ovo je potpis

29.01.2009., četvrtak

La Defense

La Defense je rijetko poznat u turističkim prospektima, međutim, čim smo došli u Pariz, rekli su nam da, ako želite nešto kupiti - idite tamo. To je najveći poslovni centar u Europi, najveći trgovački centar u Parizu, a i sniženja su u tijeku.
Pa, zašto ne.
Udaljeno je od nas tri stanice metroom. Dan je bio malo šugav, ali nema veze... ionako ćemo biti unutra.

Odlika Defense je Grand Arch, veliki slavoluk.



koji, u stvari, "zapadna vrata" i u liniji je sa Arc de Triomphe i Champs d'elysees.

Pariška četvrt nebodera nalazi se 3 km zapadno od ruba užeg gradskog područja (Ville de Paris) te čini zapadna vrata grada u punom smislu te riječi. S centrom Pariza komunicira cca 9 km dugom urbanom osovinom koja počinje Malim slavolukom (Le Carrousel) ispred muzeja Louvre preko Avenue Champs Élysées i Slavoluka pobjede (L´Arc de Triomphe) do Velikog slavoluka, jednog od simbola La Défensea. Četvrt La Défense dobila je svoje ime po kipu „La Défense de Paris” koji je na tom području podignut 1883. godine u spomen obrane Pariza za vrijeme francusko – pruskog rata 1870. godine.

Nešto više o tome možete naći ovdje

Uglavnom, ne znajući što očekivati i prebirući u glavi što da kupimo, uputili smo se tamo.
A dočekalo nas je ovo:




(na ovim stepenicama iza, osjećaš se kao mrav)

a pogled sa stepenica je ovakav:



Jako veliki prostor, jako visoke zgrade, stakleni neboderi, sve je to bilo oko nas. Jednostavno, ne znaš kamo gledati i kamo god pogledaš, vidiš nešto novo ili drugačije.
Zbunjeni i ošamućeni, nismo znali kuda krenuti niti kuda se uopće ulazi u taj trgovački center. Okrećući se oko sebe, uočimo znak da je....well, tu negdje.... informatički muzej naughty

Našli smo ga u roku od pet minuta. U stvari, prvo platiš kartu i onda se popenješ liftom do vrha Archa, i upadneš direktno u muzej.

prvo smo vidjeli ovo:


pa ovo (to je hard disk).



pa su rekonstruirali sobu jednog tipičnog tinejdžera 80-tih



obratite pažnju na modem zubo



i još puuuno, puno toga, zaključno sa najnovijim računalima/laptopima veličine lista A4 koje furate po gradu u jednoj ruci, otvorene.

Nakon nekih sat, sat i pol vremena, izašli smo iz muzeja, odnosno vratili se na mjesto odakle smo došli, kadli ispred nas - trgovački centar. Ah. Tko gleda, taj i vidi, šta da kažem.

Ne znam šta bih vam rekla, Bili smo unutra preko tri sata, a uspjeli smo vidjeti 2/3 samo jednog kata..... I nismo kupili ništa zubo Ostavili smo si vremena da sredimo dojmove (ja bih rekla da smo bili baš baš zbunjeni), pa ćemo ići tamo drugi vikend. Ovaj put sa ciljem i planom.

Na kraju, kad smo došli doma i počeli sređivati dojmove, zaključili smo samo jedno.

Bez obzira na šugavo vrijeme, dan je bio jednostavno:


- 16:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter