Linkovi
Svijet ljubimaca Clicker training Noina Arka Clicker Solutions Druga prilika Šapice forum
Bavim se sa psima dvije godine. Znam kako je to jako malo, no i u to sam kratko vrijeme naučila dosta o radu s psima i, što je najvažnije, primjetila mnoge greške koje dosta vlasnika radi. Zato sam zamislila ovu stranicu kao mjesto na kojem možete naći mnoge činjenice o ponašanju i odgoju pasa do kojih sam došla sama, uz nečiju pomoć ili izvukla iz brojnih članaka na koje sam naišla. Ipak, moram reći kako nisam baš kompetentna za davanje savijeta te bih vam u slučaju ozbiljnijih problema s psom preporučila da se obratite stručnoj osobi koja će vašeg psa i to kako radite s psom moći vidjeti u živo te dati svoje mišljenje temeljeno na duljem radu. Željela bih zato što je moguće više zadržati ovu stranicu teoretskom. Također mi ne zamjerajte ako napišem jedno i za par mjeseci kažem da sam bila potpuno u krivu. Ja sam tek početnik i učim. Zato bih vas molila da ako imate nešto pametno za reći ili savjetovati to svakako uradite.

srijeda, 04.01.2006.

Ništa Nije Besplatno - NNB

Evo, još jedan članak Debbie McKean . NNB je u orginalu NILIF, Nothing In Life Is Free. NUŽNB mi je zvučilo malo glupo, tako da je samo NNB.

------------------------------------

Neželjeno ponašanje može biti uzrokovano mnogim stvarima, uključujući i neprimjećenu bolest. Ne bi trebalo započeti nikakav program modifikacije ponašanja bez da se psa prvo odvede veterinaru na kompletni pregled. Dok ste tamo, dajte svom veterinaru isprintani primjerak ovog teksta i pitajte ga bi li to bila dobra tehnika za vas i vašeg psa. NNB program je prihvaćen standard u treningu/ponašanju pasa, ali nije, i nije predviđeno da bude, zamijena za procijenu ponašanja vašeg psa od strane porofesionalne osobe. Tehnika je namijenjena psima dobrog zdravlja, zdravog razuma i stabilnog temperamenta.

NNB program je izvanredan zato jer pomaže kod mnogo različitih problema. Povučen i bojažljiv pas postaje opušteniji znajući da se netreba o ničemu brinuti, njegov je vlasnik odgovoran za sve. Pas koj previše navaljuje da postane 'glavni pas' uči da ta pozicija nije dostupna i da mu je život mnogo lagodniji bez te titule.

Jednako je uspiješan sa psima koji su bilo gdje između ova dva ekstrema. Nije teško krenuti sa programom i ne uzima puno vremena ako pas već zna nekoliko osnovnih naredbi. Nikada nism vidjela slučaj u kojem ova tehnika nije donijela pozitivnu promijenu u ponašanju, međutim, promijena može biti veća kod jednih pasa neko kod drugih. Većina vlasnika koristi ovaj program zajedno sa nekom drugom tehnikom promijene ponašanja poput suočavanja sa strahom ili tretiranja agresije. To je savršeno prikladna tehnika za psa koj nema neke velike probleme u ponašanjui nego samo treba malo 'finog podešavanja'.

PAŽNJA NA ZAHTIJEV
Program počinje eliminiranjem davanja pažnje na zahtijev psa. Kada pas dođe do vas i lagano vam gurka ruku, mgovoreći «pomazi me! pomazi me!», ignorirajte ga. Nemojte mu reću «Ne», nemojte ga odgurivati. Jednostavno se pretvarajte da ga ne primjećujete. To što radi je prije davalo rezultata tako da nemojte biti iznenađeni ako se potrudi još jače da dobije vašu pažnju. Kada shvati da to više ne radi, prestati će. U čoporu, psi na višim položajima mogu tražiti pažnju od onih na nižim, ne obratno. Kada date pažnju svome ppsu na njegov zahtijev, govorite mu da ima veći stzatus u čoporu od vas. Bojažljivi psi su pod stresom ako imaju tu 'moć' i mogu se 'prilijepiti' uz vlasnika. Nikada nisu sigurni kada ćete vi biti odgovorni za sve što se događa pa se ne mogu opustiti. Što ako se dogodi nešto strašno dogodi, kao recimo stranac koj ulazi u kuću? Tko će se pobrinuti za to? Bojažljiv pas koji traži pažnju može biti na rubu većinu vremena jer ima više odgovornosti nego može podnijeti.

Neki psi vide svoju mogućnost da traže pažnju kao potvrdu svojeg alfa statusa i onda je teško raditi s njima kada im se kaže da sjednu legnu ili im je dana neka druga komanda. Oni nisu pod stresom zbog njihovog statusa vođe, već zbog nedostatka doslijednosti. Mogu, ali ne moraju biti materijal za alfu, no nedostatak nekoga za koga je jasno vidljivo da je vođa veći je problem nego da pas ima taj položaj čitavo vrijeme. Psi su najsretniji kada je poredak u čoporu stabilan. Konstantim mijenjanjem vodstva čopora stvara se napetost.

EKSPLOZIJE PONAŠANJA PRED GAŠENJE
Vaš pas već zna da može zahtijevati vašu pažnju i zna što treba napraviti da mu je vi date. Od danas, njegovi pokušaji više ne rade, ali on to još ne zna. Svi se mi trudimo jače oko nečega za što znamo da uspijeva kada prestane uspijevati. Ako vam dam novčanicu od 20 dolara svaki put kada pljesnete rukama, pljeskali bi puno. Ali, ako bih vam odjednom prestala davati novac, iako i dalje plješćete, pljeskali bi više i glasnije. Možda bi mi se približili kako biste bili sigurni da primjećujem da plješćete. Možda bi i zavikali: «Hej! Plješćem ovdje kao lud! Gdje je lova?». Ako ne bih uopće reagirala, na bilo koj način, prestali biste. Vaše pljeskanje više na radi. Taj zadnji pokušaj – to glasno, često pljeskanje je eksplozija pred gašenje. Međutim, da sam vam za vrijeme eksplozije pred gašenje dala još jednu novčanicu od 20 dolara, odmah bi se vratili u igr. Trebalo bi puno više vremena da prestanete pljeskati jer ste upravo naučili da ako se trudite dovoljno jako, uspijeti ćete.

Kada vaš pas nauči da ponašanje koje mu je prije dobavljivalo pažnju više ne radi potruditi će se jače i imati će eksploziju pred gašenje. Ako mu date pažnju za to vrijeme, trebati će vam puno više truda da gausmijerite natrag prema gašenju ponašanja. Ako mu kažete «Ne» ili ga odgurnete dobiti će pažnju kakvu baš i nije tražio, ali ipak će je dobiti. Ako ga posve ignorirate, rezultate ćete dobiti brže i na bolji način.

VI IMATE MOĆ
Kao čovjek i vlasnik svojeg psa imate kontrolu nad svim stvarima koje su lijepe u njegovom životu. To je osnova NNB programa. Vi kontrolirate sve resurse. Igranje, pažnja, hrana, šetnje, prolazak kroz vrata, odlazak u vožnju autom, odlazak na pseću livadu. Sve, bilo što, što vaš pas želi, dolazi od vas. Ako dobiva većinu ovih stvari besplatno, nema pravog razloga zbog kojeg bi on poštovao vaše vodstvo ili vlasništvo ovih stvari. Kako sam već rekla, bojažljiv pas biti će pod stresom radi ove situacije i biti će teško rukovati psom koj voli navaljivati. Obojca bi više voljela da vi budete glavni.

Kako bi primjenjivali NNB program, jednostavno trebate tražiti od psa da zaradi svoje pravo na korištenje resursa. Gladan je? Nema problema, jednostavno treba sjesti prije nego stavite njegovu zdjelicu na pod. Želi da mu bacate lopticu? Super! Treba leći prije nego lopticu bacite. Želi ići u šetnju ili se voziti autom? Treba sjesti kako bi mu stavili povodac, i treba sjediti dok su vrata otvorena. Treba sjesti i čekati dok su vrata od auta otvorena i na naredbu ući u auto. Pri izlasku iz auta treba čekati naredbu koja znači «izađi iz auta» iako su vrata širom otvorena. Nemojte biti pre strogi prema njemu. Naučio je kako može sve ove odluke donositi sam. Dugo je imao kontrolu nad time kada dobiva te resurse. Provodite nova pravila, ali imajte na umu da on smao radi što je naučio prije i trebati će mu vremena da shvati novu igru.

Trebati ćete obraćati pažnju na stvari koje vjerojatno nniste primjećivali prije Ako hranite psa iz tanjura, dali mu samo bacite komadić hrane? Više ne. Mora ga zaraditi. Ne morate upotrebljavati standardne naredbe, bilo što će koristiti. Ako vam pas zna lajati, okretati se, pritresti se na naredbu, upotrijebite njih. Spava li vaš pas na krevetu? Nuačite ga da mora čekati dok mu ne dopustite da se popne na krevet i da se makne kada mu to kažete. Naučite ga da na naredbu ode u svoj krevet, ili drugo odabrano mjesto. Kada ode na svoje mjesto, kažite mu «čekaj» i onda mu dajte otpust nagradom u obliku poslastice. Određeno mjesto gdje boravi vrlo je korisno kad aimate goste ili ga trebate maknuti s puta na neko vrijeme. Također ga uči da je slobodno trčanje kućom resurs kojeg vi kontolirate. Postoji vjerojatno još puno stvari koje vaš pas vidi kao vrijedne stvari, a ja ih nisam ovdije spomenula.

NNB program ne bi trebaodug, rastegnuti proces. Jedino što trebate je provoditi davanje jednostavne komande prije nego mu dopustite pristup onome što želi. Večera bi, na primjer, trebala biti procedura od dvije ili tri sekunde koja se sastoji od ničeg više nego «sjedi», «bravo», stavljanja zdjelice na pod i udaljavanja.

PAŽNJA I IGRA
Sada kada vam pas ne govori kada bi to htio, morati ćete se više potruditi da mu to pružite. Pozovite ga k sebi, naredite mu da sjedne i onda ga obaspite sa koliko god pažnje želite. Neka vam donese svoju najdražu igrački i igrajte se dok god imate energije. Razlika je u tome da ste sada vi onaj koj odlučuje kada će početi davanje pažnje i početak igre. Pas će sada, puno više nego prije, ovisiti o tome da vi vidite što mu treba. Ono što mu treba najviše je kvalitetno provedeno vrijeme s vama. Sada je dobro vrijeme da s njim kreneta na neki tečaj poslušnosti. Ako već ima izrađenu osnovnu poslušnost, razmislite o tečaju agillityja ili fly balla.

NNB NE ZNAČI DA TREBATE OGRANIČITI KOLIČINU PAŽNJE KOJU DAJETE SVOJEM PSU. Koncept NNB-a je u tome tko odlučuje o početku pažnje (vi!), a ne o količini pažnje. Pozovite psa k sebi 11 puta na dan radi zagrljaja i poljubaca!! Možwete zahtijevati njegovu pažnju, ali ne i on vašu!

Kroz dan ili dva, vaš će vas pas vidjeti u sasvim novom svijetlu i biti će željan učiti više. Iskoristite to vrijeme da ga naučite nove stvari, kao recimo «kotrljaj se» ili ga naučite imena nekih igračaka.

Ako imate povučenog psa, dobiti ćete puno opuštenijeg psa. Više nema razloga brinuti se oko ičega. Sada ima potpuno povijerenje u vas kao njegovog zaštitnika i vodiča. Ako imate psa koj navaljuje, biti će mu drago što je borba za vodstvo gotova i njegova je nova uloga ona vjernog i obožavanog kućnog ljubimca.
----------------------------------

Ja bi dodala još jednu stvar koju ja prakticiram sa svojim cuckima. kada dođemo na livadu, prvo je sjedi, onda skinem lajnu, onda me pas treba pogledati i onda ga pustim.
- 18:46 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Zašto odgajati psa?

U razgovoru s brojnim vlasnicima pasa primjetila sam kako mnogi odgoj pasa smatraju nepotrebnim, pa čak i svojevrsnim 'mučenjem' pasa. Neki su pak htjeli da im pas sluša samo neke, osnovne naredbe te su bili zadovoljni ako ih pas posluša samo povremeno i to nakon nekoliko ponavljanja naredbe jer joj nisu pridavali neku važnost.
Osobno pak smatram kako je odgoj pasa veoma bitan, i to zbog više stvari:
1.) Jedino kroz pravilan i doslijedan odgoj možete dobiti stabilnog psa na čije ćete se reakcije moći pouzdati u većini slučajeva.
2.) Puno je lakše živjeti sa psom koji zna 'ljudska' pravila nego s onim koj ih nezna.
3.) Kroz odgoj razvijate dobar odnos sa svojim psom.
4.) Kada radite s psom, dajete mu neku zanimaciju koja ga stimulira te tako proaktivno provodi vrijeme. Neki psi 'zahtjevaju' rad te razvijaju probleme u ponašanju ako im nedostaje mentalne aktivnosi.
5.) Odgojem preventirate razne probleme koji bi vam se kasnije mogli pojaviti u suživotu sa psom.
6.) Odgojen pas će se u pravilu bolje ponašati u stresnim i novim siotuacijama od neodgojenom.
7.) Jednostavno je super osjećaj kada vam netko kaže: 'Baš imate lijepo odgojenog psa.' ili 'Pas vam je jako pametan'.

Do ove ste stranice vjerojatno i došli u potrazi za nekim informacijama te pretposztavljam da ste onda iz svog psa odlučili napraviti 'uzornog građanina'. To je jako pohvalno jer je već sama odluka da ćete nešto napraviti prvi korak na putu da to zasita napravite. Još je jedino bitno ne odustati, unatoč poteškoćama na koje ste naišli. Kada sam radila sa svojim prvim psom, htjela sam odustati nebrojno puta, ali sam si zacrtala cilj u glavi i odlučila doći do njega. Užasno me živciralo kada Brix recimo ne bi slušao u klubu unatoč tomu što je savršeno reagirao na naredbe doma. Živciralo me kada je radio gluposti, živciralo me kada nije dolazio na pozive, živciralo me kada se nije dalo češljati. Imala sam dosta svakodnevnih problema s njim, bezveznih sitnica, od toga da se bojao usisavača, da je skakao radi pozdrava do toga da je režao na svakog mužjaka. Ne mogu reći da nije bio problematičan pas. Mučila sam se sa tim problemima iz dana u dan jednostavno zato je rmi se nije dalo i njih rješavati. Ipak, sada sm ih riješila većinu, i žao mi je da to nisam napravila prije. Većinu lošeg ponašanja nije bilo teško ispraviti, bilo je potrebno svega par sesija od nekoliko minuta. Uštedjela bih si mnogo truda koji mi je trebao da nekako obuzdam ta ponašanja, barem na kratko. Zašto isto ne bi napravili i vi? Riješili se briga i počeli uživati u zaista svakom trenutku kojeg provodite sa psom, bez da odgađate neke aktivnosti u nedogled samo zato što pas za vrijeme njih baš i ne surađuje pa one traju 10 puta dulje nego bi trebale i pas vam se za to vrijeme popne navrh glave? Zašto si ne olakšati suživot sa psom takvim radom u kojem ćete uživati i vi i pas?
- 00:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

hit counter
BestBuy Coupons