ovo je potpis

31.12.2009., četvrtak

Novogodišnja nabavka


Odavno se nisam 'bacila' na cijene u Parizu.
Pa evo jedne nabavke, u kojoj su mnoge stvari koje inače ne koristimo (za doček - za 4 osobe, jelte) i one druge.....


3 kruha (tek sad vidim da je pogrešno naplaćeno, uzeli smo 2 kruha)
6 jaja
2 čipsa Lay's - 135 g
Nescafe - 200 g
4 juhe Knorr
2 x Tortelini 250 g
Majoneza 460 g
Senf 160 g
2 x integralna tjestenina barilla
2 x patka sa krompirima (gotovo jelo) po 400 g
sojin umak
2 x mlijeko po 1 l
pršut (oko 200 g)
čajna (oko 200 g)
razni naresci (oko 150 g)
maslac 250 g
umak za sir od brusnica
svinjski medaljoni 1,65 kg
mažuran začin
krompiri 2,5 kg
gallete (tradicionalni kolač a la panetone)
2 x sir (neki jako smrdljivi) :)
sok od naranče - 2 l
coca -cola zero 1,5 l


___________________________


76, 40 €

:)





- 10:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.12.2009., nedjelja

Deseti arrondissement

Područje u kojem se nalaze dvije željezničke stanice - Gare de l'Est i Gare du Nord (odakle polazi i Eurostar vlak, koji prolazi ispod Kanala i vozi dva i pol sata do Londona) je, također, područje u kojem živi radnička klasa i imigranti.

Leon - Paul Fargue je napisao 1039. godine: "Za mene, Xeme arr. je područje pjesnika i lokomotiva - podržano dvjema željezničkim stanicama"

Povijest naseljavanja ovog arondismana seže iz francusko - pruskog rata, kad su izbjeglice iz Alsace - Lorraine došle u Pariz i ovdje napravile svoj dom.

I Emile Zola je 'opjevao' ovaj kraj: "... i gdje bi pluća bila šuplja samo od udisanja ovog zraka, gdje čak ni komarci ne bi mogli živjeti zbog nedostatka hrane..."

Židovske izbjeglice iz Istočne Europe su naselile ovo područje tijekom WW2 (nažalost, neki su odmah proslijeđeni na Gare de l'Est i odvedeni u logore, iz kojih se nikad nisu vratili), a danas je područje naseljeno uglavnom Sjevernoafrikancima, Turcima, Kinezima (iako oni imaju svoju posebnu četvrt), i Indijcima.

Iako mračno opisano, ovo je jedno od lijepih područja, mirnih i oku ugodnih. Ne baš tipični Pariz na koji ste navikli vidjeti, ali svakako održava određeni duh Pariza.

Svemu tome doprinosi, naravno, i Canal Saint - Martin, prekrasno područje (rukavac rijeke Seine kroz grad) na kojem su krasni mostovi - a koji je trebao biti popločen autocestom sa osam traka.

Sreća pa nije.
Jer je stvarno prekrasan.




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 13:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #

24.12.2009., četvrtak

Sretan Božić


Miran i blagoslovljen Božić svima vama koji slavite od (prepunog) srca želi vaša donajulia kiss





- 23:32 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.12.2009., subota

Let it snow....


Jel' vam ga dosta? I preko glave?











Vidjela sam po novinama da je cijela Hrvatska i BiH pokrivena snijegom, što je (za neke predjele) čudo božje i što jest, jest - ne znamo se ponašati po snijegu. Zadnji moj pravi pravcati snijeg pamtim kad sam imala 10-ak godina (u stvari, ravno 10 jer se toga sjećam kao perioda u kojem sam iz curice prerastala u djevojčicu), i snijeg u Mostaru mi je bio do struka. Nezaboravno!

Ovdje ima snijega toliko da se može napraviti gruda - dvije, jedna veća jedna manja, i od te dvije grude može se napraviti, recimo, snješko. sretan

Nisam pobornik tih zimskih radosti, odnosno bolja je formulacija - ne volim kad je zima, ali razmišljam - kad već mora biti neka bude kada treba, a ne, kao neke godine, snijeg krajem svibnja. Brrrrrr.

Uglavnom, ovdje je prilično hladno, ali nema vjetra, tako da je mirno. Čisto sam se iznenadila da, uz štitnike za uši i rukavice, u stvari možeš provesti nekoliko sati vani a da ne dođeš doma kao paket za dostavu.

Zato se strašno iznenadim kad vidim Parižanke i sve one koje se tako osjećaju koje i dalje odolijevaju snijegu i ledu i opakom minusu u svojim minicama i tankim čarapama.

Pitat će vas starost đe vam je bila mladost! mouthwash

U svakom slučaju - po prognozama eto jednog bijelog Božića, a budući da mnogi od nas to nismo (često) doživjeli - pa neka ga!




- 16:46 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.12.2009., četvrtak

Deveti arrondissement

9eme arr. je zanimljiv samim time što je kontradiktoran u svom postojanju. Nedaleko od drugog ali i osamnaestog, između ostalih, u njemu možete naći vrhunsku zabavu, kako sofisticiranog tako i onog prizemnog tipa.

Naime, u 9eme je smještena Opera (znana i kao Palais Garniere) - remek djelo neo-baroka, jedna od zgrada čiju je izgradnju nadgledao Haussmann, a dizajnirao ju je Charles Garnier. U njenoj unutrašnjosti je 2,200 sjedala, a na njenoj pozornici uprizorene su mnoge poznate opere, baleti i ostale scenske čarolije.

Nedaleko Opere (koja je sama po sebi ogromna - 12,000 m2) su i velike, ekskluzivne robne kuće koje, ako ništa, vrijedi posjetiti samo radi unutrašnjosti. Mirisi, boje, šarenilo, posebna svjetlost koja pada sa staklenog krova Lafayette, i ekskluzivna roba - sve na jednom mjestu. Ulica u kojoj je Lafayette inače je puna i ostalih dućana, tako da shopping možete obaviti na jednom mjestu (iako to ne znači da će vam uzeti manje vremena).

Sjeverno od Opere, u devetom arondismanu (tamo gdje graniči sa 18eme) je ulica Pigalle - iliti "crvena četvrt". Tamo je Moulin Rouge, i cijela ulica ispod njega koja otvoreno nudi seksualne zabave svih vrsta. Od dućana sa erotskim igricama, preko sexodroma, kina sa pornografskim sadržajima, live-peep show, do otvorenih poziva djelatnika (koji ponekad vuku za rukav) da uđete posjetiti baš njihov show.

Za turiste to nije opasno mjesto, jer su pozivi više dosadni nego što su nametljivi. Može se desiti situacija, ako je cura sama ili ako ste zbunjeni, da vas salijeću i nagovaraju, ali u principu, nasilja nema. Hoteli u ovom dijelu grada nisu baš preporučljivi za djecu i one željne mira bez ikakvih neugodnosti, ali za one koji vole takvu zabavu, mjesto je odlično. Pogotovo što nije daleko od nekih vrlo atraktivnih destinacija Pariza.

Ja osobno ne umirem od želje da živim tamo. Doduše, ima još arondismana gdje ne bih najradije živjela, ali o tom po tom sretan





Povratak na: Arrondissements de Paris


- 11:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.12.2009., utorak

Svinjski kotleti sa jabukama


Iz knjige "Zašto se Francuskinje ne debljaju?" do sad smo naučili da:

- treba piti puno vode
- treba jesti polako i sa uživanjem
- treba jesti sezonski
- treba jesti umjereno
- treba jesti sve


Zato izdvajam jedan zimski, bogati recept, sezonski, i nadam se da će vam se svidjeti:

za četiri osobe

sastojci:

4 svinjska kotleta srednje veličine (može i teleća)
4 klinčića
4 češnja češnjaka
1/2 šalice suhog bijelog vina
4 lista celera
2 lista lovora
4 stabljike nasjeckanog celera
1 žlica maslaca
2 jabuke, narezane na kriške
1 žlica smeđeg šećera
120 g sira, švicarskog (naribanog)

priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Tepsiju za pečenje premažite maslacem i u nju posložite kotlete.

U svaki kotlet utisnite 1 češanj češnjaka. Dodajte bijelo vino, lišće celera i lovor. Stavite tepsiju u zagrijanu pećnicu, i kotlete pecite pola sata.

Za to vrijeme, sitno nasjeckan celer pržite 5 minuta na maslacu u tavi. Dodajte narezane jabuke i smeđi šećer. Nastavite kuhati na tihoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju - ne smiju se raskuhati.

Izvadite lovor i lišće celera iz tepsije sa kotletima, i svaki kotlet pospite sirom. Prelijte kotlete vlastitim sokom, i zatim pecite još nekoliko minuta dok ne poprime lijepu smeđu boju.

Uz kotlete, kao prilog, poslužite mješavinu celera i jabuka, koji možete dodatno začiniti sa nekoliko žlica soka od pečenja.

Bistra juha prije i lagani desert poslije čini ovo jelo cjelovitim.

Dobar vam tek. fino




- 09:17 - Komentari (8) - Isprintaj - #

13.12.2009., nedjelja

Osmi arrondisment

Trokut koji tvori avenija Champs-Elysees, Avenue Montaigne i Avennue Georges V je poznat pod nazivom i Zlatni trokut, a sve je to dio 8eme arr.

Avenue Montaigne je ulica duga 615 m, ali je poznata po tome da su na tako malom prostoru smješteni deluxe butici. Louis Vuitton, D&G, Jimmy Choo, Chanel i mnogi drugi, jedan do drugoga, kočopere se iza pozlaćene ograde.

Malo prema istoku nalazi se Grand Palais, a odmah preko puta nje i Petit Palais. Grand Palais je velika, impozantna zgrada staklenog krova koja je namijenjena za razne izložbe, a Petit Palais, iako manja, ne gubi ništa od svoje ljepote. U njoj su smještene stalne izložbe, dok se u Grand Palais neprestano mijenjaju.

Na krajnjem istoku 8eme arr. je Luxor - obeliks koji se nalazi na sredini najvećeg trga u Parizu - Place de la Concorde. Taj je trg originalno bio nazvan Place Louis XV, ali je tijekom revolucije preimenovan u Place de la Revolution. Na tom trgu je vršeno giljotiniranje tijekom Revolucije, tako da su, među ostalima, tu pogubljeni i Louis XVI i njegova supruga Marie Antoinette.

Prema sjeveru Place de la Concorde je i crkva La Madeleine - posvećena Mariji Magdaleni i izrađena u stilu rimskih hramova. Impozantna i izvana i iznutra ta je crkva bila središte mnogih mondenih vjenčanja. U ulici u produžetku nalazi se i središte L'Oreal Paris, kao i restoran Maxim's - interijer mnogih filmova.

U 8eme arr. nalazi se i Elysee Palace - sjedište francuskog predsjednika, tu je i Parc Monceau (jedan od najotmjenijih parkova Pariza), ali i Arc de Triomph.

Osmi arondisman je, sve u svemu, pomodno, poslovno i turističko sjedište, uvijek živopisan u svome centru. U renomiranim restoranima hrana je jako dobra, ali je za one malo dubljeg džepa, ili za one koje se žele počastiti.





Povratak na: Arrondissements de Paris


- 11:21 - Komentari (4) - Isprintaj - #

10.12.2009., četvrtak

Sedmi arrondisement

Tko god je čuo za Pariz (a da ga ne brka sa Paris Hilton) i tko god je bio u Parizu (gradu, jelte), bio je i na području sedmog arr.

Jer, tamo je Eiffelov toranj.

Makedo je jednom rekla da svaki grad ima i spomenike, i lijepe bulevare i crkve, i sve ono što Pariz ima.

Ali jedan je na svijetu Eiffelov toranj - i jeste, o tome sam već pričala. Iako izgleda kao hrpa čipkastog željeza, iako je viđen sa skoro svake točke Pariza, iako ne izgleda 'ništa naročito' izdaleka, dok mu se ne približiš, ne možeš pojmiti tu grandioznost i savršenstvo.
U stvari, bar ja nisam mogla. Iako sam ga viđala i izdaleka, i na TV-u i na razglednicama i na slikama, i iako je to bila skoro posljednja točka mog osnovnog obilaska Pariza.

U njegovom susjedstvu, u 7eme arr su i Champ de Mars, Les Invalides (mjesto gdje je Napoleonova grobnica i Muzej oružja), Musee de Rodin (prekrasan vrt sa skulpturama i kuća u kojoj je Rodin živio); tu je UNESCO zgrada, tu je i Parlament.

Posljednjih godina pravi boom među turistima je istraživanje kanalizacije Pariza, vjerovali ili ne. Odnosno, razgledavanje ostataka od prijašnje kanalizacije, a kažu da se uvijek traži karta više (ja nemam niti najmanju želju istražiti tu vrstu....well, izložaka). Uglavnom, ako imate želju, Musee des Egouts de Paris se nalazi baš u ovom, sedmom arondismanu.

Na Champ de Mars, na broju br 12, obitelj Cantin prodaje najbolje francuske sireve - njihova prodaja je proširena na pola Francuske.

To bi bio moj izbor prije razgledavanja kanalizacije. Definitivno. fino




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 12:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.12.2009., srijeda

Šesti arrondisement

Tamo gdje peti završava, počinje 6eme arr, tamo gdje peti počinje, šesti završava. Tanka je crta između ta dva arondismana, jer su ljepota i jednog i drugog, njihova živost, boemstvo i poseban zrak jednostavno drugačiji od cijelog ostatka grada.

Ma, u stvari, svaki arr. ima svoj štih, tako da je posljednja opaska možda nepotrebna, ali svejedno - peti i šesti su, najčešće, omiljeni dijelovi i turista i žitelja.

Dominantno područje šestog arondismana zauzima Jardin du Luxembourg, fascinantan perivoj o kojem sam već prije pisala. Tu se nalazi originalni prototip Kipa slobode, ali i mnoštvo drugih statua. To je mjesto za odmaranje, šetnju, jahanje, boćanje, dvosatni piknik, ležanje na travi (ali samo na mjestima gdje piše da je dozvoljeno). I, nepotrebno reći, djeca ga jako vole.

U šestom arr. se nalaze dva kafića: "Les Deux Magots" (dobio je ime po paru kineskih figura) - to je mjesto u kojem Pariz nudi svoj najbolji pogled - da ne kažem obzor. Jer, dovoljno je sjediti satima za jednim stolom i upijati posebnu atmosferu ovog dijela grada.
Do njega je smješten Cafe de Flore - poskupi kafić, a preko puta ova dva je i brasserie Lipp - kažu najstarija i najbolja zalogajnica u gradu.

Ovaj cafe trokut bio je godinama sjedište raznih filozofa i umjetnika, tamo je Picasso na salvetama crtkao instant ideje, a Sartre je sa svojom Simone raspravljao satima o smislu života.

Osim kafićima, arondisman je prepun antikvarnica, specijaliziranih trgovina (samo za stripove, ili samo za igrice - ali one manualne), krcat je suvenirnicama i ostalim malim dućanima.

I ako nemate baš puno novca za potrošiti, ovdje možete izgubiti pola dana samo promatrajući izloge i ljude thumbup




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 10:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

07.12.2009., ponedjeljak

Pariz pred Božić


Ove je godine, po prvi put na Champs-Elysee, upriličen eko sajam - kao glavna karakteristika su štandovi u obliku drvenih kućica. I iako svaka izvana izgleda isto, unutra je svaka drugačija.

Otišli smo 'prošetati' do sajma, 'baciti oko' šta se nudi, bio dio svega toga. Nismo računali da će nam trebati pet sati za tu 'šetnjicu', u kojoj smo najveći dio vremena proveli probijajući se kroz gužvu zubo



Ali, i to je dio spektakla, jer osim što je vikend, i osim toga što je ovih dana Pariz prepun Talijana, nismo morali predugo čekati na red za pečene kobasice, kuhano vino ili palačinke.

Ali grad je stvarno lijepo uređen:









A i auto kuće su se potrudile napraviti dojam. Evo jedan isječak iz Renaulta.





I štandovi su bili raznovrsni:

moglo se kupiti čajeva:



slatkiša:



šalova, kapa, rukavica, puno kineskih gluposti kojih ima valjda na cijelom svijetu, ali isto tako i puno unikatnih rukotvorina, od recimo metalnih bookmarkera (po cijeni od 17€), preko drvenih masažera namijenjenih za svaki dio tijela posebno (nisam mogla odoljeti, uzela sam masažer za stopala), pa do prekrasnih slika, ručnih radova, svih mogućih figurica za jaslice (cijena od 6 do 56€), ili ručno rađenih svjetiljki - kuglica koje dostižu cijenu od 25-70 €.

Najveća atrakcija sajma, uz žive jaslice (jeste li ikada uživo vidjeli iz križaljki indijsko tegleće govedo - jak) zubo



bila je, svakako, Kuća leda u kojoj je temperatura fijukala oko minus 6 stupnjeva, ali je ugođaj za plus pet thumbup









Osim ovih figura, napravili su i mnoge druge, pored kojih smo samo (brzo brzo) prolazili. Bio je tu i Arc de Triomphe, Ivana Orleanska, Moulin Rouge, Vijećnica i mnoge druge.
Iako je na izlazu bio (ledeni) šank, gdje su u (ledenim) čašama nudili votku, izašli smo van gdje smo se osjećali, radi promjene temperature, kao da smo došli na plažu. zubo

Na kraju tog dana smo se popeli i na Paris eye, i iako je pogled fantastičan, na žalost slike nisu uspjele jer prozori nisu bili čisti. Ali možete uživati u pogledu i na samu konstrukciju:





I eto.
Božić nam dolazi, a ja se, kao i svake godine, nadam da će osim konzumerizma, donijeti i ono najljepše što Božić može dati - mir u srcima.








- 10:23 - Komentari (15) - Isprintaj - #

05.12.2009., subota

Peti arrondissement

Osim slavnog tornja, ovo je valjda prvo što turistima padne na pamet kad dođu posjetiti Pariz - Latinska četvrt, koja se nalazi u 5eme arr.

Ovdje je nastao Pariz. Stari Rimljani su osnovali naselje na ovom mjestu, koje se zvalo Lutetia, a kasnije su došli Gali i tom istom (ribarskom) naselju promijenili ime u Parisii. Kuća po kuća, most po most, i tako je nastao jedan od najljepših gradova na svijetu.

Latinska četvrt, koja se nalazi na Rivi Gauche (lijevoj obali) Seine je, pak, svoje ime dobila tek u 13tom stoljeću. Tako je nazvana jer su glavna populacija bili studenti koji su se u to vrijeme služili latinskim jezikom.

Mjesto prepuno knjižara (tamo se nalazi i Shakespeare&co knjižara na engleskom - gdje je Hamingway rado dolazio), koje su dostupne skoro na svim jezicima a pokrivaju, mislim, apsolutno sva područja koja možete pročitati.

Intelektualno, boemsko i studentsko središte uvijek vrvi ljudima, prepuno je dobrih (i loših restorana), suvenirnica, to je mjesto gdje se nalazi i Pantheon (u kojem su pokopane mnoge slavne ličnosti), a Mouffetard ulica (napravljena u rimsko doba) - doslovce je okrenuta prema Rimu.

Na boulevardu Saint Michele možete biti satima, čak i na istom mjestu, a da vam ne bude dosadno. A sve to samo promatrajući ljude ili čitajući knjige u obližnjim knjižarama (da, naravno da je dozvoljeno čitanje, u Shakespeare&co ima čak i posebna prostorija u kojoj možete razgledavati i čitati knjige, nemajući ih namjeru kupiti).

U 5eme arr., malo istočno, smješten je i Jardin des Plantes - kojeg je originalno dao napraviti liječnik od Louisa XIII. Danas je to prekrasan vrt u kojem se nalaze rijetke biljke i životinje, te mali zvjerinjak, a djeca i odrasli ga jednostavno obožavaju.




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 13:46 - Komentari (5) - Isprintaj - #

04.12.2009., petak

Četvrti arrondissement

Poznatiji kao Marais (marais = močvara), 4eme arr. je područje koje je počelo cvasti tek šezdesetih godina XX. stoljeća. Na njegovom području nema puno metro stanica (zbog močvarnog područja ispod), a i aristokracija koja se tu naselila nije htjela da im gužva metroa ometa mir.

Ovaj je arr. pravo uživanje za šetnju i boravak u njemu. Prepun barova (uvijek je IN otići u Marais), dizajnerskih i art butika (većinom unikati), uvijek živ i uvijek u pokretu.

Marais je poznat i kao kvart u kojem su smješteni homoseksualci, odnosno gdje se gay populacija osjeća kao doma. Iako ima puno gay barova, oni su prilično popunjeni i heteroseksualcima, tako da se ne prave razlike.

Isto tako, to je i židovski kvart. Ortodoksni Židovi su bili tu smješteni još u XII. stoljeću, a u Maraisu ima puno njihovih trgovina, sa originalnim dizajnom. Tamo je, također, i sinagoga (u koju nije dopušten ulaz).

U Maraisu se može dobro jesti, pekarnice su jedne od najboljih u gradu.

4eme arr. je prilično pravilno oblikovan i sav je u simetrijama, a najbolji primjer za to je Place des Vosges - najstariji trg u gradu, neki kažu da je i najljepši na svijetu - okružen sa po devet kuća sa visokim krovovima na svakoj strani. Upravo jedna od tih kuća bila je i posljednja adresa velikog pisca Victora Hugoa.

Na granici sa trećim arr. je i već spomenuti Centar Georges Pompidou, poznatija kao Beaubourg, zgrada kojoj su sve instalacije, umjesto prema unutra, okrenute prema van. Zgrada je napravljena 1979. godine, po odobrenju tadašnjeg predsjednika G. Pompidoua, a mnogi Parižani ne mogu ni dan danas prežaliti ono što je nekad bilo tamo - velika tržnica, tzv. trbuh grada, koja je tu obitavala preko četiri stoljeća. Predsjednik je odlučio maknuti tržnicu radi olakšavanja prometa i gužvi u gradu, i iako su turisti manje-više oduševljeni (ne mogu se odlučiti je li zgrada ružna ili lijepa), stariji Parižani i dan danas pričaju o danima prije Beaubourga.
Sad su u Centru postavljene stalne i privremene izložbe, uglavnom samostalnih dizajnera, a na njegovom vrhu se nalazi restoran sa prekrasnim pogledom na grad. A ispred njega su ulični artisti, jedini koji imaju dozvolu za takav način rada.

U četvrtom se arr. nalazi i crkva Notre - Dame, nezaobilazno mjesto svakog turista, a vjerujem i domaćih ljudi.




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 11:39 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.12.2009., četvrtak

Treći arrondissement

Smješten kao rubni (mirni) završetak Maraisa, 3eme arr. je vrlo živopisno područje koje i danas donekle ima onaj stari 'štih' Pariza.

Vlasnici mnogih stanova su takozvani "bobos", odnosno boemski buržuji, a takva povijest ovog arondismana datira još iz 17tog stoljeća.

Naime, tijekom vladavine kralja Henrija IV, mnogi aristokrati su ga slijedili i željeli biti u njegovom susjedstvu (on je tada bio smješten u Maraisu). Od tada je ostala tradicija buržujstva i boemstva, iako je kralj preselio u Versailles.

U ovom dosta mirnom arondismanu nalaze se zanimljivi muzeji kao što su muzej Carnavalet (povijest Pariza), Picassov muzej (budući da nije imao novca, Picasso je sve svoje slike ostavio u nasljedstvo Parizu), ali i dosta skriven, a vjerujem i zanimljiv Musee de la Poupee (muzej lutaka).

U ovom se arr. nalaze i mnoge galerije, trendi butici i neke od najstarijih zgrada u gradu.

Točno između trećeg i četvrtog arr. se nalazi i Georges Pomipdou Centar, kontroverzna zgrada, o kojem će biti malo više riječi u sljedećem nastavku. sretan

U svakom slučaju, 3eme arr. je dobro mjesto za opustiti se i uživati u nekom od kafića, gdje se jednostavno može promatrati ljude i ne raditi ništa.




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 11:07 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.12.2009., utorak

Drugi arrondissement

Smješten između prvog, trećeg, četvrtog, devetog i desetog, 2eme arr. je najmanji, ali nikako ne i beznačajan. Budući da se nalazi u samom centru, moguće da ćete lako i 'prozujati' kroz njega, a da i ne primijetite da ste tamo bili.

U njemu se nalazi Place da La Bourse - nekadašnje sjedište trgovanja dionicama. Nisam sigurna što je danas u njoj, ali je svakako fascinantna palača.


U ovoj poslovnoj četvrti Pariza živi manje od 1% pariške populacije.

1799 godine, u Passage de Caire napravljena je prva staklom natkrivena ulica u kojoj je smješteno niz butika. Okolne ulice i dan danas nose neke znake određene egiptomanije koju je Napoleon imao jedno vrijeme naughty

U ovom su arr. banke, zgrade prekrasnih fasada i arhitekture, razni trgovi i bulevari. Rue La Paix je jedna od najljepših ulica Pariza, a nalazi se baš u ovom arondismanu.

Iako je ovdje većinom mir i nema previše prometa, te je vikendom skoro sve zatvoreno, pješačka ulica Montorgueil svake subote postaje ulična tržnica.

Tamo, direktno od prodavača koji sami proizvode robu koju prodaju, možete pitati (ali i dobiti savjet ne tražeći ga) kada i kako jesti određeni sir, ili koja je riba najsvježija taj dan. Naravno, uz to ćete dobiti i recepte i hintove koje samo Francuzi znaju.





Povratak na: Arrondissements de Paris


- 19:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter