ovo je potpis

11.10.2009., nedjelja

Gusta juha od poriluka i još jedan mimozasti recept


Za sve one koji su pretjerali tijekom tjedna, koji žele pročišćenje želudca bar na dva dana; za sve one koji su krenuli na dijetu i kojima treba odskočna daska u početnom smanjenju kilaže; za sve one koji imaju ugovorene fešte par dana unaprijed, ili za one koji idu na neki događaj i žele upasti u svoju odjeću bez navlačenja patenta i plitkog disanja, evo jednog instant recepta.


ČAROBNA GUSTA JUHA OD PORILUKA

sastojci:

1 kg poriluka zubo

priprema:

Poriluk očistite i dobro ga isperite (bilo bi idealno kad bi bio sezonski, svježi). Odrežite tamnozeleni dio, sačuvajte bijeli i svijetlozeleni dio. (zeleni dio sačuvajte za temeljac).

Stavite poriluk u veliki lonac i prelijte vodom. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte bez poklopca 20-30 minuta. Procijedite i sačuvajte tekućinu. Poriluk izdvojite u zdjelu.



Svaka dva-tri sata popijte šalicu juhe (zagrijanu ili hladnu, prema ukusu). Kao obrok, ili kad god ste gladni, pojedite pola šalice kuhanog poriluka. Poprskajte ga maslinovim uljem ili sokom od limuna. I, ako želite, vrlo malo soli i papra.

Ovim se hranite dva dana, najbolje preko vikenda. Na kraju drugog dana možete pojesti laganu večeru.

Ako vam se poriluk sviđa i inače, a nemate namjeru gubiti kile, onda si možete napraviti juhu i jesti je uz normalan ručak.
Ako vam se poriluk nikako ne sviđa, onda postoji i druga varijanta juhe, malo bogatija.

JUHA MIMOZA

sastojci:

1 glavica salate
250 g mrkve
250 g korijena celera
250 g repe
250 g cvjetače
1/2 kg poriluka
1/2 šalice nasjeckanog peršina
2 tvrdo kuhana i nasjeckana jaja


priprema:

Povrće operite i narežite na veće komade. Sve osim cvjetače i peršina stavite u lonac. Prelijte vodom, zakuhajte, a zatim 40 minuta kuhajte na tihoj vatri bez poklopca. Dodajte cvjetaču i kuhajte još 15 minuta.

U mikseru izmješajte sve sastojke.

Pri posluživanju dodajte peršin i nasjeckano tvrdo kuhano jaje.


Jede se na isti način kao i juha od poriluka, i iako je gušća i manje "čarobna", ova je zamjena jednako učinkovita i ukusna.


Oba recepta su iz knjige Zašto se Francuskinje ne debljaju njami

još jedan hint iz knjige: jedite samo sezonsko voće i povrće. Osim onoga što takva hrana pruža tijelu u datom momentu, stvara se i veće uživanje u očekivanju sezone.

Dobar tek.


- 12:31 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter