ovo je potpis

16.02.2010., utorak

Petnaesti arrondissement

Najveći i najnaseljeniji arrondissement, smješten u jugoistočnom dijelu grada, ovaj arr. pruža velike (i razne) mogućnosti istraživanja svakodnevnog hodanja. Iako slika nakon kraja dana postaje ista, ovo područje ima vrlo jako industrijsku prošlost.

Naime, baš ovdje je izumljeno bjelilo za robu (eau de Javel), a Citroenove tvornice su ovdje bile do sedamdesetih godina.
Na mjesto tvornica došli su TV studiji, i odavde se emitira program Canal+.

Razolikost arhitekture je vrlo uočljiva u ovom području. Iako su zgrade većinom drugačije od "haussman" zgrada (koje važe za 'nobl' stil), ovdje možete naći i najviše zgrade u Parizu, smještene na samoj obali Seine, i blizu Tour de Eiffel. Budući da je pozicija jako lijepa, a liftovi iz stana vode ravno u garažu, mogu vam prišapnuti da su u jednoj od tih zgrada, na zadnjem (cijelom) katu, za vrijeme svog boravka u Parizu bili smješteni Angelina, Brad & co.

Dio Montparnassa također pripada u 15eme arr. tako da ne čudi da je tuda prodefilirao razni broj umjetnika u svoje vrijeme. Marc Chagall, Leger, Max Jacob, Modgiliani, a i mnogi drugi - koji su vjerojatno bili osobno prisutni za vrijeme svjetske izložbe 1889. godine, kada je svoje lice svijetu pokazao i slavni toranj.

Louis Pasteur živio je i radio u ovom arondismanu tijekom 19-tog stoljeća, pa je tu i muzej, naravno, njemu u čast. Ako je itko zaslužio spomenik, to je, valjda, on. :)

Postoje dijelovi ovog arr. u kojem je jako ugodno za živjeti, i oni u kojem je manje ugodno za živjeti, naravno, ovisno o tome što čovjek traži. Većina kvartova je uglavnom 'dosadna', bez nekih većih događanja, ali sa onim svakodnevnim uličnim zvukovima koje, na kraju krajeva, prate cijeli grad.

U parku Andre Citroen, nedaleko tornja (iako je toranj u 7eme arr.) se možete, recimo, naručiti za vožnju balonom iznad grada.

Na samom jugu nalazi se i Porte de Versailles, veliki izložbeni prostor (gdje se svake godine odigravaju veliki spektakli, između ostalih moto i auto show, photo show yes - ali gdje se i svaki vikend održavaju različita događanja - recimo, ovaj vikend je bio seminar o jezicima, a prije par mjeseci baby izložba i chocolat izložba).

Velik i živopisan, miran i 'dosadan' - ali svakako neizostavan dio ovog grada.


Povratak na: Arrondissements de Paris


- 18:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter