ovo je potpis

03.02.2010., srijeda

Četrnaesti arrondissement

Skoro pa gdje god gdje se nalazite u Parizu, u obzor vam pada jedan tamni stakleni toranj, na čijem se 56-tom katu nalazi (jako popularan) restoran iz kojega se pruža pogled na cijeli grad.

Taj je toranj obilježje 14eme arr. i kad god ga pogledate, znate da je tamo jug.

Montparnasse (originalno ime Mont Parnassus - Parnas gora, dom boga Apolona) je glavni kvart 14eme arr. U njemu su isprepletene ulice kojima su hodali svi boemi svojega vremena, i to je kvart koji je Hamingwaya, recimo, potaknuo na inspiraciju za mnoge knjige.
U kafićima, koji su i dan danas otvoreni, mnogi je picasso (a i sam Picasso) žvrljao čičkarije na salvetama.

Budući da u ono vrijeme (a pričamo o ranim godinama dvadesetog stoljeća) nije bilo previše ureda, pa čak niti 'navike sastančenja', kafići su postali mjesta na kojima su se umjetnici (spontano i namjerno) nalazili.

Najpoznatiji od njih su Le Dôme, La Closerie des Lilas i La Coupole - i kako rekoh, otvoreni i dan danas. Ne znam jesu li im vlasnici još živi, ali, u slučaju da jesu, možda budu raspoloženi za pričanje o starim danima i starim druženjima sa umjetnicima.

Ovaj kvart su naselili Amerikanci, koristeći prednost franaka nad dolarima (odnosno, koristeći razliku u tečaju), tako da je od 1921 -1924 godine njihov broj u Parizu porastao za 24 000 duša.

Mnogi su poznati ostali ovdje i zauvijek - posljednje počivalište im je na poznatom groblju Montparnasse o kojem sam već pisala, a između ostalog tamo su i Frédéric Bartholdi (onaj koji je dizajnirao Kip slobode), Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Samuel Beckett (ne znam je li tamo dočekao svoga Godota...)

A ako baš želite i vidjeti kako mrtvi izgledaju, nedaleko se nalaze i katakombe. Ja nisam bila niti imam namjeru ići (bila sam u drugom gradu u katakombama i to iskustvo nije za mene).
Naime, kad se groblje na Les Halles zatvorilo, posmrtni ostaci su prebačeni u katakombe na Montparnasse. Ako baš želite ići, odredište neka vam bude metro stanica Denfert-Rochereau na liniji 4.

Sretno :)




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 16:17 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter