O domenama i DNSu

01.08.2011., ponedjeljak

Važne promjene u administraciji .hr domena #3

CARNet je uveo određene novosti u sustav administracije .hr domena.
Kako bih Vam ih približio, opisat ću način na koje se novi postupci provode.

UPDATED 01.12.2015.

Registracija besplatnih .hr domena

Besplatne .hr domene moraju biti oblika nazivtvrtke.hr. Svaki drugi oblik domene koji nije isti kao puni ili kratki naziv poduzeća/obrta (ili udruge) ne može se registrirati kao besplatna, nego isključivo kao naplatna .hr domena (opisano dolje). Svaka pravna osoba, obrtnik ili udruga ima pravo na 1 besplatnu .hr domenu koje udovoljavaju gore opisanim uvjetima. Fizičke osobe osobe mogu besplatno dobiti domenu imeprezime.iz.hr .
Besplatne .hr domene registriraju se isključivo putem web stranice http://www.dns.hr a slanje papirnih obrazaca se više ne priznaje.

Promjena nameservera za besplatne .hr domene

Ako je potrebna promjena nameservera na besplatnoj .hr domeni, za to se više NE KORISTE obrasci.
Za promjenu nameservera na besplatnoj .hr domeni potrebno je otići na URL http://www.dns.hr , kliknuti na "Moja domena" > i upisati ime svoje domene. Nakon toga će na odabranu email adresu korisnika ili administratora domene stići autorizirani link za administraciju domene s web adresom gdje se može izvršiti promjena nameservera na domeni. Promjena nameservera je trenutačna, no uvijek je potrebno par sati za propagaciju promjene.
Ukoliko se javlja greška da nije moguće poslati autorizirani link na email adresu, obično OIB ili email korisnika nisu točni, pa postupite po postupku ispod.

Promjena podataka o korisniku besplatne .hr domene

Ukoliko OIB ili email adresa korisnika besplatne .hr domene nije točna, ne može se izvršiti promjena nameservera. Također, email adresu je važno ažurirati jer će se besplatne .hr domene morati svake godine 1x obnavljati kako se ne bi brisale, pa će CARNet slati obavijest na email adresu korisnika.
Kako bi ažurirali email adresu korisnika domene, otiđite na http://www.dns.hr , kliknite na "Moja domena" > "promjeni email korisnika domene", te upišite ime svoje .hr domene. Ažurirajte podatke te skinite pdf dokument koji potpišite i pečatirajte te ga pošaljite emailom, faxom ili poštom CARNetu.

Transfer besplatne .hr domene u naplatnu .hr domenu

Ukoliko je potrebno besplatnu .hr domenu prebaciti u naplatnu .hr domenu (jer ne udovoljava uvjetu besplatnosti, odnosno ime domene nije isto kao ime korisnika), potrebno je izvršiti transfer domene na akreditirani hr registrar. Postupak se vrši kao i kod promjene nameservera besplatne .hr domene, na način da se ode na URL http://www.dns.hr , "Moja domena" i upiše ime domene. Nakon toga će na email adresu korisnika domene stići autorizirani link za administraciju domene s web adresom gdje se može izvršiti otključavanje .hr domene (pri dnu). Nakon što domenu otključate, potrebno je akreditiranom registraru javiti da pokrene transfer .hr domene. Nakon pokretanja transfera, korisniku domene će na istu email adresu stići link za potvrdu prelaska besplatne u naplatnu .hr domenu što je potrebno kliknuti da bi se proces dovršio.



Registracija naplatnih .hr domena

Naplatne .hr domene mogu biti oblika bilošto.hr te ih od ljeta 2015. fizičke i pravne osobe u RH mogu registrirati neograničeno.
Za registraciju naplatne .hr domene nije potrebno prolaziti nikakvu proceduru. Dovoljno je platiti ponudu za registraciju naplatne .hr domene kod ovlaštenog registrara.



.com.hr domene

Registracija i administracija .com.hr domena vrši se jednako kao i kod naplatnih .hr domena.
- 19:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.