ovo je potpis

30.11.2009., ponedjeljak

Prvi arrondissement

1er - tradicionalno se piše rimskim slovima, iako su u upotrebi sve više i arapski brojevi

Ovaj arr. je geografski centar Pariza, a ujedno lokacija jednog od najpoznatijih muzeja svijeta - Louvre muzeja. Tu je smješten i jedan od najpoznatijih vrtova, smješten ispred muzeja - Tuileries (ime koje je nekada bilo sinonim za francuski dvor, a koji se, pak, nalazio u Louvreu).
To je arr. u kojem je smještena ulica Rivoli, nadsvođena lukovima, a koja je ujedno i kičma cijelog arondismana. U njoj se nalaze brojne suvenirnice, ali isto tako i poznata antikvarnica u kojoj možete kupiti predmete koji su stariji od izložaka u Louvru (ovo možete nemojte shvatiti doslovno - riječ je o basnoslovnim ciframa).

Na zapadnom dijelu prvog arr. je i Place Vendome - maestralno djelo arhitekture iz 18. stoljeća. Unutar Place Vendome (jer je okruglog oblika) nalaze se draguljarnice, parfumerije i ostali dućani renomiranih svjetskih brendova.

Na broju 15 je hotel Ritz - sinonim elegancije i luksuza - otvoren 1898. godine.
Coco Chanel je živjela u ovom arondismanu preko 30 godina, a sadašnji bar "Hemingway" je bio omiljeni bar istoimenog pisca, ali ga je voljela i F. Scott Fitzgerald.

Iako se čini da je to prilično bučno mjesto, može se naći i pokoji trenutak mira. Daleko od gradske vreve i glavnih ulica postoje razni parkovi u kojima se, za sunčanih dana, možete zavaliti, staviti sunčane naočale i čitati knjigu za koju do sada niste našli vremena. A u pješačkim zonama jednostavno možete zagledati ukusno uređene izloge.

Prvi arr. nije velik, ali je svakako esencijalan u nastanku i u povijesti grada.





Povratak na: Arrondissements de Paris


- 15:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter