Genije

Karakteristika neshvaćenih genija je, naravno, osim neshvaćenosti i ta što vam je prvi poriv da ih smjestite u neku psihoterapeutsku instituciju. Tako je naš ministar policajac Kirin, kao tipični neshvaćeni genije predložio neke mjere za unaprijeđivanje profesije koja je kod nas najčešće predmet psovki, podsmijeha i kletvi. Njegova vizija je da policija služi zajednici na najbolji mogući način, a ako se putem prekrši koje ljudsko pravo, mala je to cijena za platiti.
Ako vaš šestogodišnjak sanja o tome da bude policajac, cijeli dan hoda s plastičnim pištoljem i baki naplaćuje kazne za pogrešno parkiranje invalidskih kolica, čini vam se da je to simpatično i baš si razmišljate da ste mogli i gore proći jer susjedov sin želi postati ministar u vladi pa je djedu sakrio zubalo i već ga dva tjedna mole da im otkrije gdje je. Mali je međutim, prvi tjedan negirao svoju umiješanost, a onda kad se djed rasplakao jer 14 dana jede kašastu hranu, mali je hladnokrvno izjavio da treba nabaviti zubalo «po europskom standardu» i da se svi moramo žrtvovati da nam sutra bude dobro...
Vaše zlato dakle hoće služiti zajednici, pomagati u sprovedbi zakona i činiti dobro kroz borbu protiv kriminala i nezakonja. Ali? Ali ima isti znamen koji i vi imate i koji je vaš otac imao. Na sredini desnog obraza ima pigmentirano područje u obliku tzv. madeža. Nije velik, ali je uočljiv. E pa, savjetujem Vam da ili počnete štedjeti za plastičnu operaciju uklanjanja tog simpatičnog obiteljskog omena ili da vam se sin počne intenzivno družiti sa susjedovim malim pa uz malo sreće za koji mjesec zaboravi san o policiji i poželi biti npr. pjevač na Eurosongu.
Neshvaćeni genije Izbacivač Kirin donio je odredbu po kojoj u policiji ne mogu raditi osobe zaražene HIV-om, AIDS-om, osobe s tetovažama, ožiljcima te pigmentiranim ili depigmentiranim područjima na tijelu. Oni koji ne shvaćaju genije sada će krenuti sa silom psovki i pogrdnih riječi pa ću se ja odmah baciti u službu glasnogovornice Izbacivača i pojasniti namjeru ovakve odredbe. Recimo npr. da vas policajac zaustavi i hoće vam naplatiti kaznu za prebrzu vožnju, a vi ste vozili brzinom rasta BDP-a u Hrvatskoj i znate da samo hoće skupiti za ćevape i pivu kod Mehe. Tip ima ožiljak od 4 cm preko desnog obraza, tetovažu na čelu (ORA 1973) i veliki madež na vrhu nosa pa vi procijenite da ćete ga prepoznati ako ga odlučite tužiti jer vam on odbija dati broj značke. Takve stvari se više neće moći dešavati jer će svi u policiji biti «manekeni» pa će MUP uštedjeti silne novce inače utrošene u parnicama protiv nemarnih policajaca. Ili zamislite drugu situaciju. Napravite teški prometni prekršaj koji vas može koštati vozačke dozvole, a vi zauzvrat odlučite zavesti policajca i seksualnom uslugom spasiti vozačku. I zarazite se AIDS-om! I opet tužite MUP! Shvaćate li sada koliko će novca država uštedjeti ovom odredbom i kolika je neshvaćena genijalnost Izbacivača Kirina? A sigurno ste mislili da je diskriminirajuće, nečovječno i jednostavno glupo onemogućiti ljudima s ožiljkom, madežom, depigmentacijom ili nekom spolno/krvlju prenosivom bolesti da budu ponos i dika hrvatske policije...

22.05.2006. u 12:05 | 21 Komentara | Print | # | ^

To je vuk, to je vuk!

Prvo pravilo ukoliko se mislite baviti politikom ili, još gore, politikantstvom jest da iz sveg glasa vičete: to je vuk, to je vuk! Ne mislim naravno doslovno i ne namjeravam svojoj djeci pričati priču o Crvenkapici osim onu verziju kada vuk, lovac i mala Crvenkapica postaju najbolji prijatelji i roštiljaju svakog vikenda do kraja života. Ta će vam uzrečica biti beskrajno potrebna i još više korisna u situacijama kada vi i ili netko iz vaše političke grupacije naprave, da prostite, sranje...Ovim se načelom političke abecede naš prvi čovjek sa Markova trga svesrdno koristi svaki put kada ga netko iz oporbe uhvati s rukom do lakta u kantici s medom. Jedno mu se mora priznati. Stvarno je brz. Nema čovjeka na hrvatskoj političkoj sceni koji će brže poreći vlastitu krivicu, uvrijediti protivnika dječjim uvredama i svaliti krivicu na nekog jadnog asistenta pomoćnika zamjenika pomoćnika ministra.
Vjerujem da već postoji sistem podjele krivice pa kad javnost (ti prokleti novinari koji baš sve moraju znati!) sazna za neku najnoviju „omašku“ Vlade Ive Sanadera, već se unaprijed zna tko će pojesti govno. Na nekima se „fant“ zaustavio nekoliko puta, a neki su „imali sreću“. Na primjer, pouzdano znam da ministar Kalmeta nikada ne može biti kriv ni za koji propust. Taman da se otkrije ne znam koji tajni ugovor sa npr. nekom građevinskom firmom ili namještanje „javnog“ natječaja nekoj telekomunikacijskoj tvrtki... Kalmeta nikada neće biti kriv. S druge pak strane, Polančec si takav luksuz ne može priuštiti. On ne samo da mora pretrpiti napade javnosti zbog svojih propusta, već ponekad i tuđe, npr. Primorčeve ili Jadrankine. Čobanković je također jedan od „primatelja“ dok Kirin još balansira između dvije grupacije. Da se razumijemo, svi oni proizvode jednaku ili približno jednaku količinu loših poteza, omaški, gluposti i idiotskih ideja. Ali Sanader se rukovodi načelom „to je vuk!“ i poput svog prethodnika na čelu HDZ-a izmišlja neprijatelje. On doduše nema problema sa šarenim vragovima i životinjskim svijetom, ali sve što njegova vlada donosi jest „dovođenje Hrvatske korak bliže europskom stremljenju“ i kao takvo „presudno za hrvatske građane“.
Presudno je da 79-godišnje bakice završe 13 dana u zatvoru zbog prodaje sira uz cestu i presudno je da se nakon 15 godina gradnje na Viru ljudima sruše vikendice. To će nas dovesti bliže Europi i prikazati Hrvatsku u najboljem svjetlu. Presudno je da postojeći sustav obrazovanja okrenemo naglavačke po uzoru na skandinavske zemlje iako smo eonima udaljeni od njihovog socio-ekonomskog sustava. Potplaćeni ste, nezaposleni, životarite od dana do dana? Nemojte za to kriviti ljude koji vode ovu zemlju. Problem je u vama. Vi ste vuk. Vi ste taj uteg koji može odvesti zemlju daleko od napretka i blagostanja koje nas čeka iza ugla. Ali ima i dobrih vijesti. Vukovi se organiziraju u čopore. Nedavno je jedan čopor odlučio preuzeti pravdu u svoje ruke jer je policija koja je trebala privesti lokalnog silnika bila prezauzeta hapšenjem bakica uz ličku magistralu. Ima još nade. Za nas vukove.

17.05.2006. u 22:49 | 11 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Svakoga dana,
u svakom pogledu,
sve više napredujem...

Linkovi

Monitor
Index
Neovisni, ali ne i neutralni
Jutarnji list

Blogovi koje volim čitati

Medo
Modesti Blejz
Tv-kritičar
WinstonW
Anarhija weekly
Kemoterapija
Jezdimir(ka)
Čudnovati kljunaš
Mračni blog
Lav afrički
Drug Ljevica
Vidoteka

E-mail

domacicamegi@net.hr