ovo je potpis

09.12.2009., srijeda

Šesti arrondisement

Tamo gdje peti završava, počinje 6eme arr, tamo gdje peti počinje, šesti završava. Tanka je crta između ta dva arondismana, jer su ljepota i jednog i drugog, njihova živost, boemstvo i poseban zrak jednostavno drugačiji od cijelog ostatka grada.

Ma, u stvari, svaki arr. ima svoj štih, tako da je posljednja opaska možda nepotrebna, ali svejedno - peti i šesti su, najčešće, omiljeni dijelovi i turista i žitelja.

Dominantno područje šestog arondismana zauzima Jardin du Luxembourg, fascinantan perivoj o kojem sam već prije pisala. Tu se nalazi originalni prototip Kipa slobode, ali i mnoštvo drugih statua. To je mjesto za odmaranje, šetnju, jahanje, boćanje, dvosatni piknik, ležanje na travi (ali samo na mjestima gdje piše da je dozvoljeno). I, nepotrebno reći, djeca ga jako vole.

U šestom arr. se nalaze dva kafića: "Les Deux Magots" (dobio je ime po paru kineskih figura) - to je mjesto u kojem Pariz nudi svoj najbolji pogled - da ne kažem obzor. Jer, dovoljno je sjediti satima za jednim stolom i upijati posebnu atmosferu ovog dijela grada.
Do njega je smješten Cafe de Flore - poskupi kafić, a preko puta ova dva je i brasserie Lipp - kažu najstarija i najbolja zalogajnica u gradu.

Ovaj cafe trokut bio je godinama sjedište raznih filozofa i umjetnika, tamo je Picasso na salvetama crtkao instant ideje, a Sartre je sa svojom Simone raspravljao satima o smislu života.

Osim kafićima, arondisman je prepun antikvarnica, specijaliziranih trgovina (samo za stripove, ili samo za igrice - ali one manualne), krcat je suvenirnicama i ostalim malim dućanima.

I ako nemate baš puno novca za potrošiti, ovdje možete izgubiti pola dana samo promatrajući izloge i ljude thumbup




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 10:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter