Generalska posla

«Znate, nigdje se u svijetu generali ne bave politikom, osim kod nas, ali ne postoji drugi način da budemo prisutni u svome narodu. Ja ću se odazvati! - izjavio je general Ante Roso.»

Generali su, čini se, ovih dana u Hrvatskoj najtraženija roba. Kao da se radi o nekakvim adutima u kartaškoj igri, različite političke opcije skupljaju ih kao vrijedne memorabilije i džokere u rukavu. Račan je zaboravio sakupljače kestenja koji su Hrvatsku umalo pretvorili u neku malu bantu državicu u kojoj se vlast ne mijenja demokratskim izborima već vojnim pučem. Sanader je zaboravio svoje izjave o depolitizaciji vojske, generala i Domovinskog rata. Čak i politička opcija stanovitog gospodina koji je optužen za ratne zločine, a kojemu mediji poklanjaju neobjašnjivu pažnju cirkusu oko njegovog odbijanja hrane, čak i ta strana privlači dio vojnih «odličnika sa najvećim brojem čvaraka na ramenu».
Iznenađuje potez Sanadera da k sebi pozove članove i simpatizere HDZ-a iz grupacije tzv. generala jer time otkriva svoje strahove, slabosti i nedostatke. Sanader na kojega smo navikli, taj arogantni i samoživi «ja sam uvijek u pravu čak i kada sam u krivu» ljubitelj veronske opere, nikada ne bi reagirao na Račanove pokušaje privlačenja braniteljske populacije SDP-u. Najave okupljanja Ljube- Nekada Sam Imao Kosu- Rojsa i tzv. članova generalskog zbora u nekakvu opskurnu strančicu HDZ-Franjo Tuđman, može čovjeka samo do srca nasmijati jer politička snaga bivšeg šofera, generalskih tajnica i umišljenih veličina nikome ne predstavlja prijetnju. Čini se da je samo Stipe-Nekada Sam Imao Dvije Obrve- Mesić bio u stanju razumno procijeniti blagodati angažmana generala u politici te, u skladu s time, sve ih lijepo poslati u mirovinu.
Iskreno pogledavši nedavne poteze čelnika dvije najjače stranke, jedino objašnjenje pronalazim u trenutnoj neuračunljivosti ili prevelikom stresu. Zašto inače Račan misli da će Kotromanović na čelu Savjeta za branitelje privući braniteljsku populaciju da masovno glasa za SDP ili zašto inače Sanader poziva grupicu generala (među kojima je i Crnjac koji je nedavnim fizičkim obračunom pokazao stupanj civiliziranosti) da tobože podrže proeuropski smjer politike Dr. Ive ili rasprave o Zakonu o braniteljima? To mi samo govori nekoliko stvari. Izbori su jako blizu i ulozi su jako veliki. Toliko veliki da vođa vladajućih gubi perspektivu i otvoreno pokazuje slabost i nedostatak ozbiljnije strategije i političkog kompasa. Valjda mu neki irski spin doktor ili kolege iz njemačkog CDU-CSU-a nisu još poslali smjernice za kampanju.

14.11.2006. u 11:17 | 10 Komentara | Print | # | ^

Građanin Drivo Kanader

"Imamo trodiobnu vlast i želim jasno reći da poštujemo trodiobnu vlast i neću komentirati kao predsjednik Vlade sve što se događa u pravosuđu, ali sam kao građanin vrlo zabrinut ponašanjem pravosuđa u 'slučaju Glavaš'.” (Ivo Sanader, predsjednik Vlade RH)

Ne znam kako vas, ali mene je oduševila ova izjava «građanina» Sanadera. Oduševljava me pomisao da Hrvatskom šeće ne jedan nego više Dr. Ivi Kanadera pokrećući Hrvatsku na više područja. Tako se otvara potpuno novi svijet mogućnosti hadezeove kampanje na predstojećim parlamentarnim izborima. Ujutro će u dječjem programu savjete o važnosti prenatalne njege u dječjem programu dijeliti Dr. Ivo- roditelj, u «Dobro Jutro Hrvatska» recept za krpice sa zeljem davat će nam Dr. Ivo- kuhar i aktivni «izjelica». U religijskim emisijama o važnosti etike, morala i poštenja govorit će nam Dr. Ivo-iskreni vjernik i poštovatelj 10 božjih zapovijedi. Slijedi poljoprivredna emisija gdje savjete o presađivanju hortenzija i eliminiranju biljnih uši daje Dr. Ivo-štovatelj bilja i ponosni vlasnik nekoliko teglica kućnog bilja. Popodnevni program nudit će nam u «Operi box» recenzije Dr. Ive- nadaleko poznatog štovatelja opera i ozbiljne glazbe, posebice ako se izvodi u Veroni. Sportski pregledi vrvjeti će doživljajima Dr. Ive-nekadašnjeg polu-aktivnog rekreativnog sportaša, a «Kućni ljubimci» predstaviti će D. Ivu- istinskog štovatelja životinja i pasioniranog šetača pudlica.
Sve će to proizaći iz ingeniozne izjave predsjednika Vlade koja predstavlja izvršnu vlast i nipošto ne želi vršiti pritisak na sudsku vlast, ali je kao građanin koji nema nikakve veze sa predsjednikom Vlade (čuli su jedan za drugoga, ali se nisu imali čast upoznati) oštro izrekao svoju zabrinutost ponašanjem pravosuđa u slučaju Glavaš. Ne želim kao građanka Hrvatske pljuvati po predsjedniku Vlade, ali sam kao Zemljanka vrlo zabrinuta ponašanjem g-dina. Sanadera.

26.10.2006. u 13:52 | 7 Komentara | Print | # | ^

Važno je zvati se Sanader

Ovih dana nije lako biti županova supruga. Svašta vam se može dogoditi. Mogu vas, na primjer, tražiti da odstupite sa svoje dužnosti koju ste prije dobivanja novog prezimena mogli najnormalnije obavljati. Do subote ste se npr. prezivali Šeks, a od subote ste dobili prezime svog supruga i sada se npr. prezivate Šeks-Jarnjak. I preko noći ste izgubili sve svoje menadžersko-intelektualno-kognitivne sposobnosti i sada ste samo „supruga jednog Jarnjaka“. To što ste prije bili u istoj vezi, s istim stupnjem intimnosti ništa ne znači za Hrvate katolike. Sad kad ste se vjenčali, to je potpuno druga priča. Vaše sive stanice i neuroni funkcioniraju na sasvim novi način.
Nije puno lakše niti biti supruga župana u dalmatinskom dijelu Hrvatske. Ukoliko vam se desi da pronađete vreću sa, evo primjera radi, 68.000 eura, svi će odjednom očekivati da vi odmah nazovete policiju i prijavite pronalazak. Kao da ima nečeg neobičnog u pronalasku vrećice sa npr. 68.000 eura na parkiralištu nekog trgovačkog centra. Pa to se stvarno svakome može desiti! Uostalom, ako je netko ostavio baš tu vrećicu sa baš tim novcem ispred baš vas, pa prirodno je uzeti vreću, spremiti u prtljažnik, zaključati ga i otići na kavicu. Jedino onda nije baš najpametnije izjavljivati za medije da pronalazak niste prijavili jer ste mislili da u pitanju „skrivena kamera“ ili „krivotvorene novčanice“.
Na kraju cijele priče, skidam kapu policijskoj glasnogovornici koja je u najboljoj maniri Monthy Pythona izjavila da „građani nisu dužni vratiti novac koji pronađu“ već je to samo njihova „moralna odgovornost“. Izjavila je ona to i ostala stajati na nogama, nikakav klavir ili kovački nakovanj nisu joj pali na glavu kao u crtićima... Gospođo Kraljević-Gudelj, za ubuduće, ako nemate već zdravorazumsku mogućnost procjene da mora postojati zakon koji pojedincu zabranjuje da zadrži ili uzme stvari drugoga pojedinca...pitajte kolege, možda je netko u policiji, nekada davno pročitao Kazneni zakon i uočio pojam „utaje“... Možda...

21.10.2006. u 20:41 | 12 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

< studeni, 2006  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Svakoga dana,
u svakom pogledu,
sve više napredujem...

Linkovi

Monitor
Index
Neovisni, ali ne i neutralni
Jutarnji list

Blogovi koje volim čitati

Medo
Modesti Blejz
Tv-kritičar
WinstonW
Anarhija weekly
Kemoterapija
Jezdimir(ka)
Čudnovati kljunaš
Mračni blog
Lav afrički
Drug Ljevica
Vidoteka

E-mail

domacicamegi@net.hr