Slatki povratak - bajadera torta
Ovaj put, nakon silnih putovanja, pakiranja, potrošenih kalorija, umora i svega odlučila sam vas počastiti jednim pravim kalorijskim zalogajem, čistim užitkom za oči i nepce, nečim što će vas grijati u ove hladne/gnjile zimske dane. Iako ovih recepata ima svugdje po netu, danas vam poklanjam recept moje prijateljice Dijane Z., koja sve svoje prijatelje uveseljava samim tim što postoji. Bajadera - torta: Potrebno je: 125 g čokoladnog keksa 1/2 žličice cimeta 60g rastopljenog maslaca Nadjev: 400 g Philadelphia sira 1 žličica želatina i 60 ml vode 1/8l mlijeka pola šalice šećera u prahu 60 g bijele čokolade 60 g mlijecne čokolade 60 g čokolade za kuhanje 1/4l tučenog slatkog vrhnja Glazura: 10 dkg čokolade 1 dl slatkog vrhnja Postupak: Dno kalupa prekriti papirom za pečenje te ga pomastiti. Kekse samljeti i pomiješati sa maslacom i cimetom. Tijesto utisniti u dno kalupa i ostaviti u frižider nekih 30 min da se dobro ohladi. Želatin otopiti u vodi. Mikserom izmiješati sir i šećer u prahu te smjesu podijeliti na tri jednaka dijela. U svaki dio umiješati drugu vrstu rastopljene čokolade te trećinu umućenog slatkog vrhnja. U svaki fil dodati po trećinu rastopljenog želatina te lagano izmiješati. Tortu filovati sljedecim redom: fil od bijele čokolade, pa staviti tortu u frizider na nekih 15 min, pa preko premazati fil od mliječne čokolade i opet staviti u frižider na 15 min, pa preko staviti fil od tamne čokolade. Staviti glazuru (otopiti na pari), ostaviti u frižideru i jedva čekati da se dovoljno "stegne" da što prije možete jesti! Naravno, ako stignete, ukrasiti Dobar vam tek! I nadam se da vam je sv. Nikola spustio barem poljubac na jastuk. |