ovo je potpis

11.03.2010., četvrtak

Šesnaesti arrondissement

To je jedan tres chic arondisman.

Od glave do pete, od istoka prema zapadu, od sjevera prema jugu. Ako nekad čujete izraz "beau quartier" - lijepi kvart - eto, to vam je šesnaesti.

Na zapadu omeđen Bulonjskom šumom, na jugu teniskim terenima (Roland Garros), na granici sa Eiffelovim tornjem, a završava sa Arc de Triomphe. 16eme arr. je prepun mogućnosti za odmoriti se, prošetati, vidjeti izloge, kupovati, rekreirati, izaći u fine, skupe, restorane, razgledati zastave raznih ambasadi ili (iako nije poslovni centar, kao recimo 8eme arr.) - započeti neki posao tamo.

U tom arr. i Carla Bruni ima stan.

Pomalo je i 'dosadan' u smislu da u njemu nema previše zabave, niti ima ludih provoda. Ulice su (osim neizbježne buke automobila) mirne i čiste, omeđene zelenilom, fasade su (sve iste). Za živjeti u ovom arr. (i to bilo kojem njegovom dijelu, što nije slučaj sa ostalima) vam treba prilično novaca. Puno prilično.

Benjamin Franklin je živio tu skoro deset godina, kao prvi američki diplomat. Kažu da se znao prošetati do Champs de Mars (gdje se sada nalazi toranj, ali ga u njegovo vrijeme nije bilo) i da je znao gledati prve balone, i eksperimentirati s njima.

16eme arr. (a pogotovo njegov unutarnji dio) turistički možda nije posebno važno mjesto (osim što je lijep i ugodan). Ipak, tamo ćete naići na mnoge muzeje - jedan od njih je i privatni muzej Baccarat, u kojem možete razgledati razne predmete od kristala (čaše, vaze, nakit), ali tamo je također i Museé de Balzac, Museé Guimet (u kojem su smješteni azijski izlošci).

I najširi bulevar nalazi se u ovom arr. To je avenue Foch - u kojem su svojevremeno bili (ili boravili) i Onassis, Šah od Irana, monaški princ Reiner, kompozitor Charles Debussy.....

Jedan od najljepših pogleda na Eiffelov toranj pruža se iz trokaredskih vrtova - koji se nalaze upravo tu - u 16eme arr.




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 15:27 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter