Linkovi
Svijet ljubimaca Clicker training Noina Arka Clicker Solutions Druga prilika Šapice forum
Bavim se sa psima dvije godine. Znam kako je to jako malo, no i u to sam kratko vrijeme naučila dosta o radu s psima i, što je najvažnije, primjetila mnoge greške koje dosta vlasnika radi. Zato sam zamislila ovu stranicu kao mjesto na kojem možete naći mnoge činjenice o ponašanju i odgoju pasa do kojih sam došla sama, uz nečiju pomoć ili izvukla iz brojnih članaka na koje sam naišla. Ipak, moram reći kako nisam baš kompetentna za davanje savijeta te bih vam u slučaju ozbiljnijih problema s psom preporučila da se obratite stručnoj osobi koja će vašeg psa i to kako radite s psom moći vidjeti u živo te dati svoje mišljenje temeljeno na duljem radu. Željela bih zato što je moguće više zadržati ovu stranicu teoretskom. Također mi ne zamjerajte ako napišem jedno i za par mjeseci kažem da sam bila potpuno u krivu. Ja sam tek početnik i učim. Zato bih vas molila da ako imate nešto pametno za reći ili savjetovati to svakako uradite.

ponedjeljak, 21.11.2005.

DRUŠTVENA IZOLACIJA

Ovaj sam članak prevela i postala uz dopuštenje Debbie McKean . Prema meni je izuzetno dobar i poučan. Obratite pažnju na upozorenje na početku, iako sumnjam da su naši veterinari kompetenti za procijenjivanje situacije u kojoj se nalazite vi i vaš pas. Zato se probajte što više informirati o problemu kojeg imate kako ga ne bi povećali.
----------------------------------------
Prije početka bilo kakvog programa mijenjanja ponašanja, odvedite psa na potpuni fizički pregled kod veterinara. Tretirati bilo kakav oblik agresije bez da se prije izeliminiraju fizički uzroci, u potpunosti je nepošteno prema psu. Odnesite isprintani primjerak ove stranice sa sobom i pitajte vašeg veterinara je li ovaj program primjeren za vas i vašeg psa. Pseća agresija je nešto što se ne smije tretirati bez osobne profesionalne procijene. Ova tehnika dizajnirana je za pse dobrog fizičkog zdravlja, stabilnog tremperamenta i zdravog razuma. Namijenjena je, izričito, za pse koji se ponašaju agresivno zbog toga što jenjihova pozicija i uloga u obitelji (čoporu) nejasna. Ova tehnika nije namijenjena da bi zamijenila procijenu stručnjaka za pse.

ZA POČETAK
Ako je agresija vašeg psa prema vama novo ponašanje, vrlo je bitno da ga odvedete na pregled kod veterinara prije nego počnete s ovim programom. Sve od nepravilnog rada štitnjače do upaljenog zuba može biti uzrok agresije. Čak i ako pas ne pokazuje novo, agresivno, ponašanje napravite njegov potpun veterinarski pregled ako to niste napravili u zadnjih šest mjeseci.
Ako je vaš pas nekastrirani mužjak, provođenje bilo kakavog programa protiv agresije biti će užasno teško. Kastracija neće riješiti čitav problem, ali ne kastriranje nema smisla. Ako je 90% problema uzrokovano hormonima,. Kastriranje će riješiti većinu problema. Ako je samo 20% problema, toliko ćete poboljšanja vidjeti samo zbog operacije. Ako se pas ponaša agresivno, a razmišljali ste o parenju s kujom, dobro razmisliteje li taj problem kratkotraja ili ne. Možda se ti geni ne bi trebali prenositi na potomstvo. Steriliziranje kuja najčešće ne utječe na agresiju osim ako se ona ne pojavljuje za vrijeme tjeranja.

ŠTO JE ZBRKA OKO POLOŽAJA VOĐE?
'Pokazivanje' agresije (režanje, pokazivanje zubiju itd.) jedno je od mnogih sredstava kojima dominantan pas može kontrolirati ponašanje njemu potčinjenog psa. Najviše i najniže rangirani psi rijetko stupaju u agresivnu 'akciju' (ugrizi). Jedan vlada čoporom, drugi popušta čitavome čoporu. Srednje rangirani psi, 'beta' psi, su oni koji upotrebljavaju agresiju da povise svoju poziciju.
Zbrka oko položaja vođe pojavljuje se kada je pas posve zbunjen oko svog položaja u čoporu i upotrebljava agresiju (ugrizi) i pokazivanje agresije(režanje, pokazivanje zubiju) kako bi odgovorio na pitanje „Tko je uopće ovdje glavni?“. U psećem čoporu postoje jasne granice među članovima. Alfa ima kontrolu nad resursima, upravlja lovom, pari se i donosi bilo kakve odluke što se tiču čopora. Ostatak čopora dobrovoljno slijedi njegovo vodstvo. Karikatura prijetećeg, režajućeg, dominantnog alfe je posve kriva. Alfa mužjak, naprimjer, tolerira gotovo sve što alfa ženka radi bez prigovora. Ipak, njihove uloge i položaji u potpunosti su definirani. Ona slijedi njegovo vodstvo kada su u pitanju stvari koje utječu na čopor. Slika alfa vuka koj baca njemu potčinjenoga na leđa i prijeti mu životom nije nešto bazirano na stvarnosti. U čoporu svatko zna svoje mjesto i ako su korigirani od strane više rangiranog člana čopora dobrovoljno se okreću na leđa. Pokazivanje agresije ovog tipa izgleda i zvuči jako gadno, ali kada završi nitko nije ozlijeđen. Iznimke od prikaza agresije 'bez štete' su kada se dva psa (mužjaka ili ženke) bore oko prava za parenje ili kada mlađi, jači pas izazove starijeg slabijeg ili bolesnog alfu. Još jedna iznimka, ona koja je bitna za ovu diskusiju, uključuje alfu koj nije nužno star ili bolestan, ali je neučinkovit ili mu nedostaje kvaliteta vođe. U psećem čoporu nema zbrke oko vodećeg položaja jer neučinkovit vođa gubi položaj i ostaje u čoporu, napušta čopor ili biva ubijen. Ne postoji kontinuirana borba za položaj vođe čopora. Ako ste dali svom psu prava i privilegije koje dolaze sa položajem vođe i onda ga kaznili zbog nedolaska na poziv, vodstvo u vašem čoporu se konstantno mijenja. Postoji zbrka.

ZAŠTO MOJ PAS TO RADI?
Psi žive u društvenim grupama sa dobro definiranim pravilima i hijerarhijom. Ipak, nije sve zapisano u kamenu. U tim parametrima postoji mnogo prostora za individualne povlastice. Podređeni pas, na primjer, može čuvati hranu od onog višeg ranka. Jedno od manje fleksibilnih opravila je to da mora postojati vođa čopora kako bičopor bio čopor. Vaš pas dobiva poruke od vas da vi želite da on bude vođa. To nije poruka koju ste htjeli poslati, ali je ona koju je pas dobio. Jedan od razloga zašto mu je to toliko stresno je to da on zna da nije materijal za alfu. Možda je povučen ili plašljiv, možda je nasilnik, ali zna da nema ono što treba za glavno mjesto. Domestifikacija pasa je rezultirala psima koji su doživotni 'maloljetnici'. Naši psi ne dosežu nivo zrelosti koju dostižu divlji kanidi. Vokaliziranje je jedno od glavnih pokazatelja istinitosti ove teorije. Mladi vukovi ciču i laju kada su uzbuđeni ili cvile da dozovu odraslu jedinku kada su izgubljeni ili u nevolji. Drugi pokazatelj razlika između odraslih vukova i domaćih pasa je relativna lakoća kojom možemo dobiti da nas vide kao 'alfa' psa. Puno je teže uvijeriti odraslog vuka ili drugog divljeg kanida da ste vi glavni. Jedina stvar koja je vašem psu stresnija od toga da mora biti alfa je to da se nalazi u čoporu koj nema alfe pa on protiv volje preuzima taj posao. Tako da sada imate psa koj se jako trudi da bude dobar vođa, a zapravo zaista želi da to budete vi i dobiva izmješane poruke. Ako mu kažete „ne“ ili „sjedi“ ili inzistirate na tomu da dođe kada ga pozovete govorite mu da ste vi glavni. Ako mu dopuštate da spava na vašem krevetu i nakon što je škljocao zubima ili režao na vas ili mu dajete pažnju pod njegovim uvijetima govorite mu da ste najsretniji kada je on glavni. Nestalnost vodstva čopora može ga dovesti do točke na kojoj će vas ugristi samo da riješi problem jednom za svagda. Ali, ni to nedaje rezultate, i dalje nema stabilnosti pa postoji rizik da će pojačati agresiju. Da stvari postanu gore, kada on upotrijebi agresiju ili prikaze agresije (što je pravilno alfa ponašanje) vi odgovarate agresijom i to jako pogoršava situaciju.
Ironija je da uistinu dominantan pas, pravi materijal za alfu, rijetko agresivan prema svom vlasniku. Jednostavno nema potrebu. On zna da vlada, vi znate da vlada, ne postoji zbrka. On je tolerantan i često pun ljubavi prema svojim vlasnicima, ponekad ravnodušan. Dolazi kada jer pozvan ako mu se da, ako ne, jednostavno stoji kao da vas nije ni čuo. Pokazuje agresiju jedino ako vlasnik postane zaista previše 'neposlušan'. Može režati ako zakoračte preko njega dok se odmara ili ga pokušate pomaknuti iz njegovog kreveta, no bira svoje borbe pažljivo i ne uzrujava se oko svake vlasnikove pogreške. Ako vas vaš pas ignorira nakon neke svađe ili sukoba, to nije zato jer se ljuti na vas nego upotrebljava tehniku društvene izolacije da vas podsjeti gdje vam je mjesto u čoporu. Jeste li mislili da sam ja to smislila? Ne. Psi su mi to pokazali. :)

SINDROM KRALJA DVORCA

Često me zovu ljudi koji nemaju nekih pravih problema u ponašanju njihovog psa, ali traže objašnjenje čestog fenomena kojeg nazivam „Sindrom Kralja Dvorca“. Poziv skoro uvijek dolazi od ženske osobe u kući. Ana je željela psa, Ivan nije. Dogovorili su se da će Ana nabaviti psa i da će to biti njen pas. Ana nabavlja psa i jako je sretna! Mazi ga, hrani ga, kupa ga, četka ga svaki dan. Daje mu sve što jedan pas može ikada poželjeti – osim vodstva. Ivan ignorira psa većinu vremena, ali nije neprijateljski nastrojen prema njemu. Kada se pas približi Ivanu dok on čita novine, Ivan ga pogleda i onda se vrati čitanju. Kada se pas približi Ani, ona prestaje raditi što god je radila i igra se sa psom. Ono što je potaknulo poziv je to da se Ana osjeća kao da ju je pas odbacio. Kada se Ivan vrati kući s posla, pas se ponaša kao da pozdravlja svoju davno viđenu, omiljenu baku. Ivan psa potapša po glavi pozdravi ga i ode svojim poslom. Ana je uzrujana jer pas nikada nije toliko sretan što je vidi, a ona ga uvijek obasipa pažnjom kada dođe doma! Tijekom večeri pas leži mirno i sretno pod Ivanovim nogama. Kada želi pažnju odlazi Ani i smeta ju dok mu ne da ono što želi. Tijekom vremena je Ivan počeo uživati u tome što ima psa i ponekad će ga, ako dobije želju, pozvati da bi ga pomazio ili mu bacio loptu. Koliko god se činilo da pas voli Anu, posve je odan Ivanu. Ivan ima stav alfe. To je sve što je potrebno, stav. Nije potrebna agresija, nije potrebno okretanje psa na leđa i režanje, nije potrebno udaranje ili vikanje – samo stav.

VAŠ NOVI STAV
Da bi razvili vaš novi stav, trebate razmišljati kao pas! Kada vaš pas dođe do vas da bi dobio pažnju, razmišljajte o tome kao o njegovom načinu da kaže «Još sam glavni, zar ne? Želim da mi to potvrdiš». Sada, razmislite o tome sa njegovog gledišta. Duboko u njegovom malom mozgu on misli « joooj...mrzim ovo... jedino što želim je biti obožavani kućni ljubimac, ne možeš li ti preuzeti vodstvo?». Usporedite ovaj stav sa onim trinaestogodišnjeg djeteta koje govori «Pusti me na miru, mogu sam donositi svoje odluke, prestani mi govoriti što da radim». Djete se zaista osjeća tako, ne izmišlja to. Zamislite što bi se dogodilo da mu kažete: «Izvoli dušo, ovo ti je adresa gdje trebaš slati rate za hipoteku, a ovo su računi komunalnih troškova. I znaš kako sam otići u kupnju, zar ne?? Ja ću biti u svojoj sobi, sad si samostalan!» Koliko god da je djete iskreno oko toga da želi biti neovisno, zna da nije sposobno upravljati svime. Treba odraslu osobu koja će biti odgovorna za većinu stvari; treba smjernice i vodstvo. Jedna od razlika između pasa i djece je ta da psi ne odrastu, odsele se i osnuju svoj čopor. Oni su naša odgovornost zauvijek i mi zauvijek trebamo biti njihovi vođe.
Trebate dobiti pažnju vašeg psa brzo i dati mu do zanja da više nije glavni. To će ga osloboditi od odgovornosti koje ima kao vođa čopora i biti će opušteniji, sretniji i biti će se lakše s njim slagati. On vas moli da preuzmete dužnosti. Njegovo je ponašanje takvo da vas gura i gura i gura još malo da bi preuzeli položaj vođe.

