ovo je potpis

04.02.2009., srijeda

Putešestvije po kvartu

Ja živim u mirnom naselju, mirnijem kvartu i još mirinijoj ulici. Ali to nikako ne znači da nema sadržaja, jer mi je doslovce sve pred nosom.
Dijelim zid sa trgovinom i onda mi je simpatično kad preko dana čujem zvukove sa kase. Ali samo to, nikakve buke.

Trgovine u Parizu rade od 9:00 - 19:00, i u prehrani nema jeftinih i skupih trgovina. U svakoj se može naći više proizvoda različitih proizvođača, po različitim cijenama. Samo treba pogledati.

Svakako da ima trgovina gdje su cijene općenito povoljnije, npr. Monoprix, dok je Franprix inačica toga, samo je manja i neki su artikli skuplji. Ali ništa posebno. Franprix su više kao 'loklani' dućani, dok je Monoprix malo veći dućan, i sa većim izborom.

Sniženja traju po mjesec dana, i počinju sa "soldes". I nakon nekog vremena se na izlogu pojavi "2eme demarque" ili "3eme demarque", što znači da u tijeku drugo ili treće sniženje. "Derniere jours" znači da su zadnji dani sniženja, i onda dolazi nova kolekcija.
Kad se postavi nova kolekcija u izlog, sniženi artikli, koji su do tad bili na udarnim mjestima, stavljaju se unutar dućana, u njegov zadnji dio.

Hrana općenito nije skupa, mada su voće i meso dosta na cijeni. Baš sam sad prošla pored trgovine na kojoj piše "egzotično voće", a tamo, na udarnom mjestu - mandarine zubo. One, recimo, koštaju 3,5€ po kg. Ali, mlijeko, kava, jogurti (12 kom po 15 kn), čajevi, šećer i ostale potrepštine su dosta povoljni.

Iako postoje mješovite trgovine, ipak su većinom specijalizirane. Znači, postoje trgovine koje prodaju samo sireve. Ili vino. Ili notese. Ili voće. Ili povrće.Ili čokoladu. Samo taj određeni artikal. Ako želite kupiti, ne znam, cipele, nećete naći trgovinu da se zajedno prodaju i tenisice. Samo cipele. Tenisice imaju svoju trgovinu. sretan

U mojoj ulici, odnosno u kvartu imamo i tržnicu. Tamo smo otkrili rudnik raznih potrepština za kuću, od škara do lopatice za smeće (koju smo dugo tražili jer nije nigdje izložena, a nismo znali kako se kaže zubo). Tržnice su inače živahna mjesta, obično smješteni na određenom trotoaru ili malenom trgu. Svatko ima svoj štand, a prodaje se, osim voća i povrća, i svježa riba (izložena u velikim koritima, na ledu), vino, cvijeće, pečeni kesteni i gotova hrana. Tako da, čula sam, zaposlene žene, pri povratku kući, uzimaju gotovu, toplu hranu (svih oblika i veličina, od proizvoda koje možete zamisliti) i nose je doma. Nije ni čudo ako rade do 17:00 ili 18:00h.

Salona za ljepotu ima na svakom koraku. Samo u mojoj ulici ih ima bar četiri, a to nije velika ulica. Samo što se ovdje ne zovu saloni, ili studia, sad ih zovu: instituti.
Također ima jako puno frizerskih salona, i mješovitih, i muških i ženskih. Baš sam nedavno vidjela jedan na kojem piše da zaposlenici pričaju engleski i japanski, uz francuski. Možete zamisliti tko je vlasnik.

Cigarete se mogu kupiti samo na određenim mjestima, gdje piše Tabac. To je obično maleni kafić, sa dva tri stola unutra (kao birtija zubo) a u jednom kutu tog kafića se nalazi štand sa cigaretama. E, tih mjesta nema puno i nisu na svakom koraku, u mom kvartu su u sklopu tržnice.

Brasseria je mjesto u kojem možete pojesti pristojan obrok, ili doći i samo popiti kavu. To je, u biti, kafić sa hranom. Obroci su obilni, zasitni i ne treba se dugo čekati na njih. Obično imaju ponudu: hamburgere (ne preporučujem nono), dvije tri vrste juha, i ostale porcije isključivo francuske kvalitete (ako ne znate prevesti, to je prava stvar zubo). Jako puno se koristi kozji sir, i meni strašno paše.

Ako naletite na mjesto gdje piše "Boulangerie" - to vam je kao naša pekara, sa slanim i slatkim delicijama unutra. Nude se sve vrste kruha, od popularnog 'bagguete' (sad znam zašto ga zovu francuski kruh yes), pa nadalje. Također, tamo možete uzeti i sendviče, nešto nalik na pizzu (prava pekarska) i razna peciva.

Patisserie su slastičarne, odnosno mjesto gdje kupite slastice i nosite ih doma, ne slastičarnice u klasičnom smislu da sjednete i pojedete kolač. Za sad još uvijek obilazim izloge, još nisam ušla ni u jednu, jer se jednostavno ne mogu odlučiti što da uzmem. Izlozi su prekrasno šareni, kolača nema kakvih nema, sve pršti od boja i, vjerujem, ukusa. Ja nisam probala, ali onaj tko jest, kažu da su kolači odlični. Ne sumnjam.

U mom kvartu također ima i dom zdravlja ('socijalni'), te jedan privatni ginekolog i jedan privatni liječnik opće prakse. Tu je i hotel, a ima i jako puno (sve jedna do druge) agencija za nekretnine.

O buticima i restoranima vam neću ni pričati. Na nekih 200 metara od mene nalazi se i grčki, i azijski i talijanski i libanonski i francuski restoran. I kao posebnu, ajmo reć zanimljivost, izdvajam - hrvatski restoran. Naime, postoji jedan u cijelome Parizu, a on je baš u mom kvartu. Sreća ili ne, ne bih znala. Kažu da je riba fenomenalna ali da su ćevapi plastični. I moram li vam reći da unutra puštaju (kako sam čula), Halida Bešlića zubo

Uglavnom, vrlo zanimljivo i dinamično naselje, sviđa mi se. Stan nam je mali, i možda u jednom trenutku budemo tražili veći, ali svakako smo se složili da bude u ovom kvartu. thumbup



- 15:01 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter