ovo je potpis

26.01.2009., ponedjeljak

Na 50 metara visine

Nakon najveće pobjede, u bitci kod Austerlitza 1805., Napoleon je obećao svojim vojnicima: „Vratit ćete se kući prolazeći ispod slavoluka pobjede“ i već sljedeće godine postavljen je kamen temeljac. Međutim, njegova je izgradnja završena tek 1836. godine.



Nakon što je Napoleon umro, 40 godina kasnije na vlast je došao njegov nećak Napoleon III. On je 'krivac' što je Pariz postao najveličanstveniji grad na svijetu. Rekonstrukciju grada je povjerio barunu Haussmannu (ili, kako ovdje kažu 'Osmanu' sretan). Razorio je male i natiskane uličice tog prljavog grada, a na njihovo mjesto sagradio fantasične bulevare geometrijskog oblika. Zgrade koje je Haussmann napravio su i danas najcjenjenije u gradu i smatraju se među najljepšima u Parizu.

Novi Pariz je predviđao i 'zvijezdu' oko koje će biti sagrađeno 12 avenija, danas poznatu kao Etoile, ili Arc de Triomphe, sa Champs Elysee kao avenijom-vodiljom.



Odlučili smo se popeti na vrh Slavoluka, i iako se činilo da će biti dosta teško:



isplatilo se.

Za dobrodošlicu vas dočeka Sacre Coeur:



Hausmmannova genijalnost u projektiranju:



da, netko ima vrt gore yes



nađe se tu i pokoja Notre Dame cerek



i još svašta nešto




Bili smo gore nekih pola sata, nasmrzavali se (puhao je dosta hladan vjetar) i onda smo istim putem silazili dolje.





Salvoluk je izgrađen tako da svaki njegov kamen ima svoju priču i obično prizori na njemu predstavljaju ili scene iz neke bitke ili spomen na Napoleonove vojnike ili nešto slično. U podnožju gori vječna vatra za neznanog junaka, a ja mogu reći samo jedno: svaka čast





- 11:21 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter