Svinjski kotleti sa jabukama
Iz knjige "Zašto se Francuskinje ne debljaju?" do sad smo naučili da: - treba piti puno vode - treba jesti polako i sa uživanjem - treba jesti sezonski - treba jesti umjereno - treba jesti sve Zato izdvajam jedan zimski, bogati recept, sezonski, i nadam se da će vam se svidjeti: za četiri osobe sastojci: 4 svinjska kotleta srednje veličine (može i teleća) 4 klinčića 4 češnja češnjaka 1/2 šalice suhog bijelog vina 4 lista celera 2 lista lovora 4 stabljike nasjeckanog celera 1 žlica maslaca 2 jabuke, narezane na kriške 1 žlica smeđeg šećera 120 g sira, švicarskog (naribanog) priprema: Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Tepsiju za pečenje premažite maslacem i u nju posložite kotlete. U svaki kotlet utisnite 1 češanj češnjaka. Dodajte bijelo vino, lišće celera i lovor. Stavite tepsiju u zagrijanu pećnicu, i kotlete pecite pola sata. Za to vrijeme, sitno nasjeckan celer pržite 5 minuta na maslacu u tavi. Dodajte narezane jabuke i smeđi šećer. Nastavite kuhati na tihoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju - ne smiju se raskuhati. Izvadite lovor i lišće celera iz tepsije sa kotletima, i svaki kotlet pospite sirom. Prelijte kotlete vlastitim sokom, i zatim pecite još nekoliko minuta dok ne poprime lijepu smeđu boju. Uz kotlete, kao prilog, poslužite mješavinu celera i jabuka, koji možete dodatno začiniti sa nekoliko žlica soka od pečenja. Bistra juha prije i lagani desert poslije čini ovo jelo cjelovitim. Dobar vam tek. |