripremiti cjelovitu platformu kontakata s relevantnim (po učincima, iskustvu i cijeni kapitala) i kredibilnim svjetskim izvorima kapitala za poduzetništvo za raznolike potrebe, sektore i dobi.

H) S time u svezi, pripremiti ću, a po potvrdi interesa za suradnjom od strane Zavoda dopise i potvrde o ugovorenoj suradnji sa mnom kao poslovnim savjetnikom ili što je poželjnije, nepoznate pravne osobe u RH - možebitne Agencije - s izvorima kapitala ili agencijama u svijetu kojim s definiraju termini bržeg vrjednovanja poslatih projekata, cjelovitije suradnje i privilegirani(ji)h uvjeta i kolaterala, kao i ukupne organizacije financiranja od strane zastupnika ili izvora poduzetničkog kapitala.

I) Obaviti ću, a prema prethodnom okvirnom dogovoru s Zavodom, konkretiziranje suradnje (moguću za tu dob) s brojnim izvorima poduzetničkog kapitala u svijetu putem operativnih mailova. U tu suradnju ulaze vrste partnerskih zastupanja, uvid u sve relevantne investitore plaćanjem niskih mjesečnih ili godišnjih pretplata na specijalizirane agencije koje nude imena, nazive, adrese i kontakte s ulagačima (pojedinci, ‘fondovi’, kompanije) koji su u tom trenutku zainteresirani za ulaganje u pojedini sektor u navedenim veličinama, i sl.

J) Web prostor koji će s jedne strane služiti komunikaciji s izvorima poduzetničkog ili poduzetništvu prikladnog kapitala (po cijeni, uvjetima, ročnosti i sl.), te s druge strane služiti poduzetnicima, (posebice početnicima, s područja posebne državne skrbi, kao i onim koji su u okviru njihovih financijskih mogućnosti razvili globalno konkurentne proizvode i usluge), treba biti što dostupniji svim hrvatskim poduzetnicima ili hrvatskim poduzetnicima na području RH, kao i Hrvatima u inozemstvu.

K) Pripremanje i pisanje internet Newslettera ‘plusNOVAC ZA PODUZETNIKE’; isti se može slati jednom tjedno ili prema prigodi (ukoliko je dinamika češća) hrvatskim poduzetnicima prijavljenim u registrima, a koji imaju mail adrese.

L) Prihvatljivost dostupnosti web prostora (pr: www.plusnovac.hr ili samo www.plus.hr ) mjeriti će se prikladnoj cijeni navigacije u cilju informiranja poduzetnika, jednostavnosti i praktičnosti komunikacije mailom, forumima i daljnjim uslugama. Stoga se taj web prostor treba u odredjenoj mjeri sponzorirati u dostupu (putem telefonskih priključaka, mobitel, bežićni - WI FI i dr.) i cijeni posjeta (primjerice, da se posjeta tom web prostoru sponzorira manjom naknadom ili minimalnom naknadom prvih šest mjeseci od početka rada, odnosno prema potrebi i nastalim uvjetima, od strane telekom operatera, internet poslužitelja i dr. ukoliko je jedina posjeta poduzetnika i posjetitelj isključivo taj web prostor i podstranice/programi vezani isključivo za taj web prostor, kao i funkciju i smisao navedenog web prostora).

M) Možebitna agencija za finaciranje hrvatskog poduzetništva (HBOR-PROGRAM POTICANJA UTEMELJENJA PODUZEĆA) suradnjom s postojećim institutima, obrazovnim institucijama, te drugim zakonom i propisanim osobama koje su ovlaštene za obavljanje financijskih usluga (banke, tzv. tržišta kapitala u zemlji, fondovi, brokeri i sl.), pridonijeti će noveliranju instrumenata na tržištu kapitala koji utječu na proširenje mehanizama financiranja poduzetništ(a)va, a koji su prihvaćeni u svijetu. Isti će biti uprilagodjeni hrvatskim okolnostima (obveznice, financijski derivati i dr.).

N) Na taj će način možebitna Agencija nastojati dodatno potaknuti, ohrabriti i oduševiti hrvatske poduzetnike, nezaposlene, kao i buduće poduzetnike te svekoliku javnost čija je podrška hrvatskom poduzetništvu i samozapošljavanju od presudnog značaja. Ovim se predmnijeva poduzetništvo koje nije uvozno, trgovačko i ne temelji se na počinjenimčinjeničnim gospodarskim kriminalima uzrokovanim pretvorbom privatizacijom i gaženjem ustavnih, ljudskih i zakonskih prava na pravvičnost Hrvata koji su se tada natjecali za neko poduzetništvo, a natječaje su dobili su drugi radi volje tzv. političkih struktura i odluka banaka.

O) Možebitna Agencija će nadalje usaditi i proširiti ljudski i poslovni moral u odnosu na poduzetništvo, cilj i svrhu rada, zaposlenike, poslovne partnere, porezna davanja i dr. , kao neupitnu vrlinu koja se mora njegovati.

P) Uz gorenavedeno, možebitna Agencija koristila bi, ali u pojedinim obrascima učinkovitije i gdje god je moguće ili potrebno inovativnim modelima, postojeće izvore podršci i financiranju malih i srednjih poduzetnika u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva (pr: Jamstveni fond-HAMAG; cjelovitijoj pripremi materijala i učinkovitijem kolateriziranju kako bi udovoljili uvjetima kreditnih ili drugih financijskih rješenja postojećih kreditnih programa Ministarstva); Hrvatske banke za obnovu i razvitak (kreditne linije); komercijalnih banaka u RH i dr.

Q) Aktiviranjem inozemnog kapitala u svrhu razvoja i stvaranja novostvorenih vrijednosti, koje su prvootkupne za Hrvate od stranih izvora rizičnog, poduzetničkog kapitala (u dijelu ugovorene udjelnosti potonjih), dinamizirati će se tržište domaćih jamstava u dijelu gdje ne postoje zahtjevani kolaterali poduzetnika, te potaknuti poduzimanje nezaposlenih. U početnoj dobi financiranja mnogi poduzetnici nemaju imovinu,proizvod/usluge, nematerijalnu i knjigovodstvom nedovoljno valoriziranu imovinu a dostatni stvarni i tržišni kolateral,pa je potrebno obogaćenja spektra polica osiguranja od poslovnog rizika, obzirom da postojeće police životnog rizika, većinom rade za gospodarstva u inozemstvu (kupovinom dionica, obveznica itd.)

Nadalje, naša bi suradnja, a involviranjem meritornih ministarstava i institucija te pravnih osoba, u naprednijoj dobi trebala pokrivati pripremu, aranžiranje i kapitalizaciju banke za poduzetnike. Na tom sam projektu suradjivao s Ministarstvom za obrt, malo i srednje poduzetništvo, štoviše projekt sam pro bono doveo do dobi predkapitalizacije s zainteresiranim inicijalnim ulagačima iz Italije i niskom originalnih financijskih instrumenata za takvu de novo banku. HDZ i Ivo Sanader su čak preuzeli vrstu sponzorstva nad tim projektom u ožujku 2003. godine, ali MOMSP ga je abortirao radi izbora, kad su počeli lupati o nekavoj banci za poljoprivredu i malo poduzetništvo (više o svim ‘poduzetničkim bankama’ koje su se ‘pokretale’ posljednih šest godina. Projekt je spreman za najavu nakon izrade detaljnijeg programa prema novim okolnostima u roku od mjesec dana.
Naša moguća suradnja u dobroj vjeri odnosit će se na i područje sofisticiranijih (pr: upravljanje rizikom) i cjelovitijih financijskih rješenja za hrvatske male i srednje poduzetnike, kao i za Hrvate koji su iz opravdanih poduzetničkih ili životnih razloga zaduženi (pr: postupkom konsolidacije i djelomične eliminacije dugovanja, odnosno svodjenja istih u stvarne mogućnosti dugoročne otplate koji se neće odraziti na primanja i standard života dužnika).
Navedena buduća suradnja formalno bi i budžetski spadala u POTICAJNE MJERE PODUZETNIŠTVU, obzirom da je riječ o istinskom poticaju financiranju i razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

ZA KRAJ OVE SHEME - UVODA, OBJAŠNJENJE ZAŠTO BI SE MOŽEBITNA AGENCIJA ZA FINANCIRANJE HRVATSKOG PODUZETNIŠTVA ZVALA:

'plusAGENCIJA ZA FINANCIRANJE HRVATSKOG PODUZETNIŠTVA'

A. Temeljni je razlog što plusAgencija već svojim nazivom, osim što stvara pozitivan osjećaj dodane vrijednosti ( kapitalu, uslugama i dr.) u odnosu na postojeće; poduzetnicima, interesentima za samozapošljavanje kao i drugim mogućim klijentima u kasnijoj dobi, nazhiv navodi kako je Agencija komplementarna postojećoj podršci MSP-u i izvorima kapitala (MINGORP, HBOR, komercijalne banke, Centri za poduzetništvo, poduzetnički inkubatori i dr.), odnosno da djeluje u stvaranju novih postavki za financiranje MSP, kao i pojačanju učinkovitosti postojećih resursa što se postiže sofisticiranijom obradom problema i rješenja u odnosu na tražena jamstva, upravljanje rizikom itd.
B. plusAgencija će potaknuti i utemeljenje broja perspektivnih poduzetništava kroz naplatu poslovnih usluge (uključujući ponudu i kapitaliziranje gdje je ista moguća), odnosno putem privremenih ili stalnih udjela u vlasnosti kao naknade za osnivanje i pokretanje poduzetništava.
C. Na taj će se način Agencija prometnuti u pravnu osobu (privatno-javne vlasnosti) čija je jedna od funkcija informiranje, komunikacija, savjetovanje i obavljanje poslovnih usluga kao što su ukupna priprema poslovnog materijala i financijskih rješenja koja se smatraju prikladnim pojedinom projektu za naknadu koja može biti paušalna, odnosno u udjelu u poduzetništvu. Dodatni plus Agenciji čini i angažman plusAgencije oko monitoringa i controllinga poslovanja za vrijeme trajanja financijskog rješenja, odnosno ugovorom odredjenog razdoblja. plusAgencija će, uz angažman projektnih ili kreditnih brokera s dostatnim znanjem, odnosno obučenih od strane Agencije za praćenje projekata na donjoj razini izvješćavanja (namjensko korištenje kapitala, nezloporaba kapitala i sl.), obavljati i project management (upravljanje projektom) u granicama svojih kapaciteta i potreba uvjetovanih odgovornošću prema izvoru kapitala i ugovornim obvezama.
D. plusAgencija,nadalje, unosi svoj brand: 'plus' koji će se posebice očitovati u projektima: plusBanka - Mikrobanka za hrvatske poduzetnike i razvoj / plusInvest,društvo za upravljanje investicijskim fondovima / plusEuroinvest, društvo za strateške poslovne usluge / plusMedia- Holding za medijsku proizvodnju i izvoz i dr. (u okviru kojeg će djelovati i Hit Industria d.o.o. )

U nadi da ćemo uspostaviti obostrano korisnu suradnju već krajem rujna o.g. koja će rezultirati pojačanom sviješću o potrebi za istinskim poduzetništvom, jačanjem poduzetničkog duha i poticanjem samzapošljavanja i ekonomski opravdanog zapošljavanja mte obogatiti poduzetnike dostupom novim izvorima aktivnog i korisnog kapitala s ciljnom funkcijom financiranja malog i srednjeg poduzetništva, kao i stvaranjem uvjeta zaustavljanja gospodarskog i fizičkog izumiranja Hrvatske i Hrvata,

S poštovanjem,

Ivan Ostoja


NAPOMENA: Više uvodnih informacija o Agenciji, Banci i dr. projektima na web stranicama:
http://projekti.blog.hr , www.stopostonovac.com


IVAN OSTOJA - KRONOLOŠKI SAŽETAK ŽIVOTOPISA:

1979: Izdavač,tvorac ‘niskotroškovne poslovne konstrukcije’ i producent TOP 10 hit ploče u Njemačkoj (s Kevinom Keeganom,tadašnjim najboljim nogometašem Europe)–ista je postala po parametrizaciji početnih troškova jedna od prethodnica kasnijih internet načina financiranja, proizvodnje,marketinga i distribucije u svjetskoj glazbenoj industriji; 1999/2000. osvojio vrhove relevatne mp3 top liste s virtualnim projektom TESLA GIRLS! sto je kasnije postao obrazac svjetskih uspješnica (pr. Gorillaz i dr.);
1989: Suutemeljitelj nezavisnih medija i novinarstva u (S)RH, pokretač prvog komercijalnog tjednika (ST) koji je osnovan i pokrenut s 2.000,00 tadašnjih dinara,usprkos metočnim glasnima o većem iznosu. ST je trebao biti dijelom medijsko-financijskog mini koncerna u koji je trebala spadati i komercijalno-investicijska banka ‘InveST plus! Banka’ ;
1990: Sudionik u koncipiranju i prvoj fazi osnutka jedne od prvih privatnih banaka u RH;
1992: Sudjelovao u pripremi pokretanja i osnivanja Svjetskog hrvatskog kongresa u Bonnu;
1992-1997: Izradio elaborat i maketu prve hrvatske privatne dnevne novine ‘HRVATSKA EXPRESS!’-trenutačno u izradi prvog elektronskog interaktivnog i tiskovnog izdanja dnevne novine-portala ’HRVATSKA e-XPRESS! (isti je bio obrazac za rubriciranje budućeg Jutarnjeg lista 1996/97 godine, nap.a.) - Projekt: HIT INDUSTRIJE
1999: Dobio odlične ocjene na testiranju provedenom od pripadnika Svjetske banke;
2000: Nakon neprihvaćanja Elaborata o potrebi prerastanja HAPU-a u Hrvatsku razvojnu agenciju, na ruševinama HAPU-a pokrenuo sam Hrvatsko društva za razvoj i poduzetništvo čiji sam direktor bio do listopada 2002;
2002: Suradnik Ministarstva za obrt,malo i srednje poduzetništvo, kao i Saveza Štedno-kreditnih zadruga, u osnivanju Banke malog poduzetništva od svibnja 2002 (koja je bila strateški prioritet Vlade RH do lipnja 2003) ;
2002-2003: Promicatelj potrebe uvodjenja financijskih derivata na tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i Regiji kao načina trenutačnog uvećanja ukupnih vrijednosti (suradnja HGK,HIBO), i dr;
1996-2003: Sudjelovao kao savjetnik u stvaranju boljih svekolikih uvjeta razvoja i rada poduzetništva,te u cjelovitoj priptremi projekata malog i srednjeg poduzetništva – Development Forum (inovativne metode i instrumenti financiranja i podrške MSP;
1992-2005: Radi lošeg rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova radi postizanja pravičnog rješenja, usprkos činjenici da su tužba i ročište bili javni, oštećen sam od 1991. god za najmanje 2 milijuna DEM obične štete, ne računajući dokazanu izmaklu korist radi isključive krivnje pravosudnog sustava u zadržavanju štete do razine nemogućnosti naplate i druge dokazive nematerijalne štete (šteta trenutačno iznosi izmedju 40 - 150 milijuna kuna po najminimalnijim pragovim izračuna štetete - dopis za Nagodbu je u Državnom odvjetništvu prije Ustavne tužbe za naknadu štete zbog sporog rada sudova i nepoštivanja razumnih rokova) ;
1998-2005: S grupom stručnjaka (programera) razvija platformu internet mikroplaćanja 'MicroPhone' koja bi distribuirala medijske sadržaje online, sa isplativim načinima plaćanja takvih razmjera (u ovom su trenutku transaktivni troškovi plaćanja putem kartice preskupi);
2005: Suradnik poslovnog mjesečnika ‘Croatiabiz’ i tjednika ’Fokus’; suradnik USAID programa za mikrofinanciranje (početni stadij suradnje), i dr.

Obrazovanje: VSS (Filozofski fakultet + Novinarstvo-informatika) uz ekonomske radionice i certifikate sa seminara (HBOR, Advanced Business Studies i dr.)

Drugo: Rodjen sam u Splitu 1957 / Nikad kažnjavan / Govorim i pišem engleski, pasivno znanje njemačkog i talijanskog jezika / Posjedujem vozačku dozvolu B-kategorije / Poznajem rad na kompjuteru (tekst-tablični programi), i dr.
Politika: Podrška HDZ-u od 1990, član HDZ-a; pionir potrebe stvaranja udruge Pokret Hrvata neglasača (od 1996.) s korektivnom i monitoring ulogom na svim političkim i društvenim razinama kako bi se zaštitili životni interesi Hrvata neglasača i onih koji nisu zadovoljni političkim opcijama i programima.

DODATNO:
Obzirom na ukupna iskustva i spoznaje, praktički sam sposoban za rad i savjetovanje u područjima:
- razvoj privatnog sektora, malog i srednjeg poduzetništva,poticanje i podrška novim projektima,
- financiranje malog i srednjeg poduzetništva,te mikrofinanciranje,
- razvoj poslovnih planova i tržišta,
- marketing,
- aranžiranje-kapitalizacija,
- kontakt s medijima im javnošću, priprema svjesti javnosti o značenju
malog gospodarstva te odbrana interesa istog,
- upravljanje projektima i radom ureda,
- financije projekta (u etapama),
- nadgledanje razvoja projekta i procjenjivanje prema zadatim parametrima

- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #
19.09.2005., ponedjeljak
MAIL SPLITSKOM POGLAVARSTVU GLEDE SURADNJE U CJELOVITOM FINANCIRANJU PODUZETNIŠTVA


Štovani gospodine Puljić,

prema Vašim uputama iz kolovoza o.g. uputio sam gospodinu Kuretu uvodni mail o mogućnosti i potrebi za našom suradnjom u financiranju poduzetništva bankarskim sektorom.

Uzdam se da će te iznaći interes za suradnju čiji učinci, medju inim, splitskim i hrvatskim
poduzetnicima (sadašnjim i budućim) mogu život značiti.

S poštovanjem,

Ivan Ostoja

-----------------------------------------------------------------------
Ivan Ostoja
**10000 Zagreb
**21000 Split
Email: ivan-ostoja@net.hr, ivanostoja@net.hr Mob: 098/198 63 57

(više info: http://poduzetnici.blog.hr, http://projekti.blog.hr, http://www.stopostonovac.com)

prema
Gradsko poglavarstvo
Gospodin Ivan Kuret
Obala kneza Branimira 7, 21000 Split


RE: NAPUTAK O MOGUĆOJ SURADNJI U PODRUČJU POTICANJA PODUZETNIŠTVA
(FINANCIRANJE MSP NEBANKARSKIM NAČINIMA I SOFISTICIRANIJA
KOLATERALIZACIJA BANAKRSKIH KREDITNIH RJEŠENJA)

U Zagrebu, 7. rujna 2005.

Štovani gospodine Kuret.

Gospodin gradonačelnik Puljić me je uputio na Vas kao najmeritorniju osobu za poduzetništvo u
Poglavarstvu.
Gospodin Puljić i ja smo u kolovozu o.g. okvirno razgovarali o potrebi modeliranja cjelovitijeg
načina financiranja poduzetništva od (do)sadašnjeg, a što bi dakako ponajviše odgovaralo i
poduzetnicima na listi Velo misto.
Suradnjom Gradskog poglavarstva i mene kao stručnog savjetnika ili suradnika, oblikovali bi smo
obrasce dinamičnijeg pripadnijeg financiranja za poduzetnike.

U pregovorima sam s Ministarstvo za gospodarstvo rad i poduzetništvo o suradnji u okviru Poticanja
poduzetništva, pa bi Vaš i moj grad, Split,finaliziranjem programa cjelovitijeg financiranja
poduzetništva trebao predstavljati vodilju u Domovini i regiji, te izlaz iz gospodarskih
problema, s porastom zaposlenosti, povećanja ukupnog kvalitetnog proizvoda, stabiliziranje platne
bilance RH (smanjenje duga,i dr.

Gradskom poglavarstvu, Vama i gospodinu Puljiću, predlažem suradnju (kronološki):

1. DEFINIRANJE POTREBA I MOGUĆNOSTI POGLAVARSTVA U PROJEKTU/PROGRAMU: CJELOVITO FINANCIRANJE PODUZETNIŠTVA (RADNI NAZIV) pri čemu bi se težište stavilo na kategorije poduzetnika koji memaju pristup bankama (novi poduzetnici, dokapitalizacijske dobi, dobi razvoja proizvoda i dr.) te razvoju vrsta nebankarskog financiranja poduzetništva (financijskim instrumentima, ponudama, čak i pokretanjem banke za male poduzetnike, projekt na kojem sam suradjivao 2002. s tadašnjim Ministarstvom za obrta, malo i srednje poduzetništvo.
Ovu dob moguće suradnje obavljalo bi se isključivo pismenim putem (email) i telefonom.

2.UVOD: Odrediti rubriku i formatirati sadržaj namijen informiranju poduzetnika/interesanata o
financiranju poduzetništva koji može biti i stručni Blog, primjerice unutar portala
FINANACIRANJE PODUZETNIŠTVA na portalu ww.split.hr ( koji se presporo otvara, nap.p.).
Takodjer, ta tematika može biti zastupljen u Slobodnoj Dalmaciji kao prilog, ali nisam
pristalica ovog rješenja (zbog načina na koji je Slobodna Dalmacija 'kupljena' od strane EPH).

3.SURADNIK/SAVJETNIK: Tek sam se prijavio na ispite za stjecanje certifikata savjetnika
Ministarstva obzirom da zbog ogromne štete koje su mi nanijeli sudovi, nisam bio u mogućnosti
platiti potrebna davanja za polaganje i certifikaciju. S druge strane ispunjavam zahtjeve kao suradnik Hrvatske agencije za promicanje ulaganja, pokretač privatne ekonomske razvojne agencije i višegodišnji promicatelj potrebe uvodjenja novih, za poduzetnike proaktivnih i korisnih, financijskih instrumenata.

3.PRVI (MOGUĆI) PROJEKT U NAŠOJ SURADNJI:AGENCIJA ZA FINANCIRANJE HRVATSKOG PODUZETNIŠTVA:
Prvi projekt (privatno-javnog vlasništva) predstavljao bi pripremu i pokretanje agencije za
financiranje hrvatskih poduzetnika, komplementarne i sinergične HAMAG-u,HBOR-u i inozemnim
izvorima kvalitetnog kapitala.
Unutar pripreme za Agenciju, hrvatski bi se poduzetnici,novi poduzetnici i budući/potencijalni
poduzetnici informirali o financiranju poduzetništva, s konkretnim primjerima u svijetu, zemlji i
modelima istog. Na taj bi se način pokrenuo ciklus stvaranja poduzetničke Hrvatske i počela
prekidati kriza uzrokovana nedostatkom relevantnijih ekonomskih programa.

4.NEBANKARSKO FINANCIRANJE: Gradsko poglavarstvo, a u suglasju s Ministrstvom trebalo bi odrediti svoje smjernice prema obrascima nebankarskog financiranja (redefiniranje kolaterala, izvora
financija i dr.) i u suglasju s istim.Aktivnom podrškom Poglavarstva i Ministarstva osobno bih kao
suradnik Ministarstva žurno pokrenuo ogroman potencijal koji se krije iza financijskih derivata
(kao sredstva financiranja poduzetništva), ulaganja (umjesto štednje) i hrvatskog poduzetničkog talenta čija se snaga onemogućila uvozom, trgovinom, političkim 'poduzetništvom' (rasprodajom strateških resursa) itd.

Stoga, PODUZMIMO SPLIT I HRVATSKU što ranije (dok ne bude prekasno).

Biti ću slobodan i nazvati Vas početkom sljedećeg tjedna za potvrdu primitka ovog maila.

S poštovanjem,

Ivan Ostoja

Napomena:
Mail i stog sadržaja poslat je na email adresu gradonačelnika Zvonimira Puljića.- 11:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #
17.09.2005., subota
MINGORP - POTREBA SURADNJE U PODRUČJU NEBANKARSKOG FIANNCIRANJA

Ivan Ostoja
** 10000 Zagreb
tel: 098/198 63 57 email: ivanostoja@net.hr
Više info: http://poduzetnici.blog.hr, http:// www.stopostonovac.com, http://projekti.blog.hr

MINISTARSTVO ZA GOSPODARSTVO, RAD I PODUZETNIŠTVO
UPRAVA ZA MALO PODUZETNIŠTVO
g.Ivan Bračić, pomoćnik Ministra
Vukovarska 78, Zagreb

Predmet: TEME RAZGOVORA

U Zagrebu, 30. lipnja 2005.

Štovani gospodine Bračić,

Bio bih zahvalan ukoliko biste mogli iznaći kratko vrijeme za razgovor u ponedjeljak, 4. srpnja o.g. od 10:00 sati nadalje, a teme, uz one koje Vi držite potrebnim, svodile bi se na:
1. moj mogući angžman kao vanjskog suradnika ili dr. u projektu kvalitetnog informiranja ciljane ili šire javnosti o potrebi, parametrima i koracima uspostave tržišta rizičnog kapitala (Venture Capital) u Hrvatskoj, odnosno stvaranjem relevatnog mosta s istim u inozremstvu, pri čemu će se inzistirati na financiranju proizvodnog i izvoznog malog i srednjeg poduzetništva, temeljenog na komparativnim prednostima Republike Hrvatske i ekonomiji znanja,
2. moju suradnju s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva u iniciranju i vrsti koordiniranja ciljanog razvoja financijskih instrumenata priznatih na svjetskim (OTC i službenim) tržištima kapitala (financijski derivati; drugačiju organizaciju kolaterala uz financijska rješenja za poduzetništvo; organizacija jamstvenih fondova i dr.) ,
3. informativnu ili drugačije potrebnu suradnju ili angažman u portfeljiranju uporabe alternativnih izvora i načina prikupljanja kapitala za dobi poduzetništava (pr: otvorene ili neposredne ponude; ugovorno udruživanje poduzetništava u vrstu kreditno-korisničkog ‘kruga’ koji stječe funkcionalnu sposobnost potraživanja kredita na temelju kolaterala ili jamstava i sl.) ,
4. rad na stručnoj i cjelovitoj pripremi i kapitalizaciiji specijalizirane internet (multikanalne) mikrobanke (s uobičajenim spektrom usluga i proizvoda) koja se fokusira na financiranje poduzetništva, a uz svoju komercijalnu, takve banke (nazvanim radi dijela usluga - community bankama) služe i društvenoo potrebnoj svrsi. Taj je projekt nastavak BMP-a prethodnice Vašeg ministarstva u kojem sam proaktivno sudjelovao, ali su ga isti abortirali radi svoje nestručnosti. Banka će u vlasničkoj strukturi biti javno-privatna, te će biti posve inovativna za Hrvatsku (hrvatski software, ustroj poslovanja itd.), a grupacijski će biti podržana investicijskim fondom i poduzećem za strateške usluge, čiji je cilj implementacija Basela II, osiguranje dodatnih izvora povoljnog kapitala u cijeni, ročnosti i vrsti vlasnosti, kao i uvišestručenja profitabilnosti kapitala banke te uspostavu inovativnijih vrsta osiguranja o kojem se trenutačno stara institut tzv. obvezne rezerve,
5. iz mog bloga www.stopostonovac.com činjenično je utvrdivo da novi poduzetnici i odredjene druge kategorije poduzetništava nemaju prigoda za prikladno financiranje, a iz razloga što u Hrvatskoj nema agencija poput tzv. kreditnih biroa te onih koji se bave pripremom i posredovanjem pri tzv. neosiguranim kreditima, i tome sl. Pokretanje takve javno-privatne agencije za financiranje poduzetištva strateški je zadatak Ministarstva, a za tu svrhu stavljam Vam svoj angažman na raspolaganje.

U nadi da će te iznaći vremena za sastanak,

Ivan Ostoja

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se