ŠTO DA SADA RADIM?

PRVIH 48 SATI:
Ignorirajte vašeg psa prvih 48 sati. Ako hoćete, možete početi sutra ujutro, ili možete uzeti dan razmišljanja o svemu ili odabrati dan koj više odgovara vašem rasporedu. Samo budite sigurni da nakon što počnete, možete procesu dati punih 48 sati.
Nemojte mu dati absolutno ništa prvih 48 sati. Bez pažnje, bez maženja, bez ičega. Ne govorite njegovo ime. Pretvarajte se kao da je on nevidljiv pas koj mora jesti i ići van. Stavite mu zdjelicu s hranom na pod ali ga ne zovite i ne pričajte mu. Ako može otići van piškiti i vratiti se sam, bez da ga zovete, dopustite mu, ako ne, stavite ga na lajnu (bez da kažete i riječ), izvedite ga van da obavi svoje i vratite se unutra bez da kontaktirate s njim na bilo koj način. Nemojte ga izolirati fizički tako da ga stavite u box (u vrijeme u koje inače nije u boxu) ili stavljajući ga van ili u garažu. Razlog zašto ova tehnika radi je zato jer uključuje društvenu izolaciju, ne fizičku. Jako bitan dio ove tehnike je dio u kojem ignorirate psa. Ako vas gurka kako bi dobio pažnju, nemojte napraviti ništa. Ništa! Nemojte mu reći da ode, nemojte mu reći «ne», pretvarajte se da ne prmjećujete da je tamo. Na početku će se možda truditi više da dobije vašu pažnju i tada ga morate ignorirati. Ako uspije dobiti vašu pažnju tako da se jače potrudi, biti će nagrađen za to ponašanje i biti će puno teže natjerati ga da odustane. Ako postane tako naporan da jednostavno morate nešto napraviti, možete upotrijebiti fizičku izolaciju na kratko. Otiđite u drugu sobu i zatvorite vrata ili ga stavite u njegov box. Ako počne grebati po vratima ili napravi išta radi čega mislite da bi trebali reagirati, stavite ga na lajnu, zavežite lajnu oko struka ili ruke i idite svojim poslom bez da mu se obraćate ili na bilo koj drugi način kontaktirate s njim. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da mu ne date svoju pažnju – makar ona bila i negativna poput vikanja.
Sredinom drugog dana pas će vjerojatno spavati većinu vremena. To je period olakšanja. Sada je uvjeren zaista planirate biti alfa i toliko je puno tereta maknuto sa njegovih ramena da se jednostavno srušio na spavanje. To je OK – pustite ga da spava.

TREĆI DAN:
Počnite treći dan kao i prethodna dva. Pustite ga van i nahranite ga, bez da mu kažete i riječ ili da kontaktirate s njim na bilo koj način. Onda ga pozovite k sebi. Ako vam odmah dođe, kažite mu da sjedne, pomazite ga, kažite mu koliko je dobar pas i onda odite. Ako ne dođe kada ga pozovete, okrenite mu leđa (ovo je važno!) i otiđite iz sobe. Bez obzira dođe li ili ne prvi puta, pričekajte sat vremena i napravite to opet. Pozovite ga k sebi. Kada dođe do vas, potrošite barem pet minuta kontaktirajući s njime:mazite ga, pričajte mu, radite što god želite. Onda završite vrijeme za pažnju i otiđite. Do kraja dana zovite ga u različitim intervalima (sat, dvadeset minuta, dva sada, deset minuta) i svaki mu puta dajte oko pet minuta svoje pažnje.

ČETVRTI DAN:
Danas se možete malo opustiti. Dajte mu pažnju kada vam se da, ali i dalje ignorirajte njegove bilo kakve pokušaje da dobije pažnju. Zato jer ugrizao, vjerojatno će te morati postaviti ovo kao doživotno pravilo – pažnja samo prema vašim uvijetima, nikada njegovim, no to i nije pravilo prema kojem je teško živjeti. I dalje može dobiti svu pažnju koju bi pas ikada mogao poželjeti, stvar je samo u tome da će te vi odlučiti kada ćete davati pažnju i kada ćete je završiti. Ako, mjesecima od danas, osjetite da je bio dovoljno dobar da može početi tražiti pažnju od vas, možete pokušati. Način na koj to možete testirati je tako da mu dopustite da traži vašu pažnju jednom ili dvaput i onda ignorirati njegov sljedeći pokušaj. Ako prihvati vašu odluku (nema pažnje) onda je vjerojatno OK. Ako postane previše naporan, onda je na putu da se vrati starom načinu ponašanja. Poprilično je normalno da se pas pokušava uspeti na ljestvici koliko god može. Može ponekad testirati pravila tijekom svog čitavog života. Ne brinite s oko toga. Samo recite ne.

PETI DAN I NADALJE:
Sada kada je pitanje vodstva riješeno, vrijeme je da počnete sa Ništa u Životu nije Besplatno ( Nothing in Life is Free )programom. NILIF je korisna tehnika za različite probleme u ponašanju, ne samo za pse koji imaju povijest sa zbrkom oko vodstva. Zbog tog razloga, dobiva svoj post i nije ponavljana ovdje.

ŠTO JE SA SPAVANJEM NA KREVETU?

Alfa dobiva najblje mjesto za spavanje. Ako vaš pas nije nikada bio agresivan možete mu dopustiti da s vama dijeli to mjesto, ali krevet može biti jedino što je potrebno da pas zadži svoje agresivno ponašanje. Držanje psa izvan kreveta tijekom 48 sati izolacije može biti poprilično teško. Ako možete zatvoriti vrata spavaće sobe po noći bez da on poludi s druge strane, to je ono što bih preporučila. Ako to ne možete napraviti, ja bih ga pokušala zavezati za rub kreveta. Ako je naučen na box, stavite box u sobu i neka spava tamo. Mislim da je puno važnije maknuti ga sa kreveta nego iz spavaće sobe. Ne želim da si namjestite situaciju u kojoj ćete biti ugrizeni, tako da morate napraviti bilo što da psa spriječite da se popne na krevet. Držite vrata zatvorena tijekom dana, držite ga na lajni kada otvarata vrata kako ne bi potrčao i skočio na krevet. Ako je uspješan u pokušajima da se popne na krevet, morati ćete kontaktirati s njim na neki način da ga maknete s kreveta, a to je ono što morate izbjegavati prvih 48 sati.


Jedna od stvari koju volim kod proučavanja ponašanja pasa je to da nitko zapravo ne zna puno o ničemu! Sve je to teorija i nagađanje bazirano na našem opažanju o tome kako psi reagiraju na podražaje, kako se ponašaju jedni prema drugima i prirodi njihovih odnosa unutar vrste. Ovaj program baziran je na mojim opažanjima psećeg ponašanja i onome što sam naučila iz istraživanja drugih ljudi na ovu temu. Koristila sam ovu tehniku od 1990. i imala puno uspijeha s njom. Ipak, postoji mjesta za greške i u najobičnijim situacijama. Imajući to na umu, ne želim da napravite bilo što što vam nije ugodno i, posebno, što mislite da bi moglo dovesti do ugriza. Ako mislite da ovaj program nema smisla ili mislite da je kriv za vas i vašeg psa, onda ga nemojte provoditi. Ima užasno puno teorija i tehnika za mijenjanje psećeg ponašanje, pa ako jedna ne radi, onda probajte drugu. Ako vaš pas ima drugih problema (čuvanje hrane, agresija prema psima, strah), trebati ćete raditi na njima odvojeno. Ipak, rad na problemima bez riješavanja pitanja vodstva neće davati uspijeha. Također, vrijeme je da se prijavite za tečaj poslušnosti! Tečaj će vam pomoći da psu pokažete koja su nova pravila, naučiti će vas kako da postavite pravila na pozitivan način i biti će zabavan za vašeg psa kao i za vas.


©1991 Debbie McKean
10/11/05
- 22:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

hit counter
BestBuy Coupons